Otváranie vychladeného sektu mečom, ale aj sekerou, nožom či iným ostrým predmetom je sabráž. Pokus o slovenský rekord v hromadnej sabráži vyšiel.
PREŠOV. Dvadsaťdva sabrážistov naraz otvorilo vychladené fľaše „šampáňa“ v parku na prešovskej Hlavnej ulici. Vznikol z toho rekord v hromadnej sabráži, ktorý bude zapísaný v Knihe slovenských rekordov.
Fľaše sa podarilo otvoriť všetkým zúčastneným. Podujatie sa konalo v rámci Slávností vína, ktoré dnes vyvrcholili v metropole Šariša.
„Mal som sekeru a vyšlo to,“ tešil sa po vydarenej sabráži Jozef Chomanič, jeden z organizátorov akcie, pre ktorého to bola premiéra: „Ja som ani nemal sabrážovať, nakoniec som to zvládol.“
Zvládli to aj ďalší účastníci, na ktorých dohliadal „nitriansky sekáč“ Štefan Ailer. V tomto odbore je majster, sekt však touto formou otvára len pri slávnostných príležitostiach. Doposiaľ „odsabrážoval“ asi päťsto fliaš.
„Otvoril by som aj viac, ale nemá to potom kto vypiť,“ pousmial sa.
„Nitriansky sekáč“ Š. Ailer. Foto: frk
Zdôraznil, že sabrážny nástroj sa po fľaši musí kĺzať. Nevyužíva sa ostrosť, ani hrubá sila, ale tupý náraz. „Musí byť podchladený sekt, to je dôležité. Ak má nad štyri stupne, sklo je akoby mäkšie a nepraskne,“ vysvetlil.
Fľaša sektu má taký tlak, že po oddelení ostrým predmetom vyletí všetko preč a neostanú v nej čriepky.
Začiatočníkom sa však môže stať, že sa im fľaša rozletí v ruke.
„Keď začínate, to sa bežne stane. Hlavne keď je teplé a nemáte dobrý nástroj. Dnes som tiež skúšal improvizovať s iným nástrojom a nešlo to. Je to normálne, že sa to nepodarí na prvý raz,“ uviedol Š. Ailer a s úmevom podotkol: „Keď začínate, treba mať rukavice a nič sa nestane. Len vylejete celú fľašu, čo je škoda.“
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári