Zmapovali sme niektoré prešovské cukrárne, aby sme sa dozvedeli odpoveď na otázku, či je toto obdobie charakteristické aj zvýšeným dopytom po sladkostiach.
PREŠOV. Dobré torty a koláče k oslave jednoducho patria. Je však otázne, či si vybrať z ponuky firiem, alebo osloviť domácu cukrárku. Všetko závisí od vlastného zváženia.
„Ľudia vždy kupovali aj kupovať budú. Snažíme sa vždy vychádzať v ústrety našim zákazníkom, len keby ešte aj tá kúpyschopnosť bola taká,“ povzdychla si prevádzkovateľka cukrárne na námestí v Prešove.
Oslavuje sa stále
V ďalšej cukrárni bol výber obdobný, opäť čo najpestrejší.
„Nedá sa to presne povedať, či je teraz obdobie bohatšie na zákazky. Je to dosť individuálne. Ľudia prídu, keď potrebujú, veď svadby aj narodeniny sú stále,“ hodnotila jej predavačka.
„Máme snahu čo najviac sa priblížiť domácej chuti koláčov a tort. A keď si dáte upieť vo firme, má to veľkú výhodu. Ušetrí to neporiadok doma, i peniaze a najmä čas,“ hovorí s úsmevom predavačka.
Individuálny prístup
Martina Voláková je typickou domácou cukrárkou, ktorá torty pečie z radosti a dáva im, básnicky povedané, dušu. Vždy sa snaží v prvom rade vyjsť v ústrety zákazníkovi.
„Stále sa snažím zákazníkom vyhovieť, akú majú oni predstavu. Pošlú mi foto alebo mi opíšu, čo chcú, aké majú predstavy, ako by mala torta vyzerať a ja sa o to pokúsim,“ vysvetľuje.
Týždenne upečie 3 – 4 torty. Okrem svadobných pečie aj rôzne narodeninové, zvlášť rada aj pre deti.
„Výhodou je, že im spravím lacnejšie minimálne o polovicu a myslím si, že sa s ňou viac pohrám. Podľa mňa v cukrárni majú kvantitu a nemajú sa čas s tým pohrať tak, ako môžem ja doma,“ vysvetľuje.
Najvyťaženejšie obdobie vraj je u nej počas fašiangov a na jeseň, kedy je to v rámci roka najvyšší odbyt.
Pohodlnejšie objednať
Prešovčania služby cukrární využívajú.
„Aj na prijímanie, aj na oslavy si dávam upiecť v už overenej cukrárni. Nemám s tým žiadne starosti,“ hovorí Jana Sivá (32).
Mária Fabrová (52) tiež uprednostňuje objednanie. „Niekedy som piekla i sama, ale teraz je to iné, je ľahšie dať si objednávku. Človek príde, vyberie si, zaplatí a o nič sa nestará. Tie cukrárky tiež nie sú zlé, čo doma pečú, ale to skôr už po známosti. Ja mám svoju cukráreň, s ňou som spokojná,“ dodáva.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári