Korzár logo Korzár Prešov
Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Obnovili pekáreň a mliekareň v Giraltovciach a vo Svidníku

Mliekareň vo Svidníku a pekáreň v Giraltovciach po čase opäť fungujú.

Pekáreň v Giraltovciach. Funguje ce víkendy aj sviatky.Pekáreň v Giraltovciach. Funguje ce víkendy aj sviatky. (Zdroj: mc)

Mliekareň obnovili manželia Ševcovci a pekáreň Andrej Oravec.

SVIDNÍK/GIRALTOVCE. O spustenie prevádzky v bývalých priestoroch mliekarne prejavili ešte v marci záujem Zuzana a Jozef Ševcovi. Vo Svidníku už niekoľko týždňov vyrábajú jogurty z kravského mlieka. Andrejovi Oravcovi sa zasa pred nedávnom podarilo spustiť prevádzku pekárne v Giraltovciach.

„Chceli sme opäť pozdvihnúť mliekareň, ktorá tu fungovala predtým. Radi by sme produkciu zvyšovali,“ prezradili manželia Ševcovi.

Zmluvu o nájme s mestom podpísali 1. apríla. „Vyšli nám v ústrety, nemuseli sme veľa investovať a mohli sme sa rýchlo nasťahovať. Priestory sme pripravili tri týždne pred začatím.“

Andrej Oravec vlastní pekáreň už od roku 2011, tri roky predtým piekol v Železníku. „Keďže tu s výrobou končil bývalý majiteľ, tak som to vzal. Hoci tu bol v minulosti požiar, nedávno sa nám podarilo prevádzku spustiť. Pečie sa tu lepšie, je viac priestoru, ako bolo v Železníku,“ pochvaľuje si.

Postupne rozširovali

Manželia Ševcovci začali s výrobou v rodnej Radome, kde vyrábali domáce jogurty z kravského mlieka. Aj vďaka eurofondom sa pustili do projektu na modernizáciu fariem a vytvorili si minimliekareň priamo v obci.

„V bývalej maštali po starých rodičoch sme si zriadili priestory. Boli menšie ako vo Svidníku. Najprv sme produkovali iba surové ovčie mlieko, potom sme začali s výrobou tradičných slovenských výrobkov, ako ovčí hrudkový syr, nite, údené korbáče, parenice, jogurty, bryndza, žinčica, bačove uzlíky, oštiepky a podobne,“ spomína Jozef Ševc.

V mliekarenskej oblasti je to podľa neho drina. „Začiatky boli ťažké. Denne sme museli vyhodiť niekoľko jogurtov, kým sme sa ich naučili robiť v takej kvalite, ako sme chceli. Kto chce vyrábať dobré jogurty, nenaučí sa to za niekoľko týždňov, ale mesiacov.“

Vo Svidníku začali vyrábať nielen vo väčších priestoroch, ale aj väčšom množstve. „Produkciu sme zvýšili o dvadsaťtisíc. Teraz ich vyrobíme asi 60-tisíc mesačne,“ vraví Zuzana Ševcová.

Distribuujú ich do predajní a obchodných reťazcov v rámci celého Slovenska od Svidníka po Bratislavu. Od septembra ich začali dovážať aj do Čiech.

„Dopyt má rastúcu tendenciu aj vďaka záujmu najväčšieho českého distribútora. V letnom období bol záujem o produkciu nižší, mliečne výrobky idú počas dovoleniek slabšie. Teraz nastal nárast, ani s reťazcami nie sú problémy.“

Najlepší je s puklinou

Majiteľ pekárne v Giraltovciach Andrej Oravec sám dobre vie, ako sa pečie chlieb. „V tomto odbore som vyškolený, chodil som do Košíc na potravinársku školu a ako pekár som aj pracoval. Pekárov bolo veľa, dnes je problém nejakého nájsť,“ myslí si.

„Pečiem 25 rokov, predtým som pracoval aj v giraltovskej pekárni. Skúsenosti som získal aj v Nemecku,“ spomína si.

Od začiatku sa snažil piecť chlieb, ktorý je zdravý. „V Železníku sme pridávali do cesta varené zemiaky, na rad neskôr prišli sušené. Starí gazdovia vraveli, že správny chlieb by mal byť prasknutý, vyzretý a s dobrou kôrkou.“

V Giraltovciach sa pečie nepretržite. Zásobujú obchodné prevádzky, školy i reštaurácie.

Bez sviatkov

„Makáte aj v nedeľu a cez sviatky, keď ostatní majú voľno. My, pekári, oddychujeme až po sviatkoch. Veľa ľudí si nevie ani predstaviť, čo všetko je za tým.“

V Giraltovciach si môžete zvoliť z 84 druhov pečiva. Najväčší záujem je napriek tomu o chlieb. „Chlieb náš každodenný si treba vážiť. Ľudia sú čoraz náročnejší, dbajú o zdravú výživu. Viac dnes premýšľajú nad chlebom za 90 centov ako nad autom za dvadsaťtisíc.“

Chlieb robia na prírodnej báze. „Vytápame peletami, nie plynom. Pečivo nie je vysušené, je chutnejšie a zdravšie,“ tvrdí.

Aj v nedeľu

Obidve prevádzky plánujú svoje priestory rozšíriť a technológie ďalej zlepšovať. V mliekarni kúpili plniacu linku, ktorá pracovníkom uľahčí prácu.

Majú vlastnú receptúru, aj príchute by chceli mať v budúcnosti svoje. Momentálne je ich v ponuke sedem, ktoré sa osvedčili.

„Predtým sme ich mali šestnásť, neskôr sme znížili počet na sedem a ostali nám základné. Chceme tiež rozbehnúť syrovú výrobu, ktorá je o niečo náročnejšia ako jogurtová,“ prezrádza Zuzana Ševcová.

Anketa

Ste spokojní s obnovenými prevádzkami? Opýtali sme sa v uliciach Svidníka a Giraltoviec.

Pavol Krupa s manželkou (Giraltovce): „Sme radi, že sa tu denne pečie pečivo a môžeme si ho v meste zohnať stále čerstvé. S výrobkami pekárne sme veľmi spokojní. Okrem chleba máme radi plnené buchty a k nášmu obľúbenému pečivu patria cesnačky.

Mária Imrichová (Železník): „Pravidelne si tu, v Giraltovciach, kupujem čerstvé pečivo. Mám to po ceste, takže sa tu vždy zastavím. Predtým som chlieb kupovala v Železníku, keď tam ešte bola prevádzka. Je vynikajúci, stále čoraz lepší. Chutí mi hlavne zemiakový.“

Iveta Simková (Rovné): „Vždy radšej kupujem naše slovenské výrobky a podporujem domácu výrobu. Všetko, čo je robené z domáceho mlieka, je oveľa lepšie a kvalitnejšie. Mlieko aj jogurty z inej produkcie, bežne dostupné v obchodoch, sú redšie, vodnaté.“

Martina Cigľárová

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 118
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 349
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 20 588
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 966
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 773
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 653
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 842
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 751
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 616
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 8 947
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Na úrade dostali termín počas zákazu vychádzania. Prišli, hrozili im pokutou

Rezort vnútra zatvoril svoje pracoviská až v utorok.

Počas utorka pristúpilo ministerstvo k zatvoreniu svojich pracovísk pre verejnosť.

Šiesti poslanci košickej župy odchádzajú z poslaneckého klubu Smeru

Nemôžu vytvoriť svoj vlastný. Chcú zmenu rokovacieho poriadku.

Ján Jakubov bude zrejme predsedom nového poslaneckého klubu strany Hlas.

Kauza správkyne nebankovky SaS Slovensko sa možno vráti na začiatok

Krajský súd zrušil rozsudok okresného, ten bude pokračovať v dokazovaní.

Obžalovaná Kristína Rigová (vpravo) s advokátkou Helenou Knopovou na krajskom súde.

V Medzilaborciach začali stavať stanicu. Stará už bola len na hanbu

Poslúži cestujúcim, ktorí idú vlakom aj autobusom.

Práce na výstavbe vlakovej a autobusovej stanice v Medzilaborciach sa začali.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie nielen môže bolieť, ale možno sa pri čakaní naň nakaziť. Ilustračná fotografia.
Dobré ráno

Dobré ráno: Monika Jankovská sa chce dohodnúť s políciou

Štátna tajomníčka zrejme chce spolupracovať.

Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Vždy sa dá počítať s vypätím všetkých síl

Krajčí počas testovania videl "silného ducha slovenského národa".

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) počas návštevy odberného miesta. v obci Nižná v okrese Tvrdošín.
Minister obrany Jaroslav Naď.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop