Vo veľkošarišskom pivovare pritom začínal ako brigádnik. Bol robotníkom v sladovni a dotiahol to až na riaditeľa.
VEĽKÝ ŠARIŠ. Rodák z Veľkého Šariša pri Prešove Ján Čerkala je spätý s miestnym pivovarom. Zažil z ním horšie i lepšie časy, pracuje v ňom vyše 30 rokov.
Príbeh Jána Čerkalu je pozoruhodný. Od najnižších pozícií sa postupne prepracoval na tie najvyššie. Pred 33 rokmi začínal ako robotník.
„Keď som sa nedostal na vysokú školu, tak som po skončení gymnázia nastúpil na letnú brigádu. Ostal som dodnes,“ vraví „duša“ veľkošarišského pivovaru.
Pôvodne sa chcel zamestnať len dočasne, no po letnej brigáde už v podniku ostal.
Z obsluhy sladovne na sládka
„Začal som robiť v sladovni, ako obsluha sušenia sladu. Po štyroch rokoch som sa posunul na pozíciu majstra a o pár rokov neskôr na vedúceho sladovne. Potom na vedúceho stáčovne, vedúceho výroby,“ ráta svoje pracovné pozície dnešný technický riaditeľ a vrchný sládek (slovenčina nepozná jednoslovný ekvivalent tohto pojmu) pivovaru.
A ako sladovnícky majster je jeho podpis aj na všetkých etiketách fľaškových pív danej značky.
Skúseností má J. Čerkala na rozdávanie. Mohol by učiť. Paradoxne, kým dnes sa väčšina jeho kolegov z vedenia neobíde bez vysokej školy (kvasná technológia sa študuje na chemicko-technologickej fakulte v Bratislave), on sám skončil školu až po rokoch praxe.
„Na vysokú školu som potom nešiel, lebo som ostal pracovať v pivovare, čo sa mi páčilo. Uvedomil som si, že potrebujem doplniť vzdelanie, tak som si ho dorobil na pivovarníckom inštitúte v Mníchove,“ hovorí pivovarnícky odborník, ktorý diplom získal v roku 2000.
Zároveň však dopĺňa: „O pive viem síce dosť, aj o jednotlivých výrobných procesoch, ale človek sa učí celý život, takže sa necítim na to, že by som mohol prednášať.“
Na pivo aj v súkromí
Jedna vec je s pivom pracovať, iná je chodiť na pivo. Ako bežný konzument. Chodí Ján Čerkala na pivo?
„Samozrejme,“ odpovedá sládek, ktorý je verný svojim značkám, ale zavše vyskúša i konkurenciu.
„V lete si dám skôr desiatku, v zime dvanástku. Nie som veľký pivár.“ Piva teda po práci nemá plné zuby, no viac než tri - štyri si zvyčajne nedá.
Pivovarnícky biznis je tvrdý. Ján Čerkala je pivovaru, s ktorým doslova spojil svoj život, verný.
No uznáva aj malé súkromné pivovary. Podľa jeho slov prospievajú tomuto odvetviu, dotvárajú pivnú kultúru a môžu si dovoliť viac experimentovať než veľkí hráči.
„Poznám sa dlhoročne s mnohými ľuďmi z malých pivovarov. Sme jedna komunita a sme veľmi dobrí kolegovia. Ak som v inom meste, ochutnám konkurenčné pivo. Aj preto, aby som mal predstavu, ako sa vyvíja celá tá sféra nášho biznisu,“ tvrdí.
Ján Čerkala dokáže o svojej práci zanietene rozprávať dlhé hodiny. Zažil v nej mnoho príhod, zábavných i tých nemilých, ako aj viacerých majiteľov pivovaru.
„Najhoršie obdobie bolo, keď vláda zdvihla dane a rapídne klesla spotreba piva na Slovensku. Nevyzeralo to s nami veľmi dobre. Postupne sa to dvihlo naspäť. Dnes je to v pohode,“ bilancuje Veľkošarišan, ktorý svoj osud spojil s domácim pivovarom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári