Manuálna práca kováčov, streľba z luku či chutné dobové jedlá. To všetko mohli návštevníci okúsiť počas uplynulého víkendu na Šarišskom hrade.
VEĽKÝ ŠARIŠ. Šarišský hrad sa počas poslednej májovej nedele stal miestom, kde sa čas vrátil o stovky rokov späť. Ožil tak, ako za čias svojej dávnej slávy počas nultého ročníka podujatia Nedeľná chvíľka stredoveku.
Myšlienka vznikla v hlave milovníčky histórie a hradov Veroniky Slowikovej.
„Venujem sa hradom už viac rokov, tak som teda vymyslela, že by bolo zábavné urobiť niečo aj pre deti a dospelých,“ vysvetlila Veronika počiatky.
Za pomoci financií z grantu spojila sily spolu s občianskymi združeniami Strážcovia pravých pokladov storočí a Sarus, ktorí sa podieľali na tvorbe programu.
Celý sa niesol v duchu dávnych dôb, čo už na prvý pohľad prezrádzali dobové kostýmy.
Ani dážď nevyplašil
V rámci programu bola hlavná dobová kuchyňa s vyberanými dobrotami, kde nechýbali placky na sladko i na slano, klobásky a ďalšie dobroty.
Vyskúšať si zručnosti bolo možné pri streľbe z luku, záujemcovia si mohli vyraziť medailóny o nakresliť vlastné erby. Remeslom sa predstavil aj kováč.
Napriek tomu, že návštevníkov postrašil dážď, deň to nepokazilo. Stretnutie pod prístreškom s gitarou vytvorilo dokonalú alternatívu.
Podujatie by sa mohlo postupne stať tradíciou. Pôvodne ho plánovali usporiadať na Kapušianskom hrade, nakoniec sa kvôli technickým problémom presunuli na Šariš. To však neznamená, že tu aj natrvalo ostane.
„Moja prvotná myšlienka bola, že by sa možno dalo vytvoriť takú putovnú akciu, aby to nebolo vyslovene len na Šariši, aby sa to viazalo na konkrétny hrad. Skôr aby to bola myšlienka, ktorá by sa postupne rozvíjala, ale hlavne aby to bolo atraktívne pre mladých,“ povedala Veronika.
Podľa jej vízie by sa možno do toho mohli zapojiť hrady z Prešovskej hradnej cesty a takto postupne prezentovať históriu na viacerých miestach, čím by zvyšovali povedomie.
Vážiť si prácu
Podujatie nebolo len zábavou, ale malo v sebe aj edukatívny podtón. Návšetvníci si program pochvaľovali.
Rodina Pavlíkovcov sa vybrala na hrad aj so svojimi chlapcami Peťkom a Miškom. Cestou z hradu si nevedeli deň vynachváliť.
„Bolo to super, zastrieľal som si z luku a som aj trafil,“ chválil sa Peťko. Miškovi sa páčil kováč. „Škoda, že i ja nemôžem raz byť kováčom,“ poťažkal si.
Ich otec Peter hodnotil akciu veľmi pozitívne. „Je fajn, že máme s deťmi kam vybehnúť, ukázať im trošku tej histórie a ešte aj zábavne,“ zhodli sa spolu s manželkou.
Akcia sa vydarila, za celý deň sa jej zúčastnilo takmer 500 účastníkov.
Dobová kuchyňa. Klobásy, placky, na sladko, na slano. Foto: Matúš Maťufka
Ako v stredoveku. A už len do mučiarne. Foto: Matúš Maťufka
Vlastné erby. Deti sa mohli kreatívne vyblázniť. Foto: Matúš Maťufka
Výstrel. Trefa do čierneho. Foto: Matúš Maťufka
Organizátorská trojica. Veronika so „svojimi“ chlapcami Matúšom Maťufkom (vľavo) a Michalom Keruľom.
Foto: Mária Pihuličová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári