Korzár logo Korzár Prešov
Nedeľa, 22. júl, 2018 | Meniny má Magdaléna
Nájdete nás na webe

Chovatelia vyvážajú dobytok, ošípané aj hydinu, chýbajú bitúnky

Slovensko bolo kedysi sebestačné v chove hydiny, ošípaných či hovädzieho dobytka.

Veterinárna kontrola. Ročne preveria až 300 exportov.(Zdroj: ilustračné - Ján Krošlák)

V posledných desaťročiach však stúpol vývoz zvierat, voľný trh aj pohyb cien urobili svoje a výsledok sa dostavil. Namiesto zvýšenej domácej produkcie sme sa dostali do závislosti od dovozu mäsa aj výrobkov. Na pultoch obchodných reťazcov je viac produktov z Európy ako domácich a ľudia sa právom pýtajú, kde sú výrobky od našich chovateľov.

PREŠOV. Hospodári v okresoch Prešov a Sabinov síce ešte stále vedia vychovať dobytok, ale menej úspešne sa im ho darí predávať na domácom trhu.

Prax je taká, že viac zvierat vyvážajú či už na chov alebo na mäso skôr do zahraničia. Najčastejšie do Poľska a Maďarska, ale aj do Chorvátska, Slovinska či do Grécka.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tento trend nám potvrdil aj riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Prešove Vladimír Gašpar.

Podľa jeho slov veterinári v regióne robia ročne okolo 300 exportov dobytka a ošípaných do zahraničia. Na domácom trhu ostáva minimum.

„Problém je v tom, že u nás množstvo bitúnkov, kde sa porážala hydina, ošípané či hovädzí dobytok, zaniklo. Funkčné sú už len v Chminianskej Novej Vsi, v Hrabkove, v Podhoranoch a pre jahňatá v Sabinove. Pokiaľ ide o vývoz, najčastejšie je cieľovou krajinou Poľsko. Porážka zvierat je tam lacnejšia, mäso vedia lepšie speňažiť a vyprodukovať aj lacnejšie výrobky, ktoré sa potom dostávajú do našej obchodnej siete,“ vysvetlil Gašpar.

Mimochodom, cena živej váhy býka je 1,75 eura za kilogram a teda ak váži okolo 600 kilogramov, tak jeho hodnota je okolo tisíc eur.

U kráv je cena 1 euro za kilogram a pri váhe 550 - 600 kíl je cena kravy okolo 600 eur.

Vývoz aj dovoz kontrolujú

Veterinári dôsledne kontrolujú vývoz živých zvierat. Pri každom exporte skontrolujú identifikáciu zvieraťa podľa čísla, ktoré má v evidencii chovateľ, tiež ich zdravotný stav, teda či dobytok nemá tuberkulózu, brucelózu či leukózu

. U ošípaných sa vyšetruje, či nemajú klasický mor. Jednoducho, veterinári musia udeliť exportovaným zvieratám zdravotné záruky.

„Kontrolujeme tiež dopravné prostriedky, ktorými sú živé zvieratá prepravované. Musia byť certifikované a v registri prepravných spoločností schválené, mali by mať vzadu teplomer a GPS. Sú na to pravidlá pri prevoze do 8 aj nad 8 hodín,“ konkretizoval podmienky riaditeľ RVPS Vladimír Gašpar. Podobne kontrolujú aj dovoz zvierat či mäsa na Slovensko.

„V minulosti sme zaznamenali veľa nedostatkov, ale v poslednom čase sa kvalita prepravy potravín sa zlepšuje,“ dodal Gašpar.

Nákupy v Poľsku sa stále oplatia

Množstvo ľudí chodí aj preto nakupovať mäso do Poľska. Niektorí dokonca tvrdia, že tam kúpia slovenské kuracie mäso, hovädzinu aj bravčovinu a lacnejšie ako doma.

„Na nákup chodíme tak raz mesačne a aj keď pripočítame náklady na cestu, rozhodne nakúpime lacnejšie ako doma. Hovädzie mäso je tam najlacnejšie. Niekedy si vyberieme aj osvedčené výrobky, najmä údené klobásy a bôčik,“ povedala nám Viera Kačmárová.

Na ceny v Poľsku zrejme vplýva aj nižšia daň z pridanej hodnoty (DPH). Základnú sadzbu majú síce vo výške 23 %, ale na vybrané potraviny a ich spracovanie sa vzťahuje znížená 8 % daň.

Iní ľudia sú zase rozčarovaní z toho, že na pultoch obchodných sietí je málo slovenských výrobkov.

„V regáloch sú husi, kurčatá aj kačky prevažne z dovozu alebo za podstatne nižšie ceny ako tie naše. Nechápem to, malo by to byť naopak. Často si kladiem otázku, kde končí mäso zo zvierat vychovaných u nás,“ myslí si Juraj Kočiš.

Domáce zabíjačky zase letia

Dopmáce zabíjačky sa týkajú nielen prasiat, ale aj hovädzieho dobytka. Malí chovatelia ich organizujú pre vlastnú spotrebu a veterinári im v tom nebránia.

„Musia preukázať, že zviera zabije a rozrábku mäsa urobí odborne spôsobilá osoba, tiež musia deklarovať, že biologický odpad vyvezú a uložia v kafilérii. Pokiaľ ide o staršie zviera, tak pre istotu odoberieme vzorky, hoci u nás už choroba šialených kráv, teda BSE, nie je. Slovensko je hodnotené ako krajina s minimálnym rizikom,“ pripomenul pravidlá domácej zabíjačky riaditeľ Gašpar.

Poznamenal tiež, že v posledných rokoch pribúdajú menší hospodári, ktorí začínajú chovať dobytok na vlastných pozemkoch.

V okrese Sabinov je viac takých, ktorí začínali s troma kusmi a dnes majú aj 15 kráv. Nie je to však lacný špás.

Jedna krava stojí okolo 600 eur a teľná aj tisícku, nehovoriac o tom, že je to pracovný záväzok na 24 hodín denne.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 218
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 402
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 296
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 639
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 672
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 437
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 918
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 517
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 861
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 670

Neprehliadnite tiež

Zamestnanca knižnice odsúdili za sexuálne zneužívanie klientov

Jeden súd ho poslal za mreže, druhý ho potrestal iba podmienečne.

Vozili Masaryka či Dubčeka. V Košiciach sa predviedli vozňové veterány

Lákal najmä seniorský parný rušeň Zelený Anton.

Mnohé z tatranských kúpeľov sú už minulosťou

Kúpeľný ráz už stratilo Štrbské Pleso, či Tatranská Lomnica.

Žije v nich pár ľudí. Aj najmenšie obce majú svoje krásy

Malebný kraj a nádherná príroda robí z týchto miest rozprávku.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop