SVIDNÍK. Stovky ľudí v piatok prilákala na námestie vo Svidníku vôňa tradičnej zabíjačky.
Štefanská akcia zahŕňa od predpoludnia prípravu a ochutnávky zabíjačkových špecialít, nechýba ľudová hudba, zábava a rôzne súťaže.
"Prasa bolo zabité na bitúnku, priviezli sme ho polené na dve polky, ktoré sme zavesili na námestí na háky. Prebieha spracovanie, rozporciované mäso je v kotloch. Pripravuje sa tlačenka či naše tradičné hurky," povedal krátko popoludní predseda OZ Chránime kraj pod Duklou Jaroslav Mičák.
Gurmáni si mihli pochutnať aj na klobásach, tlačenke, opekanom mäse s kapustou, ovarovej polievke či čerstvých škvarkoch.
Cieľom akcie pod názvom Štefanská zabíjačka na svidníckom dvore je pripomenúť naše zabíjačkové tradície.
"Chceme toho Štefana trochu inak spopularizovať a zároveň sme chceli byť medzi prvými, ktorí v tomto období robia zabíjačky," priblížil Mičák.
Na programe bola aj súťaž v krájaní cibule, ale aj v jedení chleba s bravčovou masťou a cibuľou.
Odmena čakala návštevníka v maske a toho, kto uhádne, koľko vážilo prasa.
Foto k článku: TASR/Milan Kapusta
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári