Korzár logo Korzár Prešov
Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Obnovili pekáreň a mliekareň v Giraltovciach a vo Svidníku

Mliekareň vo Svidníku a pekáreň v Giraltovciach po čase opäť fungujú.

Pekáreň v Giraltovciach. Funguje ce víkendy aj sviatky.Pekáreň v Giraltovciach. Funguje ce víkendy aj sviatky. (Zdroj: mc)

Mliekareň obnovili manželia Ševcovci a pekáreň Andrej Oravec.

SVIDNÍK/GIRALTOVCE. O spustenie prevádzky v bývalých priestoroch mliekarne prejavili ešte v marci záujem Zuzana a Jozef Ševcovi. Vo Svidníku už niekoľko týždňov vyrábajú jogurty z kravského mlieka. Andrejovi Oravcovi sa zasa pred nedávnom podarilo spustiť prevádzku pekárne v Giraltovciach.

„Chceli sme opäť pozdvihnúť mliekareň, ktorá tu fungovala predtým. Radi by sme produkciu zvyšovali,“ prezradili manželia Ševcovi.

Zmluvu o nájme s mestom podpísali 1. apríla. „Vyšli nám v ústrety, nemuseli sme veľa investovať a mohli sme sa rýchlo nasťahovať. Priestory sme pripravili tri týždne pred začatím.“

Andrej Oravec vlastní pekáreň už od roku 2011, tri roky predtým piekol v Železníku. „Keďže tu s výrobou končil bývalý majiteľ, tak som to vzal. Hoci tu bol v minulosti požiar, nedávno sa nám podarilo prevádzku spustiť. Pečie sa tu lepšie, je viac priestoru, ako bolo v Železníku,“ pochvaľuje si.

Postupne rozširovali

Manželia Ševcovci začali s výrobou v rodnej Radome, kde vyrábali domáce jogurty z kravského mlieka. Aj vďaka eurofondom sa pustili do projektu na modernizáciu fariem a vytvorili si minimliekareň priamo v obci.

„V bývalej maštali po starých rodičoch sme si zriadili priestory. Boli menšie ako vo Svidníku. Najprv sme produkovali iba surové ovčie mlieko, potom sme začali s výrobou tradičných slovenských výrobkov, ako ovčí hrudkový syr, nite, údené korbáče, parenice, jogurty, bryndza, žinčica, bačove uzlíky, oštiepky a podobne,“ spomína Jozef Ševc.

V mliekarenskej oblasti je to podľa neho drina. „Začiatky boli ťažké. Denne sme museli vyhodiť niekoľko jogurtov, kým sme sa ich naučili robiť v takej kvalite, ako sme chceli. Kto chce vyrábať dobré jogurty, nenaučí sa to za niekoľko týždňov, ale mesiacov.“

Vo Svidníku začali vyrábať nielen vo väčších priestoroch, ale aj väčšom množstve. „Produkciu sme zvýšili o dvadsaťtisíc. Teraz ich vyrobíme asi 60-tisíc mesačne,“ vraví Zuzana Ševcová.

Distribuujú ich do predajní a obchodných reťazcov v rámci celého Slovenska od Svidníka po Bratislavu. Od septembra ich začali dovážať aj do Čiech.

„Dopyt má rastúcu tendenciu aj vďaka záujmu najväčšieho českého distribútora. V letnom období bol záujem o produkciu nižší, mliečne výrobky idú počas dovoleniek slabšie. Teraz nastal nárast, ani s reťazcami nie sú problémy.“

Najlepší je s puklinou

Majiteľ pekárne v Giraltovciach Andrej Oravec sám dobre vie, ako sa pečie chlieb. „V tomto odbore som vyškolený, chodil som do Košíc na potravinársku školu a ako pekár som aj pracoval. Pekárov bolo veľa, dnes je problém nejakého nájsť,“ myslí si.

„Pečiem 25 rokov, predtým som pracoval aj v giraltovskej pekárni. Skúsenosti som získal aj v Nemecku,“ spomína si.

Od začiatku sa snažil piecť chlieb, ktorý je zdravý. „V Železníku sme pridávali do cesta varené zemiaky, na rad neskôr prišli sušené. Starí gazdovia vraveli, že správny chlieb by mal byť prasknutý, vyzretý a s dobrou kôrkou.“

V Giraltovciach sa pečie nepretržite. Zásobujú obchodné prevádzky, školy i reštaurácie.

Bez sviatkov

„Makáte aj v nedeľu a cez sviatky, keď ostatní majú voľno. My, pekári, oddychujeme až po sviatkoch. Veľa ľudí si nevie ani predstaviť, čo všetko je za tým.“

V Giraltovciach si môžete zvoliť z 84 druhov pečiva. Najväčší záujem je napriek tomu o chlieb. „Chlieb náš každodenný si treba vážiť. Ľudia sú čoraz náročnejší, dbajú o zdravú výživu. Viac dnes premýšľajú nad chlebom za 90 centov ako nad autom za dvadsaťtisíc.“

Chlieb robia na prírodnej báze. „Vytápame peletami, nie plynom. Pečivo nie je vysušené, je chutnejšie a zdravšie,“ tvrdí.

Aj v nedeľu

Obidve prevádzky plánujú svoje priestory rozšíriť a technológie ďalej zlepšovať. V mliekarni kúpili plniacu linku, ktorá pracovníkom uľahčí prácu.

Majú vlastnú receptúru, aj príchute by chceli mať v budúcnosti svoje. Momentálne je ich v ponuke sedem, ktoré sa osvedčili.

„Predtým sme ich mali šestnásť, neskôr sme znížili počet na sedem a ostali nám základné. Chceme tiež rozbehnúť syrovú výrobu, ktorá je o niečo náročnejšia ako jogurtová,“ prezrádza Zuzana Ševcová.

Anketa

Ste spokojní s obnovenými prevádzkami? Opýtali sme sa v uliciach Svidníka a Giraltoviec.

Pavol Krupa s manželkou (Giraltovce): „Sme radi, že sa tu denne pečie pečivo a môžeme si ho v meste zohnať stále čerstvé. S výrobkami pekárne sme veľmi spokojní. Okrem chleba máme radi plnené buchty a k nášmu obľúbenému pečivu patria cesnačky.

Mária Imrichová (Železník): „Pravidelne si tu, v Giraltovciach, kupujem čerstvé pečivo. Mám to po ceste, takže sa tu vždy zastavím. Predtým som chlieb kupovala v Železníku, keď tam ešte bola prevádzka. Je vynikajúci, stále čoraz lepší. Chutí mi hlavne zemiakový.“

Iveta Simková (Rovné): „Vždy radšej kupujem naše slovenské výrobky a podporujem domácu výrobu. Všetko, čo je robené z domáceho mlieka, je oveľa lepšie a kvalitnejšie. Mlieko aj jogurty z inej produkcie, bežne dostupné v obchodoch, sú redšie, vodnaté.“

Martina Cigľárová

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  2. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť
  3. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  4. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  5. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  6. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  7. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  8. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  9. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  10. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. dm a jej zákazníci podporili vznik 15 vzdelávacích centier
  3. Anketu Elektromobil roka 2021 ovládla ŠKODA
  4. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  5. Zmeny v systéme revíznych postupov
  6. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  7. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  8. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  9. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  10. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 500
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 15 078
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 818
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 625
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 372
  6. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 5 950
  7. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 4 917
  8. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 117
  9. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 705
  10. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 2 242

Blogy SME

  1. Peter Biščo: Netrpezlivo a s obavami čakám vo svojej imaginárnej čakárni ...
  2. Jozef Rybár: Dôchodca kontra politici
  3. Martina Paulenová: Na čo frflú rodičia na materskej dovolenke?
  4. Marek Mačuha: Povinná vakcinácia revisited
  5. Andy Nosko: Dysfunkcia mozgu Igora Matoviča ako časovaná bomba
  6. Jano Richter: § 'Všeobecné ohrozenie' versus Robert F. a antivaxeri
  7. Julius Kravjar: ANTIPLAG systémy: Turnitin sa stáva vysoko dominantným hráčom na trhu
  8. Marián Lukáč: Blog č. 57- Vzdelávanie, školstvo a zelené investície
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 11 219
  2. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 821
  3. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 6 140
  4. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 947
  5. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 896
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 326
  7. Pavel Macko: Špinavý útok voči mojej rodine trvá už šesť rokov! 4 036
  8. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 3 875
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Obyvatelia tejto lokality spôsobujú susedom problémy.

Aj starosta Družstevnej je zúfalý.


21 h
O väzbe rozhodoval Okresný súd Košice II.

Trojicu vinia z prevádzačstva z Ukrajiny.


21 h
Lev Bukovský na snímke z roku 2005.

Bukovský bol v minulosti rektorom Univerzity Pavla Jozefa Šafárika.


a 1 ďalší 8 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kateřina Trávničková vystupuje verejne na instagrame @kate.travnicek, kde sa venuje najmä informovaniu o výchove detí. Má vyštudovanú lingvistiku a andragogiku. Momentálne je v psychoterapeutickom výcviku. Fascinujú ju neurovedy.

Kate Trávničková chápe strach antivaxerov.


24. nov
Peter Schut.

Český prezident zaviedol rituál, na ktorý nemá oporu v ústave.


6 h
Ruské vojenské cvičenie v Nižnom Novgorode zo septembra.

Za pučom vidí Zelenskyj aj Moskvu.


29. nov
Truls Möregard hrá s hranatou raketou.

Majstrom sveta v stolnom tenise sa stal Fan Čen-tung.


6 h

Blogy SME

  1. Peter Biščo: Netrpezlivo a s obavami čakám vo svojej imaginárnej čakárni ...
  2. Jozef Rybár: Dôchodca kontra politici
  3. Martina Paulenová: Na čo frflú rodičia na materskej dovolenke?
  4. Marek Mačuha: Povinná vakcinácia revisited
  5. Andy Nosko: Dysfunkcia mozgu Igora Matoviča ako časovaná bomba
  6. Jano Richter: § 'Všeobecné ohrozenie' versus Robert F. a antivaxeri
  7. Julius Kravjar: ANTIPLAG systémy: Turnitin sa stáva vysoko dominantným hráčom na trhu
  8. Marián Lukáč: Blog č. 57- Vzdelávanie, školstvo a zelené investície
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 11 219
  2. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 821
  3. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 6 140
  4. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 947
  5. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 896
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 326
  7. Pavel Macko: Špinavý útok voči mojej rodine trvá už šesť rokov! 4 036
  8. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 3 875
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu