Festival kapusty, Kendické kapustové slávnosti, tu organizujú po štvrtýkrát.
KENDICE. Čerstvá, hobľovaná, nakladaná. Kapusta v rôznych podobách v domácich špecialitách. Kendičania chcú aj takýmto spôsobom spomínať na niekdajšiu slávu obce, časy kapustarov.
„Cieľom projektu je pripomenúť miestnej komunite tradície a zvyky, ktorými kedysi Kendice žili. Predovšetkým to bolo pestovanie kapusty a rôzne spoločenské a kultúrne zvyky. V Kendiciach sa v osemdesiatych rokoch pestovala kapusta vo veľkom, bola známa v celom Československu,“ vysvetlil počiatky podujatia v Kendiciach Ondrej Gubač, člen organizačného štábu.
V tom čase boli Kendice najznámejším a najväčším producentom kapusty v Československu.
„Ešte aj dnes sa v reštauráciách nájde šalát s názvom Kendický kapustový šalát, a to dokonca až v Karlových Varoch,“ povedal s úsmevom Gubač.
Príde kuchárska elita
V minulých ročníkoch ukázali svoje umenie v súťaži o najlepšiu kapustnú špecialitu domáce tímy. Tento rok prinášajú novinku a priestor dostanú kuchárski majstri.
„Priestor dostanú dvaja špičkoví kuchárski profesionáli, ktorí sľubujú nielen tradičné kendické špeciality, ale aj medzinárodné kapustové dobroty,“ prezradil Ondrej Gubač.
Pestovateľské skvosty
Nebude sa však len variť a ochutnávať. Bude sa aj porovnávať, kto je najšikovnejším pestovateľom, či ku komu bola príroda štedrá. Chystá sa totiž súťaž o najkrajšiu kapustnú hlavu, vypestovanú na kendických poliach.
Desať najkrajších bude pre návštevníkov počas celého podujatia vystavených v zasadačke obecného úradu.
Celé podujatie bude v areáli obce, na veľkom pódiu pri kultúrnom dome, v prípade nepriazne počasia v jeho interiéri, spolu s bohatým sprievodným programom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári