Korzár logo Korzár Prešov

Slovenskí včelári nevyužívajú geneticky modifikovaný peľ

Naši včelári pripravujú čistý med. Tvrdia, že zákazníci uprednostňujú domáci med pred tým z obchodu.

Milan Reich. S medom a včelami pracuje 45 rokov.Milan Reich. S medom a včelami pracuje 45 rokov. (Zdroj: frk)

Európska únia sa zaoberala označovaním medu. Týka sa to geneticky modifikovaného peľu v mede. Slovenskí včelári pripravujú čistý med. Tvrdia, že zákazníci sa k nim začínajú vracať a uprednostňujú domáci med pred tým z obchodu.

PREŠOV. Európsky parlament, na rozdiel od pôvodného návrhu Európskej komisie, definoval peľ ako prirodzený stavebný prvok medu, a nie ako jeho zložku

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Med, na ktorého celkovom objeme sa geneticky modifikovaný peľ podieľa aspoň 0,9 percentami, bude musieť byť označený.

Milan Reich z Prešova pracuje s medom 45 rokov. Je členom Slovenského zväzu včelárov, včelstvá má v okolí Domaše. Zisťovali sme uňho, ako to s novou európskou legislatívou vlastne je. Čo je peľ? Prvok, alebo stavebná zložka medu?

SkryťVypnúť reklamu

„Peľ je potrava pre včely. To, čo pre nás chlieb. Včelí peľ obsahuje 20 až 30 percent čistej rastlinnej bielkoviny, čo v žiadnom inom produkte nenájdete,“ vraví M. Reich a pokračuje: „V každom mede je určité množstvo peľu. Je drobulinký, neviditeľný, ale jeho častice v mede určite sú. A práve teraz Únia stanovuje, koľko percent tam môže byť.“

Ako vraví, med je včelí produkt, ktorý včely používajú na svoju energiu. Podstatnou výživovou zložkou pre ne je peľ. Na to, aby včelstvo prežilo, je nutný peľ i nektár. Peľ z geneticky modifikovaných rastlín on, ani jeho kolegovia - včelári, nevyužívajú. Navyše vysvetľuje, že geneticky modifikované rastliny tak „nemedujú“.

Ľudia sa vracajú k domácim produktom

Rozdiel vníma aj medzi medom od včelára a tým z obchodu.

SkryťVypnúť reklamu

„Med od včelára je stopercentný, bez akýchkoľvek prímesí. Po druhé, dáva pozor na tepelné spracovanie... Neviem presne, akým spôsobom to robia vo fabrikách, ale som presvedčený, že tam ani jeden z tých medov nie je čistý.“

Navyše, včelári sa špecializujú na jednodruhové medy, ktoré s ničím nemiešajú. A keďže tieto domáce produkty sú i cenovo porovnateľné s „priemyselnými“, zákazníci sa vracajú.

„Odbytové možnosti nie sú také, ako niekedy, ale v poslednej dobe sa viac ľudí začalo obracať priamo na včelárov a od nich kupujú med. Sám mám dosť veľkú klientelu. Chodia tí istí ľudia. Zvykajú si, poznajú kvalitu a podľa toho sa zachovajú,“ hovorí včelár Reich.

Európa rieši označovanie

Diskusia o peli ako zložke alebo stavebnom prvku medu vznikla na európskej pôde ako dôsledok odlišných dopadov oboch možností na jeho označovanie.

SkryťVypnúť reklamu

„Ak peľ bude aj naďalej považovaný za stavebný prvok medu, prítomnosť akéhokoľvek množstva geneticky modifikovaného peľu nepovedie k jeho označeniu. Podľa nariadenia o geneticky modifikovaných potravinách je totiž označenie povinné iba v prípade, že geneticky modifikovaný materiál tvorí viac ako 0,9 percenta celého produktu. Keďže podiel peľu v mede sa pohybuje okolo pol percenta, nikdy neprekročí hranicu nutnú na označovanie,“ uviedla spravodajkyňa Julie Girling (frakcia Európskych konzervatívcov a reformistov) z Veľkej Británie.

Poslanci europarlamentu schválili definíciu peľu ako stavebného prvku medu. Odmietli tak návrh svojho výboru pre životné prostredie, ktorý definoval peľ ako zložku medu, opierajúc sa o výrok Európskeho súdneho dvora. Finálne znenie legislatívy sa pripravuje.



Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 532
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 885
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 585
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 459
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 666
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 468
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 258
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 666
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu