Korzár logo Korzár Prešov

Šéfkuchár: Zo slovenskej kuchyne vypadli klasické ingrediencie

Ľudia znovu začínajú byť náročnejší na jedlo aj vďaka televíznym reláciám, tvrdí Jaroslav Hladík.

Šéfkuchár Jaroslav Hladík.Šéfkuchár Jaroslav Hladík. (Zdroj: frk)

PREŠOV. Šéfkuchár Jaroslav Hladík s piatimi hviezdičkami má na svojom konte rad ocenení, stáží v zahraničí, viedol kuchyňu v jednom z bratislavských hotelov.

Momentálne je na voľnej nohe, robí školu varenia a hosťuje v reštauráciách po Slovensku. Zastávku mal aj v Prešove.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Svoje kulinárske umenie predviedol v jednom z podnikov, kde si návštevníci mohli za ľudové ceny pochutiť na teľacích líčkach, králičom stehne či kačici.

Známe - neznáme suroviny

„Pri tvorbe ponuky som bral ohľad na zákazníkov. Sú to suroviny, ktoré ľudia poznajú, nič výnimočné. Či je to pečeň, líčka, králik, bravčové karé – všetky tieto ingrediencie ľudia poznajú, nemajú sa ich prečo báť,“ povedal pre Korzár Hladík.

SkryťVypnúť reklamu

Doplnil, že „tieto klasické ingrediencie zo slovenskej kuchyne počas dlhých rokov, keď gastronómia upadala, vymizli.“

Podľa jeho slov však ľudia znovu začínajú byť náročnejší na jedlo, aj vďaka televíznym reláciám o varení.

„Preto som zvolil ingrediencie, ktoré sú lacnejšie, ale chcel som ukázať, že aj z nich sa dá navariť super jedlo. Využil som techniky, ktoré poznám z takého lepšieho varenia a premietol som ich do podnikov, kde varenie nemusí byť až na takej úrovni. Každé jedlo sa skladá z troch – štyroch zložiek, čo nie je nič zložité ani na prípravu.“

Prečo sa takéto suroviny, ako je králik či líčka, vytratili z jedálničkov?

„Keď chcete mať kilo mäsa, čo skôr vychováte? Bola tu idea zasýtiť ľudí, tak bolo jednoduchšie vychovať na 100 kg mäsa prasa ako 15 – 20 králikov. Treba ísť do hĺbky, prečo tu toto celé vzniklo, prečo tá gastronómia začala upadať v celom Československu,“ vysvetlil šéfkuchár.

SkryťVypnúť reklamu

Podobne to bolo s prílohami. „Vezmite si, že všetky omáčky sú redukované, zahusťované sú len maslom, alebo zeleninou, teda žiadna múka. Kedysi, keď potrebovali za málo peňazí veľa navariť, tak dali len trošku mäsa a veľa omáčky, zemiakov, knedlí... Aby ľudí lacno zasýtili. A tým sa začala tá gastronómia kaziť. Ľudia si na to zvykli. Tie recepty akoby sa vytrácali. Popri tom, ako sa kazila gastronómia, upadala aj kreativita väčšiny šéfkuchárov. Dostali sa do zabehaných koľají, nerozvíjali sa.“

Teraz sa trend pomaly mení. Kuchári sa podľa Hladíka znova začínajú učiť, práve od ľudí, ktorí si to mali možnosť vyskúšať vonku, alebo pracovať so šéfkuchármi, ovládajúcimi tieto techniky: „Šéfkuchári s otvorenejším pohľadom na gastronómiu už chcú vynikať a robiť si svoje vlastné recepty.“

SkryťVypnúť reklamu

Treba poznať svojich hostí

Jaroslav Hladík v súčasností pôsobí aj ako konzultant. Svoje najlepšie jedlo vraj nemá, pretože každý kuchár musí v prvom rade vedieť, pre koho varí.

„Vtedy má šancu, že sa trafí do chuti väčšiny ľudí. Keď niekto rozpráva o svojej reštaurácii, že tam bude mať trebárs najlepšiu kapustnicu, hovorím mu: snaž sa urobiť tak lístok, aby si ťa nemohol nikto s niekým porovnať. Teda žiadnu kapustnicu. Lebo keď príde sto ľudí, tridsať povie, že dobrá, tridsať, že zlá, 29, že taká ako všade a jeden ti povie, že super, najlepšia na svete. Stále sa preto snažím trafiť presne pre tú klientelu a hovorím to aj ostatným. Radím im, aby si radšej zaplatili šéfkuchára, ktorý už niečo vie. Bude robiť vlastné jedlá, takže oni budú tí, ktorí vyčnievajú a ostatní sa budú medzi sebou len porovnávať.“

Perspektíva je v mladých

Zaujímalo nás, či je dnes veľká konkurencia medzi šéfkuchármi. „Ešte nie. Tých naozaj profesionálnych šéfkuchárov je na Slovensku stále málo.“

Hladík spolupracuje na cestách s kuchármi z daného podniku, kde obvykle pobudne len niekoľko dní.

„Tuto je to ešte fajn,“ komentoval prešovských kuchárov s tým, že keby si vyberal pomocníkov na dlhší čas, bolo by to niečo iné.

„Keď som bol v hoteli, tak som to vyhadzoval každú chvíľu. Koho som nevyhodil, za chvíľu odišiel sám. Tam si už vyberám ľudí, s ktorými chcem robiť a tí musia prejsť takým školením, aby som sa na nich mohol spoľahnúť.“

Väčšinou dával šancu mladým ľuďom, ktorí sa chceli učiť. Sám sa stal šéfkuchárom v 29 rokoch. Pri výbere spolupracovníkov sa musel na nich spoľahnúť aj vo chvíli, keď nemohol byť v kuchyni.

„Potvrdilo sa to, lebo pokiaľ viem, žiaden hodnotiteľ u nás nebol v čase, keď som bol prítomný. Napriek tomu sme to ocenenie získali. Bola to teda aj vizitka toho, ako sa tí ľudia snažia, aj keď tam ja nie som.“

Radšej čínu

Päťhviezdičkový kuchár do slovenských reštaurácií nechodí jesť, pretože je tu málo dobrých šéfkuchárov a nechce vyhadzovať peniaze za priemerné a podpriemerné jedlá, keď si vie pripraviť sám lepšie.

Keď už je to súrne, zájde na čínu s otvorenou kuchyňou a dá si ryžové rezance so zeleninou, „kde nie je čo pokaziť“.


pk_sefkuchar_rez_licka_050814_frk_r2337_res.jpg
Teľacie líčka. Špecialita, ktorú väčšina reštaurácií nepodáva.
Foto: frk

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  6. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  7. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  8. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 380
  2. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 11 094
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 920
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 4 816
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 428
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 3 413
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 160
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 3 106
  1. Štefan Šturdzík: Slovensko - Titanic
  2. Zuzana Valachovičová: Ach to upratovanie, nielen Veľkonočné
  3. Juraj Jevin: Spojené voľby sme ešte nemali
  4. Marek Brenčič: Nasledovanie Krista až na šibenicu. Moje stretnutia s mučeníkom nacizmu
  5. Tomáš Susko: VLNY: Konflikt záujmov vo filmovej akadémii?
  6. Ján Valchár: 450 rokov odšľachťovania národa
  7. Alojz Baránik: Vedúca úloha Združenia sudcov v súdnictve potvrdená
  8. Vladimír Čuchran: Parlamentný permanentný superalkoholizmus - obraz dekadentnej doby, spoločnosti, vládnutia
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 648
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 27 565
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 375
  4. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 118
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 16 833
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 258
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 921
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 494
  1. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  2. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  3. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  4. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  5. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  6. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  7. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  8. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Štefan Šturdzík: Slovensko - Titanic
  2. Zuzana Valachovičová: Ach to upratovanie, nielen Veľkonočné
  3. Juraj Jevin: Spojené voľby sme ešte nemali
  4. Marek Brenčič: Nasledovanie Krista až na šibenicu. Moje stretnutia s mučeníkom nacizmu
  5. Tomáš Susko: VLNY: Konflikt záujmov vo filmovej akadémii?
  6. Ján Valchár: 450 rokov odšľachťovania národa
  7. Alojz Baránik: Vedúca úloha Združenia sudcov v súdnictve potvrdená
  8. Vladimír Čuchran: Parlamentný permanentný superalkoholizmus - obraz dekadentnej doby, spoločnosti, vládnutia
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 648
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 27 565
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 375
  4. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 118
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 16 833
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 258
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 921
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 494
  1. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  2. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  3. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  4. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  5. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  6. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  7. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  8. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu