Korzár logo Korzár Prešov

Zmena stratégie priniesla Šarišu osoh, východniari sú pivní patrioti

Veľkošarišský pivovar je polstoročie spätý s východoslovenským regiónom.

Pivovar vo Veľkom Šariši. Výrobu modernizuje, receptúru nemení.Pivovar vo Veľkom Šariši. Výrobu modernizuje, receptúru nemení. (Zdroj: frk)

Patrí medzi najväčšie na Slovensku, pričom dominantné postavenie má práve u východniarov. Stratégia prihlásiť sa späť k regiónu a jeho dedičstvu sa ukazuje ako úspešná.

VEĽKÝ ŠARIŠ. Pivovar vo Veľkom Šariši (okres Prešov) patrí medzi najväčších hráčov na trhu. Vyrába niekoľko značiek, vlajkovou loďou je pivo Šariš.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Značka Šariš má dominantné postavenie na východnom Slovensku. Každý šiesty Slovák nad 18 rokov je náš - srdcom východniar,“ hovorí manažérka Denisa Pernicová s tým, že oproti minulému roku zaznamenali trojpercentný nárast predaja.

SkryťVypnúť reklamu

Značka Šariš je prepojená s regiónom. Preto je stratégiou výrobcu komunikovať hodnoty východniarov.

„V rokoch 2000 - 2007 sa budovala ako silná celoslovenská značka. Z analýzy však vyplynulo, že najvernejší spotrebitelia sú východniari. Preto sme sa v roku 2008 rozhodli, že značku vrátime k jej koreňom a hodnotám,“ objasňuje stratégiu, ktorá sa ukázala ako úspešná.

Pôvodná receptúra

Technický riaditeľ pivovaru Ján Čerkala pripisuje zákaznícku vernosť, ktorá sa odráža v číslach predaja, kvalite piva. „Za celý ten čas sme nezmenili receptúru,“ zdôrazňuje

Pivo tvoria len z troch zložiek, vody, sladu a chmeľu, bez prímesí. Nemenia ani dodávateľov, napriek výkyvom cien počas jednotlivých sezón.

Vodu čerpá pivovar z prameňov Torysy, slad pripravuje vo vlastnej sladovni zo slovenského jačmeňa, chmeľ berie zo Žatca, plus jeden špeciálny druh chmeľu na dosiahnutie horkosti z Nemecka.

SkryťVypnúť reklamu

„Nemôžeme si dovoliť zahrávať sa s chuťou zákazníka,“ hovorí.

Vyrábajú aj na export

Základný kameň pivovaru bol položený pred 50 rokmi, prvá várka vyrobená v roku 1967. Pivovar mal vyrábať pivo pre východoslovenský región a na export.

Tretina až polovica produkcie vtedy putovala do krajín bývalého Sovietskeho zväzu a do Maďarska. Kapacita bola 600-tisíc hektolitrov.

Dnešná kapacita je 1,5 milióna hl (vyťaženosť na 1,2 až 1,5 milión hl) a pivovar varí pivo aj pre Rumunov či Maďarov. Relatívnou novinkou je stáčanie cisternového, nepasterizovaného piva.

„Je to jeden z najmodernejších pivovarov. Každý rok investujeme zhruba dva a pol milióna eur do výrobných zariadení. Tým sme zvýšili produktivitu a znížili náklady, no celá technológia by nebola nanič, keby tu nepracovali špičkoví ľudia,“ dodáva Ján Čerkala.

SkryťVypnúť reklamu

On sám robil v tomto pivovare celý život a tvrdí, že ľudia v ňom berú svoju prácu osobne a na pivo Šariš sú hrdí, „lebo má dušu“.

Prieskum

Akí sú východniari

Na východniarov sa sústreďujú aj s ďalšími aktivitami, napríklad s prieskumom, v ktorom zisťovali, akí sú východniari.

Z online prieskumu na vzorke 829 respondentov zo šiestich východoslovenských miest (Bardejov, Humenné, Michalovce, Snina, Spišská Nová Ves, Stropkov) vyplynulo, že najtypickejšími vlastnosťami východniarov sú „pohostinnosť, priateľskosť a radosť zo života“.

Prieskum priniesol aj ďalšie zaujímavosti. Ideálnym miestom na rande sú Sninské rybníky, najkrajší chlapi sú v Humennom a najväčší záletníci v Stropkove. Tam sú podľa výsledkov i najväčší „špekulanti“, kým Spišiaci sú najpracovitejší.

Východniari sú hrdí na svoje mestá, prírodné krásy i pivo, turistom by však neukázali niektoré sídliská či autobusové a vlakové stanice.

frk

pk_pivovar2_frk_r7148_res.jpg

pk_pivovar4_frk_r2007_res.jpg

pk_pivovar5_frk_r1644_res.jpg

pk_pivovar7_frk_r2861_res.jpg

Foto k článku: frk

Autor: frk

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 368
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 872
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 570
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 459
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 653
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 500
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 255
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 653
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu