Korzár logo Korzár Prešov
Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Obľúbeným nápojom vychýreného prešovského barmana je čistá voda

Martin Hudák získal ocenenia ako barman i barista, vyrába vlastné pivo a chystá sa súťažiť na Kubu.

Martin Hudák. Rozoznáva najjemnejšie rozdiely destilátov.Martin Hudák. Rozoznáva najjemnejšie rozdiely destilátov. (Zdroj: archív)

Prešovčan Martin Hudák má len 23 rokov, ale stihol toho naozaj dosť. Získal domáce i zahraničné ocenenia ako barman i barista (špecialista na kávu), vyrába vlastné pivo, degustuje whisky, vzdeláva seba i hostí, a to kedysi vyhral známu spevácku súťaž. Najnovšie sa chystá na majstrovstvá sveta do Austrálie a na Kubu.

PREŠOV. K barmanstvu pričuchol ako stredoškolák na hotelovej akadémii. Začalo to tradičným prešovským Eurocupom, potom prišli na rad ďalšie súťaže doma i vo svete.

„Chcel som v tom pokračovať, lebo súťaž vám dá veľa. Naučí pokore, vytrvalosti, odhalí nedostatky,“ vraví mladý barman, ktorý sa za štyri roky vypracoval medzi slovenskú špičku.

Vyrába vlastný pivný nápoj

Pred tromi rokmi sa stal objavom roka a toho roku získal nomináciu na barmana roka. Taktiež nomináciu na objav roka získalo jeho vlastné pivo, ktoré začal s kamarátmi v malom sám vyrábať.

„Podľa legislatívy to nemožno považovať za pivo, ale za kvasený nízkoalkoholický nápoj, keďže neobsahuje slad. Nápad vyšiel spoza baru. Ako barman som postrádal kvalitné produkty, ktoré by mne chutili, povedal som si, prečo to neskúsiť. Spojil som sa s ďalšími šikovnými barmanmi a vytvorili sme zázvorovú Ginger Maniu,“ vysvetľuje.

Úspešný vo svete

K slovenským úspechom sa postupne pridali i zahraničné. Martin Hudák dvakrát po sebe reprezentoval Slovensko v celosvetovom finále Absolute Invite v Štokholme, kde skončil deviaty.

Cení si i 6. miesto z baristickej súťaže, zameranej na kávu, vo francúzskom letovisku Nice. V nej o titul zápolilo 28 reprezentantov z celého sveta.

Keďže v tomto roku obhájil národné prvenstvo, vybojoval si postup na majstrovstvá sveta do austrálskeho Melbourne.

A už týždeň po návrate od protinožcov to zas má namierené na barmanský svetový šampionát na Kubu.

Prešov - mesto kávy

Mimochodom, úspešných baristov je v Prešove viac. Stávalo sa, že na slovenských súťažiach tvorili drvivú väčšinu zúčastnených.

Preto sa „kávičkári“ rozhodli spojiť sily a vytvorili si vlastnú ligu: „Málokto vie, že Prešov je takým Brnom, o ktorom sa hovorí, že je to kávové mesto. Už aj Prešov sa ním stáva, dá sa povedať, že je slovenskou veľmocou, pretože tu máme viacerých majstrov, vicemajstrov a účastníkov majstrovstiev sveta a hlavne ľudí, ktorých káva baví a ktorí sa snažia ju ponúkať kvalitne.“

Kultúra pitia sa kultivuje

Martin Hudák je však v prvom rade barman. Robí aj degustátora a predstavuje rôzne druhy destilátov hosťom.

„V začiatkoch mojej práce, v ktorej som dodnes, sme dosť cestovali za poznatkami. Jedna z našich prvých ciest viedla do Berlína. Strávili sme veľa času na rôznych prednáškach a degustáciách. V lietadle cestou späť sme si povedali, že by bolo potrebné niečo také spraviť aj v Prešove,“ vraví M. Hudák o tom, ako sa dostal k vzdelávaniu hostí na tému kultúry pitia.

Ujalo sa to, hostia majú za dve, tri hodiny možnosť ochutnať destiláty z rôznych kútov sveta a dozvedieť sa o nich viac.

Degustátor musí zvládnuť slepý test. Nielen rozoznať, že ide o whisky, ale aj z čoho je vyrobená a podobne.

„Je to vec praxe,“ reaguje M. Hudák, ktorý sa pri tom snaží počúvať postrehy hostí: „Ochutnávam, ovoniavam a snažím sa ukladať si to v hlave. Raz za čas príde situácia, keď to musím vyhrabať a spomenúť si na tú chuť.“
Je to teda niečo podobné ako práca someliérov v prípade vína. Na tú by si však netrúfol.

Aká je kultúra pitia na Slovensku? Podľa Martina je síce ešte Prešov v gastronomických plienkach, ale rozdiel je už citeľný: „Som štyri roky na tejto prešovskej scéne a viem porovnať ten skok.“

Doma je doma

Vychýrený barman sa o prácu báť nemusí. Hoci mal M. Hudák niekoľko ponúk z celého sveta, zatiaľ ostáva verný Prešovu. Má tu priateľku, dcéru i prácu, ktorá ho baví. Aký je jeho obľúbený nápoj?

„Momentálne, keďže sa potrebujem dostať do formy na leto, je to čistá voda,“ prekvapuje odpoveďou.
Ako barman, ktorý robí dennodenne s alkoholom, pitiu priveľmi neholduje. Nepohrdne však pohárikom kvalitnej whisky či v lete ginom. Medzi jeho favoritov patrí trikrát destilovaná, dvanásťročná írska whisky.

„Má krásny chuťový profil, ktorý mne osobne vyhovuje, je veľmi jemná,“ vraví odborník, ktorý vo svojej práci vie využiť i ďalšiu záľubu, a to svoj interes o starožitnosti či historické knihy.

Jedna z vecí, na ktorú mu však už neostáva čas, je spev. Pritom aj v tejto oblasti to mal kedysi dobre našliapnuté...

Zaujalo nás

Spevácky talent

Prv, než sa dostal Martin Hudák do povedomia ako špičkový barman, uspel na speváckej súťaži.

Kedysi mimoriadna hudobná súťaž Prešovský Liverpool objavila celý rad talentov. V roku 2006 sa jej víťazom stal Martin Hudák.

„Víťazstvo mi otvorilo cestu, aby som sa stal členom nejakej skupiny. Založili sme Head-Line. Fungovali sme asi tri roky. Presne 9. 9. 2009 bol posledný koncert, pretože chalani odišli za štúdiom,“ spomína na toto obdobie.

S kapelou absolvoval mnohé vystúpenia: „Hrávali sme na rôznych festivaloch a koncertoch, vystupovali sme s kapelami ako Komajota, IMT Smile či so Samom Tomečkom. Ukončenie prišlo prirodzene. Teší ma, že bývalý člen našej kapely Tomáš Slávik je dnes gitaristom v IMT Smile.“

Na vlastnú kariéru v tomto odvetví M. Hudák rozhodne nepomýšľa: „Myslím, že by mi na to neostal čas. I keď rád spievam.“

frk

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  2. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  3. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  5. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  6. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  8. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  2. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  5. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  6. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  7. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Legislative intention - recodification of the corporate law
  10. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 015
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 577
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 8 300
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 246
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 762
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 5 332
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 760
  8. Crème de la crème po slovensky 3 249
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 744
  10. Po Slovensku na motorke 2 368
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Mobilné odberové miesto. (Ilustračné foto)

Štát chce testovacie miesta nechať už len v zdravotníckych zariadeniach.


15. jún
Peter Schutz

Lekárov povolávame neskoro.


4 h
Povrchové teploty v Jakutsku na Sibíri.

Verchojansk stále láme rekordy.


4 h
Ilustračné foto.

Spoločnosti Eurolab Lambda niekto požičal pol milióna eur.


6 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop