Korzár logo Korzár Prešov
Streda, 1. apríl, 2020 | Meniny má Hugo
AKTUALIZOVANÉ 19:13

Prešovskí zmrzlinári dostali od hygienikov prvé tohtoročné pokuty

Z odobratých 53 vzoriek nevyhovelo hygienickým požiadavkám 11 mliečnych zmrzlín.

(Zdroj: Ilustračné SME - Tomáš Benedikovič)

Horúčavy lákajú ľudí, aby sa zastavili pri zmrzlinových stánkoch a osviežili sa mrazenou pochúťkou. Niektorí si stánky vyberajú, iní stavia na náhodu. Na kvalitu zmrzliny dohliadajú aj hygienici. Odobrali už 53 vzoriek. Našli v nich aj neprípustné baktérie a kvasinky. Zmrzlinárom uložili pokuty a nariadili opatrenia.

Agentúrny text sme nahradili autorským článkom redakcie Korzára.

PREŠOV. Väčšina ľudí nerieši, kde si zmrzlinu kúpi. Zvyčajne je to vec momentálnej chuti a možnosti. Iní si zase vyberajú. Napríklad manželia Kolesárovci z Prešova chodia na zmrzlinu výlučne na Floriánovu ulicu.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Tu nám chutí najviac aj čo sa týka kvality aj hygieny. Občas si dám aj na Sekčove v takom domčeku na Karpatskej, aj tam je dobrá. Už som síce ochutnala aj inde, ale nechutila mi, boli v nej kúsky ľadu, predavačky nemali rukavice a to sa mi nepáčilo,“ povedala nám dôchodkyňa Ružena Kolesárová.

Manželia si zvyčajne vyberajú klasické chute, ako je čokoláda a punč.

„Keď mám chuť, tak si kúpim zmrzlinu a veľmi nerozmýšľam kde. Viac ma zaujímajú príchute, ako miesto. S deťmi máme radi ovocné a čokoládové. Najčastejšie však kupujeme veľké rodinné balenia v obchodných domoch. Deti nemajú zmrzliny nikdy dosť a keď ideme do mesta, tak jednoducho neodolajú,“ poznamenala Jarmila Suchá.

„Na Floriánke je najlepšia zmrzlina. Najradšej mám toffiffe a mars,“ prezradila Janka Gabániová.

Mária Juhásová často cestuje do Rakúska a podľa nej sa k ich kvalite výroby aj predaja ešte nepribližujeme.

Podľa nej je v ponuke zbytočne veľa príchutí a zmrzlinári by mali radšej staviť na také opatrenia, aby im na boxy so zmrzlinou nesadali muchy a aby predavačky nevydávali peniaze v rukaviciach, v ktorých vzápätí vyberajú kornútiky pre ďalšieho zákazníka.

Receptúru zdedili

Konkurencia je veľká, ale dobrú zmrzlinu treba vedieť urobiť. Na kvalitu stavila aj istá chorvátska rodina, ktorá v Prešove pôsobí už 10 rokov. Ich receptúra je rodinným tajomstvom, zdedili ju od deda.

„V Prešove predával zmrzlinu už v 50. rokoch a ľudia si ho tu ešte pamätajú. Mal len asi štyri druhy, vanilku, punč, čokoládu a citrón, ale ľuďom chutila. Celé tajomstvo je v postupe prípravy a v kvalitných surovinách. Výroba a hygiena sa nedá oklamať. Každá chyba sa prejaví na kvalite,“ povedal nám zmrzlinár Bekim Vaiti.

Pamiatka na jeho deda a rodinná receptúra ich nakoniec motivovali k tomu, aby sa usadili v Prešove a pokračovali v jeho práci. Každý rok majú v ponuke nové druhy zmrzliny, ale tohtoročnú novinku nám nechcel prezradiť. Vraj ju zákazníkom ponúknu až v júli.

V zmrzline našli baktérie

Na kvalitu predávanej zmrzliny dohliadajú odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove. Doteraz skontrolovali osem prevádzok a odobrali 53 vzoriek. V 11 vzorkách zistili prekročenie prípustnej hodnoty niektorých baktérií a kvasiniek.

Dvom prevádzkovateľom vyrubili pokuty vo výške 200 eur. Nedostatky pri prevádzkovej a osobnej hygiene nezistili.

„Zákazníci by si mali všímať predovšetkým manipuláciu pri predaji, akým spôsobom sa zmrzlina predáva, či sa nedotýka predavač peňazí a kornútikov holou rukou, ako sú uložené, tiež ako používa porciovacie náradie, ktoré nesmie byť namáčané v nádobe s vodou,“ upozornila vedúca hygieny a výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov z RÚVZ v Prešove Dagmar Hybenová.

Podľa nej by mali výrobcovia používať kvalitné suroviny a to nielen pri výrobe zmrzliny, ale týka sa to aj doplnkových produktov určených na zdobenie, ako sú oriešky, ovocie či polevy. Aj tie by mali byť uložené v mraziacom pulte.

Zmrzlina patrí medzi epidemiologicky rizikové potraviny a keďže ju konzumujú aj deti, hygienici budú v kontrolách pokračovať.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy
  2. Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom
  3. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší?
  4. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami
  5. Bude dobre!
  6. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  7. "Škoda riskovať!"
  8. Fixné výnosy do 8 % p.a. v závetrí mimo otriasajúcej sa burzy
  9. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť?
  10. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta
  1. Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom
  2. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší?
  3. Daj ľuďom voľnú ruku a prinesie to želané ovocie
  4. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy
  5. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami
  6. Bude dobre!
  7. V pôrodnici v Šaci sa rodí stále viac detí
  8. Chic, fully-equipped offices in prime Bratislava locations
  9. Aj u vás doma môžete dýchať 3x čistejší a zdravší vzduch
  10. Pravda o kamerách do auta - reportáž serveru Volant.TV
  1. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy 33 301
  2. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 20 406
  3. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok 14 909
  4. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší? 12 319
  5. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám? 11 194
  6. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami 11 027
  7. Madeira je rajom pre milovníkov prírody 10 902
  8. Aké novinky pripravili kúpeľné domy na Slovensku? 9 698
  9. Sú pridrahé alebo majú krátky dojazd. Jeden elektromobil vyniká 9 207
  10. Mobil a voda nestačia. Čo by vám na horách nemalo chýbať? 9 077

Téma: Zmrzlina

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Do zariadenia v Spišskej Novej Vsi prišli 40 repatrianti zo Španielska

Počas dovolenky uviazli na Kanárskych ostrovoch.

Zariadenie ministerstva vnútra v Prednej Hute.
Na žehrianskom sídlisku hliadkujú členovia MOPS.

Minúta po minúte: Na Slovensku pribudlo 37 prípadov, najmladší má päť rokov

Sulík je proti blackoutu, označil ho za likvidačný experiment.

Ilustračné foto.

Na Slovensku je 37 nových prípadov. Sedem na východe

Nakazení pribudli v Spišskej Novej Vsi, Kežmarku, Bardejove i v okrese Sabinov.

Ilustračná fotografia.

Hlavné správy zo Sme.sk

Cynická obluda

Národná črta

Po stáročiach snahy povedať o sebe niečo pravdivé a úprimné, s čím by aj všetci okolo nás súhlasili, sme to konečne našli.

Minúta po minúte: Na Slovensku pribudlo 37 prípadov, najmladší má päť rokov

Sulík je proti blackoutu, označil ho za likvidačný experiment.

Matovič s koaličnými partnermi na tlačovke.
Premiér Igor Matovič.
Ilustračná fotografia.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop