Korzár logo Korzár Prešov
Nedeľa, 20. august, 2017 | Meniny má Anabela
AKTUALIZOVANÉ 19:13

Prešovskí zmrzlinári dostali od hygienikov prvé tohtoročné pokuty

Z odobratých 53 vzoriek nevyhovelo hygienickým požiadavkám 11 mliečnych zmrzlín.

(Zdroj: Ilustračné SME - Tomáš Benedikovič)

Horúčavy lákajú ľudí, aby sa zastavili pri zmrzlinových stánkoch a osviežili sa mrazenou pochúťkou. Niektorí si stánky vyberajú, iní stavia na náhodu. Na kvalitu zmrzliny dohliadajú aj hygienici. Odobrali už 53 vzoriek. Našli v nich aj neprípustné baktérie a kvasinky. Zmrzlinárom uložili pokuty a nariadili opatrenia.

Agentúrny text sme nahradili autorským článkom redakcie Korzára.

PREŠOV. Väčšina ľudí nerieši, kde si zmrzlinu kúpi. Zvyčajne je to vec momentálnej chuti a možnosti. Iní si zase vyberajú. Napríklad manželia Kolesárovci z Prešova chodia na zmrzlinu výlučne na Floriánovu ulicu.

„Tu nám chutí najviac aj čo sa týka kvality aj hygieny. Občas si dám aj na Sekčove v takom domčeku na Karpatskej, aj tam je dobrá. Už som síce ochutnala aj inde, ale nechutila mi, boli v nej kúsky ľadu, predavačky nemali rukavice a to sa mi nepáčilo,“ povedala nám dôchodkyňa Ružena Kolesárová.

Manželia si zvyčajne vyberajú klasické chute, ako je čokoláda a punč.

„Keď mám chuť, tak si kúpim zmrzlinu a veľmi nerozmýšľam kde. Viac ma zaujímajú príchute, ako miesto. S deťmi máme radi ovocné a čokoládové. Najčastejšie však kupujeme veľké rodinné balenia v obchodných domoch. Deti nemajú zmrzliny nikdy dosť a keď ideme do mesta, tak jednoducho neodolajú,“ poznamenala Jarmila Suchá.

„Na Floriánke je najlepšia zmrzlina. Najradšej mám toffiffe a mars,“ prezradila Janka Gabániová.

Mária Juhásová často cestuje do Rakúska a podľa nej sa k ich kvalite výroby aj predaja ešte nepribližujeme.

Podľa nej je v ponuke zbytočne veľa príchutí a zmrzlinári by mali radšej staviť na také opatrenia, aby im na boxy so zmrzlinou nesadali muchy a aby predavačky nevydávali peniaze v rukaviciach, v ktorých vzápätí vyberajú kornútiky pre ďalšieho zákazníka.

Receptúru zdedili

Konkurencia je veľká, ale dobrú zmrzlinu treba vedieť urobiť. Na kvalitu stavila aj istá chorvátska rodina, ktorá v Prešove pôsobí už 10 rokov. Ich receptúra je rodinným tajomstvom, zdedili ju od deda.

„V Prešove predával zmrzlinu už v 50. rokoch a ľudia si ho tu ešte pamätajú. Mal len asi štyri druhy, vanilku, punč, čokoládu a citrón, ale ľuďom chutila. Celé tajomstvo je v postupe prípravy a v kvalitných surovinách. Výroba a hygiena sa nedá oklamať. Každá chyba sa prejaví na kvalite,“ povedal nám zmrzlinár Bekim Vaiti.

Pamiatka na jeho deda a rodinná receptúra ich nakoniec motivovali k tomu, aby sa usadili v Prešove a pokračovali v jeho práci. Každý rok majú v ponuke nové druhy zmrzliny, ale tohtoročnú novinku nám nechcel prezradiť. Vraj ju zákazníkom ponúknu až v júli.

V zmrzline našli baktérie

Na kvalitu predávanej zmrzliny dohliadajú odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove. Doteraz skontrolovali osem prevádzok a odobrali 53 vzoriek. V 11 vzorkách zistili prekročenie prípustnej hodnoty niektorých baktérií a kvasiniek.

Dvom prevádzkovateľom vyrubili pokuty vo výške 200 eur. Nedostatky pri prevádzkovej a osobnej hygiene nezistili.

„Zákazníci by si mali všímať predovšetkým manipuláciu pri predaji, akým spôsobom sa zmrzlina predáva, či sa nedotýka predavač peňazí a kornútikov holou rukou, ako sú uložené, tiež ako používa porciovacie náradie, ktoré nesmie byť namáčané v nádobe s vodou,“ upozornila vedúca hygieny a výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov z RÚVZ v Prešove Dagmar Hybenová.

Podľa nej by mali výrobcovia používať kvalitné suroviny a to nielen pri výrobe zmrzliny, ale týka sa to aj doplnkových produktov určených na zdobenie, ako sú oriešky, ovocie či polevy. Aj tie by mali byť uložené v mraziacom pulte.

Zmrzlina patrí medzi epidemiologicky rizikové potraviny a keďže ju konzumujú aj deti, hygienici budú v kontrolách pokračovať.

Neprehliadnite tiež

Tri desiatky obcí čakajú doplňujúce voľby. Aj na východe

Svojich zástupcov si budú voliť v polovici októbra.

Filmový autobus už parkuje v košickom Kulturparku

Bažant Kinematograf premieta pod holým nebom české filmové hity.

Košičanka Doris roztancuje funky nakladačkou

Jej osobnou najväčšou špičkou na svete je Bruno Mars.

Rozhovor

Šéf národného parku: Slovenský raj sa mi nikdy nezunuje

Tomáš Dražil je pyšný na zonáciu, ferratu Kyseľ aj splavovanie Hornádu.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Najdlhšia bytovka na svete je vo Viedni a má meno po Marxovi. Je radosť v nej žiť

Nie je špinavá ani nebezpečná, hoci sú v nej sociálne byty. Nezamestnaní v nej bývajú vedľa profesorov.

BRATISLAVA

Bratislava porastie do výšky, budovy zmenia panorámu

V Bratislave rýchlym tempom pribúdajú výškové budovy.

SVET

Klamali aj intrigovali. Všetci prezidentovi muži, ktorí skončili

Za sedem mesiacov skončili takmer všetci Trumpovi spolupracovníci.

Najčítanejšie na Prešov Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 143
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 3 193
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 690
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 475
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 719
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 492
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 232
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 190
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 971
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 736

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop