Korzár logo Korzár Prešov
Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

Muž zo šarišskej pivnej etikety začínal v pivovare ako brigádnik

Pivári poznajú meno Jána Čerkalu z Veľkého Šariša z podpisu na etiketách zlatého moku.

Ján Čerkala vo svojom „rodnom“ pivovare.Ján Čerkala vo svojom „rodnom“ pivovare. (Zdroj: Michal Frank)

Vo veľkošarišskom pivovare pritom začínal ako brigádnik. Bol robotníkom v sladovni a dotiahol to až na riaditeľa.

VEĽKÝ ŠARIŠ. Rodák z Veľkého Šariša pri Prešove Ján Čerkala je spätý s miestnym pivovarom. Zažil z ním horšie i lepšie časy, pracuje v ňom vyše 30 rokov.

Príbeh Jána Čerkalu je pozoruhodný. Od najnižších pozícií sa postupne prepracoval na tie najvyššie. Pred 33 rokmi začínal ako robotník.

„Keď som sa nedostal na vysokú školu, tak som po skončení gymnázia nastúpil na letnú brigádu. Ostal som dodnes,“ vraví „duša“ veľkošarišského pivovaru.

Skryť Vypnúť reklamu

Pôvodne sa chcel zamestnať len dočasne, no po letnej brigáde už v podniku ostal.

Z obsluhy sladovne na sládka

„Začal som robiť v sladovni, ako obsluha sušenia sladu. Po štyroch rokoch som sa posunul na pozíciu majstra a o pár rokov neskôr na vedúceho sladovne. Potom na vedúceho stáčovne, vedúceho výroby,“ ráta svoje pracovné pozície dnešný technický riaditeľ a vrchný sládek (slovenčina nepozná jednoslovný ekvivalent tohto pojmu) pivovaru.

A ako sladovnícky majster je jeho podpis aj na všetkých etiketách fľaškových pív danej značky.

Skúseností má J. Čerkala na rozdávanie. Mohol by učiť. Paradoxne, kým dnes sa väčšina jeho kolegov z vedenia neobíde bez vysokej školy (kvasná technológia sa študuje na chemicko-technologickej fakulte v Bratislave), on sám skončil školu až po rokoch praxe.

Skryť Vypnúť reklamu

„Na vysokú školu som potom nešiel, lebo som ostal pracovať v pivovare, čo sa mi páčilo. Uvedomil som si, že potrebujem doplniť vzdelanie, tak som si ho dorobil na pivovarníckom inštitúte v Mníchove,“ hovorí pivovarnícky odborník, ktorý diplom získal v roku 2000.

Zároveň však dopĺňa: „O pive viem síce dosť, aj o jednotlivých výrobných procesoch, ale človek sa učí celý život, takže sa necítim na to, že by som mohol prednášať.“

Na pivo aj v súkromí

Jedna vec je s pivom pracovať, iná je chodiť na pivo. Ako bežný konzument. Chodí Ján Čerkala na pivo?

„Samozrejme,“ odpovedá sládek, ktorý je verný svojim značkám, ale zavše vyskúša i konkurenciu.

„V lete si dám skôr desiatku, v zime dvanástku. Nie som veľký pivár.“ Piva teda po práci nemá plné zuby, no viac než tri - štyri si zvyčajne nedá.

Skryť Vypnúť reklamu

Pivovarnícky biznis je tvrdý. Ján Čerkala je pivovaru, s ktorým doslova spojil svoj život, verný.

No uznáva aj malé súkromné pivovary. Podľa jeho slov prospievajú tomuto odvetviu, dotvárajú pivnú kultúru a môžu si dovoliť viac experimentovať než veľkí hráči.

„Poznám sa dlhoročne s mnohými ľuďmi z malých pivovarov. Sme jedna komunita a sme veľmi dobrí kolegovia. Ak som v inom meste, ochutnám konkurenčné pivo. Aj preto, aby som mal predstavu, ako sa vyvíja celá tá sféra nášho biznisu,“ tvrdí.

Ján Čerkala dokáže o svojej práci zanietene rozprávať dlhé hodiny. Zažil v nej mnoho príhod, zábavných i tých nemilých, ako aj viacerých majiteľov pivovaru.

„Najhoršie obdobie bolo, keď vláda zdvihla dane a rapídne klesla spotreba piva na Slovensku. Nevyzeralo to s nami veľmi dobre. Postupne sa to dvihlo naspäť. Dnes je to v pohode,“ bilancuje Veľkošarišan, ktorý svoj osud spojil s domácim pivovarom.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  2. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  3. Neberieme štúdium športovo, ale športujeme
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  6. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  7. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  8. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  10. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 34 788
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 772
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 382
  4. Aká je chémia vôní 11 493
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 308
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 776
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 647
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 262
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 721
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 856
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Bez lockdownu budú ťažké Vianoce, varujú niektorí experti

Nemocnice sa plnia, trend nie je dobrý, hovoria.

Ulice Starého Mesta v Bratislave počas čiastočného lockdownu.

Haščáka dobehla Gorila, šéfa Penty obvinili z korupcie

V sídle finančnej skupiny zasahovali desiatky policajtov.

Jaroslav Haščák v sprievode kukláčov pred Digital parkom.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Haščák sa Gorily nezbavil, dnes už to potvrdzuje aj NAKA

Bolo by skôr prekvapivé, ak by Božie mlyny nezachytili Pentu.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop