Gurmánsky ples, ktorý sa tohto roku uskutočnil v Prešove už po jednástykrát, ukázal hosťom najnovšie trendy v príprave jedál.
PREŠOV. Ples je okrem samotnej zábavy aj priestorom na prezentáciu nových kulinárskych techník.
V rámci neho bolo prichystané štvorchodové menu, ktoré bolo pripravované pomocou vyšších a novších trendov, na úrovni štvorhviezdičkového hotela.
„Sú to nové technologické postupy, ako napríklad konfitovanie a sous vide,“ vysvetlil Peter Krištof, podpredseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov.
Aj 18-hodinová príprava
Sous vide je technika varenia pokrmov vo vákuu. Pomocou vzduchotesného vrecka sa vláčne a šťavnaté jedlá chystajú pri nižších teplotách vo vodnom kúpeli počas dlhšej doby. Výsledkom sú čerstvé jedlá, ktoré si zachovávajú nielen prirodzenú chuť, ale aj výživové hodnoty.
„Je to pomalý spôsob, kde nestrácate vitamíny, farbu,“ vysvetľuje Krištof.
Týmto spôsobom bolo pripravené hlavné jedlo.
„Bol to bôčik, konfitovaný, pomaličky robený, nejakých osem hodín, a bravčová panenka sous vide, tá bola pripravovaná 18 hodín,“ opísal technológiu Krištof.
V Prešove len jeden podnik
Menu pripravovali 5 kuchári, ktorí sú členmi Prešovského klubu kuchárov a cukrárov. Inšpirácie zbierajú na rôznych súťažiach a olympiádach, ktorých sa zúčastňujú.
V ponuke bola napríklad kuracia galatína na čerstvom listovom šaláte s červenou repou a jogurtovým dressingom, bravčová sviečková s bylinkovou krustou či konfitovaný bravčový bôčik.
Plesu sa zúčastnili najmä ľudia pohybujúci sa v oblasti gastronómie, ako sú riaditelia škôl, učitelia, ktorí vedú odborný výcvik, majitelia reštaurácií a tiež ďalší gurmáni.
Ako povedal Peter Krištof, bola to výnimočná príležitosť na ochutnávku, v Prešove tieto technológie využíva len jeden podnik. Dôvod je jednoduchý – finančná a časová náročnosť, keďže jedlá sa chystajú 18 aj 24 hodín.
Sweet Becher. Dezert, ktorý zožal úspech.
Foto: Peter Krištof
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári