Korzár logo Korzár Prešov
Utorok, 20. apríl, 2021 | Meniny má MarcelKrížovkyKrížovky

Muž zo šarišskej pivnej etikety začínal v pivovare ako brigádnik

Pivári poznajú meno Jána Čerkalu z Veľkého Šariša z podpisu na etiketách zlatého moku.

Ján Čerkala vo svojom „rodnom“ pivovare.Ján Čerkala vo svojom „rodnom“ pivovare. (Zdroj: Michal Frank)

Vo veľkošarišskom pivovare pritom začínal ako brigádnik. Bol robotníkom v sladovni a dotiahol to až na riaditeľa.

VEĽKÝ ŠARIŠ. Rodák z Veľkého Šariša pri Prešove Ján Čerkala je spätý s miestnym pivovarom. Zažil z ním horšie i lepšie časy, pracuje v ňom vyše 30 rokov.

Príbeh Jána Čerkalu je pozoruhodný. Od najnižších pozícií sa postupne prepracoval na tie najvyššie. Pred 33 rokmi začínal ako robotník.

„Keď som sa nedostal na vysokú školu, tak som po skončení gymnázia nastúpil na letnú brigádu. Ostal som dodnes,“ vraví „duša“ veľkošarišského pivovaru.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Pôvodne sa chcel zamestnať len dočasne, no po letnej brigáde už v podniku ostal.

Z obsluhy sladovne na sládka

„Začal som robiť v sladovni, ako obsluha sušenia sladu. Po štyroch rokoch som sa posunul na pozíciu majstra a o pár rokov neskôr na vedúceho sladovne. Potom na vedúceho stáčovne, vedúceho výroby,“ ráta svoje pracovné pozície dnešný technický riaditeľ a vrchný sládek (slovenčina nepozná jednoslovný ekvivalent tohto pojmu) pivovaru.

A ako sladovnícky majster je jeho podpis aj na všetkých etiketách fľaškových pív danej značky.

Skúseností má J. Čerkala na rozdávanie. Mohol by učiť. Paradoxne, kým dnes sa väčšina jeho kolegov z vedenia neobíde bez vysokej školy (kvasná technológia sa študuje na chemicko-technologickej fakulte v Bratislave), on sám skončil školu až po rokoch praxe.

Skryť Vypnúť reklamu

„Na vysokú školu som potom nešiel, lebo som ostal pracovať v pivovare, čo sa mi páčilo. Uvedomil som si, že potrebujem doplniť vzdelanie, tak som si ho dorobil na pivovarníckom inštitúte v Mníchove,“ hovorí pivovarnícky odborník, ktorý diplom získal v roku 2000.

Zároveň však dopĺňa: „O pive viem síce dosť, aj o jednotlivých výrobných procesoch, ale človek sa učí celý život, takže sa necítim na to, že by som mohol prednášať.“

Na pivo aj v súkromí

Jedna vec je s pivom pracovať, iná je chodiť na pivo. Ako bežný konzument. Chodí Ján Čerkala na pivo?

„Samozrejme,“ odpovedá sládek, ktorý je verný svojim značkám, ale zavše vyskúša i konkurenciu.

„V lete si dám skôr desiatku, v zime dvanástku. Nie som veľký pivár.“ Piva teda po práci nemá plné zuby, no viac než tri - štyri si zvyčajne nedá.

Skryť Vypnúť reklamu

Pivovarnícky biznis je tvrdý. Ján Čerkala je pivovaru, s ktorým doslova spojil svoj život, verný.

No uznáva aj malé súkromné pivovary. Podľa jeho slov prospievajú tomuto odvetviu, dotvárajú pivnú kultúru a môžu si dovoliť viac experimentovať než veľkí hráči.

„Poznám sa dlhoročne s mnohými ľuďmi z malých pivovarov. Sme jedna komunita a sme veľmi dobrí kolegovia. Ak som v inom meste, ochutnám konkurenčné pivo. Aj preto, aby som mal predstavu, ako sa vyvíja celá tá sféra nášho biznisu,“ tvrdí.

Ján Čerkala dokáže o svojej práci zanietene rozprávať dlhé hodiny. Zažil v nej mnoho príhod, zábavných i tých nemilých, ako aj viacerých majiteľov pivovaru.

„Najhoršie obdobie bolo, keď vláda zdvihla dane a rapídne klesla spotreba piva na Slovensku. Nevyzeralo to s nami veľmi dobre. Postupne sa to dvihlo naspäť. Dnes je to v pohode,“ bilancuje Veľkošarišan, ktorý svoj osud spojil s domácim pivovarom.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investovanie sa tento rok oplatí
  2. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  3. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  4. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  5. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
  6. Veľká jarná súťaž o cestu do Ománu
  7. Flexibilita, nedielna súčasť činnosti logistického providera
  8. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  9. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  10. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  1. Kúpele Sliač sa pripravujú na liečbu post- Covidových pacientov
  2. BILLA rodičom radí, ako deťom pripraviť výživnú desiatu
  3. Investovanie sa tento rok oplatí
  4. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  5. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  6. V COOP Jednote aj počas pandémie vybavíte všetko
  7. DPDgroup zanalyzovala správanie zákazníkov počas pandémie
  8. Čo bude v 2021 inak pri stavebnom povolení pre domy
  9. Konečne! PLANEO Elektro opäť otvára predajne
  10. Nech trénujete kdekoľvek, nikdy nešportujete sami
  1. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 23 988
  2. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 22 095
  3. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 9 080
  4. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 528
  5. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 8 520
  6. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 8 050
  7. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 788
  8. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 7 775
  9. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 7 757
  10. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 7 666
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vakcíny od Pfizeru by mohli byť pre mladších dostupné v lete, odhadujú experti.

19. apr
Miroslav Kocúr.

Usvedčovanie politikov je náročné, ale efektívnejšie.

11 h
František Laurinec.

Superliga by zasiahla aj slovenský futbal.

5 h
Ruský prezident Vladimir Putin v roku 2018 oslavoval 100. výročie založenia vojenskej rozviedky GRU.

Česko je pre agentov špeciálne.

6 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop