Korzár logo Korzár Prešov

Ovčie a kozie mlieko v Prešove a okolí vyšetrili, je v poriadku

Vyšetrili vzorky ovčieho aj kozieho mlieka od všetkých producentov v okresoch Prešov aj Sabinov.

Aj drobní chovatelia si chcú dať vzorky mlieka vyšetriť.Aj drobní chovatelia si chcú dať vzorky mlieka vyšetriť. (Zdroj: ako)

Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVaPS) v Prešove vyšetrila vzorky ovčieho aj kozieho mlieka od všetkých producentov v okresoch Prešov aj Sabinov. Dôvodom bola obava, že májová bryndza či ovčí syr môžu byť nakazené vírusom kliešťovej encefalitídy. Výsledky už existujú a obavy sa nepotvrdili.

PREŠOV. Na Slovensku tento rok už boli zachytené prípady nákazy po konzumácii prvej májovej bryndze a ovčieho syra. Keďže kliešťov je po miernej zime veľa, rozbehol sa kolotoč vyšetrení vzoriek na celom území.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

„Odobrali sme od všetkých producentov v oboch okresoch 28 vzoriek surového ovčieho aj kozieho mlieka a odoslali sme ich do laboratória v Dolnom Kubíne. Tam preverili prítomnosť RNA vírusu kliešťovej enecefalitídy. Výsledky už máme a všetky sú negatívne, takže ľudia nemusia mať obavy,“ informovala nás vedúca odboru hygieny potravín a potravinového dozoru z RVaPS v Prešove Kvetoslava Balčáková. Budú ich však aj naďalej monitorovať.

Dodala, že sa s požiadavkou o vyšetrenie mlieka na nich obracajú aj drobní chovatelia kôz, ktorí mlieko používajú len pre potreby v rodine. Chcú mať istotu, že mlieko je zdravé.

Pasterizáciu nemusia nariadiť

Pokiaľ by sa vírus potvrdil, bola by nutná pasterizácia, teda ohriatie mlieka na 72 stupňov po dobu pätnástich sekúnd.

SkryťVypnúť reklamu

Vďaka dobrým výsledkom nemusia producenti bryndze či ovčieho syra pristupovať ku pasterizácii.

Na Slovensku sa približne 75 percent bryndze pripravuje z pasterizovaného mlieka, zvyšok je nepasterizovaný. Práve bryndza zo surového mlieka je aj najzdravšia.

„Má pozitívne účinky pri prevencii rakoviny hrubého čreva, zažívacích problémoch, alergických ochoreniach, rednutí kostí, cukrovke, zvyšuje imunitu, znižuje krvný tlak a je truhlicou zdravia zo slovenských pastvín,“ vysvetlila Kvetoslava Balčáková.


Autor: ak

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 451
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 879
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 576
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 459
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 661
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 482
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 257
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 663
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu