Tí sa môžu poradiť v mykologickej poradni. V tej prešovskej zaznamenali ojedinelý nález, dvestogramovú hľuzovku letnú.
PREŠOV. Výskyt húb je toto leto výborný. Popri tradičných druhoch rastie aj množstvo ďalších húb, od delikatesných, cez jedlé, nejedlé až po smrteľne jedovaté.
Napriek dobrej sezóne sa nie každému pošťastí natrafiť na hríby, suchohríby či kozáky, zato plávok (zvaných tiež holubinky) sú fakt plné lesy. Nie všetky z nich sú však jedlé.
Plávky môžu byť zradné
„Som hubár amatér, ale rád chodím do lesa... Bol som aj teraz. Keďže som nenachádzal veľa luxusných húb, začal som zbierať plávky,“ povedal nám Prešovčan Štefan Schichman.
Po dobrej skúsenosti spred dvoch rokov s prešovskou mykologickou poradňou sa znovu prišiel so svojím úlovkom poradiť s odborníkmi.
„Pozrel som si ich v knihe, ale chcel som sa poradiť osobne. Mätie ma, že jeden druh je jedlý, kvalitný a chutný a ďalší, takmer totožný, nejedlý,“ povedal hubár, ktorý mal v košíku zo sedem druhov plávok.
Väčšina z nich bola jedlá a chutná, niektoré kusy ako nechutné vyhodil. Otráviť by sa z nich neotrávil.
„Jedovaté nie sú. No sú plávky, ktoré môžu spôsobiť žalúdočné ťažkosti, vracanie či hnačky. Po 24 hodinách síce prejdú, ale lepšie je ich nezbierať,“ uviedol krajský mykológ Juraj Humeňanský.
Pridal radu: „Ak si je človek naozaj istý, že je to plávka a chce vedieť, či je dobrá na jedenie, môže ju jednoducho ochutnať. Ak štípe, alebo má pachuť, nezbierať.“
Štefan Schichman bol spokojný nielen s odbornou pomocou, ale aj s nazbieranými hubami. Prezradil, že polovica z nich padne na polievku, druhá na praženicu.
Mykológovia neustále prízvukujú, že huby, pri ktorých si človek nie je stopercentne istý, treba nechať tak.
Popri chutných kúskoch sa napríklad v súčasnosti v lesoch hojne vyskytuje aj smrteľne jedovatá muchotrávka zelená.
Dvestogramová trofej
Odborné rady bezplatne ponúkajú už deviatu sezónu. Tento rok majú plné ruky práce a stretli sa aj s raritou. Istá hubárka sa prišla pochváliť s unikátnym nálezom hľuzovky letnej.
„Jedna pani doniesla tento rok do poradne pravú hľuzovku letnú. Mala vyše 200 gramov, čo je vskutku veľmi veľa,“ povedal mykologický poradca Libor Ďurček a podotkol: „Presnú lokalitu nepovedala, ale bolo to pri Prešove.“
Vzácne, drahé a chránené
Hľuzovky patria medzi delikatesy. Vo Francúzsku sa kilo čerstvých hľuzoviek predáva aj po 700 eur, skupujú ich luxusné reštaurácie. Robia sa aj dražby, kde sa ich cena neraz vyšplhá do závratných výšok.
Na ich vyhľadávanie sa využívajú i cvičené prasatá. Na Slovensku sú relatívne vzácne a sú tiež zákonnom chránené. Pokuta za jednu plodnicu je 66,38 eura.
Častejšie sa vyskytujú čierne hľuzovky, biele sú veľmi vzácne. V kuchyni sa podávajú len v malých množstvách, nie pre ich vysokú cenu, ale preto, že ide o aromatické huby.
Mnohí skúsení hubári sa s týmito podzemnými hubami ani nestretli.
Aj krajský mykológ J. Humeňanský priznal, že hľuzovky letné našiel len raz, aj to pred rokmi. V starom poraste pri Svidníku objavil dva neveľké kusy.
Lesné delikatesy
Hubačka na CemjateŠkolské a mestské lesy v prešovskej Cemjate nie sú miestom pre mykologických fajnšmekrov, skôr akýmsi hubárskym supermarketom.
Poznačila ich navyše mohutná ťažba dreva. Ide však o obľúbenú hubársku lokalitu pre Prešovčanov, tak sme sa tam vybrali aj my.
Huby rastú. To je základná správa. Ničím prekvapujúca, ale potešiteľná.
Počas hodinovej prechádzky sme našli najmä hríby zrnitohlúbikové a siné (modráky), suchohríby i niekoľko „klasických“ hríbov. Kozákov bolo pomenej. Niektoré miesta pred nami zjavne navštívili iní.
Nadostač je plávok rôznych druhov, takisto muchotrávok červenkastých (ružoviek). Kuriatka sme nevideli žiadne, čo je škoda, našli sme len príbuzné huby, čierne lieviky trúbkovité. Tých je dosť, hoci ich hlavná sezóna ešte len príde.
Videli sme aj niekoľko muchotrávok zelených, ktorých konzumácia máva smrteľné následky. Preto treba dávať pozor. Opatrnosti nie je dosť ani pri mladých plodniciach.
Plávky (holubinky), lieviky i ružovky patria medzi delikatesy. Treba ich však dobre poznať a nezmýliť si ich. Keďže obvyklých druhov, ktoré uspokoja hubárov, je momentálne dostatok, spomínané huby často ostávajú bez povšimnutia.
Konečný rezultát znie: Určite sa oplatí ísť do lesa.
frk
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári