Korzár logo Korzár Prešov
Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Počas dňa výživy sa v Prešove ochutnávalo a oceňovalo

Utorkové popoludnie bolo v PKO pastvou nielen pre oči, ale najmä pre žalúdok.

(Zdroj: Mária Pihuličová)

Tradičný svetový deň výživy opäť neobišiel ani Prešov.

PREŠOV. Už vstup do miestnosti prezrádzal skvelé kuchárske umenie. Stôl sa prehýbal pod dobrotami. Jedlá boli nielen chutné, ale zvlásť esteticky pripravené personálmi zariadení školského stravovania

„Význam stravy a výživy pre ľudský a hlavne detský organizmus asi netreba pripomínať. Opäť je tu prezentácia rôznorodosti a pestrosti jedál a zdravej výživy,“ povedala Mária Tejiščáková z oddelenia školstva MsÚ.

Stravovanie doplnil bohatý kultúrny program v podaní žiakov prešovských materských a umeleckých škôl. Deti si mohli počas progamu aj „variť“ v Kuchynke výtvarného varenia pod kuchárskou taktovtkou ZUŠ Októbrová.

Skryť Vypnúť reklamu

Veď z farieb sa vraj varí najlepšie a najchutnejšie.

Pre kuchyňu a deti žijú

Za svoju oddanú prácu v školských stravovacích zariadeniach si ocenenia odniesli štyri dámy. Prvá bola Anna Grebečiová zo ZŠ Bajkalská.

„Vždy som svoju prácu milovala a vždy som rada chodila do zamestnania a tešilo ma, že som mohla toľko rokov stráviť pri deťoch a snažila som sa im robiť kvalitný stravný lístok spolu s pani kuchárkami,“ povedala po ocenení.

Jedlu obetovala celý život, keď pracovala ako vedúca, vždy sa snažila viesť k zdravému stravovaniu a podieľala sa aj na overovaní nových receptúr.

Ďalšia ocenená bola Marta Poliaková z MŠ Čsl. armády v Prešove, kde pôsobí ako vedúca školskej jedálne a jej spolupracovníci ju hodnotia ako spoľahlivú a nápomocnú.

Skryť Vypnúť reklamu

Máriu Zápotockú, vedúcu školskej jedálne zo ZŠ Matice slovenskej, chválili za pestrosť stravy, ale tiež aj ľudský rozmer a zmysel pre humor.

„Ďakujem tým mojim zlatým kucharečkám,“ vyznávala sa s láskou.

Na deti s citom

Posledná ocenená, Justína Jurašková, je hlavnou kuchárkou na ZŠ Prostějovská. Je pravou rukou vedúcej kuchyne. Ako povedala, má svoju prácu veľmi rada. Akoby aj nie, venuje sa jej už 24 rokov, z toho 15 rokov na Prostějovskej.

Bohaté skúsenosti ju už aj naučili, ako s deťmi zaobchádzať.

„Hlavne treba na ne pomaly a dipomaticky,“ hovorí s úsmeovom. Prv ich namotivuje, dá len trošku, nech ochutnajú a môžu sa vrátiť. A ony sa vraj vrátia. Pôvodnú nechuť či nezáujem o jedlo čiastočne Justína chápe, veď, ako spomína, sama sa až v 40-ke naučila jesť ryby.

Skryť Vypnúť reklamu

Koložvárska boduje

Ako veľký hendikep vidia kuchárky to, aké stravovacie návyky si deti donesú z domu. Ony ich potom musia učiť správne sa stravovať.

A čo chutí deťom napríklad na ZŠ Prostějovskej v Prešove?

„Jednoznačne boduje koložvárska kapusta, môže byť aj segedínsky,“ zhoduje sa hlavná kuchárka s kolegyňami.

Naopak, zemiaky na kyslo či kôprová omáčka veľmi obľúbené nie sú. Tiež si pochvaľujú, že sa deti naučili jesť polievky. Veľa však rozhoduje aj kolektív. Ak pri stole niekto povie „fuj“, zväčša je jedlo odpísané u celej partie.

Pokrájané alebo celé? Nakrájať

Táto škola má momentálne druhý mesiac šalátové pulty. Vraj od začiatku sa ujali, ako u detí, tak aj u pedagógov. Taniere sú však dočista vylízané napríklad aj pri dukátových buchtičkách. A veľmi obľúbené sú halušky. Zaujímavosťou je kategória mäsa. Nie je totiž mäso ako mäso. Tu rozhoduje spôsob servírovania.

„Ak dáme to isté mäso, či už bravčové či hovädzie, nakrájané na plátky alebo kocky, deti zväčša pojedia všetko. Akonáhle je to isté mäso v celku, vracia sa nám,“ prekvapujú skúsené kuchárky. Prečo je to tak, vedia asi len deti.

pk_den_vyzivy_3_291014_map_r5092_res.jpg

Malí kuchári. Postarali sa o kultúrny program.

pk_den_vyzivy_4_291014_map_r3992_res.jpg

Žijeme zdravo. Učia to už deti v škôlkach.

pk_den_vyzivy_5_291014_map_r4374_res.jpg

Kuchynka. „Varilo sa“ kreslením.

pk_den_vyzivy_7_291014_map_r7977_res.jpg

Ocenená. Justína (tretia zľava) so svojimi kolegynkami. Foto k článku: Mária Pihuličová

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. Pomáhajte čítaním
  6. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  7. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  3. Pomáhajte čítaním
  4. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  5. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  7. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  8. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 29 111
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 471
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 401
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 980
  5. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 855
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 718
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 003
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 817
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 9 965
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 599
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Finančník s pyramídovou hrou sa chcel dostať z väzby, rozmyslel si to

Dávid Gedeon bude na slobode najskôr v januári 2021.

Dávid Gedeon. Z väzby sa dostane najskôr na budúci rok v januári.

Časť hradieb v Kežmarku je v zlom stave. Ľudia sa boja úrazu

Vlastníci múr zabezpečili, pamiatkari zásahy nepovolili.

Mestský múr na Baštovej ulici v Kežmarku.

Do piatich rokov by mohol byť humenský park pri kaštieli ukážkový

Po parku sme sa prešli s mestskou odborníčkou na verejnú zeleň.

Františka Mudra v parku pri dube, ktorý vyschol a do novembra ho zrežú.
Rozhovor

Študuje astrofyziku. Pri zatmení Slnka v Čile sa jeho predstavy zrútili

Na Slovensko sa musia vrátiť šikovní ľudia a nakopnúť to tu.

Marko Mesarč sa zúčastnil expedície v Čile, kde pozoroval úplné zatmenie Slnka.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

CYNICKÁ OBLUDA

Čistá dobrovoľnosť

Najnovším premiérovým sebaklamom je tvrdenie, že obyvatelia chudobnej Oravy prišli na testovanie dobrovoľne.

Vláda si tlieska. Testy však mnohých neodhalili, varujú experti

Falošne zdravých považuje za problém aj minister Krajčí.

Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Koronavírus: V štyroch nemocniciach Žilinského kraja sú covidové oddelenia plné (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 45 155. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 165 obetí.

Ilustračná fotografia.
Podcast Dobré Ráno.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop