Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVaPS) v Prešove vyšetrila vzorky ovčieho aj kozieho mlieka od všetkých producentov v okresoch Prešov aj Sabinov. Dôvodom bola obava, že májová bryndza či ovčí syr môžu byť nakazené vírusom kliešťovej encefalitídy. Výsledky už existujú a obavy sa nepotvrdili.
PREŠOV. Na Slovensku tento rok už boli zachytené prípady nákazy po konzumácii prvej májovej bryndze a ovčieho syra. Keďže kliešťov je po miernej zime veľa, rozbehol sa kolotoč vyšetrení vzoriek na celom území.
„Odobrali sme od všetkých producentov v oboch okresoch 28 vzoriek surového ovčieho aj kozieho mlieka a odoslali sme ich do laboratória v Dolnom Kubíne. Tam preverili prítomnosť RNA vírusu kliešťovej enecefalitídy. Výsledky už máme a všetky sú negatívne, takže ľudia nemusia mať obavy,“ informovala nás vedúca odboru hygieny potravín a potravinového dozoru z RVaPS v Prešove Kvetoslava Balčáková. Budú ich však aj naďalej monitorovať.
Dodala, že sa s požiadavkou o vyšetrenie mlieka na nich obracajú aj drobní chovatelia kôz, ktorí mlieko používajú len pre potreby v rodine. Chcú mať istotu, že mlieko je zdravé.
Pasterizáciu nemusia nariadiť
Pokiaľ by sa vírus potvrdil, bola by nutná pasterizácia, teda ohriatie mlieka na 72 stupňov po dobu pätnástich sekúnd.
Vďaka dobrým výsledkom nemusia producenti bryndze či ovčieho syra pristupovať ku pasterizácii.
Na Slovensku sa približne 75 percent bryndze pripravuje z pasterizovaného mlieka, zvyšok je nepasterizovaný. Práve bryndza zo surového mlieka je aj najzdravšia.
„Má pozitívne účinky pri prevencii rakoviny hrubého čreva, zažívacích problémoch, alergických ochoreniach, rednutí kostí, cukrovke, zvyšuje imunitu, znižuje krvný tlak a je truhlicou zdravia zo slovenských pastvín,“ vysvetlila Kvetoslava Balčáková.
Autor: ak
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári