Korzár logo Korzár Prešov
Nedeľa, 25. február, 2018 | Meniny má Frederik(a)
Pridajte si svoje mesto
AKTUALIZOVANÉ 19:13

Prešovskí zmrzlinári dostali od hygienikov prvé tohtoročné pokuty

Z odobratých 53 vzoriek nevyhovelo hygienickým požiadavkám 11 mliečnych zmrzlín.

(Zdroj: Ilustračné SME - Tomáš Benedikovič)

Horúčavy lákajú ľudí, aby sa zastavili pri zmrzlinových stánkoch a osviežili sa mrazenou pochúťkou. Niektorí si stánky vyberajú, iní stavia na náhodu. Na kvalitu zmrzliny dohliadajú aj hygienici. Odobrali už 53 vzoriek. Našli v nich aj neprípustné baktérie a kvasinky. Zmrzlinárom uložili pokuty a nariadili opatrenia.

Agentúrny text sme nahradili autorským článkom redakcie Korzára.

PREŠOV. Väčšina ľudí nerieši, kde si zmrzlinu kúpi. Zvyčajne je to vec momentálnej chuti a možnosti. Iní si zase vyberajú. Napríklad manželia Kolesárovci z Prešova chodia na zmrzlinu výlučne na Floriánovu ulicu.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Tu nám chutí najviac aj čo sa týka kvality aj hygieny. Občas si dám aj na Sekčove v takom domčeku na Karpatskej, aj tam je dobrá. Už som síce ochutnala aj inde, ale nechutila mi, boli v nej kúsky ľadu, predavačky nemali rukavice a to sa mi nepáčilo,“ povedala nám dôchodkyňa Ružena Kolesárová.

Manželia si zvyčajne vyberajú klasické chute, ako je čokoláda a punč.

„Keď mám chuť, tak si kúpim zmrzlinu a veľmi nerozmýšľam kde. Viac ma zaujímajú príchute, ako miesto. S deťmi máme radi ovocné a čokoládové. Najčastejšie však kupujeme veľké rodinné balenia v obchodných domoch. Deti nemajú zmrzliny nikdy dosť a keď ideme do mesta, tak jednoducho neodolajú,“ poznamenala Jarmila Suchá.

„Na Floriánke je najlepšia zmrzlina. Najradšej mám toffiffe a mars,“ prezradila Janka Gabániová.

Mária Juhásová často cestuje do Rakúska a podľa nej sa k ich kvalite výroby aj predaja ešte nepribližujeme.

Podľa nej je v ponuke zbytočne veľa príchutí a zmrzlinári by mali radšej staviť na také opatrenia, aby im na boxy so zmrzlinou nesadali muchy a aby predavačky nevydávali peniaze v rukaviciach, v ktorých vzápätí vyberajú kornútiky pre ďalšieho zákazníka.

Receptúru zdedili

Konkurencia je veľká, ale dobrú zmrzlinu treba vedieť urobiť. Na kvalitu stavila aj istá chorvátska rodina, ktorá v Prešove pôsobí už 10 rokov. Ich receptúra je rodinným tajomstvom, zdedili ju od deda.

„V Prešove predával zmrzlinu už v 50. rokoch a ľudia si ho tu ešte pamätajú. Mal len asi štyri druhy, vanilku, punč, čokoládu a citrón, ale ľuďom chutila. Celé tajomstvo je v postupe prípravy a v kvalitných surovinách. Výroba a hygiena sa nedá oklamať. Každá chyba sa prejaví na kvalite,“ povedal nám zmrzlinár Bekim Vaiti.

Pamiatka na jeho deda a rodinná receptúra ich nakoniec motivovali k tomu, aby sa usadili v Prešove a pokračovali v jeho práci. Každý rok majú v ponuke nové druhy zmrzliny, ale tohtoročnú novinku nám nechcel prezradiť. Vraj ju zákazníkom ponúknu až v júli.

V zmrzline našli baktérie

Na kvalitu predávanej zmrzliny dohliadajú odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove. Doteraz skontrolovali osem prevádzok a odobrali 53 vzoriek. V 11 vzorkách zistili prekročenie prípustnej hodnoty niektorých baktérií a kvasiniek.

Dvom prevádzkovateľom vyrubili pokuty vo výške 200 eur. Nedostatky pri prevádzkovej a osobnej hygiene nezistili.

„Zákazníci by si mali všímať predovšetkým manipuláciu pri predaji, akým spôsobom sa zmrzlina predáva, či sa nedotýka predavač peňazí a kornútikov holou rukou, ako sú uložené, tiež ako používa porciovacie náradie, ktoré nesmie byť namáčané v nádobe s vodou,“ upozornila vedúca hygieny a výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov z RÚVZ v Prešove Dagmar Hybenová.

Podľa nej by mali výrobcovia používať kvalitné suroviny a to nielen pri výrobe zmrzliny, ale týka sa to aj doplnkových produktov určených na zdobenie, ako sú oriešky, ovocie či polevy. Aj tie by mali byť uložené v mraziacom pulte.

Zmrzlina patrí medzi epidemiologicky rizikové potraviny a keďže ju konzumujú aj deti, hygienici budú v kontrolách pokračovať.

Neprehliadnite tiež

NKÚ: Milióny sa delili neefektívne a v konflikte záujmov

Vyhodnocovanie Plavčanových výziev kontrolóri označili za subjektívne.

Súťaž

Máme pre vás poklad na zaujímavom mieste

Súťažte s Korzárom o zlatú tehličku a ďalšie skvelé ceny.

Hľadá sa stratený vlastník vzácnej pamiatky. Hrozí je zánik

Hanušovskú sušiareň chcú kúpiť z rôznych kútov Slovenska.

Opitý vodič usmrtil matku troch detí, stále je na slobode

Dostal sedem rokov a doživotný zákaz šoférovať. Čaká sa na odvolanie.

Cigarety pašujú v nohavičkách, podprsenke, protézach i tortách

Vynaliezaví pašeráci využívajú rôzne finty.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Sardínsky šéfkuchár o Slovákoch: Netušia, čo si objednali

Ľudia sa tu medzi sebou nerozprávajú a nepremýšľajú, čo stihnú zjesť, hovorí Talian Andrea Ena.

KOMENTÁRE

Ficov recept na pokoj v dome

Ktosi by mohol premiérovi poslať faktúru za prácu, ktorú jedným svojim vystúpením vyhodil do luftu.

Najčítanejšie na Prešov Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Talent - vzdelanie - úspech
  5. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  6. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  9. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  10. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  1. Naše finančné družstvo - príbeh Mojmíra Begána
  2. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  3. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  6. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  7. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  8. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  9. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  10. HubHub spája sily s Neulogy
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 23 568
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 14 261
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 9 844
  4. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 7 066
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 6 224
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 623
  7. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 5 539
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 533
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 101
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 763

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop