Korzár logo Korzár Prešov
Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Zmena stratégie priniesla Šarišu osoh, východniari sú pivní patrioti

Veľkošarišský pivovar je polstoročie spätý s východoslovenským regiónom.

Pivovar vo Veľkom Šariši. Výrobu modernizuje, receptúru nemení.Pivovar vo Veľkom Šariši. Výrobu modernizuje, receptúru nemení. (Zdroj: frk)

Patrí medzi najväčšie na Slovensku, pričom dominantné postavenie má práve u východniarov. Stratégia prihlásiť sa späť k regiónu a jeho dedičstvu sa ukazuje ako úspešná.

VEĽKÝ ŠARIŠ. Pivovar vo Veľkom Šariši (okres Prešov) patrí medzi najväčších hráčov na trhu. Vyrába niekoľko značiek, vlajkovou loďou je pivo Šariš.

„Značka Šariš má dominantné postavenie na východnom Slovensku. Každý šiesty Slovák nad 18 rokov je náš - srdcom východniar,“ hovorí manažérka Denisa Pernicová s tým, že oproti minulému roku zaznamenali trojpercentný nárast predaja.

Značka Šariš je prepojená s regiónom. Preto je stratégiou výrobcu komunikovať hodnoty východniarov.

„V rokoch 2000 - 2007 sa budovala ako silná celoslovenská značka. Z analýzy však vyplynulo, že najvernejší spotrebitelia sú východniari. Preto sme sa v roku 2008 rozhodli, že značku vrátime k jej koreňom a hodnotám,“ objasňuje stratégiu, ktorá sa ukázala ako úspešná.

Pôvodná receptúra

Technický riaditeľ pivovaru Ján Čerkala pripisuje zákaznícku vernosť, ktorá sa odráža v číslach predaja, kvalite piva. „Za celý ten čas sme nezmenili receptúru,“ zdôrazňuje

Pivo tvoria len z troch zložiek, vody, sladu a chmeľu, bez prímesí. Nemenia ani dodávateľov, napriek výkyvom cien počas jednotlivých sezón.

Vodu čerpá pivovar z prameňov Torysy, slad pripravuje vo vlastnej sladovni zo slovenského jačmeňa, chmeľ berie zo Žatca, plus jeden špeciálny druh chmeľu na dosiahnutie horkosti z Nemecka.

„Nemôžeme si dovoliť zahrávať sa s chuťou zákazníka,“ hovorí.

Vyrábajú aj na export

Základný kameň pivovaru bol položený pred 50 rokmi, prvá várka vyrobená v roku 1967. Pivovar mal vyrábať pivo pre východoslovenský región a na export.

Tretina až polovica produkcie vtedy putovala do krajín bývalého Sovietskeho zväzu a do Maďarska. Kapacita bola 600-tisíc hektolitrov.

Dnešná kapacita je 1,5 milióna hl (vyťaženosť na 1,2 až 1,5 milión hl) a pivovar varí pivo aj pre Rumunov či Maďarov. Relatívnou novinkou je stáčanie cisternového, nepasterizovaného piva.

„Je to jeden z najmodernejších pivovarov. Každý rok investujeme zhruba dva a pol milióna eur do výrobných zariadení. Tým sme zvýšili produktivitu a znížili náklady, no celá technológia by nebola nanič, keby tu nepracovali špičkoví ľudia,“ dodáva Ján Čerkala.

On sám robil v tomto pivovare celý život a tvrdí, že ľudia v ňom berú svoju prácu osobne a na pivo Šariš sú hrdí, „lebo má dušu“.

Prieskum

Akí sú východniari

Na východniarov sa sústreďujú aj s ďalšími aktivitami, napríklad s prieskumom, v ktorom zisťovali, akí sú východniari.

Z online prieskumu na vzorke 829 respondentov zo šiestich východoslovenských miest (Bardejov, Humenné, Michalovce, Snina, Spišská Nová Ves, Stropkov) vyplynulo, že najtypickejšími vlastnosťami východniarov sú „pohostinnosť, priateľskosť a radosť zo života“.

Prieskum priniesol aj ďalšie zaujímavosti. Ideálnym miestom na rande sú Sninské rybníky, najkrajší chlapi sú v Humennom a najväčší záletníci v Stropkove. Tam sú podľa výsledkov i najväčší „špekulanti“, kým Spišiaci sú najpracovitejší.

Východniari sú hrdí na svoje mestá, prírodné krásy i pivo, turistom by však neukázali niektoré sídliská či autobusové a vlakové stanice.

frk

pk_pivovar2_frk_r7148_res.jpg

pk_pivovar4_frk_r2007_res.jpg

pk_pivovar5_frk_r1644_res.jpg

pk_pivovar7_frk_r2861_res.jpg

Foto k článku: frk

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 917
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 801
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 8 686
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 628
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 6 969
  6. Po Slovensku na motorke 6 320
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 292
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 4 782
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 740
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 4 363
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Irena Matová počas pojednávania.

V kauze ostala jedna obžalovaná obeť.


8 h
Matia Lenická

Čakanie nič nevyriešilo, je načase sa o svoje práva biť.


16. jún
Znížiť regionálne rozdiely v očkovaní môže aj otvorenie čakárne pre deti nad 12 rokov. Čaká ich v nej už vyše desaťtisíc.

Rozdiely spôsobuje dostupnosť vakcín.


16. jún
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


8 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop