Korzár logo Korzár Prešov
Nedeľa, 17. december, 2017 | Meniny má Kornélia
Pridajte si svoje mesto

Počas dňa výživy sa v Prešove ochutnávalo a oceňovalo

Utorkové popoludnie bolo v PKO pastvou nielen pre oči, ale najmä pre žalúdok.

(Zdroj: Mária Pihuličová)

Tradičný svetový deň výživy opäť neobišiel ani Prešov.

PREŠOV. Už vstup do miestnosti prezrádzal skvelé kuchárske umenie. Stôl sa prehýbal pod dobrotami. Jedlá boli nielen chutné, ale zvlásť esteticky pripravené personálmi zariadení školského stravovania

„Význam stravy a výživy pre ľudský a hlavne detský organizmus asi netreba pripomínať. Opäť je tu prezentácia rôznorodosti a pestrosti jedál a zdravej výživy,“ povedala Mária Tejiščáková z oddelenia školstva MsÚ.

Stravovanie doplnil bohatý kultúrny program v podaní žiakov prešovských materských a umeleckých škôl. Deti si mohli počas progamu aj „variť“ v Kuchynke výtvarného varenia pod kuchárskou taktovtkou ZUŠ Októbrová.

Veď z farieb sa vraj varí najlepšie a najchutnejšie.

Pre kuchyňu a deti žijú

Za svoju oddanú prácu v školských stravovacích zariadeniach si ocenenia odniesli štyri dámy. Prvá bola Anna Grebečiová zo ZŠ Bajkalská.

„Vždy som svoju prácu milovala a vždy som rada chodila do zamestnania a tešilo ma, že som mohla toľko rokov stráviť pri deťoch a snažila som sa im robiť kvalitný stravný lístok spolu s pani kuchárkami,“ povedala po ocenení.

Jedlu obetovala celý život, keď pracovala ako vedúca, vždy sa snažila viesť k zdravému stravovaniu a podieľala sa aj na overovaní nových receptúr.

Ďalšia ocenená bola Marta Poliaková z MŠ Čsl. armády v Prešove, kde pôsobí ako vedúca školskej jedálne a jej spolupracovníci ju hodnotia ako spoľahlivú a nápomocnú.

Máriu Zápotockú, vedúcu školskej jedálne zo ZŠ Matice slovenskej, chválili za pestrosť stravy, ale tiež aj ľudský rozmer a zmysel pre humor.

„Ďakujem tým mojim zlatým kucharečkám,“ vyznávala sa s láskou.

Na deti s citom

Posledná ocenená, Justína Jurašková, je hlavnou kuchárkou na ZŠ Prostějovská. Je pravou rukou vedúcej kuchyne. Ako povedala, má svoju prácu veľmi rada. Akoby aj nie, venuje sa jej už 24 rokov, z toho 15 rokov na Prostějovskej.

Bohaté skúsenosti ju už aj naučili, ako s deťmi zaobchádzať.

„Hlavne treba na ne pomaly a dipomaticky,“ hovorí s úsmeovom. Prv ich namotivuje, dá len trošku, nech ochutnajú a môžu sa vrátiť. A ony sa vraj vrátia. Pôvodnú nechuť či nezáujem o jedlo čiastočne Justína chápe, veď, ako spomína, sama sa až v 40-ke naučila jesť ryby.

Koložvárska boduje

Ako veľký hendikep vidia kuchárky to, aké stravovacie návyky si deti donesú z domu. Ony ich potom musia učiť správne sa stravovať.

A čo chutí deťom napríklad na ZŠ Prostějovskej v Prešove?

„Jednoznačne boduje koložvárska kapusta, môže byť aj segedínsky,“ zhoduje sa hlavná kuchárka s kolegyňami.

Naopak, zemiaky na kyslo či kôprová omáčka veľmi obľúbené nie sú. Tiež si pochvaľujú, že sa deti naučili jesť polievky. Veľa však rozhoduje aj kolektív. Ak pri stole niekto povie „fuj“, zväčša je jedlo odpísané u celej partie.

Pokrájané alebo celé? Nakrájať

Táto škola má momentálne druhý mesiac šalátové pulty. Vraj od začiatku sa ujali, ako u detí, tak aj u pedagógov. Taniere sú však dočista vylízané napríklad aj pri dukátových buchtičkách. A veľmi obľúbené sú halušky. Zaujímavosťou je kategória mäsa. Nie je totiž mäso ako mäso. Tu rozhoduje spôsob servírovania.

„Ak dáme to isté mäso, či už bravčové či hovädzie, nakrájané na plátky alebo kocky, deti zväčša pojedia všetko. Akonáhle je to isté mäso v celku, vracia sa nám,“ prekvapujú skúsené kuchárky. Prečo je to tak, vedia asi len deti.

pk_den_vyzivy_3_291014_map_r5092_res.jpg

Malí kuchári. Postarali sa o kultúrny program.

pk_den_vyzivy_4_291014_map_r3992_res.jpg

Žijeme zdravo. Učia to už deti v škôlkach.

pk_den_vyzivy_5_291014_map_r4374_res.jpg

Kuchynka. „Varilo sa“ kreslením.

pk_den_vyzivy_7_291014_map_r7977_res.jpg

Ocenená. Justína (tretia zľava) so svojimi kolegynkami. Foto k článku: Mária Pihuličová

Neprehliadnite tiež

ROZHOVOR

Obdarovávanie je odjakživa súčasťou ľudských vzťahov

Prítomnosť ducha Vianoc záleží len od nás.

V Perinbabe Juraj Jakubisko vešal hercov na hollywoodske šnúrky

Digitálna technológia mu otvorila možnosti.

Ondřej Vetchý: Do všetkého idem na plné pecky

V rozpakoch pripomína mladého čerta Vraníka, ktorého stvárnil v rozprávke.

ROZHOVOR

Vlastimil Harapes: V Košiciach sa cítim doma, žila tu moja mama

Aký má vzťah k Vianociam a k metropole východu?

Príbehy Košičanov, ktorí pre náboženstvo okúsili zlobu režimu

Ján Vecan Vianoce 1985 takmer nestihol pre pašovanie Biblií

Ako zvestovať evanjelium vo väzení? Nechať sa tam zavrieť.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Obľúbenejší ako Maradona v Neapole nikto nebol. Hamšík dokázal nevídanú vec

Slovák Marek Hamšík vyrovnal klubový rekord Diega Maradonu.

SVET

Brexit pokračuje. Druhá fáza môže skončiť aj referendom

Začínajú najväčšie obchodné rokovania histórie.

KOMENTÁRE

Pointou lyžovačky nie je obrat vlekárov

Keby sa Smer držal v týchto limitoch, žili by sme v šťastnej krajine.

EKONOMIKA

Premiér Fico otáča, odchod do penzie má dostať strop

V roku 2012 štát nastavil vek odchodu do dôchodku na strednú dĺžku dožitia.

Najčítanejšie na Prešov Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Top First moment dovolenky na leto 2018
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 27 413
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 6 953
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 3 815
  4. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 2 907
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 688
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 426
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 383
  8. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 325
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 109
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 979

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop