Korzár logo Korzár Prešov

Prešovčan vybojoval v gastronomickej súťaži zlato

Skvelý úspech sa podaril Petrovi Krištofovi z Prešova, ktorý na súťaži v Českej republike vyhral v konkurencii 130 účastníkov.

Víťazná „osemporciovka“ Porcia pre osem osôb.Víťazná „osemporciovka“ Porcia pre osem osôb. (Zdroj: Peter Krištof)



PREŠOV. 19. ročník medzinárodnej súťaže kuchárskeho a cukrárskeho umenia v Hradci Králové v rôznych kategóriách bol pre prešovského kuchára plodným na úspechy. Peter Krištof sa na súťaži predstavil v kategórii, kde mal za úlohu pripraviť misu pre 8 osôb z minimálne 3 druhov výrobkov a 2 omáčok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„To je studená kuchyňa. Zameraná na umenie, na čistú prácu, na krájanie, na rez, hrúbku, veľkosť, musí všetko sedieť,“ vysvetľuje Peter Krištof, podpredseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov (PKKC).

Ďalšou disciplínou v tejto kategórii bola príprava troch inovatívnych hlavných jedál, pripravovaných za tepla a vystavovaných za studena. Najprísnejšie z nich bol hodnotený aspik, ktorý musí byť čistý ako zrkadlo a mal by zakonzervovať potravinu i uchovať jej farbu.

SkryťVypnúť reklamu

Príprava na súťaž trvala Petrovi mesiac.

„Osemporciovku robím asi dvanásty rok, stále sa zdokonaľujem. Neviem, či som sa pripravil, ale určite som využil skúsenosti z dvanástich rokov,“ vysvetľuje kuchár.

Konkurencia špičkových kuchárov

Pri jedlách sa hodnotí precíznosť, príprava, originalita, ale tiež aj výživová hodnota podľa toho, či je tam zelenina, aj to, čo je to ekonomicky výhodné.

„Ak je to príliš drahé, nie je to predajné,“ vysvetľuje. Peter obstál v konkurencii 130 súťažiacich, v jeho kategórii ich bolo 15. Nie však hocijakých.

„Na súťaž nepríde len tak niekto, kto sa vyspí a ide. Boli to kuchári, ktorí pracujú v 4– a 5-hviezdičkových hoteloch.“

Skompletizoval zbierku

Tento úspech nebol pre Prešovčana prvým, naopak, doplnil si zbierku. Z Hradca má už z roku 2006 striebro, z rokov 2008, 2009 bronz.

SkryťVypnúť reklamu

„Po 5 rokoch som dostal konečne vytúžené zlato do mojej zbierky,“ usmieva sa. Vyskúšal si tým aj to, či má na majstrovstvá sveta v Luxemburgu, kam sa chystá.

Na súťaži mal i spolupracovníkov, kolegu Dušana Bidleňa a Františka Sedláka, člena PKKC. Limit na pripravenie stola trval 2,5 hodiny.

Prísne hodnotená precíznosť nie je hocijaká. Rezy sa merajú s pravítkom, pomáha sa špáradlom, pričom jeden pomocník sleduje nôž a súťažiaci musí krájať jedným rezom.

„Dobrý ostrý nôž je základ,“ hovorí Peter.

Moc hezké - zlato

Peter zaujal svojou pedantnosťou. Ako so smiechom hovorí, hoci ho pokladajú za akčného a prchkého, tu si dáva na práci záležať.

„Osmičku nikto nemal tak nakrájanú ako ja, aj aspik bol čistý,“ vraví. Výhru mu prorokoval aj bývalý porotca. Ten, ktorý ho v 19-ke na súťažiach skritizoval a zároveň usmerňoval.

SkryťVypnúť reklamu

„Moc hezké. To bude zlato, ty to máš dobré,“ povedal mu počas prípravy. A hoci mu Peter ani neveril, predsa to zlato získal. Ale vraj tá rivalita, ktorá je v hokeji, je aj v gastronómii. A preto, keďže súťažia pod číslami, boli podľa jeho slov porotcovia sami prekvapení, že na zlato si siahol aj Slovák.

pk_sutaz_2_9414_archiv_r8722_res.jpg
So spolupracovníkmi. Zľava: Dušan Bidleň, Peter Krištof, František Sedlák.
Foto: archív PK

pk_sutaz_3_9414_map_r1963_res.jpg
Peter Krištof. Z Česka doniesol zlato.
Foto: map

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 451
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 879
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 576
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 459
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 661
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 482
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 257
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 663
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu