Korzár logo Korzár Prešov

Obnovili pekáreň a mliekareň v Giraltovciach a vo Svidníku

Mliekareň vo Svidníku a pekáreň v Giraltovciach po čase opäť fungujú.

Pekáreň v Giraltovciach. Funguje ce víkendy aj sviatky.Pekáreň v Giraltovciach. Funguje ce víkendy aj sviatky. (Zdroj: mc)

Mliekareň obnovili manželia Ševcovci a pekáreň Andrej Oravec.

SVIDNÍK/GIRALTOVCE. O spustenie prevádzky v bývalých priestoroch mliekarne prejavili ešte v marci záujem Zuzana a Jozef Ševcovi. Vo Svidníku už niekoľko týždňov vyrábajú jogurty z kravského mlieka. Andrejovi Oravcovi sa zasa pred nedávnom podarilo spustiť prevádzku pekárne v Giraltovciach.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Chceli sme opäť pozdvihnúť mliekareň, ktorá tu fungovala predtým. Radi by sme produkciu zvyšovali,“ prezradili manželia Ševcovi.

Zmluvu o nájme s mestom podpísali 1. apríla. „Vyšli nám v ústrety, nemuseli sme veľa investovať a mohli sme sa rýchlo nasťahovať. Priestory sme pripravili tri týždne pred začatím.“

SkryťVypnúť reklamu

Andrej Oravec vlastní pekáreň už od roku 2011, tri roky predtým piekol v Železníku. „Keďže tu s výrobou končil bývalý majiteľ, tak som to vzal. Hoci tu bol v minulosti požiar, nedávno sa nám podarilo prevádzku spustiť. Pečie sa tu lepšie, je viac priestoru, ako bolo v Železníku,“ pochvaľuje si.

Postupne rozširovali

Manželia Ševcovci začali s výrobou v rodnej Radome, kde vyrábali domáce jogurty z kravského mlieka. Aj vďaka eurofondom sa pustili do projektu na modernizáciu fariem a vytvorili si minimliekareň priamo v obci.

„V bývalej maštali po starých rodičoch sme si zriadili priestory. Boli menšie ako vo Svidníku. Najprv sme produkovali iba surové ovčie mlieko, potom sme začali s výrobou tradičných slovenských výrobkov, ako ovčí hrudkový syr, nite, údené korbáče, parenice, jogurty, bryndza, žinčica, bačove uzlíky, oštiepky a podobne,“ spomína Jozef Ševc.

SkryťVypnúť reklamu

V mliekarenskej oblasti je to podľa neho drina. „Začiatky boli ťažké. Denne sme museli vyhodiť niekoľko jogurtov, kým sme sa ich naučili robiť v takej kvalite, ako sme chceli. Kto chce vyrábať dobré jogurty, nenaučí sa to za niekoľko týždňov, ale mesiacov.“

Vo Svidníku začali vyrábať nielen vo väčších priestoroch, ale aj väčšom množstve. „Produkciu sme zvýšili o dvadsaťtisíc. Teraz ich vyrobíme asi 60-tisíc mesačne,“ vraví Zuzana Ševcová.

Distribuujú ich do predajní a obchodných reťazcov v rámci celého Slovenska od Svidníka po Bratislavu. Od septembra ich začali dovážať aj do Čiech.

„Dopyt má rastúcu tendenciu aj vďaka záujmu najväčšieho českého distribútora. V letnom období bol záujem o produkciu nižší, mliečne výrobky idú počas dovoleniek slabšie. Teraz nastal nárast, ani s reťazcami nie sú problémy.“

SkryťVypnúť reklamu

Najlepší je s puklinou

Majiteľ pekárne v Giraltovciach Andrej Oravec sám dobre vie, ako sa pečie chlieb. „V tomto odbore som vyškolený, chodil som do Košíc na potravinársku školu a ako pekár som aj pracoval. Pekárov bolo veľa, dnes je problém nejakého nájsť,“ myslí si.

„Pečiem 25 rokov, predtým som pracoval aj v giraltovskej pekárni. Skúsenosti som získal aj v Nemecku,“ spomína si.

Od začiatku sa snažil piecť chlieb, ktorý je zdravý. „V Železníku sme pridávali do cesta varené zemiaky, na rad neskôr prišli sušené. Starí gazdovia vraveli, že správny chlieb by mal byť prasknutý, vyzretý a s dobrou kôrkou.“

V Giraltovciach sa pečie nepretržite. Zásobujú obchodné prevádzky, školy i reštaurácie.

Bez sviatkov

„Makáte aj v nedeľu a cez sviatky, keď ostatní majú voľno. My, pekári, oddychujeme až po sviatkoch. Veľa ľudí si nevie ani predstaviť, čo všetko je za tým.“

V Giraltovciach si môžete zvoliť z 84 druhov pečiva. Najväčší záujem je napriek tomu o chlieb. „Chlieb náš každodenný si treba vážiť. Ľudia sú čoraz náročnejší, dbajú o zdravú výživu. Viac dnes premýšľajú nad chlebom za 90 centov ako nad autom za dvadsaťtisíc.“

Chlieb robia na prírodnej báze. „Vytápame peletami, nie plynom. Pečivo nie je vysušené, je chutnejšie a zdravšie,“ tvrdí.

Aj v nedeľu

Obidve prevádzky plánujú svoje priestory rozšíriť a technológie ďalej zlepšovať. V mliekarni kúpili plniacu linku, ktorá pracovníkom uľahčí prácu.

Majú vlastnú receptúru, aj príchute by chceli mať v budúcnosti svoje. Momentálne je ich v ponuke sedem, ktoré sa osvedčili.

„Predtým sme ich mali šestnásť, neskôr sme znížili počet na sedem a ostali nám základné. Chceme tiež rozbehnúť syrovú výrobu, ktorá je o niečo náročnejšia ako jogurtová,“ prezrádza Zuzana Ševcová.

Anketa

Ste spokojní s obnovenými prevádzkami? Opýtali sme sa v uliciach Svidníka a Giraltoviec.

Pavol Krupa s manželkou (Giraltovce): „Sme radi, že sa tu denne pečie pečivo a môžeme si ho v meste zohnať stále čerstvé. S výrobkami pekárne sme veľmi spokojní. Okrem chleba máme radi plnené buchty a k nášmu obľúbenému pečivu patria cesnačky.

Mária Imrichová (Železník): „Pravidelne si tu, v Giraltovciach, kupujem čerstvé pečivo. Mám to po ceste, takže sa tu vždy zastavím. Predtým som chlieb kupovala v Železníku, keď tam ešte bola prevádzka. Je vynikajúci, stále čoraz lepší. Chutí mi hlavne zemiakový.“

Iveta Simková (Rovné): „Vždy radšej kupujem naše slovenské výrobky a podporujem domácu výrobu. Všetko, čo je robené z domáceho mlieka, je oveľa lepšie a kvalitnejšie. Mlieko aj jogurty z inej produkcie, bežne dostupné v obchodoch, sú redšie, vodnaté.“

Martina Cigľárová

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 75 443
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 334
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 017
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 444
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 7 209
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 194
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 159
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 228
  1. Teodor Dlužanský: Vážení zamestnanci okrem verejného sektora – štát ďakuje!
  2. Ján Škerko: Prečo vláda nezvládla slintačku a krívačku? Lebo sama je ňou postihnutá
  3. Juraj Tušš: Intelektuáli, blogeri, na slovíčko prosím – Zmysluplné využitie umelej inteligencie "ChatGPT" v dnešnej dobe.
  4. Matúš Radusovsky: Ohrozenia včiel a ako im môžeme pomôcť
  5. Štefan Šturdzík: Čurillovci.
  6. Otilia Horrocks: Bože, ako hlboko vie jeden klesnúť...
  7. Jaroslav Karahuta: Boj veľkých proti malým neskončil ani po 21 rokoch od vstupu do EÚ. Čaká nás kolonizácia vidieka ?
  8. Daniel Balko: Ohrozuje Trump súčasný medzinárodný systém? Čo to pre nás znamená?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 535
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 543
  3. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 58 618
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 689
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 318
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 935
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 556
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 761
  1. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  2. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Teodor Dlužanský: Vážení zamestnanci okrem verejného sektora – štát ďakuje!
  2. Ján Škerko: Prečo vláda nezvládla slintačku a krívačku? Lebo sama je ňou postihnutá
  3. Juraj Tušš: Intelektuáli, blogeri, na slovíčko prosím – Zmysluplné využitie umelej inteligencie "ChatGPT" v dnešnej dobe.
  4. Matúš Radusovsky: Ohrozenia včiel a ako im môžeme pomôcť
  5. Štefan Šturdzík: Čurillovci.
  6. Otilia Horrocks: Bože, ako hlboko vie jeden klesnúť...
  7. Jaroslav Karahuta: Boj veľkých proti malým neskončil ani po 21 rokoch od vstupu do EÚ. Čaká nás kolonizácia vidieka ?
  8. Daniel Balko: Ohrozuje Trump súčasný medzinárodný systém? Čo to pre nás znamená?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 535
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 543
  3. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 58 618
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 689
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 318
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 935
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 556
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 761
  1. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  2. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu