Majú tu šalátové pulty. Stravníci si pri nich sami vyberajú podľa chuti. Ako sme sa presvedčili, netreba ich dva razy núkať, uhorkový či mrkvový ide „na dračku“.
PREŠOV. Žiaci Základnej školy na Prostějovskej majú už dva mesiace v jedálni mierne pozmenenú trasu. Tanier na polievku, príbor a druhé jedlo pri okienku. Odtiaľ však nie priamo k stolu, ale ešte k šalátovému pultu.
Ako pri švédskych stoloch, aj tu fungujú na systéme voľného výberu podľa chuti. Žiaci si chvália.
Našli sa aj „šalátové deti“
V utorok si popri rajčinovej polievke pochutili na zemiakovom pyré a bravčovom rezni. Ako šalát ponúkali uhorkový, mrkvový a paradajkový.
Niekto si sadol aj bez šalátu, ale drvivá väčšina si nabrala hojne. Dokonca sa našli „šalátové deti“, ktoré otočili i zo trikrát.
Myšlienku doniesla vedúca z jednej konferencie, kde bol prezentovaný nápad o podobnom type pultov kdesi vo Francúzsku. Vyskúšalo sa to teda aj u nás. Školu na Prostějovskej vybrali aj na základe dobrých skúseností a za pomoci pani Triščákovej. V ponuke majú do 90 šalátov a oblôh.
Nemusia, ale môžu
V čom tkvie úspech takýchto šalátov?
„Pre deti je podstatné to, že môžu a nie musia, vyberú si podľa chuti,“ myslí si vedúca kuchyne.
Ako povedala, ujali sa hneď. Spočiatku potrebovali deti usmernenie, že nenájdu šalát v miske pri okienku, ale môžu si vybrať pri pulte.
„Dieťa zoberie, ochutná a keď mu chutí, tak pôjde ešte zas. Ten, čo nechce, nezoberie, kto chce, si doloží,“ hovorí vedúca školskej jedálne Mária Semanová.
A deti sa núkať nedajú. Hoci vraj veľa závisí aj od návykov z domu. No spätná väzba je už i od rodičov.
„Samotní rodičia chcú ochutnať naše šaláty,“ hovorí s úsmevom vedúca.
Odmenou za prácu dobrý pocit
K obľúbeným patria uhorkový, mrkvový, paradajkový. A tiež vraj aj zo sladkých mrkvový, pomarančový s čínskou kapustou, jablkový s pomarančom.
Podávajú ich minimálne dvakrát do týždňa. Objem práce sa vraj pre kuchárky značne zvýšil, ale nesťažujú si. Aj vedúca, aj kuchárky sa zhodli, že to robia s láskou. Odmenou im boli a stále sú aj vďačné úsmevy pri okienku.
Dakto zdupľuje, iný obíde
Nie každý však šalát ochutná. Občas aj preto, že podľa nich nevyzerá vábne.
„Nie každý z nás je pekný, ale keď ho spoznáš, zistíš, že je fajn,“ hovorí vedúca.
Siedmaci Martin Michalko a Marek Korba zo šalátov neochutnali.
„Jedlo bolo výborné, ale šalát sme nechutnali,“ zhodli sa. Martin preto, že šaláty neje, Marek preto, že akosi vraj nestíhal.
Zato iní aj otočili.
„Je to výborný výživový doplnok, veľmi sa to hodí a je to chutné,“ chválila si Timea Lengyelová.
Aj jej kamarátka Patrícia Janíková si pochvaľovala: „Tie šaláty sú vynikajúce, dám si vždy, keď máme.“ Tentoraz sa obe zhodli na mrkvovom šaláte.
S deťmi veľa rozprávajú
Že si deti tak rýchlo zvykli, je asi i preto, že s nimi o tom veľa rozprávali. Dokonca pre ne v jedálni raz vymysleli aj aktivitu, aby zostavili jedálny lístok podľa noriem - raz do týždňa sladké, raz odľahčené, raz polomäso a dva razy plné mäso.
„Vysvetlili sme to deťom, nech zostavia jedálny lístok, my vyhodnotíme, ktorý bude najlepší. Ujalo sa, deti si vyskúšali a pochopili. Teraz už nenadávajú, prečo nemajú mäso aspoň štyrikrát do týždňa,“ hovorí s úsmevom vedúca.
Sú populárni
Na ich šalátové pulty už majú odozvy aj z iných škôl, aktuálne napríklad mala Mária Semanová telefonát zo Zvolena, odkiaľ chceli vedieť, ako to u nich funguje.
„Im už bude ľahšie, lebo my sme to odskúšali,“ povedala s úsmevom vedúca.
A tiež už mali záujem aj z radov bývalých študentov, vraj sa o ich pultoch chystá diplomová práca.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári