Baristi V Austrálii aj Taliansku v silnej konkurencii uspeli a domov si doniesli tituly vicemjastrov sveta.
PREŠOV. Na kávových majstrovstvách v austrálskom Melbourne (Coffee in Good Spirits) Slovensko reprezentoval Prešovčan Martin Hudák (24 rokov). Úlohou súťažiacich z Austrálie, Grécka, Talianska, Kórey, Nórska aj Slovenska bolo vytvoriť kávový nápoj s alkoholickým kokteilom.
„Mal som trochu stres z toho, keď som zistil, že v Austrálii sa dá kúpiť len smotana, ktorá má 50-60 percent, nie ako u nás, 33 percent. Obehal som supermarkety, a keď som nápoj skúšal robiť v hoteli, z tégligkov vypadlo doslova maslo a rýchlo kleslo na dno šálky. Bol som zhrozený a musel som si premyslieť, ako ju zriedim s mliekom. Cukor bol tiež iný, pochopil som, že musím z neho uvariť najprv sirup, aby mal nápoj lahodnú chuť. Nečakal som, že narazím na také problémy,“ povedal nám o pocitoch pred súťažou Martin Hudák.
Jeho írska káva bola nakoniec ohodnotená ako najlepšia, hoci mal aj smolu. Počas súťaže sa mu pokazil mlynček na kávu. Kým mu doniesli nový, stratil vzácny čas aj body.
Napriek tomu medzi ním a absolútnym majstrom sveta, ktorým bol jeden z najznámejších baristov Austrálie, bol vo finálovom výsledku rozdiel len 11 bodov, čo je na svetovej úrovni minimum. Bežne sa stáva, že rozdiel býva 250 až 300 bodov.
Medzinárodná porota zložená zo znalcov kávy pred ním netajila, že keby nie technickej chyby, výsledok mohol byť aj iný.
Pôjde na Sumatru
Cenu, ktorú priniesol na Slovensko považuje za záväzok k tomu, aby pracoval na zvyšovaní kvalít. Vari najviac sa teší z toho, že titul vicemajstra sveta mu dal šancu vycestovať na budúci rok do indonézskej Sumatry na náklady organizátorov svetovej súťaže.
„Budem tam môcť pracovať, zblízka pozorovať ako sa zbiera, suší aj spracúva káva. Bude to veľká škola v tom, ako vnímať aj rozoznať kvalitu kávy,“ dodal Hudák.
Keďže je úspešným baristom už v 24 rokoch, zaujímalo nás, akú kávu pripravuje pre seba. Ráno si vraj dáva capuccino alebo latté, na obed filtrovanú kávu a večer skôr espresso.
Súperil so šampiónmi z Japonska a Belgicka
Martin Karabiňoš (26 rokov) pochádza zo Sabinova, ale žije v Prešove. Súťažil v talianskom Rimini na World Aeropress Championship. Boli to svetové majstrovstvá v ručnej príprave filtrovanej kávy cez aeropress, čiže pod tlakom, na čo je potrebný cvik aj istá zručnosť. V Taliansku súperilo 27 súťažiacich.
„Semifinále sme absolvovali v trojiciach, z ktorých stále postúpil jeden. V samotnom finále bol najlepší Japonec, ja som získal druhé miesto a na treťom bol Belgičan, inak dvojnásobný šampión v tejto kategórii,“ povedal o výsledku majstrovstiev Karabiňoš.
Každý súťažiaci mal rovnaké podmienky, a teda rovnakú kvalitu kávy, mlynček aj aeropress. Pointa bola v správnom recepte a zručnosti.
Medzinárodná porota kapovala kávu hlbokou lyžičkou a merala teplotu teplomerom, lebo práve pri správnej teplote sa uvoľňuje chuť.
„Išiel som tam s malou dušičkou, chcel som sa dostať medzi finalistov a vôbec som nerátal s tým, že by som sa mohol stať vicemajstrom. Mám z toho obrovskú radosť,“ dodal mladý barista.
Mieni sa ďalej vzdelávať, skúmať nové receptúry a napredovať. Zaujímalo nás, čo si myslí o talianskej káve, keďže mnohí ju považujú za jednu z najkvalitnejších.
„Jej super kvalita je podľa mňa len mýtus. Je príliš horká až spálená. Podľa mňa je najlepšia káva z Etiópie, tiež z Panamy a Kostariky, ktoré majú ovocné chute, ale ani najkvalitnejšia káva nemusí chutiť, ak je zle pripravená,“ podelil sa s nami o názor Karabiňoš.
Martin Hudák. Počas súťaže sa mu pokazil mlynček, stratil 11 bodov.
Martin Karabiňoš. Vo finále súperil s Japoncom a Belgičanom.
Foto: archív
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári