Korzár logo Korzár Prešov
Nedeľa, 25. február, 2018 | Meniny má Frederik(a)
Pridajte si svoje mesto

Obnovili pekáreň a mliekareň v Giraltovciach a vo Svidníku

Mliekareň vo Svidníku a pekáreň v Giraltovciach po čase opäť fungujú.

Pekáreň v Giraltovciach. Funguje ce víkendy aj sviatky.(Zdroj: mc)

Mliekareň obnovili manželia Ševcovci a pekáreň Andrej Oravec.

SVIDNÍK/GIRALTOVCE. O spustenie prevádzky v bývalých priestoroch mliekarne prejavili ešte v marci záujem Zuzana a Jozef Ševcovi. Vo Svidníku už niekoľko týždňov vyrábajú jogurty z kravského mlieka. Andrejovi Oravcovi sa zasa pred nedávnom podarilo spustiť prevádzku pekárne v Giraltovciach.

„Chceli sme opäť pozdvihnúť mliekareň, ktorá tu fungovala predtým. Radi by sme produkciu zvyšovali,“ prezradili manželia Ševcovi.

Zmluvu o nájme s mestom podpísali 1. apríla. „Vyšli nám v ústrety, nemuseli sme veľa investovať a mohli sme sa rýchlo nasťahovať. Priestory sme pripravili tri týždne pred začatím.“

Andrej Oravec vlastní pekáreň už od roku 2011, tri roky predtým piekol v Železníku. „Keďže tu s výrobou končil bývalý majiteľ, tak som to vzal. Hoci tu bol v minulosti požiar, nedávno sa nám podarilo prevádzku spustiť. Pečie sa tu lepšie, je viac priestoru, ako bolo v Železníku,“ pochvaľuje si.

Postupne rozširovali

Manželia Ševcovci začali s výrobou v rodnej Radome, kde vyrábali domáce jogurty z kravského mlieka. Aj vďaka eurofondom sa pustili do projektu na modernizáciu fariem a vytvorili si minimliekareň priamo v obci.

„V bývalej maštali po starých rodičoch sme si zriadili priestory. Boli menšie ako vo Svidníku. Najprv sme produkovali iba surové ovčie mlieko, potom sme začali s výrobou tradičných slovenských výrobkov, ako ovčí hrudkový syr, nite, údené korbáče, parenice, jogurty, bryndza, žinčica, bačove uzlíky, oštiepky a podobne,“ spomína Jozef Ševc.

V mliekarenskej oblasti je to podľa neho drina. „Začiatky boli ťažké. Denne sme museli vyhodiť niekoľko jogurtov, kým sme sa ich naučili robiť v takej kvalite, ako sme chceli. Kto chce vyrábať dobré jogurty, nenaučí sa to za niekoľko týždňov, ale mesiacov.“

Vo Svidníku začali vyrábať nielen vo väčších priestoroch, ale aj väčšom množstve. „Produkciu sme zvýšili o dvadsaťtisíc. Teraz ich vyrobíme asi 60-tisíc mesačne,“ vraví Zuzana Ševcová.

Distribuujú ich do predajní a obchodných reťazcov v rámci celého Slovenska od Svidníka po Bratislavu. Od septembra ich začali dovážať aj do Čiech.

„Dopyt má rastúcu tendenciu aj vďaka záujmu najväčšieho českého distribútora. V letnom období bol záujem o produkciu nižší, mliečne výrobky idú počas dovoleniek slabšie. Teraz nastal nárast, ani s reťazcami nie sú problémy.“

Najlepší je s puklinou

Majiteľ pekárne v Giraltovciach Andrej Oravec sám dobre vie, ako sa pečie chlieb. „V tomto odbore som vyškolený, chodil som do Košíc na potravinársku školu a ako pekár som aj pracoval. Pekárov bolo veľa, dnes je problém nejakého nájsť,“ myslí si.

„Pečiem 25 rokov, predtým som pracoval aj v giraltovskej pekárni. Skúsenosti som získal aj v Nemecku,“ spomína si.

Od začiatku sa snažil piecť chlieb, ktorý je zdravý. „V Železníku sme pridávali do cesta varené zemiaky, na rad neskôr prišli sušené. Starí gazdovia vraveli, že správny chlieb by mal byť prasknutý, vyzretý a s dobrou kôrkou.“

V Giraltovciach sa pečie nepretržite. Zásobujú obchodné prevádzky, školy i reštaurácie.

Bez sviatkov

„Makáte aj v nedeľu a cez sviatky, keď ostatní majú voľno. My, pekári, oddychujeme až po sviatkoch. Veľa ľudí si nevie ani predstaviť, čo všetko je za tým.“

V Giraltovciach si môžete zvoliť z 84 druhov pečiva. Najväčší záujem je napriek tomu o chlieb. „Chlieb náš každodenný si treba vážiť. Ľudia sú čoraz náročnejší, dbajú o zdravú výživu. Viac dnes premýšľajú nad chlebom za 90 centov ako nad autom za dvadsaťtisíc.“

Chlieb robia na prírodnej báze. „Vytápame peletami, nie plynom. Pečivo nie je vysušené, je chutnejšie a zdravšie,“ tvrdí.

Aj v nedeľu

Obidve prevádzky plánujú svoje priestory rozšíriť a technológie ďalej zlepšovať. V mliekarni kúpili plniacu linku, ktorá pracovníkom uľahčí prácu.

Majú vlastnú receptúru, aj príchute by chceli mať v budúcnosti svoje. Momentálne je ich v ponuke sedem, ktoré sa osvedčili.

„Predtým sme ich mali šestnásť, neskôr sme znížili počet na sedem a ostali nám základné. Chceme tiež rozbehnúť syrovú výrobu, ktorá je o niečo náročnejšia ako jogurtová,“ prezrádza Zuzana Ševcová.

Anketa

Ste spokojní s obnovenými prevádzkami? Opýtali sme sa v uliciach Svidníka a Giraltoviec.

Pavol Krupa s manželkou (Giraltovce): „Sme radi, že sa tu denne pečie pečivo a môžeme si ho v meste zohnať stále čerstvé. S výrobkami pekárne sme veľmi spokojní. Okrem chleba máme radi plnené buchty a k nášmu obľúbenému pečivu patria cesnačky.

Mária Imrichová (Železník): „Pravidelne si tu, v Giraltovciach, kupujem čerstvé pečivo. Mám to po ceste, takže sa tu vždy zastavím. Predtým som chlieb kupovala v Železníku, keď tam ešte bola prevádzka. Je vynikajúci, stále čoraz lepší. Chutí mi hlavne zemiakový.“

Iveta Simková (Rovné): „Vždy radšej kupujem naše slovenské výrobky a podporujem domácu výrobu. Všetko, čo je robené z domáceho mlieka, je oveľa lepšie a kvalitnejšie. Mlieko aj jogurty z inej produkcie, bežne dostupné v obchodoch, sú redšie, vodnaté.“

Martina Cigľárová

Neprehliadnite tiež

Záchranár: Dýchať si na omrzliny nie je dobrý nápad

Rady, ktoré sa môžu počas mrazivých dní zísť.

Stakčínsky vojnový cintorín je unikátnym pietnym miestom

Je tu pochovaných približne tisíc vojakov rôznych národností.

Mráz na Lomnickom štíte sa blížil tridsiatke, padol rekord

Na viacerých miestach bolo v noci na nedeľu extrémne chladno.

Ľad a sneh na cestách pod Tatrami sa podpísali pod nehody

Autá sa šmýkali, končili mimo cesty.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

ONLINE: Olympiáda sa končí vlnou budúcnosti, Slováci prišli medzi prvými

Sledujte online prenos s nami zo záverečného ceremoniálu.

SVET

Holandsko sa mení na narkoštát. Polícia nezvláda boj s kartelmi

Veci, vďaka ktorým je Holandsko úspešné, uľahčujú život aj kartelom.

Najčítanejšie na Prešov Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Talent - vzdelanie - úspech
  5. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  6. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  8. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  10. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 23 248
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 12 463
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 9 425
  4. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 9 268
  5. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 6 008
  6. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 934
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 383
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 819
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 403
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 609

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop