Korzár logo Korzár Prešov

Chovatelia vyvážajú dobytok, ošípané aj hydinu, chýbajú bitúnky

Slovensko bolo kedysi sebestačné v chove hydiny, ošípaných či hovädzieho dobytka.

Veterinárna kontrola. Ročne preveria až 300 exportov.Veterinárna kontrola. Ročne preveria až 300 exportov. (Zdroj: ilustračné - Ján Krošlák)

V posledných desaťročiach však stúpol vývoz zvierat, voľný trh aj pohyb cien urobili svoje a výsledok sa dostavil. Namiesto zvýšenej domácej produkcie sme sa dostali do závislosti od dovozu mäsa aj výrobkov. Na pultoch obchodných reťazcov je viac produktov z Európy ako domácich a ľudia sa právom pýtajú, kde sú výrobky od našich chovateľov.

PREŠOV. Hospodári v okresoch Prešov a Sabinov síce ešte stále vedia vychovať dobytok, ale menej úspešne sa im ho darí predávať na domácom trhu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prax je taká, že viac zvierat vyvážajú či už na chov alebo na mäso skôr do zahraničia. Najčastejšie do Poľska a Maďarska, ale aj do Chorvátska, Slovinska či do Grécka.

SkryťVypnúť reklamu

Tento trend nám potvrdil aj riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Prešove Vladimír Gašpar.

Podľa jeho slov veterinári v regióne robia ročne okolo 300 exportov dobytka a ošípaných do zahraničia. Na domácom trhu ostáva minimum.

„Problém je v tom, že u nás množstvo bitúnkov, kde sa porážala hydina, ošípané či hovädzí dobytok, zaniklo. Funkčné sú už len v Chminianskej Novej Vsi, v Hrabkove, v Podhoranoch a pre jahňatá v Sabinove. Pokiaľ ide o vývoz, najčastejšie je cieľovou krajinou Poľsko. Porážka zvierat je tam lacnejšia, mäso vedia lepšie speňažiť a vyprodukovať aj lacnejšie výrobky, ktoré sa potom dostávajú do našej obchodnej siete,“ vysvetlil Gašpar.

Mimochodom, cena živej váhy býka je 1,75 eura za kilogram a teda ak váži okolo 600 kilogramov, tak jeho hodnota je okolo tisíc eur.

SkryťVypnúť reklamu

U kráv je cena 1 euro za kilogram a pri váhe 550 - 600 kíl je cena kravy okolo 600 eur.

Vývoz aj dovoz kontrolujú

Veterinári dôsledne kontrolujú vývoz živých zvierat. Pri každom exporte skontrolujú identifikáciu zvieraťa podľa čísla, ktoré má v evidencii chovateľ, tiež ich zdravotný stav, teda či dobytok nemá tuberkulózu, brucelózu či leukózu

. U ošípaných sa vyšetruje, či nemajú klasický mor. Jednoducho, veterinári musia udeliť exportovaným zvieratám zdravotné záruky.

„Kontrolujeme tiež dopravné prostriedky, ktorými sú živé zvieratá prepravované. Musia byť certifikované a v registri prepravných spoločností schválené, mali by mať vzadu teplomer a GPS. Sú na to pravidlá pri prevoze do 8 aj nad 8 hodín,“ konkretizoval podmienky riaditeľ RVPS Vladimír Gašpar. Podobne kontrolujú aj dovoz zvierat či mäsa na Slovensko.

SkryťVypnúť reklamu

„V minulosti sme zaznamenali veľa nedostatkov, ale v poslednom čase sa kvalita prepravy potravín sa zlepšuje,“ dodal Gašpar.

Nákupy v Poľsku sa stále oplatia

Množstvo ľudí chodí aj preto nakupovať mäso do Poľska. Niektorí dokonca tvrdia, že tam kúpia slovenské kuracie mäso, hovädzinu aj bravčovinu a lacnejšie ako doma.

„Na nákup chodíme tak raz mesačne a aj keď pripočítame náklady na cestu, rozhodne nakúpime lacnejšie ako doma. Hovädzie mäso je tam najlacnejšie. Niekedy si vyberieme aj osvedčené výrobky, najmä údené klobásy a bôčik,“ povedala nám Viera Kačmárová.

Na ceny v Poľsku zrejme vplýva aj nižšia daň z pridanej hodnoty (DPH). Základnú sadzbu majú síce vo výške 23 %, ale na vybrané potraviny a ich spracovanie sa vzťahuje znížená 8 % daň.

Iní ľudia sú zase rozčarovaní z toho, že na pultoch obchodných sietí je málo slovenských výrobkov.

„V regáloch sú husi, kurčatá aj kačky prevažne z dovozu alebo za podstatne nižšie ceny ako tie naše. Nechápem to, malo by to byť naopak. Často si kladiem otázku, kde končí mäso zo zvierat vychovaných u nás,“ myslí si Juraj Kočiš.

Domáce zabíjačky zase letia

Dopmáce zabíjačky sa týkajú nielen prasiat, ale aj hovädzieho dobytka. Malí chovatelia ich organizujú pre vlastnú spotrebu a veterinári im v tom nebránia.

„Musia preukázať, že zviera zabije a rozrábku mäsa urobí odborne spôsobilá osoba, tiež musia deklarovať, že biologický odpad vyvezú a uložia v kafilérii. Pokiaľ ide o staršie zviera, tak pre istotu odoberieme vzorky, hoci u nás už choroba šialených kráv, teda BSE, nie je. Slovensko je hodnotené ako krajina s minimálnym rizikom,“ pripomenul pravidlá domácej zabíjačky riaditeľ Gašpar.

Poznamenal tiež, že v posledných rokoch pribúdajú menší hospodári, ktorí začínajú chovať dobytok na vlastných pozemkoch.

V okrese Sabinov je viac takých, ktorí začínali s troma kusmi a dnes majú aj 15 kráv. Nie je to však lacný špás.

Jedna krava stojí okolo 600 eur a teľná aj tisícku, nehovoriac o tom, že je to pracovný záväzok na 24 hodín denne.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 835
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 506
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 566
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 440
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 344
  6. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 291
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 274
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 024
  1. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Nemecko a Rakúsko. Druhá časť.
  2. Peter Slamenik: Černák
  3. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  4. Ján Chomík: Blázni
  5. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  6. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  7. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  8. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 26 433
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 161
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 137
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 257
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 819
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 346
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 986
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 5 735
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Nemecko a Rakúsko. Druhá časť.
  2. Peter Slamenik: Černák
  3. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  4. Ján Chomík: Blázni
  5. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  6. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  7. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  8. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 26 433
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 161
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 137
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 257
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 819
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 346
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 986
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 5 735
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu