Vyvrcholením Festivalu dobrej chuti 2014 bol pokus o rekord a zápis do Slovenskej knihy rekordov (SKR). Prešovčanom sa podarilo vyrobiť tortu v tvare koňa a získať tak slovenské prvenstvo. Rekord overil a potvrdil komisár SKR Igor Svítok.
Agentúrny materiál sme nahradili autorským článkom redakcie Korzára.
PREŠOV. Tortu upiekli tretiaci zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prešove. Stanú sa z nich cukrári a táto práca bola pre nich veľkou výzvou.
Odborné majsterky im pomohli s rozpočtom surovín na upečenie piškótových plátov, prípravu plnky aj marcipánu.
Výsledkom ich štvordňového snaženia je kôň v životnej veľkosti. Na ich prácu odborným okom dohliadal šéfkuchár František Krankota.
„Formu koňa sme najprv urobili na kartón a sololit, potom nám vyrobil stolár z dreva celú maketu a až potom študenti začali piecť cestá,“ prezradil o procese výroby megatorty Krankota.
Poznamenal, že takúto obrovskú cukrovinku piekli prvýkrát, preto dôsledne zvážili celú prípravu.
Merala 259 centimetrov
Rekord prišiel overiť aj zmerať komisár SKR Igor Svítok.
„Je to najväčšia torta v podobe zvieraťa. Zatiaľ sa taká na Slovensku nikdy neurobila, práve preto sa Prešov stáva rekordérom a každý, kto by chcel niečo také skúsiť, musel by rozmer tohto koňa prekonať,“ povedal komisár Svítok.
Spolu s Krankotom megatortu odmerali. Od chvosta po hlavu merala 259 centimetrov. Komisár hneď vypísal mestu certifikát za najväčšiu sladkosť v životnej veľkosti zvieraťa.
Čakali na ochutnávku
Desiatky koňarov, ako sa Prešovčanom hovorí, sledovali, či sa torta naozaj zapíše medzi rekordy. Deti sa zase nevedeli dočkať, kedy ju aj ochutnajú.
„Predstavovala som si toho koňa celkom inak. Myslela som si, že bude stáť na vlastných nohách, ale netuším, či by to bolo možné vyrobiť. Som zvedavá ako bude chutiť,“ povedala nám Agáta Dubovská.
Lucia Vicová sa prišla do centra mesta pozrieť na koňa aj preto, že aj jej syn sa podieľal na prípravách, keďže študuje na spomínanej škole.
„Teším sa z toho, že táto udalosť pritiahla do mesta ľudí. Každý bol zvedavý. Aj ja,“ dodala Vicová.
Keď tortu študenti začali krájať a podávať ľuďom porcie, nikto neodmietol ochutnávku. Najviac sa tešili deti a rodičia im v tom nebránili, aj keď bol v punčovej plnke rum.
„Podobných festivalov je na Slovensku veľmi veľa, preto sme ho chceli urobiť zaujímavejším a vytvoriť iný pohľad na gastronómiu. Som presvedčený, že na budúci rok sa pokúsime o ďalší rekord,“ povedal nám za organizátorov Festivalu dobrej chuti 2014 Jozef Chomanič.
Zaujímavosti
Ako vznikla megatortaNa cesto a plnku použili 24 kg múky, 20 kg cukru, 510 vajec, 13 kg čokolády, 13 kg palmarínu, 24 kg marcipánu, 2 litre rumu a 35 sáčkov vanilkového cukru.
Vážila 85 kg.
Od konca chvosta po hlavu merala torta 259 centimetrov.
Upiekli ju študenti Mária Klimková, Jana Kašprišinová, Samuel Pošivák a Zdena Frajtková za 36 hodín. Najťažšia vraj bola finálna práca s marcipánom, z ktorého vyrobili akoby srsť koňa na tele, chvost a hlavu. Najviac sa zapotili pri prevoze torty na námestie.
ak
Meranie. Komisár I. Svítok a šéfkuchár F. Krankota zmerali megatortu.
Cerifikát. Prešov je teraz rekordérom s najväčšou cukrovinkou v tvare zvieraťa.
Megatorta. Začali ju krájať od chvosta, aby to vraj tak nebolelo.
Ochutnávka. Za necelú hodinu neostala ani omrvinka. Foto k článku: Anna Košuthová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári