Korzár logo Korzár Prešov
Sobota, 23. jún, 2018 | Meniny má Sidónia
Nájdete nás na webe

Na Gurmánskom plese predviedli Prešovčanom nové techniky varenia

Príprava obeda varením vo vákuu trvá pri bravčovej panenke aj 18 hodín.

Hlavné jedlo. Bolo pripravené novou technológiou.(Zdroj: Peter Krištof)

Gurmánsky ples, ktorý sa tohto roku uskutočnil v Prešove už po jednástykrát, ukázal hosťom najnovšie trendy v príprave jedál.

PREŠOV. Ples je okrem samotnej zábavy aj priestorom na prezentáciu nových kulinárskych techník.
V rámci neho bolo prichystané štvorchodové menu, ktoré bolo pripravované pomocou vyšších a novších trendov, na úrovni štvorhviezdičkového hotela.

„Sú to nové technologické postupy, ako napríklad konfitovanie a sous vide,“ vysvetlil Peter Krištof, podpredseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Aj 18-hodinová príprava

Sous vide je technika varenia pokrmov vo vákuu. Pomocou vzduchotesného vrecka sa vláčne a šťavnaté jedlá chystajú pri nižších teplotách vo vodnom kúpeli počas dlhšej doby. Výsledkom sú čerstvé jedlá, ktoré si zachovávajú nielen prirodzenú chuť, ale aj výživové hodnoty.

„Je to pomalý spôsob, kde nestrácate vitamíny, farbu,“ vysvetľuje Krištof.

Týmto spôsobom bolo pripravené hlavné jedlo.

„Bol to bôčik, konfitovaný, pomaličky robený, nejakých osem hodín, a bravčová panenka sous vide, tá bola pripravovaná 18 hodín,“ opísal technológiu Krištof.

V Prešove len jeden podnik

Menu pripravovali 5 kuchári, ktorí sú členmi Prešovského klubu kuchárov a cukrárov. Inšpirácie zbierajú na rôznych súťažiach a olympiádach, ktorých sa zúčastňujú.

V ponuke bola napríklad kuracia galatína na čerstvom listovom šaláte s červenou repou a jogurtovým dressingom, bravčová sviečková s bylinkovou krustou či konfitovaný bravčový bôčik.

Plesu sa zúčastnili najmä ľudia pohybujúci sa v oblasti gastronómie, ako sú riaditelia škôl, učitelia, ktorí vedú odborný výcvik, majitelia reštaurácií a tiež ďalší gurmáni.

Ako povedal Peter Krištof, bola to výnimočná príležitosť na ochutnávku, v Prešove tieto technológie využíva len jeden podnik. Dôvod je jednoduchý – finančná a časová náročnosť, keďže jedlá sa chystajú 18 aj 24 hodín.

pk_guramnsky_ples_2_3314_peter_kristof_r3810_res.jpg
Sweet Becher. Dezert, ktorý zožal úspech.
Foto: Peter Krištof

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 26 077
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 13 060
  3. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 9 611
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 502
  5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 261
  6. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 5 864
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 646
  8. Kreditná karta – áno alebo nie 5 503
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 981
  10. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 2 966

Neprehliadnite tiež

Hroncova je už jednosmerná, policajti rozdávajú pokuty

Podľa mesta a mestskej časti je cieľom najmä zvýšiť bezpečnosť pred školou.

Ľudia z BMW si prezreli budúci priemyselný park?

Nad poliami poletovali vrtuľníky. Zrejme si obhliadli možné miesto ich budúceho závodu aj zhora.

Za pokus o vraždu otca mu hrozilo doživotie, dostal osem rokov

Na súde vyhlásil, že je vinný a svoje konanie oľutoval.

Boris Filan: Som basketbalový veterán. Všetko ostatné robím popri tom

Novú knihu prišiel zámerne pokrstiť na východ.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šéf UNB: Medirex v univerzitnej nemocnici skončí

Chcem, aby zdravotníci boli konfrontovaní s pohľadom iných na ich prácu,vraví šéf Univerzitnej nemocnice Bratislava JURAJ KOVÁCS.

EKONOMIKA

Na hypotéku pred sprísnením pravidiel je posledná šanca

Od júla začnú pri pôžičkách platiť viaceré prísnejšie pravidlá.

ŠPECIÁLNE DOBRÉ RÁNO

Špeciálne Dobré ráno: Kto na Slovensku kradne európske peniaze

Z diskusie Za slušné eurofondy.


Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop