Korzár logo Korzár Prešov

V lese pri Prešove našli aj veľkú hľuzovku

Aktuálny hubársky boom privádza do slovenských lesov nielen skalných, ale aj neskúsených hubárov.

Hľuzovka patrí medzi unikátne huby.Hľuzovka patrí medzi unikátne huby. (Zdroj: ilustračné - tasr)

Tí sa môžu poradiť v mykologickej poradni. V tej prešovskej zaznamenali ojedinelý nález, dvestogramovú hľuzovku letnú.

PREŠOV. Výskyt húb je toto leto výborný. Popri tradičných druhoch rastie aj množstvo ďalších húb, od delikatesných, cez jedlé, nejedlé až po smrteľne jedovaté.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Napriek dobrej sezóne sa nie každému pošťastí natrafiť na hríby, suchohríby či kozáky, zato plávok (zvaných tiež holubinky) sú fakt plné lesy. Nie všetky z nich sú však jedlé.

Plávky môžu byť zradné

„Som hubár amatér, ale rád chodím do lesa... Bol som aj teraz. Keďže som nenachádzal veľa luxusných húb, začal som zbierať plávky,“ povedal nám Prešovčan Štefan Schichman.

SkryťVypnúť reklamu

Po dobrej skúsenosti spred dvoch rokov s prešovskou mykologickou poradňou sa znovu prišiel so svojím úlovkom poradiť s odborníkmi.

„Pozrel som si ich v knihe, ale chcel som sa poradiť osobne. Mätie ma, že jeden druh je jedlý, kvalitný a chutný a ďalší, takmer totožný, nejedlý,“ povedal hubár, ktorý mal v košíku zo sedem druhov plávok.

Väčšina z nich bola jedlá a chutná, niektoré kusy ako nechutné vyhodil. Otráviť by sa z nich neotrávil.

„Jedovaté nie sú. No sú plávky, ktoré môžu spôsobiť žalúdočné ťažkosti, vracanie či hnačky. Po 24 hodinách síce prejdú, ale lepšie je ich nezbierať,“ uviedol krajský mykológ Juraj Humeňanský.

Pridal radu: „Ak si je človek naozaj istý, že je to plávka a chce vedieť, či je dobrá na jedenie, môže ju jednoducho ochutnať. Ak štípe, alebo má pachuť, nezbierať.“

SkryťVypnúť reklamu

Štefan Schichman bol spokojný nielen s odbornou pomocou, ale aj s nazbieranými hubami. Prezradil, že polovica z nich padne na polievku, druhá na praženicu.

Mykológovia neustále prízvukujú, že huby, pri ktorých si človek nie je stopercentne istý, treba nechať tak.

Popri chutných kúskoch sa napríklad v súčasnosti v lesoch hojne vyskytuje aj smrteľne jedovatá muchotrávka zelená.

Dvestogramová trofej

Odborné rady bezplatne ponúkajú už deviatu sezónu. Tento rok majú plné ruky práce a stretli sa aj s raritou. Istá hubárka sa prišla pochváliť s unikátnym nálezom hľuzovky letnej.

„Jedna pani doniesla tento rok do poradne pravú hľuzovku letnú. Mala vyše 200 gramov, čo je vskutku veľmi veľa,“ povedal mykologický poradca Libor Ďurček a podotkol: „Presnú lokalitu nepovedala, ale bolo to pri Prešove.“

SkryťVypnúť reklamu

Vzácne, drahé a chránené

Hľuzovky patria medzi delikatesy. Vo Francúzsku sa kilo čerstvých hľuzoviek predáva aj po 700 eur, skupujú ich luxusné reštaurácie. Robia sa aj dražby, kde sa ich cena neraz vyšplhá do závratných výšok.

Na ich vyhľadávanie sa využívajú i cvičené prasatá. Na Slovensku sú relatívne vzácne a sú tiež zákonnom chránené. Pokuta za jednu plodnicu je 66,38 eura.

Častejšie sa vyskytujú čierne hľuzovky, biele sú veľmi vzácne. V kuchyni sa podávajú len v malých množstvách, nie pre ich vysokú cenu, ale preto, že ide o aromatické huby.

Mnohí skúsení hubári sa s týmito podzemnými hubami ani nestretli.

Aj krajský mykológ J. Humeňanský priznal, že hľuzovky letné našiel len raz, aj to pred rokmi. V starom poraste pri Svidníku objavil dva neveľké kusy.

Lesné delikatesy

Hubačka na Cemjate

Školské a mestské lesy v prešovskej Cemjate nie sú miestom pre mykologických fajnšmekrov, skôr akýmsi hubárskym supermarketom.

Poznačila ich navyše mohutná ťažba dreva. Ide však o obľúbenú hubársku lokalitu pre Prešovčanov, tak sme sa tam vybrali aj my.

Huby rastú. To je základná správa. Ničím prekvapujúca, ale potešiteľná.

Počas hodinovej prechádzky sme našli najmä hríby zrnitohlúbikové a siné (modráky), suchohríby i niekoľko „klasických“ hríbov. Kozákov bolo pomenej. Niektoré miesta pred nami zjavne navštívili iní.

Nadostač je plávok rôznych druhov, takisto muchotrávok červenkastých (ružoviek). Kuriatka sme nevideli žiadne, čo je škoda, našli sme len príbuzné huby, čierne lieviky trúbkovité. Tých je dosť, hoci ich hlavná sezóna ešte len príde.

Videli sme aj niekoľko muchotrávok zelených, ktorých konzumácia máva smrteľné následky. Preto treba dávať pozor. Opatrnosti nie je dosť ani pri mladých plodniciach.

Plávky (holubinky), lieviky i ružovky patria medzi delikatesy. Treba ich však dobre poznať a nezmýliť si ich. Keďže obvyklých druhov, ktoré uspokoja hubárov, je momentálne dostatok, spomínané huby často ostávajú bez povšimnutia.

Konečný rezultát znie: Určite sa oplatí ísť do lesa.

frk

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 228
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 869
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 559
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 457
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 646
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 529
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 252
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 649
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu