Korzár logo Korzár Prešov
Sobota, 19. august, 2017 | Meniny má Lýdia

Chovatelia vyvážajú dobytok, ošípané aj hydinu, chýbajú bitúnky

Slovensko bolo kedysi sebestačné v chove hydiny, ošípaných či hovädzieho dobytka.

Veterinárna kontrola. Ročne preveria až 300 exportov.(Zdroj: ilustračné - Ján Krošlák)

V posledných desaťročiach však stúpol vývoz zvierat, voľný trh aj pohyb cien urobili svoje a výsledok sa dostavil. Namiesto zvýšenej domácej produkcie sme sa dostali do závislosti od dovozu mäsa aj výrobkov. Na pultoch obchodných reťazcov je viac produktov z Európy ako domácich a ľudia sa právom pýtajú, kde sú výrobky od našich chovateľov.

PREŠOV. Hospodári v okresoch Prešov a Sabinov síce ešte stále vedia vychovať dobytok, ale menej úspešne sa im ho darí predávať na domácom trhu.

Prax je taká, že viac zvierat vyvážajú či už na chov alebo na mäso skôr do zahraničia. Najčastejšie do Poľska a Maďarska, ale aj do Chorvátska, Slovinska či do Grécka.

Tento trend nám potvrdil aj riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Prešove Vladimír Gašpar.

Podľa jeho slov veterinári v regióne robia ročne okolo 300 exportov dobytka a ošípaných do zahraničia. Na domácom trhu ostáva minimum.

„Problém je v tom, že u nás množstvo bitúnkov, kde sa porážala hydina, ošípané či hovädzí dobytok, zaniklo. Funkčné sú už len v Chminianskej Novej Vsi, v Hrabkove, v Podhoranoch a pre jahňatá v Sabinove. Pokiaľ ide o vývoz, najčastejšie je cieľovou krajinou Poľsko. Porážka zvierat je tam lacnejšia, mäso vedia lepšie speňažiť a vyprodukovať aj lacnejšie výrobky, ktoré sa potom dostávajú do našej obchodnej siete,“ vysvetlil Gašpar.

Mimochodom, cena živej váhy býka je 1,75 eura za kilogram a teda ak váži okolo 600 kilogramov, tak jeho hodnota je okolo tisíc eur.

U kráv je cena 1 euro za kilogram a pri váhe 550 - 600 kíl je cena kravy okolo 600 eur.

Vývoz aj dovoz kontrolujú

Veterinári dôsledne kontrolujú vývoz živých zvierat. Pri každom exporte skontrolujú identifikáciu zvieraťa podľa čísla, ktoré má v evidencii chovateľ, tiež ich zdravotný stav, teda či dobytok nemá tuberkulózu, brucelózu či leukózu

. U ošípaných sa vyšetruje, či nemajú klasický mor. Jednoducho, veterinári musia udeliť exportovaným zvieratám zdravotné záruky.

„Kontrolujeme tiež dopravné prostriedky, ktorými sú živé zvieratá prepravované. Musia byť certifikované a v registri prepravných spoločností schválené, mali by mať vzadu teplomer a GPS. Sú na to pravidlá pri prevoze do 8 aj nad 8 hodín,“ konkretizoval podmienky riaditeľ RVPS Vladimír Gašpar. Podobne kontrolujú aj dovoz zvierat či mäsa na Slovensko.

„V minulosti sme zaznamenali veľa nedostatkov, ale v poslednom čase sa kvalita prepravy potravín sa zlepšuje,“ dodal Gašpar.

Nákupy v Poľsku sa stále oplatia

Množstvo ľudí chodí aj preto nakupovať mäso do Poľska. Niektorí dokonca tvrdia, že tam kúpia slovenské kuracie mäso, hovädzinu aj bravčovinu a lacnejšie ako doma.

„Na nákup chodíme tak raz mesačne a aj keď pripočítame náklady na cestu, rozhodne nakúpime lacnejšie ako doma. Hovädzie mäso je tam najlacnejšie. Niekedy si vyberieme aj osvedčené výrobky, najmä údené klobásy a bôčik,“ povedala nám Viera Kačmárová.

Na ceny v Poľsku zrejme vplýva aj nižšia daň z pridanej hodnoty (DPH). Základnú sadzbu majú síce vo výške 23 %, ale na vybrané potraviny a ich spracovanie sa vzťahuje znížená 8 % daň.

Iní ľudia sú zase rozčarovaní z toho, že na pultoch obchodných sietí je málo slovenských výrobkov.

„V regáloch sú husi, kurčatá aj kačky prevažne z dovozu alebo za podstatne nižšie ceny ako tie naše. Nechápem to, malo by to byť naopak. Často si kladiem otázku, kde končí mäso zo zvierat vychovaných u nás,“ myslí si Juraj Kočiš.

Domáce zabíjačky zase letia

Dopmáce zabíjačky sa týkajú nielen prasiat, ale aj hovädzieho dobytka. Malí chovatelia ich organizujú pre vlastnú spotrebu a veterinári im v tom nebránia.

„Musia preukázať, že zviera zabije a rozrábku mäsa urobí odborne spôsobilá osoba, tiež musia deklarovať, že biologický odpad vyvezú a uložia v kafilérii. Pokiaľ ide o staršie zviera, tak pre istotu odoberieme vzorky, hoci u nás už choroba šialených kráv, teda BSE, nie je. Slovensko je hodnotené ako krajina s minimálnym rizikom,“ pripomenul pravidlá domácej zabíjačky riaditeľ Gašpar.

Poznamenal tiež, že v posledných rokoch pribúdajú menší hospodári, ktorí začínajú chovať dobytok na vlastných pozemkoch.

V okrese Sabinov je viac takých, ktorí začínali s troma kusmi a dnes majú aj 15 kráv. Nie je to však lacný špás.

Jedna krava stojí okolo 600 eur a teľná aj tisícku, nehovoriac o tom, že je to pracovný záväzok na 24 hodín denne.

Neprehliadnite tiež

Horský záchranár: Slovenský raj niektorí turisti podceňujú

Úspešný zásah ich napĺňa vynikajúcim pocitom.

Kontroverzný Lenin prišiel do Seattlu z Popradu

Pred Nežnou revolúciou mal byť pýchou Popradu, dnes irituje obyvateľov mesta Seattle.

Rýchly vodič zrazil cyklistu, súd poukázal na jeho spoluzavinenie

Tragická dopravná nehoda sa stala ešte v roku 2010.

Rokliny a tiesňavy robia Slovenský raj tým, čím je

Vyberte si túru zo sprístupnených trás.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Starosta Raslavíc Marek Rakoš dokázal za dva roky vybudovať 80 pracovných miest pre sociálne slabé skupiny.

DOMOV

Kaliňák prečkáva Plavčana v zahraničí, dosiaľ šlo o jeho hlavu

Minister vnútra je už dlhšie na dovolenke.

SVET

Stala sa nehoda? Treba natáčať

Prácu záchranárov komplikujú ľudia, ktorí sa chcú pochváliť zábermi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 28 038
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 051
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 437
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 947
  5. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 540
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 533
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 482
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 343
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 294
  10. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 239

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop