Domáca pálenka je pre Slovákov tradíciou. Dopyt sa zvýšil dokonca aj po tom, čo v Čechách prepukol škandál s predávaným metylalkoholom. Keď je dobrá úroda, domáci pestovatelia ovocia neváhajú a prebytok si dajú vypáliť na alkohol. Kedysi populárne „garážové“ pálenice ustupujú. Sankcie sú totiž veľmi vysoké a hrozí aj väzenie.
PREŠOV. V regióne je osem legálnych páleníc, ktoré pokryjú požiadavky pestovateľov ovocia. Ich sezóna sa práve začala. Najviac práce zvyknú mávať od 1. júla do 30. júna nasledujúceho roku.
Tento rok sa zmenili pravidlá. Zníženú sadzbu dane si môžu uplatniť pestovatelia za vypálený ovocný kvas pre vlastnú potrebu. To znamená, že pre jednu domácnosť je stanovený limit 43 litrov alkoholu.
„Zákazník si môže dať vypáliť alkohol aj vo viacerých páleniciach, ale celkové množstvo na jeho osobu a domácnosť so zvýhodnenou sadzbou spotrebnej dane je stanovené na 43 litrov alkoholu. Ak ho pestovateľ prekročí, musí to oznámiť prevádzkovateľovi pálenice a zaplatiť plnú sadzbu spotrebnej dane. V opačnom prípade mu hrozí pokuta do 166 eur,“ informovala hovorkyňa Colného úradu v Prešove Renáta Kravcová.
Pod domácnosťou mala na mysli osoby, ktoré žijú v jednej rodine a uhrádzajú náklady na svoje potreby. Lieh vyrobený v pestovateľskej pálenici však nesmie byť predmetom ďalšieho predaja. Ak tento zákaz porušia, hrozí im pokuta 332 eur.
Colníci dodržiavanie pravidiel kontrolujú. Majú zmapované, že služby 8 pestovateľských páleníc v regióne doteraz využívalo 1 637 pestovateľov ovocia.
„Výroba liehu 'podomácky' je nelegálna a považuje sa za trestný čin. Fyzickej osobe, ktorá si takýmto spôsobom lieh vyrobí, hrozí sankcia najmenej 3 319 eur a lieh jej bude zadržaný,“ varuje hovorkyňa Kravcová.
Nie každý rok je úrodný
Podľa pestovateľov nie každy rok je rovnako úrodný. Jeden rok je vraj lepší na slivky, iný na jablká alebo hrušky. Ak celú úrodu nespracujú na kompóty, džemy či iné sterilizované pochúťky, zvyšok putuje do sudov, kde vykvasí a potom do pálenice.
„My zvyčajne začíname s čerešňami a končíme slivkami. Čo sa nezužitkuje, dávame vypáliť. Máme už aj dobre odležané fľaše, najstaršiu z roku 1976. Pre mňa je to istota, že je to čistý destilát a nikomu, koho ním ponúknem, sa nič nestane. Tým v obchodoch veľmi neverím, sú to destiláty z obilia a zemiakov, prifarbené esenciami, ale domácemu alkoholu dáva chuť ovocie,“ povedal nám o svojej skúsenosti Anton Sabol.
Nie každé ovocie má rovnakú cukornatosť, preto do prípravy kvasu pridáva aj cukor. Podľa jeho skúseností je vraj najlepšie nechať ovocie kvasiť 6 týždňov a do 100 litrového suda pridať aspoň 3 kilogramy cukru. Vtedy je vraj kvalita zaručená.
Dobre vypálená pálenka vraj musí na okrajoch retiazkovať a mala by mať aspoň 50 percent.
Najvzácnejšia je trnkovica
Zaujímalo nás, ako vnímajú záujem pestovateľov v pákeniciach a oslovili sme majiteľa jednej z nich, Radoslava Marcina. Na nedostatok práce sa rozhodne nesťažuje. Ukazuje sa totiž dobrá úroda jabĺk a páliť začnú zrejme už na konci augusta.
Najčastejšie pália čerešňovicu, jablkovicu, hruškovicu, slivovicu a zriedka aj trnkovicu. Tá je vraj najvzácnejšia. Na liter čistého alkoholu je totiž potrebných minimálne 20 kíl trniek a tie sa zbierajú ťažko. Má však nezameniteľnú chuť. Pre porovnanie, na liter slivovice treba asi 12 kíl sliviek, podobne je to aj s jablkami.
Opýtali sme sa tiež, koľko pestovateľa stojí vypálenie litra alkoholu a ako dlho to trvá.
„Vypálenie jedného kotla trvá asi 3 hodiny a je to zhruba 30 litrov čistého destilátu. Najprv sme pestovateľom účtovali poplatok za kvas a spotrebnú daň, ale neboli s tým spokojní, hádali sa, tak sme zmenili systém. Teraz platia za službu 2,50 eur za liter alkoholu a 2,70 je spotrebná daň za liter. Stopercentný alkohol im zriedime na požiadanie buď na 60 alebo 50-percentný,“ vysvetlil nám Marcin.
Niekde fungujú kotly na drevo a vtedy si zákazníci zvyknú doniesť aj vlastné drevo. Najlepšie je vraj bukové.
On však má moderné kotly na plyn.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári