Korzár logo Korzár Prešov

V Giraltovciach pripravovali filmový koktail Jamesa Bonda

Jeden z najlepších slovenských barmanov Ján Majoroš školil v Giraltovciach žiakov strednej odbornej školy.

Giraltovskí barmani. Budúcich barmanov školil lektor Slovenskej barmanskej asociácie Ján Majoroš.Giraltovskí barmani. Budúcich barmanov školil lektor Slovenskej barmanskej asociácie Ján Majoroš.

Jeden z najlepších slovenských barmanov Ján Majoroš školil v Giraltovciach žiakov Súkromnej strednej odbornej školy. Naučil ich robiť rôzne triky aj slávne drinky.

GIRALTOVCE. Budúci barmani sa v giraltovskej škole učili pripravovať svetoznáme nápoje.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Prišiel som tu s tým zámerom, aby žiaci získali druhý nadstavbový level po základnom barmanskom kurze. Adepti, ktorí plánujú po základnom kurze prehĺbiť svoje praktické vedomosti a zručnosti, majú možnosť sa takto doslova zveľaďovať na vyššej úrovni,“ uviedol Ján Majoroš, ktorý je licenčným lektorom Slovenskej barmanskej asociácie.

SkryťVypnúť reklamu

Nazval to vyššia škola barmana alebo koktailový seminár.

„Mixujeme rôzne kategórie džinov, ale aj rumov z rôznych krajín, aby žiaci pochopili, ako chutia napríklad jamajské rumy, z Kuby či Dominikánskej republiky. Každá krajina používa inú technológiu. Je tam iná klíma aj systém dozrievania na prípravu rumov, čo sa na nich rýchlo odzrkadľuje. Tieto informácie potom aplikujeme v praxi, priamo pri príprave koktailov a miešaných nápojov.“

Drink známy z bondovky

Jedným z najznámejších nápojov je podľa profíka Martini, v Giraltovciach pripravili aj jeho odvodeniny.

Špecialitou bol slávny drink Wesper Martini, ktorý sa objavil pred pár rokmi v slávnom americkom filme Casino Royale.

Hlavným hrdinom je slávny James Bond. „Tento drink sme si namixovali s originálnymi surovinami, čiže sme použili pravú vodku, francúzsky vermut a taktiež originál gin v originálnom pohári.“

SkryťVypnúť reklamu

Spravili aj nápoje známe z kategórie Tiki. „To je smer v nápojovej kultúre, ktorý bol veľmi populárny v 60. rokoch.“ Dôležitou súčasťou nápoja je vedieť ho ozdobiť.

„Dekorácia je určitým spôsobom posolstva myšlienky alebo vzájomnej výmeny pozitívnych energií medzi barmanom a zákazníkom, aby vyvolal pocit elegancie, luxusu, noblesy, šťastia a sebauspokojenia. Barman cez nápoj odosiela energiu zákazníkovi. Nemá sa robiť hlavou, ale srdcom.“

Najšikovnejší sa vo svete nestratia

Tvrdí, že už pätnásť rokov nechodí do práce, ale hrá sa so surovinami, dekoráciami, likérmi, sirupmi a nealko nápojmi. Svoje know-how odovzdáva ďalej mladšej generácii.

„Chcem, aby sa dobré meno barmanstva šírilo ďalej do sveta. Je málo kvalifikovaných barmanov, šikovní však nemôžu byť bez zamestnania. Ak to vedia, nehrozí nezamestnanosť, treba však mať stále pozitívny vzťah k tejto práci. Mne sa stala práca doslova koníčkom, čo môže byť krajšie?“

SkryťVypnúť reklamu

Ako školiteľ vie, čo je správna komunikácia so zákazníkom. Podľa neho žiakom v súčasnosti chýba manuálna zručnosť.

„Hoci majú dobré myšlienky a fantáziu, niekedy je komplikované to prakticky zrealizovať, ako keď hudobník cíti hudbu a nevie to napísať.“

Vštepuje im „svätú trojicu“, ktorou označuje úsmev, slová ďakujem a prosím. „Bez nich sa stratíme, naučil ma to život za barom,“ dodáva niekoľkonásobný barman roka.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 380
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 8 712
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 893
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 183
  5. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 3 498
  6. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 791
  7. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 523
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 345
  1. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  2. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  3. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  4. Martin Pollák: Hra o záchranu
  5. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  6. Tomas Hlavaty: Aj ty Brutus?
  7. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: Chrám sv. Vladimíra v Sevastopole
  8. Ondřej Havelka: Magické amulety a tradiční léčitelství v černém islámu
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 34 321
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 085
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 528
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 10 872
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 911
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 6 998
  7. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 739
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 334
  1. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  2. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  3. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  4. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  5. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  6. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  7. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  2. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  3. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  4. Martin Pollák: Hra o záchranu
  5. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  6. Tomas Hlavaty: Aj ty Brutus?
  7. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: Chrám sv. Vladimíra v Sevastopole
  8. Ondřej Havelka: Magické amulety a tradiční léčitelství v černém islámu
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 34 321
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 085
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 528
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 10 872
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 911
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 6 998
  7. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 739
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 334
  1. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  2. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  3. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  4. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  5. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  6. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  7. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu