Korzár logo Korzár Prešov
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky
AKTUALIZOVANÉ 19:13

Prešovskí zmrzlinári dostali od hygienikov prvé tohtoročné pokuty

Z odobratých 53 vzoriek nevyhovelo hygienickým požiadavkám 11 mliečnych zmrzlín.

(Zdroj: Ilustračné SME - Tomáš Benedikovič)

Horúčavy lákajú ľudí, aby sa zastavili pri zmrzlinových stánkoch a osviežili sa mrazenou pochúťkou. Niektorí si stánky vyberajú, iní stavia na náhodu. Na kvalitu zmrzliny dohliadajú aj hygienici. Odobrali už 53 vzoriek. Našli v nich aj neprípustné baktérie a kvasinky. Zmrzlinárom uložili pokuty a nariadili opatrenia.

Agentúrny text sme nahradili autorským článkom redakcie Korzára.

PREŠOV. Väčšina ľudí nerieši, kde si zmrzlinu kúpi. Zvyčajne je to vec momentálnej chuti a možnosti. Iní si zase vyberajú. Napríklad manželia Kolesárovci z Prešova chodia na zmrzlinu výlučne na Floriánovu ulicu.

Skryť Vypnúť reklamu

„Tu nám chutí najviac aj čo sa týka kvality aj hygieny. Občas si dám aj na Sekčove v takom domčeku na Karpatskej, aj tam je dobrá. Už som síce ochutnala aj inde, ale nechutila mi, boli v nej kúsky ľadu, predavačky nemali rukavice a to sa mi nepáčilo,“ povedala nám dôchodkyňa Ružena Kolesárová.

Manželia si zvyčajne vyberajú klasické chute, ako je čokoláda a punč.

„Keď mám chuť, tak si kúpim zmrzlinu a veľmi nerozmýšľam kde. Viac ma zaujímajú príchute, ako miesto. S deťmi máme radi ovocné a čokoládové. Najčastejšie však kupujeme veľké rodinné balenia v obchodných domoch. Deti nemajú zmrzliny nikdy dosť a keď ideme do mesta, tak jednoducho neodolajú,“ poznamenala Jarmila Suchá.

„Na Floriánke je najlepšia zmrzlina. Najradšej mám toffiffe a mars,“ prezradila Janka Gabániová.

Skryť Vypnúť reklamu

Mária Juhásová často cestuje do Rakúska a podľa nej sa k ich kvalite výroby aj predaja ešte nepribližujeme.

Podľa nej je v ponuke zbytočne veľa príchutí a zmrzlinári by mali radšej staviť na také opatrenia, aby im na boxy so zmrzlinou nesadali muchy a aby predavačky nevydávali peniaze v rukaviciach, v ktorých vzápätí vyberajú kornútiky pre ďalšieho zákazníka.

Receptúru zdedili

Konkurencia je veľká, ale dobrú zmrzlinu treba vedieť urobiť. Na kvalitu stavila aj istá chorvátska rodina, ktorá v Prešove pôsobí už 10 rokov. Ich receptúra je rodinným tajomstvom, zdedili ju od deda.

„V Prešove predával zmrzlinu už v 50. rokoch a ľudia si ho tu ešte pamätajú. Mal len asi štyri druhy, vanilku, punč, čokoládu a citrón, ale ľuďom chutila. Celé tajomstvo je v postupe prípravy a v kvalitných surovinách. Výroba a hygiena sa nedá oklamať. Každá chyba sa prejaví na kvalite,“ povedal nám zmrzlinár Bekim Vaiti.

Skryť Vypnúť reklamu

Pamiatka na jeho deda a rodinná receptúra ich nakoniec motivovali k tomu, aby sa usadili v Prešove a pokračovali v jeho práci. Každý rok majú v ponuke nové druhy zmrzliny, ale tohtoročnú novinku nám nechcel prezradiť. Vraj ju zákazníkom ponúknu až v júli.

V zmrzline našli baktérie

Na kvalitu predávanej zmrzliny dohliadajú odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove. Doteraz skontrolovali osem prevádzok a odobrali 53 vzoriek. V 11 vzorkách zistili prekročenie prípustnej hodnoty niektorých baktérií a kvasiniek.

Dvom prevádzkovateľom vyrubili pokuty vo výške 200 eur. Nedostatky pri prevádzkovej a osobnej hygiene nezistili.

„Zákazníci by si mali všímať predovšetkým manipuláciu pri predaji, akým spôsobom sa zmrzlina predáva, či sa nedotýka predavač peňazí a kornútikov holou rukou, ako sú uložené, tiež ako používa porciovacie náradie, ktoré nesmie byť namáčané v nádobe s vodou,“ upozornila vedúca hygieny a výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov z RÚVZ v Prešove Dagmar Hybenová.

Podľa nej by mali výrobcovia používať kvalitné suroviny a to nielen pri výrobe zmrzliny, ale týka sa to aj doplnkových produktov určených na zdobenie, ako sú oriešky, ovocie či polevy. Aj tie by mali byť uložené v mraziacom pulte.

Zmrzlina patrí medzi epidemiologicky rizikové potraviny a keďže ju konzumujú aj deti, hygienici budú v kontrolách pokračovať.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Nie je to len chlapská záležitosť
  3. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  4. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  5. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  6. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  7. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  8. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  9. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  10. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  1. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  2. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  3. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  4. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  5. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  6. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  7. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  8. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  9. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 765
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 634
  3. Aká je chémia vôní 13 408
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 672
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 567
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 094
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 668
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 261
  9. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 045
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 904
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Zmrzlina

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

S výstavbou parkoviska by sa malo začať v apríli.

Na Zabijanci v Rudňanoch je 500 ľudí už mesiace bez elektriny

Miestni si kúpili elektrocentrály aj sviečky. Káble ukradli výtržníci z osady.

Na Zabijanci v marci horelo. Požiar spôsobila sviečka.

Dekádu skiareál Lysá chátral, precitnúť má v čase pandémie

Stredisko na Čergove sa vždy spoliehalo na sneženie, teraz mu pomôže technika.

Lyžiarsky areál na Lysej idú oživiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Chceli ho odstrániť, jeho imidžu uškodil Gučík. Kto je Maroš Žilinka?

Za generálneho prokurátora ho musí vymenovať prezidentka.

Prokurátor Maroš Žilinka.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Kto vráti Generálnej prokuratúre dôstojnosť?

Maroš Žilinka už nebude môcť úrad len tak udržiavať.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Verejné vypočúvanie Maroša Žilinku.
Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop