Korzár logo Korzár Prešov
Štvrtok, 24. august, 2017 | Meniny má Bartolomej

Obnovili pekáreň a mliekareň v Giraltovciach a vo Svidníku

Mliekareň vo Svidníku a pekáreň v Giraltovciach po čase opäť fungujú.

Pekáreň v Giraltovciach. Funguje ce víkendy aj sviatky.(Zdroj: mc)

Mliekareň obnovili manželia Ševcovci a pekáreň Andrej Oravec.

SVIDNÍK/GIRALTOVCE. O spustenie prevádzky v bývalých priestoroch mliekarne prejavili ešte v marci záujem Zuzana a Jozef Ševcovi. Vo Svidníku už niekoľko týždňov vyrábajú jogurty z kravského mlieka. Andrejovi Oravcovi sa zasa pred nedávnom podarilo spustiť prevádzku pekárne v Giraltovciach.

„Chceli sme opäť pozdvihnúť mliekareň, ktorá tu fungovala predtým. Radi by sme produkciu zvyšovali,“ prezradili manželia Ševcovi.

Zmluvu o nájme s mestom podpísali 1. apríla. „Vyšli nám v ústrety, nemuseli sme veľa investovať a mohli sme sa rýchlo nasťahovať. Priestory sme pripravili tri týždne pred začatím.“

Andrej Oravec vlastní pekáreň už od roku 2011, tri roky predtým piekol v Železníku. „Keďže tu s výrobou končil bývalý majiteľ, tak som to vzal. Hoci tu bol v minulosti požiar, nedávno sa nám podarilo prevádzku spustiť. Pečie sa tu lepšie, je viac priestoru, ako bolo v Železníku,“ pochvaľuje si.

Postupne rozširovali

Manželia Ševcovci začali s výrobou v rodnej Radome, kde vyrábali domáce jogurty z kravského mlieka. Aj vďaka eurofondom sa pustili do projektu na modernizáciu fariem a vytvorili si minimliekareň priamo v obci.

„V bývalej maštali po starých rodičoch sme si zriadili priestory. Boli menšie ako vo Svidníku. Najprv sme produkovali iba surové ovčie mlieko, potom sme začali s výrobou tradičných slovenských výrobkov, ako ovčí hrudkový syr, nite, údené korbáče, parenice, jogurty, bryndza, žinčica, bačove uzlíky, oštiepky a podobne,“ spomína Jozef Ševc.

V mliekarenskej oblasti je to podľa neho drina. „Začiatky boli ťažké. Denne sme museli vyhodiť niekoľko jogurtov, kým sme sa ich naučili robiť v takej kvalite, ako sme chceli. Kto chce vyrábať dobré jogurty, nenaučí sa to za niekoľko týždňov, ale mesiacov.“

Vo Svidníku začali vyrábať nielen vo väčších priestoroch, ale aj väčšom množstve. „Produkciu sme zvýšili o dvadsaťtisíc. Teraz ich vyrobíme asi 60-tisíc mesačne,“ vraví Zuzana Ševcová.

Distribuujú ich do predajní a obchodných reťazcov v rámci celého Slovenska od Svidníka po Bratislavu. Od septembra ich začali dovážať aj do Čiech.

„Dopyt má rastúcu tendenciu aj vďaka záujmu najväčšieho českého distribútora. V letnom období bol záujem o produkciu nižší, mliečne výrobky idú počas dovoleniek slabšie. Teraz nastal nárast, ani s reťazcami nie sú problémy.“

Najlepší je s puklinou

Majiteľ pekárne v Giraltovciach Andrej Oravec sám dobre vie, ako sa pečie chlieb. „V tomto odbore som vyškolený, chodil som do Košíc na potravinársku školu a ako pekár som aj pracoval. Pekárov bolo veľa, dnes je problém nejakého nájsť,“ myslí si.

„Pečiem 25 rokov, predtým som pracoval aj v giraltovskej pekárni. Skúsenosti som získal aj v Nemecku,“ spomína si.

Od začiatku sa snažil piecť chlieb, ktorý je zdravý. „V Železníku sme pridávali do cesta varené zemiaky, na rad neskôr prišli sušené. Starí gazdovia vraveli, že správny chlieb by mal byť prasknutý, vyzretý a s dobrou kôrkou.“

V Giraltovciach sa pečie nepretržite. Zásobujú obchodné prevádzky, školy i reštaurácie.

Bez sviatkov

„Makáte aj v nedeľu a cez sviatky, keď ostatní majú voľno. My, pekári, oddychujeme až po sviatkoch. Veľa ľudí si nevie ani predstaviť, čo všetko je za tým.“

V Giraltovciach si môžete zvoliť z 84 druhov pečiva. Najväčší záujem je napriek tomu o chlieb. „Chlieb náš každodenný si treba vážiť. Ľudia sú čoraz náročnejší, dbajú o zdravú výživu. Viac dnes premýšľajú nad chlebom za 90 centov ako nad autom za dvadsaťtisíc.“

Chlieb robia na prírodnej báze. „Vytápame peletami, nie plynom. Pečivo nie je vysušené, je chutnejšie a zdravšie,“ tvrdí.

Aj v nedeľu

Obidve prevádzky plánujú svoje priestory rozšíriť a technológie ďalej zlepšovať. V mliekarni kúpili plniacu linku, ktorá pracovníkom uľahčí prácu.

Majú vlastnú receptúru, aj príchute by chceli mať v budúcnosti svoje. Momentálne je ich v ponuke sedem, ktoré sa osvedčili.

„Predtým sme ich mali šestnásť, neskôr sme znížili počet na sedem a ostali nám základné. Chceme tiež rozbehnúť syrovú výrobu, ktorá je o niečo náročnejšia ako jogurtová,“ prezrádza Zuzana Ševcová.

Anketa

Ste spokojní s obnovenými prevádzkami? Opýtali sme sa v uliciach Svidníka a Giraltoviec.

Pavol Krupa s manželkou (Giraltovce): „Sme radi, že sa tu denne pečie pečivo a môžeme si ho v meste zohnať stále čerstvé. S výrobkami pekárne sme veľmi spokojní. Okrem chleba máme radi plnené buchty a k nášmu obľúbenému pečivu patria cesnačky.

Mária Imrichová (Železník): „Pravidelne si tu, v Giraltovciach, kupujem čerstvé pečivo. Mám to po ceste, takže sa tu vždy zastavím. Predtým som chlieb kupovala v Železníku, keď tam ešte bola prevádzka. Je vynikajúci, stále čoraz lepší. Chutí mi hlavne zemiakový.“

Iveta Simková (Rovné): „Vždy radšej kupujem naše slovenské výrobky a podporujem domácu výrobu. Všetko, čo je robené z domáceho mlieka, je oveľa lepšie a kvalitnejšie. Mlieko aj jogurty z inej produkcie, bežne dostupné v obchodoch, sú redšie, vodnaté.“

Martina Cigľárová

Neprehliadnite tiež

Košice sú toto leto samá jama, developeri sú ako krtkovia

Stavebný boom je zatiaľ orientovaný hlavne do hĺbky.

Vyhrážal sa matke zabitím, odsedí si osem mesiacov

Košičanovi sa zdal trest pridlhý. Súd riešil jeho odvolanie.

Práce na výstavbe multifunkčného areálu meškajú

Žiakov sa to nedotkne, tvrdí vranovská radnica.

PRÍLOHA SVADBA

Herečka Adriana Krúpová: Ako som zhodila 36 kíl

Našla osudovú lásku, zhodila 36 kíl a napísala divadelnú hru.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Odchod z koalície? Názory sú pol na pol, hovorí poslanec SNS

Fico ustúpil Dankovi a vláda v stredu nerokovala. Mandát premiéra do Salzburgu ministri nakoniec odsúhlasili na diaľku, Fico neprišiel na ohlásenú tlačovú besedu.

KOMENTÁRE

Fico môže stratiť viac než Danko

V prípade vabanku môže Smer stratiť viac než SNS. Už teraz má preň kauza nepríjemné dôsledky.

KOMENTÁRE

Podomový šmejd s jadrom Únie

Žiadna „super EÚ“ s jedným pevným jadrom sa nechystá.

Najčítanejšie na Prešov Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naučme sa správne dochucovať ryby
  2. Od septembra opäť po starom
  3. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  4. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  5. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  6. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  7. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. Naučme sa správne dochucovať ryby
  2. 10 vecí, ktoré môžete dostať od zdravotnej poisťovne zadarmo
  3. Úspech na Majstrovstvách sveta v Quadrathlone
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  5. Od septembra opäť po starom
  6. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  7. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  8. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  9. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  10. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 992
  2. Od septembra opäť po starom 5 937
  3. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 4 708
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom? 3 129
  5. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 835
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 734
  7. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 202
  8. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš? 1 124
  9. Ako sme jazdili v socializme 1 091
  10. Leto nekončí! 1 037

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop