Korzár logo Korzár Prešov
Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Na Gurmánskom plese predviedli Prešovčanom nové techniky varenia

Príprava obeda varením vo vákuu trvá pri bravčovej panenke aj 18 hodín.

Hlavné jedlo. Bolo pripravené novou technológiou.Hlavné jedlo. Bolo pripravené novou technológiou. (Zdroj: Peter Krištof)

Gurmánsky ples, ktorý sa tohto roku uskutočnil v Prešove už po jednástykrát, ukázal hosťom najnovšie trendy v príprave jedál.

PREŠOV. Ples je okrem samotnej zábavy aj priestorom na prezentáciu nových kulinárskych techník.
V rámci neho bolo prichystané štvorchodové menu, ktoré bolo pripravované pomocou vyšších a novších trendov, na úrovni štvorhviezdičkového hotela.

„Sú to nové technologické postupy, ako napríklad konfitovanie a sous vide,“ vysvetlil Peter Krištof, podpredseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Aj 18-hodinová príprava

Sous vide je technika varenia pokrmov vo vákuu. Pomocou vzduchotesného vrecka sa vláčne a šťavnaté jedlá chystajú pri nižších teplotách vo vodnom kúpeli počas dlhšej doby. Výsledkom sú čerstvé jedlá, ktoré si zachovávajú nielen prirodzenú chuť, ale aj výživové hodnoty.

„Je to pomalý spôsob, kde nestrácate vitamíny, farbu,“ vysvetľuje Krištof.

Týmto spôsobom bolo pripravené hlavné jedlo.

„Bol to bôčik, konfitovaný, pomaličky robený, nejakých osem hodín, a bravčová panenka sous vide, tá bola pripravovaná 18 hodín,“ opísal technológiu Krištof.

V Prešove len jeden podnik

Menu pripravovali 5 kuchári, ktorí sú členmi Prešovského klubu kuchárov a cukrárov. Inšpirácie zbierajú na rôznych súťažiach a olympiádach, ktorých sa zúčastňujú.

Skryť Vypnúť reklamu

V ponuke bola napríklad kuracia galatína na čerstvom listovom šaláte s červenou repou a jogurtovým dressingom, bravčová sviečková s bylinkovou krustou či konfitovaný bravčový bôčik.

Plesu sa zúčastnili najmä ľudia pohybujúci sa v oblasti gastronómie, ako sú riaditelia škôl, učitelia, ktorí vedú odborný výcvik, majitelia reštaurácií a tiež ďalší gurmáni.

Ako povedal Peter Krištof, bola to výnimočná príležitosť na ochutnávku, v Prešove tieto technológie využíva len jeden podnik. Dôvod je jednoduchý – finančná a časová náročnosť, keďže jedlá sa chystajú 18 aj 24 hodín.

pk_guramnsky_ples_2_3314_peter_kristof_r3810_res.jpg
Sweet Becher. Dezert, ktorý zožal úspech.
Foto: Peter Krištof

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  4. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  5. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  6. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  7. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  1. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  2. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  3. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  4. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  5. Legislative intention - recodification of the corporate law
  6. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  7. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  8. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  9. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  10. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  1. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 378
  2. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 10 882
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 996
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 025
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 6 886
  6. Po Slovensku na motorke 6 800
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 093
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 379
  9. Crème de la crème po slovensky 3 229
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 719
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kajetána Kičuru privádzajú na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.

Kičura zostáva vo väzbe, bráni sa slabo.


11 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Kajetán Kičura je vo väzbe od apríla.


a 2 ďalší 3 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop