Korzár logo Korzár Prešov
Sobota, 12. jún, 2021 | Meniny má ZlatkoKrížovkyKrížovky
AKTUALIZOVANÉ 19:13

Prešovskí zmrzlinári dostali od hygienikov prvé tohtoročné pokuty

Z odobratých 53 vzoriek nevyhovelo hygienickým požiadavkám 11 mliečnych zmrzlín.

(Zdroj: Ilustračné SME - Tomáš Benedikovič)

Horúčavy lákajú ľudí, aby sa zastavili pri zmrzlinových stánkoch a osviežili sa mrazenou pochúťkou. Niektorí si stánky vyberajú, iní stavia na náhodu. Na kvalitu zmrzliny dohliadajú aj hygienici. Odobrali už 53 vzoriek. Našli v nich aj neprípustné baktérie a kvasinky. Zmrzlinárom uložili pokuty a nariadili opatrenia.

Agentúrny text sme nahradili autorským článkom redakcie Korzára.

PREŠOV. Väčšina ľudí nerieši, kde si zmrzlinu kúpi. Zvyčajne je to vec momentálnej chuti a možnosti. Iní si zase vyberajú. Napríklad manželia Kolesárovci z Prešova chodia na zmrzlinu výlučne na Floriánovu ulicu.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

„Tu nám chutí najviac aj čo sa týka kvality aj hygieny. Občas si dám aj na Sekčove v takom domčeku na Karpatskej, aj tam je dobrá. Už som síce ochutnala aj inde, ale nechutila mi, boli v nej kúsky ľadu, predavačky nemali rukavice a to sa mi nepáčilo,“ povedala nám dôchodkyňa Ružena Kolesárová.

Manželia si zvyčajne vyberajú klasické chute, ako je čokoláda a punč.

„Keď mám chuť, tak si kúpim zmrzlinu a veľmi nerozmýšľam kde. Viac ma zaujímajú príchute, ako miesto. S deťmi máme radi ovocné a čokoládové. Najčastejšie však kupujeme veľké rodinné balenia v obchodných domoch. Deti nemajú zmrzliny nikdy dosť a keď ideme do mesta, tak jednoducho neodolajú,“ poznamenala Jarmila Suchá.

„Na Floriánke je najlepšia zmrzlina. Najradšej mám toffiffe a mars,“ prezradila Janka Gabániová.

Skryť Vypnúť reklamu

Mária Juhásová často cestuje do Rakúska a podľa nej sa k ich kvalite výroby aj predaja ešte nepribližujeme.

Podľa nej je v ponuke zbytočne veľa príchutí a zmrzlinári by mali radšej staviť na také opatrenia, aby im na boxy so zmrzlinou nesadali muchy a aby predavačky nevydávali peniaze v rukaviciach, v ktorých vzápätí vyberajú kornútiky pre ďalšieho zákazníka.

Receptúru zdedili

Konkurencia je veľká, ale dobrú zmrzlinu treba vedieť urobiť. Na kvalitu stavila aj istá chorvátska rodina, ktorá v Prešove pôsobí už 10 rokov. Ich receptúra je rodinným tajomstvom, zdedili ju od deda.

„V Prešove predával zmrzlinu už v 50. rokoch a ľudia si ho tu ešte pamätajú. Mal len asi štyri druhy, vanilku, punč, čokoládu a citrón, ale ľuďom chutila. Celé tajomstvo je v postupe prípravy a v kvalitných surovinách. Výroba a hygiena sa nedá oklamať. Každá chyba sa prejaví na kvalite,“ povedal nám zmrzlinár Bekim Vaiti.

Skryť Vypnúť reklamu

Pamiatka na jeho deda a rodinná receptúra ich nakoniec motivovali k tomu, aby sa usadili v Prešove a pokračovali v jeho práci. Každý rok majú v ponuke nové druhy zmrzliny, ale tohtoročnú novinku nám nechcel prezradiť. Vraj ju zákazníkom ponúknu až v júli.

V zmrzline našli baktérie

Na kvalitu predávanej zmrzliny dohliadajú odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove. Doteraz skontrolovali osem prevádzok a odobrali 53 vzoriek. V 11 vzorkách zistili prekročenie prípustnej hodnoty niektorých baktérií a kvasiniek.

Dvom prevádzkovateľom vyrubili pokuty vo výške 200 eur. Nedostatky pri prevádzkovej a osobnej hygiene nezistili.

„Zákazníci by si mali všímať predovšetkým manipuláciu pri predaji, akým spôsobom sa zmrzlina predáva, či sa nedotýka predavač peňazí a kornútikov holou rukou, ako sú uložené, tiež ako používa porciovacie náradie, ktoré nesmie byť namáčané v nádobe s vodou,“ upozornila vedúca hygieny a výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov z RÚVZ v Prešove Dagmar Hybenová.

Podľa nej by mali výrobcovia používať kvalitné suroviny a to nielen pri výrobe zmrzliny, ale týka sa to aj doplnkových produktov určených na zdobenie, ako sú oriešky, ovocie či polevy. Aj tie by mali byť uložené v mraziacom pulte.

Zmrzlina patrí medzi epidemiologicky rizikové potraviny a keďže ju konzumujú aj deti, hygienici budú v kontrolách pokračovať.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  8. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 9 752
  2. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 963
  3. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 460
  4. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 8 176
  5. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 136
  6. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 628
  7. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 562
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 051
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 975
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 6 942
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Christian Eriksen.

Zápas EURO 2020 prerušili, po dohode oboch tímov sa dohrá.


Sportnet 3 h
Someliér Rastislav Šuták nedá dopustiť na račiansku frankovku.

Odborník vyvracia mýty o víne.


11. jún
Európske veci - Najdôležitejšie udalosti z európskej politiky, komentáre a analýzy.

Prečo minister Korčok chytil debatu o budúcnosti EÚ zo zlého konca.


8. jún
Vráskavec dlhoplútvy ( Megaptera novaeangliae) v tropickej rozmnožovacej zóne.

Muž strávil v papuli ryby asi pol minúty.


SITA 5 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop