Korzár logo Korzár Prešov
Utorok, 7. apríl, 2020 | Meniny má Zoltán

Na Gurmánskom plese predviedli Prešovčanom nové techniky varenia

Príprava obeda varením vo vákuu trvá pri bravčovej panenke aj 18 hodín.

Hlavné jedlo. Bolo pripravené novou technológiou.Hlavné jedlo. Bolo pripravené novou technológiou. (Zdroj: Peter Krištof)

Gurmánsky ples, ktorý sa tohto roku uskutočnil v Prešove už po jednástykrát, ukázal hosťom najnovšie trendy v príprave jedál.

PREŠOV. Ples je okrem samotnej zábavy aj priestorom na prezentáciu nových kulinárskych techník.
V rámci neho bolo prichystané štvorchodové menu, ktoré bolo pripravované pomocou vyšších a novších trendov, na úrovni štvorhviezdičkového hotela.

„Sú to nové technologické postupy, ako napríklad konfitovanie a sous vide,“ vysvetlil Peter Krištof, podpredseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Aj 18-hodinová príprava

Sous vide je technika varenia pokrmov vo vákuu. Pomocou vzduchotesného vrecka sa vláčne a šťavnaté jedlá chystajú pri nižších teplotách vo vodnom kúpeli počas dlhšej doby. Výsledkom sú čerstvé jedlá, ktoré si zachovávajú nielen prirodzenú chuť, ale aj výživové hodnoty.

„Je to pomalý spôsob, kde nestrácate vitamíny, farbu,“ vysvetľuje Krištof.

Týmto spôsobom bolo pripravené hlavné jedlo.

„Bol to bôčik, konfitovaný, pomaličky robený, nejakých osem hodín, a bravčová panenka sous vide, tá bola pripravovaná 18 hodín,“ opísal technológiu Krištof.

V Prešove len jeden podnik

Menu pripravovali 5 kuchári, ktorí sú členmi Prešovského klubu kuchárov a cukrárov. Inšpirácie zbierajú na rôznych súťažiach a olympiádach, ktorých sa zúčastňujú.

V ponuke bola napríklad kuracia galatína na čerstvom listovom šaláte s červenou repou a jogurtovým dressingom, bravčová sviečková s bylinkovou krustou či konfitovaný bravčový bôčik.

Plesu sa zúčastnili najmä ľudia pohybujúci sa v oblasti gastronómie, ako sú riaditelia škôl, učitelia, ktorí vedú odborný výcvik, majitelia reštaurácií a tiež ďalší gurmáni.

Ako povedal Peter Krištof, bola to výnimočná príležitosť na ochutnávku, v Prešove tieto technológie využíva len jeden podnik. Dôvod je jednoduchý – finančná a časová náročnosť, keďže jedlá sa chystajú 18 aj 24 hodín.

pk_guramnsky_ples_2_3314_peter_kristof_r3810_res.jpg
Sweet Becher. Dezert, ktorý zožal úspech.
Foto: Peter Krištof

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pri kúpe klimatizácie sa oplatí poznať aj druhý názor
  2. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy
  3. Denník SME s rúškom na ochranu tváre len za 2,90 €
  4. Vo VÚB si odložíte splátky až na 9 mesiacov
  5. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho
  6. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace
  7. Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom
  8. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší?
  9. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami
  10. Bude dobre!
  1. Denník SME s rúškom na ochranu tváre len za 2,90 €
  2. Sú vaše deti teraz viac na nete?Zoberte ich na www.detinanete.sk
  3. Pri kúpe klimatizácie sa oplatí poznať aj druhý názor
  4. Vo VÚB si odložíte splátky až na 9 mesiacov
  5. Aby nám Veľká noc nezostala ležať v žalúdku...
  6. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  7. Aké železo máte užívať, aby vaša imunita zostala silná?
  8. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace
  9. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho
  10. Pľúcne ventilátory zo stieračov na nový Leon. Skvelý nápad SEAT!
  1. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy 55 765
  2. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší? 38 037
  3. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami 26 294
  4. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho 19 264
  5. Pľúcne ventilátory zo stieračov na nový Leon. Skvelý nápad SEAT! 17 670
  6. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace 17 495
  7. Aké železo máte užívať, aby vaša imunita zostala silná? 16 974
  8. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 13 514
  9. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok 13 005
  10. Bude dobre! 12 228

Neprehliadnite tiež

Nemocnica robí akurát v čase pandémie súťaž na upratovanie

Firma zdôvodnila výpoveď neúspechom rokovaní o zvýšení cien.

Košická nemocnica.

Exriaditeľ domova s brokovnicou v ruke vystrašil poslanca

Polícia na základe snímok uznala, že došlo k porušeniu zákona.

Valkovo nosenie zbrane zaujalo poslanca aj políciu.

Košičan 12 dní žiadal test na koronavírus, skončil na infekčnom

Podľa tempa reči v telefóne mu povedali, že Covid-19 nemá.

Zásobu liekov doniesol Martinovi v nedeľu kamarát, v pondelok ho hospitalizovali.

Bardejovčanka na Floride: V USA sa očakáva do 240-tisíc úmrtí

Z obavy pred pandémiou sa zásobila toaletným papierom aj Paralenom.

Adriana žije na Floride, o návrate na Slovensko pre ohrozenie koronavírusom neuvažuje.

Hlavné správy zo Sme.sk

Naď: Moji predchodcovia radšej platili pokuty, než by si priznali chyby

Minister obrany hovorí, že pre boj s koronavírusom má viaceré alternatívy aj armáda.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Dobré ráno

Dobré ráno: Kedy budú lieky a vakcína na koronavírus

Prečo tak dlho trvá, kým budeme mať lieky.

Podcast Dobré Ráno.
Autorská strana Samuela Marca

Toto sme o Matovičovi vedeli v roku 2020 (píše Samo Marec)

Takíto ľudia sa nakoniec odkopú vždy, ale krízy milujú.

Predseda vlády Igor Matovič.
Ilustračné foto.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop