Korzár logo Korzár Prešov
Pondelok, 16. júl, 2018 | Meniny má Drahomír
Nájdete nás na webe

Pre tradičné jedlo prezývajú obyvateľov Vysokej pirohare

Kto pozná ľudí z obce Vysoká, vie, že na žiadnej tamojšej poriadnej hostine by nemali chýbať pirohy.

Obec Vysoká v Sabinovskom okrese.(Zdroj: wikipedia.sk)

Každý, kto pozná ľudí z obce Vysoká, okres Sabinov, vie, že na žiadnej tamojšej poriadnej hostine by nemali chýbať pirohy. Toto tradičné jedlo sa v kraji konzumuje od dávna a ako sa tu vraví, "Vysočanom šmakuje".

VYSOKÁ. Pirohy sú také obľúbené a jedia sa v takom množstve, že obyvateľov tejto dediny volajú "pirohare". Pani Alžbeta Nováková tvrdí, že takáto prezývka im prischla už dávno. Upozorňuje, že nie je všetko pravda, čo sa v súvislosti s pirohmi a ich dedinou rozpráva.

"To, že ľúbime pirohy, priznávame, ale nie sú také veľké, ako sa hovorí. To si z nás v okolitých dedinách vždy robili posmech, že vo Vysokej spadol zo stola gazdinej pri varení piroh a bol taký veľký a ťažký, že zabil hus," hovorí so smiechom pani Alžbeta.

Článok pokračuje pod video reklamou

Vysvetlila, že pirohy bolo jedlo chudobných a tento kraj bohatstvom nikdy neoplýval. Preto ich pripravovali na slano alebo na sladko.

"Tie slané sú zo zemiakovou plnkou s trochou mlieka a rôznymi príchuťami, čo kto má rád. Ale niekto má rád aj sladké a preto sa na jedenkrát zvykne robiť viac druhov," vysvetľuje gazdiná.

Foto:obecvysoka.sk

Zvláštny okraj

Ešte niečím sú zvláštne "visočanske" pirohy, a to je ich okraj.

Ten nie je rovno rezaný, ale po okrajoch majú pirohy akúsi vlnovku. Práve pre ich vzhľad ich všade na okolí volajú cifrované pirohy.

Tak sa ich vraj ženičky naučili robiť od svojich starých mám. Je to aj praktické, pretože slané so zemiakovou plnkou urobia napríklad s hladkým okrajom a sladké s tvarohom alebo sušenými slivkami cifrujú.

"Deti majú rady tvarohové a tie sme cifrovali, aby si ich nemýlili so zemiakovými, lebo keď ich vyberali z misy, nahryzli piroh a keď nebol taký, ako chceli, nechali ho tak a nepojedli," hovorí rodáčka z Vysokej.

Každý musí ochutnať

Každý, kto príde do Vysokej, musí pirohy ochutnať. Táto povinnosť vraj neobchádza ani oficiálne návštevy, ako napríklad na poslednej vysviacke kostola. Biskupa síce privítali tradične chlebom a soľou, ale potom si musel zahryznúť aj do pirohov.

Obyvatelia z tohto regiónu sa každý rok na Silvestra schádzajú na blízkom kopci Homôlka. Sem z rôznych strán prichádzajú dedinčania, aby sa rozlúčili so starým rokom a zaželali si zdravie a šťastie do toho nového.

"Každý sem nosí také tradičné jedlá, proste to, na čom si najlepšie pochutnajú. Nuž a my sem nikdy neprídeme bez našich pirohov, ponúkneme pútnikov a tiež ochutnáme z ich dobrôt," hovorí pani Alžbeta.

Doplnila, že tradičnými jedlami sú aj beliše teda koláče s plnkou. Tá môže byť ovocná, tvarohová či kapustová a ľudia si tu vraj pochutia na zemiakových plackách, po šarišsky nalešnikoch. Všetci sa však zhodujú na tom, že majú radi aj dobre pripravené mäsko, tak ako inde na Slovensku.

Prečítajte si tiež:Rázovitá obec Vysoká dostala meno podľa svojej polohy

Prečítajte si tiež:Obec Vysoká sa spomína už v dokumentoch z 13. storočia

Prečítajte si tiež:K prameňu pri kaplnke v obci Vysoká prichádzajú ročne stovky ľudí

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 11 849
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 293
  3. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 973
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 750
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 697
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 380
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 624
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 027
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 539
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 095

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop