V Parku mieru pri amfiteátri v Giraltovciach (okres Svidník) sa v sobotu 6. júna o 17. hodine uskutoční 3. ročník súťažnej výstavy a ochutnávky ovocných destilátov. Teda tej najkvalitnejšej slivovice, hruškovice, jablkovice...
GIRALTOVCE. Každý z návštevníkov dostane pohárik na koštovku pálenky a katalóg s výsledkami.
Podľa neho si môže vybrať a ochutnať vzorku toho najlepšieho, čo ponúkajú pestovatelia ovocia a pálenice z 36 obcí z celého Slovenska a moravského Radějova.
„Príde napríklad partia a povie si, máme tu kamaráta Dušana Hlavinku. Fíha, má víťaza odrody, ochutnáme,“ opísal podujatie organizátor Pavel Lechman, predseda Združenia páleníc a liehovarov na destiláty na Slovensku.
Iba to najlepšie
„Z ovocných vzoriek vybrala hlavná degustačná komisia šampióna spomedzi 276 rôznych druhov destilátov a produktov z nich,“ konštatoval Lechman pochvaľujúc si úroveň tohto ročníka.
V minulosti sa na podobných súťažiach často stávalo, že degustátori vyraďovali mnoho vzoriek. Teraz sa na výstavu nedostali iba dve vzorky, označené ako „destilát menej dobrej kvality“.
Na kvalite sa podpísalo aj to, že v katalógu sa uvádza aj meno pestovateľskej pálenice. Žiadne „lavórovice“ či iné pokútne domáce produkty ponúkané nebudú, k návštevníkom sa dostane len to najlepšie.
Výsledky súťaže sú už známe. Šampiónom (môže byť ním len slivovica, ako historicky najstarší destilát) výstavy sa stala slivovica pestovateľa Štefana Dulíka z Radimova.
Vyhrala až v osobitnom rozstrele, keď o jediný bod predstihla slivovicu Dušana Hlavinku z Bardejova, ktorá sa tak stala „len“ víťazom odrody.
„Bolo to spravodlivé, nedá sa to oklamať,“ povedal nám bez zaváhania Dušan Hlavinka, ktorý sa pestovaniu ovocia venuje 50 rokov.
Dušan Hlavinka s dvoma trofejami za víťazov odrôd. Foto: Michal Frank
Hlavinka: Dôležitá je aj dobrá pálenica
„Svoje ovocné produkty, ktoré dopestujem, dám si u priateľa v pálenici vypáliť, lebo toto je najkvalitnejšie, čo môže byť. Kto raz skúsi pravý vypálený destilát, iné nechce,“ prezradil.
„Keby som sa chcel opiť, idem do krčmy. Ja do krčmy nechodím. Nevypijem liehovinu. Iba pravý, kvalitný destilát,“ zdôraznil pestovateľ, ktorý si z výstavy odniesol aj ďalšiu víťaznú trofej za jablkovicu. Víťazom odrody za hruškovice sa stal nápoj Ľuboša Mikiča, predsedu záhradkárov z Radimove.
Ceny pre najlepších udelí v Giraltovciach Slovenský rád rytierov destilátov, ktorý funguje od roku 2011. „Naším hlavným cieľom je propagovať kultúru pitia,“ povedal P. Lechman. Heslom rádu je „pi málo, pi dobré“.
Ako sa neopiť pri degustácii
Nás zaujímalo, ako sa dá ochutnať veľké množstvo vzoriek bez privodenia si opice.
„Pozýva sa viac degustátorov, ktorým sa rozdelia vzorky. My sme mali sedem trojčlenných komisií, každá z nich ochutnala okolo 40 vzoriek,“ vysvetlil organizátor Pavel Lechman. Je to ako so someliérmi koštujúcimi víno.
Štyridsať vzoriek je však dosť. „To je na celý deň. Medzi ochutnávaním sú intervaly. Pomedzi to jedia oškvarky, tvrdý syr, chlieb a vodu. Zajedia, zapijú, opláchnu vodou a idú ďalej. Zvyšky idú do zlievok. Trvá to tak štyri, päť hodín,“ prezradil P. Lechman, sám certifikovaný degustátor.
Nie je po takej šichte vyčerpaný? „Určite to dá zabrať, ale nie z alkoholu,“ odvetil.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári