PREŠOV. Výstava priniesla ukážku aktuálnych trendov v prešovskej gastronómii. Nechýbali ani sprievodné podujatia v podobe prípravy jedál, napríklad vykosťovania pstruha.
„Je to už trinásty ročník, tak sa tešíme, že už to má tradíciu, aj pri organizácii už vieme, na koho sa môžeme obrátiť, akým spôsobom to pripraviť, aby to bolo podľa predstáv,“ povedal Peter Krištof, jeden z organizátorov a podpredseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov.
Vyrezáva bez predlohy
V rámci výstavy prezentoval svoj talent aj František Sedlák (22). Prítomným vyrážal dych svojím carvingom – vyrezávaním do ovocia a zeleniny.
„Pracujem ako kuchár v reštaurácii, toto je také moje hobby. Skôr na svadby a oslavy, pre skrášlenie,“ vysvetlil mladý umelec. Vyrezanie jedného melónu mu trvá približne hodinu a pol až dve. Nemá však žiadne predlohy.
„Všetko ide podľa fantázie, nič nemám dopredu nakreslené. Poviem si, že spravím ružičku a už podľa toho tvorím,“ vysvetľuje. Vyrezáva vraj do zeleniny, ovocia i napríklad tekvice na Halloween.
Záľube sa venuje dva roky, je v tomto smere samouk, bez akýchkoľvek kurzov. Inšpiruje sa internetom či fotkami. Jeho najväčším dielom bol dosiaľ melón na jeden ples, kde chceli názov aj postavičku z loga. A ten melón vážil úctyhodných 12 kíl.
Misy aj cukrárenské výrobky. Ukázali umenie ich tvorcov.
Plná sála. Výstava bola lákadlom pre oči aj jazyk.
Foto: map
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári