PREŠOV. 19. ročník medzinárodnej súťaže kuchárskeho a cukrárskeho umenia v Hradci Králové v rôznych kategóriách bol pre prešovského kuchára plodným na úspechy. Peter Krištof sa na súťaži predstavil v kategórii, kde mal za úlohu pripraviť misu pre 8 osôb z minimálne 3 druhov výrobkov a 2 omáčok.
„To je studená kuchyňa. Zameraná na umenie, na čistú prácu, na krájanie, na rez, hrúbku, veľkosť, musí všetko sedieť,“ vysvetľuje Peter Krištof, podpredseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov (PKKC).
Ďalšou disciplínou v tejto kategórii bola príprava troch inovatívnych hlavných jedál, pripravovaných za tepla a vystavovaných za studena. Najprísnejšie z nich bol hodnotený aspik, ktorý musí byť čistý ako zrkadlo a mal by zakonzervovať potravinu i uchovať jej farbu.
Príprava na súťaž trvala Petrovi mesiac.
„Osemporciovku robím asi dvanásty rok, stále sa zdokonaľujem. Neviem, či som sa pripravil, ale určite som využil skúsenosti z dvanástich rokov,“ vysvetľuje kuchár.
Konkurencia špičkových kuchárov
Pri jedlách sa hodnotí precíznosť, príprava, originalita, ale tiež aj výživová hodnota podľa toho, či je tam zelenina, aj to, čo je to ekonomicky výhodné.
„Ak je to príliš drahé, nie je to predajné,“ vysvetľuje. Peter obstál v konkurencii 130 súťažiacich, v jeho kategórii ich bolo 15. Nie však hocijakých.
„Na súťaž nepríde len tak niekto, kto sa vyspí a ide. Boli to kuchári, ktorí pracujú v 4– a 5-hviezdičkových hoteloch.“
Skompletizoval zbierku
Tento úspech nebol pre Prešovčana prvým, naopak, doplnil si zbierku. Z Hradca má už z roku 2006 striebro, z rokov 2008, 2009 bronz.
„Po 5 rokoch som dostal konečne vytúžené zlato do mojej zbierky,“ usmieva sa. Vyskúšal si tým aj to, či má na majstrovstvá sveta v Luxemburgu, kam sa chystá.
Na súťaži mal i spolupracovníkov, kolegu Dušana Bidleňa a Františka Sedláka, člena PKKC. Limit na pripravenie stola trval 2,5 hodiny.
Prísne hodnotená precíznosť nie je hocijaká. Rezy sa merajú s pravítkom, pomáha sa špáradlom, pričom jeden pomocník sleduje nôž a súťažiaci musí krájať jedným rezom.
„Dobrý ostrý nôž je základ,“ hovorí Peter.
Moc hezké - zlato
Peter zaujal svojou pedantnosťou. Ako so smiechom hovorí, hoci ho pokladajú za akčného a prchkého, tu si dáva na práci záležať.
„Osmičku nikto nemal tak nakrájanú ako ja, aj aspik bol čistý,“ vraví. Výhru mu prorokoval aj bývalý porotca. Ten, ktorý ho v 19-ke na súťažiach skritizoval a zároveň usmerňoval.
„Moc hezké. To bude zlato, ty to máš dobré,“ povedal mu počas prípravy. A hoci mu Peter ani neveril, predsa to zlato získal. Ale vraj tá rivalita, ktorá je v hokeji, je aj v gastronómii. A preto, keďže súťažia pod číslami, boli podľa jeho slov porotcovia sami prekvapení, že na zlato si siahol aj Slovák.
So spolupracovníkmi. Zľava: Dušan Bidleň, Peter Krištof, František Sedlák.
Foto: archív PK
Peter Krištof. Z Česka doniesol zlato.
Foto: map
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári