Korzár logo Korzár Prešov

V Kamenici súťažili strihači oviec z regiónu

Osem strihačov si v obci Kamenica zmeralo sily na regionálnej súťaži v strihaní oviec.

(Zdroj: Mária Pihuličová)

Regionálne majstrovstvá v strihaní oviec prebiehali počas uplynulého víkendu v Kamenici (okr. Sabinov). Súťažiaci si otestovali presnosť i kvalitu strihania.

KAMENICA. Farma v Kamenici sa stala hostiteľom podujatia už po tretíkrát. Tentoraz tam predviedli majstrovstvo získavania vlny ôsmi súťažiaci. Nižší počet účastníkov spôsobilo počasie a odcestovanie vacerých účastníkov do zahraničia. Po minulé roky mali aj do 20 strihačov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Atmosféra bola počas celého podujatia skvelá. Prišli sa naň pozrieť viacerí návštevníci, vôňu stajní dopĺňal bľakot oviec. Kamenická farma pána Angeloviča má okolo 1000 oviec, bolo teda čo strihať.

SkryťVypnúť reklamu

Hodnotí sa čas a kvalita

Nestrihá sa v žiadnych kategóriách. Podstatné je majstrovstvo strihača.

„Hodnotí sa čas, ako je ostrihaná, kvalita strihania, či sú zástrihy, nedostrihy, krvavé poraniena, aby nebol agresívny strihač a podľa toho sa boduje, posudzuje sa kvalita spolu s časom,“ vysvetlil vysvetlil Igor Nemčok, predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku z Banskej Bystrice.

Proces strihania sledovalo viacero porotcov, ktorí počas strihania po minúte vystriedali sledovaného súťažiaceho. Ako povedali organizátori, chcú takýmto spôsobom predísť subjektívnemu hodnoteniu a postarať sa o objektivitu.

V Kamenici majú dosiaľ rekord v ostrihaní jednej ovce za čas 1 min. 9 sek. Slovenský rekord je iba 56 sekúnd.

Z rodiny strihačov

Na súťaži sa zúčastnili štyria z rodiny Hankovských. Medzi strihačmi sú už známou rodinou, „umenie“ už odovzdávajú aj svojim potomkom. V prvom kole sa stretol ujo Rastislav so svojím synovcom Andrejom.

SkryťVypnúť reklamu

Rastislav Hankovský z Lukavice (okr. Bardejov) strihá už 19 rokov, z toho profesionálne asi 8, je to jeho živobytie. Okrem Kamenice sa zúčastňuje aj ďalších súťaží.

„Strihalo sa mi veľmi dobre, len tie ovečky boli trošku nervózne. A keď je nervózna ovečka, potom je to už ťažšie,“ povedal s úsmevom po svojom skvelom výkone. Ako potvrdil, spolu s bratmi patria i k organizátorom podujatia.

„Keby človek k tomu nemal vzťah, nerobil by to, lebo je to veľmi ťažká práca,“ potvrdil.
Pre neho je to tiež relax, keď sa spolu s ďalšími kolegami môže po tvrdej drine stretnúť a porozprávať sa.

Základ je zdravie

Ondrej Smoleňák z Čabaloviec (okr. Medzilaborce) strihá už 25 rokov. Osemnásť rokov z toho aj v zahraničí, kam chodí počas sezóny za zárobkom, keďže, ako hovorí, na Slovensku by ho to neuživilo.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa neho je základom zdravie, keďže strihanie sa podľa vedcov radí medzi 10 najťažších profesií.

„Treba meniť pohyb, lebo popritom strihaní už poznám starších strihačov, ktorí sú zhrbení,“ hovorí.

Napriek tomu, že je to tak fyzicky náročná práca, nie je ani zďaleka docenená. Za ostrihanie jednej ovce nemajú ani jedno euro, a to ani v zahraničí.

„Keď som v zahraničí, ostrihám aj 10–tisíc oviec,“ hovorí o neskutočnom množstve Smoleňák. Vraj podľa jeho skúseností je to tak náročné, že zo sto strihačov sa ujme asi tak päť. Ondrej si vedie záznamy. Podľa jeho slov kedysi, keď začínal strihať, dokázal za rok ostrihať sám aj 12 000 – 14 000 oviec.



pk_ovce_2_14714_map_r9790_res.jpg

Rastislav Hankovský strihá už 19 rokov.

pk_ovce_3_14714_map_r8384_res.jpg

Ondrej Smoleňák ostrihal už desaťtisíce oviec.

pk_ovce_4_14714_map_r73_res.jpg

Návštevníci poctivo povzbudzovali.

pk_ovce_5_14714_map_r3676_res.jpg

Porota počas strihania rotovala medzi strihačmi.

pk_ovce_6_14714_map_r4485_res.jpg

Strihanie oviec. Jedno z najťažších povolaní vôbec.

pk_ovce_7_14714_map_r2470_res.jpg

Pripravené. Po súťaži boli o vlnu ľahšie. Foto k článku: Mária Pihuličová

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 451
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 879
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 576
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 459
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 661
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 482
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 257
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 663
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu