Korzár logo Korzár Prešov
Utorok, 17. júl, 2018 | Meniny má Bohuslav
Nájdete nás na webe

V lese pri Prešove našli aj veľkú hľuzovku

Aktuálny hubársky boom privádza do slovenských lesov nielen skalných, ale aj neskúsených hubárov.

Hľuzovka patrí medzi unikátne huby.(Zdroj: ilustračné - tasr)

Tí sa môžu poradiť v mykologickej poradni. V tej prešovskej zaznamenali ojedinelý nález, dvestogramovú hľuzovku letnú.

PREŠOV. Výskyt húb je toto leto výborný. Popri tradičných druhoch rastie aj množstvo ďalších húb, od delikatesných, cez jedlé, nejedlé až po smrteľne jedovaté.

Napriek dobrej sezóne sa nie každému pošťastí natrafiť na hríby, suchohríby či kozáky, zato plávok (zvaných tiež holubinky) sú fakt plné lesy. Nie všetky z nich sú však jedlé.

Plávky môžu byť zradné

„Som hubár amatér, ale rád chodím do lesa... Bol som aj teraz. Keďže som nenachádzal veľa luxusných húb, začal som zbierať plávky,“ povedal nám Prešovčan Štefan Schichman.

Po dobrej skúsenosti spred dvoch rokov s prešovskou mykologickou poradňou sa znovu prišiel so svojím úlovkom poradiť s odborníkmi.

„Pozrel som si ich v knihe, ale chcel som sa poradiť osobne. Mätie ma, že jeden druh je jedlý, kvalitný a chutný a ďalší, takmer totožný, nejedlý,“ povedal hubár, ktorý mal v košíku zo sedem druhov plávok.

Väčšina z nich bola jedlá a chutná, niektoré kusy ako nechutné vyhodil. Otráviť by sa z nich neotrávil.

„Jedovaté nie sú. No sú plávky, ktoré môžu spôsobiť žalúdočné ťažkosti, vracanie či hnačky. Po 24 hodinách síce prejdú, ale lepšie je ich nezbierať,“ uviedol krajský mykológ Juraj Humeňanský.

Pridal radu: „Ak si je človek naozaj istý, že je to plávka a chce vedieť, či je dobrá na jedenie, môže ju jednoducho ochutnať. Ak štípe, alebo má pachuť, nezbierať.“

Štefan Schichman bol spokojný nielen s odbornou pomocou, ale aj s nazbieranými hubami. Prezradil, že polovica z nich padne na polievku, druhá na praženicu.

Mykológovia neustále prízvukujú, že huby, pri ktorých si človek nie je stopercentne istý, treba nechať tak.

Popri chutných kúskoch sa napríklad v súčasnosti v lesoch hojne vyskytuje aj smrteľne jedovatá muchotrávka zelená.

Dvestogramová trofej

Odborné rady bezplatne ponúkajú už deviatu sezónu. Tento rok majú plné ruky práce a stretli sa aj s raritou. Istá hubárka sa prišla pochváliť s unikátnym nálezom hľuzovky letnej.

„Jedna pani doniesla tento rok do poradne pravú hľuzovku letnú. Mala vyše 200 gramov, čo je vskutku veľmi veľa,“ povedal mykologický poradca Libor Ďurček a podotkol: „Presnú lokalitu nepovedala, ale bolo to pri Prešove.“

Vzácne, drahé a chránené

Hľuzovky patria medzi delikatesy. Vo Francúzsku sa kilo čerstvých hľuzoviek predáva aj po 700 eur, skupujú ich luxusné reštaurácie. Robia sa aj dražby, kde sa ich cena neraz vyšplhá do závratných výšok.

Na ich vyhľadávanie sa využívajú i cvičené prasatá. Na Slovensku sú relatívne vzácne a sú tiež zákonnom chránené. Pokuta za jednu plodnicu je 66,38 eura.

Častejšie sa vyskytujú čierne hľuzovky, biele sú veľmi vzácne. V kuchyni sa podávajú len v malých množstvách, nie pre ich vysokú cenu, ale preto, že ide o aromatické huby.

Mnohí skúsení hubári sa s týmito podzemnými hubami ani nestretli.

Aj krajský mykológ J. Humeňanský priznal, že hľuzovky letné našiel len raz, aj to pred rokmi. V starom poraste pri Svidníku objavil dva neveľké kusy.

Lesné delikatesy

Hubačka na Cemjate

Školské a mestské lesy v prešovskej Cemjate nie sú miestom pre mykologických fajnšmekrov, skôr akýmsi hubárskym supermarketom.

Poznačila ich navyše mohutná ťažba dreva. Ide však o obľúbenú hubársku lokalitu pre Prešovčanov, tak sme sa tam vybrali aj my.

Huby rastú. To je základná správa. Ničím prekvapujúca, ale potešiteľná.

Počas hodinovej prechádzky sme našli najmä hríby zrnitohlúbikové a siné (modráky), suchohríby i niekoľko „klasických“ hríbov. Kozákov bolo pomenej. Niektoré miesta pred nami zjavne navštívili iní.

Nadostač je plávok rôznych druhov, takisto muchotrávok červenkastých (ružoviek). Kuriatka sme nevideli žiadne, čo je škoda, našli sme len príbuzné huby, čierne lieviky trúbkovité. Tých je dosť, hoci ich hlavná sezóna ešte len príde.

Videli sme aj niekoľko muchotrávok zelených, ktorých konzumácia máva smrteľné následky. Preto treba dávať pozor. Opatrnosti nie je dosť ani pri mladých plodniciach.

Plávky (holubinky), lieviky i ružovky patria medzi delikatesy. Treba ich však dobre poznať a nezmýliť si ich. Keďže obvyklých druhov, ktoré uspokoja hubárov, je momentálne dostatok, spomínané huby často ostávajú bez povšimnutia.

Konečný rezultát znie: Určite sa oplatí ísť do lesa.

frk

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 876
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 623
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 447
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 043
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 982
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 584
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 776
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 195
  9. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 018
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 706

Neprehliadnite tiež

V areáli Bane Bankov sa hromadí nelegálny odpad, rieši to kriminálka

Priestor láka dobrodruhov a adrenalínových nadšencov.

Delňa má vodu v poriadku. Vstup je zatiaľ zdarma

Kúpanie je na vlastnú zodpovednosť.

Na Brekovskom hrade jedli vidličkou skôr ako Francúzi

Po nezaschnutej dlažbe hradnej kaplnky v Jasenove prebehol rys.

Michalovskí futbalisti v novej sezóne poškuľujú po prvej šestke

Úvodný zápas proti Žiline môžu zmariť osýpky.

Komentár Michala Franka

Za Mariánom Troligom: Zmenená titulka

Chcem veriť, že sa projekt dotiahne. Prešov si tento sídliskový štadión zaslúži.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zálohovanie PET fliaš je bližšie. Na aké prekážky naráža?

Zálohovaním sa vyzbiera 90 percent fliaš.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Slovensko vo finále MS vo futbale? Nie je to utópia

Slovenský futbal môže siahať na vrchol.

KOMENTÁR ONDREJA PODSTUPKU

Pomôžme ministrovi spraviť drahé a bolestivé rozhodnutie

Zálohovanie PET fliaš je dobrý a bolestivý nápad.

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Babčenkova manželka prehovorila. Ako prežívala smrť svojho manžela?

O všetkom vedela vopred.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop