Prešovčan Martin Hudák má len 23 rokov, ale stihol toho naozaj dosť. Získal domáce i zahraničné ocenenia ako barman i barista (špecialista na kávu), vyrába vlastné pivo, degustuje whisky, vzdeláva seba i hostí, a to kedysi vyhral známu spevácku súťaž. Najnovšie sa chystá na majstrovstvá sveta do Austrálie a na Kubu.
PREŠOV. K barmanstvu pričuchol ako stredoškolák na hotelovej akadémii. Začalo to tradičným prešovským Eurocupom, potom prišli na rad ďalšie súťaže doma i vo svete.
„Chcel som v tom pokračovať, lebo súťaž vám dá veľa. Naučí pokore, vytrvalosti, odhalí nedostatky,“ vraví mladý barman, ktorý sa za štyri roky vypracoval medzi slovenskú špičku.
Vyrába vlastný pivný nápoj
Pred tromi rokmi sa stal objavom roka a toho roku získal nomináciu na barmana roka. Taktiež nomináciu na objav roka získalo jeho vlastné pivo, ktoré začal s kamarátmi v malom sám vyrábať.
„Podľa legislatívy to nemožno považovať za pivo, ale za kvasený nízkoalkoholický nápoj, keďže neobsahuje slad. Nápad vyšiel spoza baru. Ako barman som postrádal kvalitné produkty, ktoré by mne chutili, povedal som si, prečo to neskúsiť. Spojil som sa s ďalšími šikovnými barmanmi a vytvorili sme zázvorovú Ginger Maniu,“ vysvetľuje.
Úspešný vo svete
K slovenským úspechom sa postupne pridali i zahraničné. Martin Hudák dvakrát po sebe reprezentoval Slovensko v celosvetovom finále Absolute Invite v Štokholme, kde skončil deviaty.
Cení si i 6. miesto z baristickej súťaže, zameranej na kávu, vo francúzskom letovisku Nice. V nej o titul zápolilo 28 reprezentantov z celého sveta.
Keďže v tomto roku obhájil národné prvenstvo, vybojoval si postup na majstrovstvá sveta do austrálskeho Melbourne.
A už týždeň po návrate od protinožcov to zas má namierené na barmanský svetový šampionát na Kubu.
Prešov - mesto kávy
Mimochodom, úspešných baristov je v Prešove viac. Stávalo sa, že na slovenských súťažiach tvorili drvivú väčšinu zúčastnených.
Preto sa „kávičkári“ rozhodli spojiť sily a vytvorili si vlastnú ligu: „Málokto vie, že Prešov je takým Brnom, o ktorom sa hovorí, že je to kávové mesto. Už aj Prešov sa ním stáva, dá sa povedať, že je slovenskou veľmocou, pretože tu máme viacerých majstrov, vicemajstrov a účastníkov majstrovstiev sveta a hlavne ľudí, ktorých káva baví a ktorí sa snažia ju ponúkať kvalitne.“
Kultúra pitia sa kultivuje
Martin Hudák je však v prvom rade barman. Robí aj degustátora a predstavuje rôzne druhy destilátov hosťom.
„V začiatkoch mojej práce, v ktorej som dodnes, sme dosť cestovali za poznatkami. Jedna z našich prvých ciest viedla do Berlína. Strávili sme veľa času na rôznych prednáškach a degustáciách. V lietadle cestou späť sme si povedali, že by bolo potrebné niečo také spraviť aj v Prešove,“ vraví M. Hudák o tom, ako sa dostal k vzdelávaniu hostí na tému kultúry pitia.
Ujalo sa to, hostia majú za dve, tri hodiny možnosť ochutnať destiláty z rôznych kútov sveta a dozvedieť sa o nich viac.
Degustátor musí zvládnuť slepý test. Nielen rozoznať, že ide o whisky, ale aj z čoho je vyrobená a podobne.
„Je to vec praxe,“ reaguje M. Hudák, ktorý sa pri tom snaží počúvať postrehy hostí: „Ochutnávam, ovoniavam a snažím sa ukladať si to v hlave. Raz za čas príde situácia, keď to musím vyhrabať a spomenúť si na tú chuť.“
Je to teda niečo podobné ako práca someliérov v prípade vína. Na tú by si však netrúfol.
Aká je kultúra pitia na Slovensku? Podľa Martina je síce ešte Prešov v gastronomických plienkach, ale rozdiel je už citeľný: „Som štyri roky na tejto prešovskej scéne a viem porovnať ten skok.“
Doma je doma
Vychýrený barman sa o prácu báť nemusí. Hoci mal M. Hudák niekoľko ponúk z celého sveta, zatiaľ ostáva verný Prešovu. Má tu priateľku, dcéru i prácu, ktorá ho baví. Aký je jeho obľúbený nápoj?
„Momentálne, keďže sa potrebujem dostať do formy na leto, je to čistá voda,“ prekvapuje odpoveďou.
Ako barman, ktorý robí dennodenne s alkoholom, pitiu priveľmi neholduje. Nepohrdne však pohárikom kvalitnej whisky či v lete ginom. Medzi jeho favoritov patrí trikrát destilovaná, dvanásťročná írska whisky.
„Má krásny chuťový profil, ktorý mne osobne vyhovuje, je veľmi jemná,“ vraví odborník, ktorý vo svojej práci vie využiť i ďalšiu záľubu, a to svoj interes o starožitnosti či historické knihy.
Jedna z vecí, na ktorú mu však už neostáva čas, je spev. Pritom aj v tejto oblasti to mal kedysi dobre našliapnuté...
Zaujalo nás
Spevácky talentPrv, než sa dostal Martin Hudák do povedomia ako špičkový barman, uspel na speváckej súťaži.
Kedysi mimoriadna hudobná súťaž Prešovský Liverpool objavila celý rad talentov. V roku 2006 sa jej víťazom stal Martin Hudák.
„Víťazstvo mi otvorilo cestu, aby som sa stal členom nejakej skupiny. Založili sme Head-Line. Fungovali sme asi tri roky. Presne 9. 9. 2009 bol posledný koncert, pretože chalani odišli za štúdiom,“ spomína na toto obdobie.
S kapelou absolvoval mnohé vystúpenia: „Hrávali sme na rôznych festivaloch a koncertoch, vystupovali sme s kapelami ako Komajota, IMT Smile či so Samom Tomečkom. Ukončenie prišlo prirodzene. Teší ma, že bývalý člen našej kapely Tomáš Slávik je dnes gitaristom v IMT Smile.“
Na vlastnú kariéru v tomto odvetví M. Hudák rozhodne nepomýšľa: „Myslím, že by mi na to neostal čas. I keď rád spievam.“
frk
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári