Korzár logo Korzár Prešov
Streda, 19. september, 2018 | Meniny má Konštantín
Nájdete nás na webe

Na Gurmánskom plese predviedli Prešovčanom nové techniky varenia

Príprava obeda varením vo vákuu trvá pri bravčovej panenke aj 18 hodín.

Hlavné jedlo. Bolo pripravené novou technológiou.(Zdroj: Peter Krištof)

Gurmánsky ples, ktorý sa tohto roku uskutočnil v Prešove už po jednástykrát, ukázal hosťom najnovšie trendy v príprave jedál.

PREŠOV. Ples je okrem samotnej zábavy aj priestorom na prezentáciu nových kulinárskych techník.
V rámci neho bolo prichystané štvorchodové menu, ktoré bolo pripravované pomocou vyšších a novších trendov, na úrovni štvorhviezdičkového hotela.

„Sú to nové technologické postupy, ako napríklad konfitovanie a sous vide,“ vysvetlil Peter Krištof, podpredseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Aj 18-hodinová príprava

Sous vide je technika varenia pokrmov vo vákuu. Pomocou vzduchotesného vrecka sa vláčne a šťavnaté jedlá chystajú pri nižších teplotách vo vodnom kúpeli počas dlhšej doby. Výsledkom sú čerstvé jedlá, ktoré si zachovávajú nielen prirodzenú chuť, ale aj výživové hodnoty.

„Je to pomalý spôsob, kde nestrácate vitamíny, farbu,“ vysvetľuje Krištof.

Týmto spôsobom bolo pripravené hlavné jedlo.

„Bol to bôčik, konfitovaný, pomaličky robený, nejakých osem hodín, a bravčová panenka sous vide, tá bola pripravovaná 18 hodín,“ opísal technológiu Krištof.

V Prešove len jeden podnik

Menu pripravovali 5 kuchári, ktorí sú členmi Prešovského klubu kuchárov a cukrárov. Inšpirácie zbierajú na rôznych súťažiach a olympiádach, ktorých sa zúčastňujú.

V ponuke bola napríklad kuracia galatína na čerstvom listovom šaláte s červenou repou a jogurtovým dressingom, bravčová sviečková s bylinkovou krustou či konfitovaný bravčový bôčik.

Plesu sa zúčastnili najmä ľudia pohybujúci sa v oblasti gastronómie, ako sú riaditelia škôl, učitelia, ktorí vedú odborný výcvik, majitelia reštaurácií a tiež ďalší gurmáni.

Ako povedal Peter Krištof, bola to výnimočná príležitosť na ochutnávku, v Prešove tieto technológie využíva len jeden podnik. Dôvod je jednoduchý – finančná a časová náročnosť, keďže jedlá sa chystajú 18 aj 24 hodín.

pk_guramnsky_ples_2_3314_peter_kristof_r3810_res.jpg
Sweet Becher. Dezert, ktorý zožal úspech.
Foto: Peter Krištof

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  2. DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa
  3. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  4. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  5. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  10. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 21 160
  2. Najužitočnejšia appka 15 600
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 551
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 9 752
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 8 477
  6. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 7 757
  7. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 990
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 617
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 5 465
  10. Zmenky a dlhopisy s fixným výnosom 5 – 6,6 % p.a. 2 643

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop