Na sviatok sv. Kataríny je už tradíciou, že sa v Prešove otvárajú vianočné trhy a rozsvieti sa vianočná výzdoba. Bolo to tak aj včera, na atmosfére pridal i prvý sneh.
PREŠOV. Pár dní pred začiatkom adventu sa mesto naplnilo pravou vianočnou atmosférou.
Desiatky stánkov s vianočnými dekoráciami, chutnou medovinou, pečenou klobáskou, umelé vianočné stromčeky aj praktické potreby zaplavili Hlavnú ulicu v Prešove.
Predvianočné trhovanie oficiálne otvoril kultúrny program, v ktorom sa predstavili folklórne kolektívy z Prešova a okolia, nechýbali medzi nimi napríklad Šarišan či Šarišanček. Už od začiatku sa námestie napĺňalo prvými návštevníkmi, ich počet postupne rástol. Niekto si dokonca stihol kúpiť už aj vianočný stromček.
„Tento rok už bývame vo vlastnom, potrebovali sme si pozháňať vlastný stromček. A načo čakať, keď môžeme už teraz,“ povedali s úsmevom manželia Janka a Milan Matoňákovci.
Klobásy až zo Šiah
Výber v stánkoch je skutočne bohatý. Syry, perníky, cukrovinky, vianočné ozdoby, hračky, výrobky z dreva, nejeden stánok s medovinou i pečenými dobrotami.
V jednom stánku sme objavili klobásky nielen v pečenom, ale i surovom stave, v približne dvadsiatich druhoch. A napríklad i netradičnú jeleniu či konskú.
Mäsovému kráľovstvu šéfuje Katarína Ťažárová zo Šiah. Ako so smiechom povedala, všetko si robí sama, chlapa jej netreba. Vraj stavila na zdedené recepty a hlavne na svoje chuťové poháriky. Na prešovské trhy zavítala po prvýkrát.
„Viem po slovensky, po česky, po maďarsky, tak sa teraz naučím i hutoriť,“ povedala so smiechom.
Odporúčala nám okrem mäsa aj bravčovú masť z prasaťa - mangalice. Vraj je to vyšľachtené u nich v Šahách, hoci Maďari si ju prisvojujú.
„To prasa sa pasie vonku, nemá taký vysoký obsah cholesterolu, preto sa odporúča aj masť, aj mäso z mangalice, hlavne pre tých, čo majú vysoký cholesterol, tak to je akurátne,“ vysvetlila.
A ako poradila, kto si pochutí na langošoch odvedľa, môže sa hneď zastaviť aj u nej.
Veľmi vysoká úroveň trhov
Pomedzi stánky sa premleli desiatky prvých návštevníkov. Rodinky s deťmi, študenti, pracujúci. A niektorí merali cestu aj z diaľky.
„Došiel som z Humenného, študuje mi tu priateľka, takže to mám overené. Atmosféra je opäť vynikajúca, oplatilo sa prísť. Čo som chcel nakúpiť, pravdepodobne nakúpim, keď sú aj prijateľné ceny,“ povedal Humenčan Ľuboš Bezeg. Ako povedal, má vyskúšané trhy v Rakúsku i Poľsku.
„No tieto prešovské sú na dosť vysokej úrovni. Myslím, že sa sem ešte určite vrátim,“ povedal s úsmevom.
Až do Štedrého dňa
Stánky budú otvorené každý deň až do 23. decembra, od 10.00 do 19.00 hod. Na punč a dobroty bude možné zájsť až do 22.30 hod.
Od 9. decembra bude každý utorok a štvrtok pripravený na pódiu na Hlavnej kultúrny program. Predstavia sa v ňom domáci aj cezpoľní, odznejú rôzne žánre, ale všetky budú mať spoločného menovateľa – posolstvo Vianoc.
Foto k článku: Mária Pihuličová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári