Na sadenici, o ktorú sa starali v istej prešovskej krajčírskej dielni, vyrástol megacitrón. Váži 2,86 kilogramu, obvod má 58 centimetrov a dĺžku 75 centimetrov.
PREŠOV. Sadenica, o ktorú sa zrejme niekoľko rokov dobre starali, priniesla všetkým prekvapenie.
Z malého plodu, ktorý z času na čas obdivovali, postupne vyrástol obor. Nevšednú úrodu sa ešte neodvážili ochutnať, ale vraj aj na to príde.
„Teraz je chrípkové obdobie, vitamíny sa zídu, krajčírky si navaria veľa čaju a dochutia týmto megacitrónom,“ povedal nám otec pestovateľa Jozef Weber.
Citrónovník napodiv zasadil chlap a aj sa oň staral. Nemohol tušiť, že rastlina sa mu takto odmení.
Toto rozhodne nie je bežná úroda a tak sa niet čo čudovať, že doteraz im bolo ľúto citrón rozrezať.
Foto: ako
Dozrievajú v zime
Pravdepodobne ide o citrón odrody sfusato amalfetano, ktorý sa pestuje v oblasti talianskeho Sorenta. Vyrába sa z neho slávny likér limoncello.
Citrusy sa stali obľúbenými rastlinami v interiéroch aj bytoch. Pestuje ich čoraz viac ľudí.
Potrebujú veľa svetla, ale nižšiu teplotu aká býva v prekúrených bytoch či kanceláriách.
Vyhovuje im teplota od 14 do 20 stupňov C. Prvé kvety by sa nemali opeľovať a ak vyrastú plody, treba ich nemilosrdne odstrániť.
O rok ponechať 1-2 plody, ktoré dorastajú asi do konca septembra. Na každý plod by mala mať rastlina asi 40 listov. Dozrievajú počas zimy od januára do marca.
Odborníci hovoria, že ich treba veľa rosiť, aby neboli plody suché a málo šťavnaté.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári