Tradičná pochúťka prešovského veľtrhu pohostila návštevníkov aj tento rok. 23 metrov dlhý Šarišský závin priniesol rovnaký počet cien. Šťastie sa usmialo na tých, ktorí neváhali ochutnať.
PREŠOV. Posledný deň Výstavy ABC stavebníctva – Záhrada vyvrcholil pri podujatí Šarišský závin.
Tento rok meral 23 metrov, teda symbolicky toľko, aký je vek podujatia výstavy ABC záhradníctva – záhrada – 23 rokov.
Opäť sa oň postarali žiaci zo Súkromnej strednej odbornej školy Mladosť v Prešove. Závin bol pripravený v dvoch variantoch, makový a orechový.
23 metrov šťastia
Už počas aranžovania čakali návštevníci na svoj podiel. Kúpiť si z neho mohol každý. Ako povedal moderátor podujatia, „závin je 23 metrov šťastia pre vás“.
Hociktorý kúsok mohol v sebe niesť žetón, ktorý priradil jednu z cien. Medzi nimi sa objavili veci do záhrady ako kosačka, hnojivo, ale aj do domácnosti, napríklad čajník, či darčekové koše i chutné víno.
„Päť litrov vína? To bude pekný víkend,“ glosoval s úsmevom moderátor podujatia.
Anna a Jozef Kočiškovci z Kendíc si kúpili štyri kúsky závinu. A jeden z nich bol práve ten víťazný.
„Už sme videli, že sa tam niečo trblieta, keď sme ho dostali a podarilo sa,“ tešila sa pani Anna. Záhradu majú, takže cena v podobe hnojiva sa im určite hodí.
15 kíl maku a orechov
Upiecť dvadsaťtri metrov závinu, to nie je sranda. Koľko surovín na takýto „kúsok“ treba?
„33 kilogramov polohrubej múky, 22 litrov mlieka, 80 vajec, 10 litrov oleja, 1,5 kg droždia, 300 gramov práčku do pečiva, kilo vanilkového cukru a 12 kíl cukru,“ vysypala z rukávu recept na 23-metrový závin Katarína Frištiková, majsterka odborného výcviku.
Maku a orechu bolo po 7,5 kg. Celková príprava trvala približne 8 hodín, od samotného začiatku cez miesenie až po dokončenie.
Na príprave sa podieľalo 8 žiakov, štvrtákov, a 2 majsterky. A o ktoré bol väčší záujem?
„Asi tak narovnako, striedajú sa oba,“ zhodnotila majsterka a zároveň hlavný „krájač“. Ako dodala, kupovali sa od dvoch po štyri kúsky. A kto mal šťastie, vyplatilo sa mu a niesol si domov aj zaujímavú cenu.
„Neviem, či to ešte niekde je, či nie sme v tom náhodou originálni,“ povedal s úsmevom František Novotný, riaditeľ školy.
Do podujatia sa ich škola zapája od 15. ročníka.
Foto: map
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári