Korzár logo Korzár Prešov
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Na dračku išli radimovská slivovica, hruškovice aj likéry

Súťažná výstava ovocných destilátov spojená s ochutnávkou má svojich víťazov.

Koštovka. Štamperlík radimovskej slivovice.Koštovka. Štamperlík radimovskej slivovice. (Zdroj: Martina Cigľárová)

Za šampióna spomedzi prihlásených vzoriek ocenili v Giraltovciach slivovicu Štefana Dulíka.

GIRALTOVCE. V zrekonštruovanom parku v Giraltovciach (okres Svidník) sa zišli najlepší slovenskí páleničiari a degustátori zo všetkých oblastí.

Na súťaži bolo vystavených 276 vzoriek z 36 miest a obcí Slovenska i z obce Radějov na Morave. Za šampióna si degustačná komisia zvolila slivovicu z Radimova, ktorú robí Štefan Dulík.

„Za to, že ju vyhodnotili za víťaznú, neviem, či poďakovať prírode, počasiu či priateľom, ktorí to ochutnávali. Človeka to poteší, aj keď je to i o šťastí,“ myslí si absolútny víťaz, ktorý v hodnotení tesne predbehol Bardejovčana Dušana Hlavinku.

Skryť Vypnúť reklamu

Degustácia v kruhu priateľov

V prvej fáze hodnotenia sa body rovnomerne vyvážili medzi nich, on v ďalšom zvíťazil a Bardejovčan sa stal víťazom odrody so slivovicou aj jablkovicou.

Radosť z prvenstva prejavil víťaz „koštovkou“. Štamprlík nalial predsedovi Združenia páleníc a liehovarov na destiláty na Slovensku Pavlovi Lechmanovi a giraltovskému primátorovi Jánovi Rubisovi (Smer–SD), aby si zapamätali, ako chutí víťazná pálenka a akú ma mať chuť i vôňu.

„Teším sa, že je to taká súťaž, dá sa povedať, že medzi východom a západom. Je to o to krajšie, keď sa aj zabavíme, aj si zaspievame. Vždy sa stretávame v priateľskom duchu a poznáme sa navzájom,“ vraví Dulík, ktorý má doma zozbieranú už takmer stovku ocenení.

„Súťaž má na Slovensku vyše dvadsaťročnú tradíciu. Je to prvá akcia svojho druhu v našom kraji,“ hovorí organizátor Lechman, ktorý má pestovateľskú pálenicu.

Skryť Vypnúť reklamu

„Každý destilát sa robí rovnako, základom je dobrý kvas. Ovocie nesmie byť zhnité, ani nahnité, musí byť zrelé až prezreté, bez lístia, dreva či stopky. Vtedy je kvalitný destilát.“

Radimovské sa míňali najrýchlejšie

Cieľom nie je opiť sa, ale naučiť sa správne piť. Čašníci zo Súkromnej strednej odbornej školy podávali alkohol na degustáciu podľa čísel. Prezradili nám, ktoré druhy sa najrýchlejšie vyprázdňovali.

Okrem víťaznej slivky to bola kračúnovská hruškovica Daniela Lechmana, radimovská hruškovica Ľuboša Mikiča či radimovská marhuľovica Jána Lukáča.

Na dračku však išli aj likéry, dokonca i u mužov. Prešovčan Ondrej Šintal súťažil druhýkrát, mal zlatú medailu za slivovicu odrody Stanley (ročník 2014) a vlani štyri vzorky - dve slivovice, hrušku i čučoriedku, ktoré boli tiež vysoko ocenené.

Skryť Vypnúť reklamu

„Slivovicu mám najradšej, ale každý kvalitný destilát je dobrý a piteľný. Začínal som červeným vínom ako mladík, dostal som sa k ovocnému destilátu a od neho už nechcem odísť,“ vraví O. Šintal.

Do tejto záľuby sa v jeho rodine zapájajú viacerí. „U nás sa iný ako ovocný destilát pije málokedy alebo nikdy.“

Všetko s mierou

„Zapojil som sa už tretíkrát, tento rok mám štyri zlaté ocenenia za hroznovicu a jablkovicu. U nás doma ide slivovica a hroznovica, jablko, hruška a slivka,“ tvrdí lekárnik Rudolf Hric z Okrúhleho.

Odporúča degustovať s mierou. „Nič v malom množstve nemôže škodiť, no tak ako s liekmi, ani s alkoholom sa nemôže preháňať.“

Na akciu zlákal aj svojich známych.

„Len sme degustovali ako hostia, mali sme osem druhov. Najlepšie sú vždy len slivovica a hruškovica, no malinovica a iné príchute sú príliš aromatické. Ťažko sa to hodnotí, výber nechávame na odborníkov,“ hovoria Ján Stoličný z Ružomberka a Štefan Bažík z Liptova.

Liek na dlhovekosť

„Starí ľudia vedia dobrý destilát najlepšie oceniť. Moja babka, ktorá zomrela pred desiatimi rokmi, od 90. rokov do 105. nebrala lieky. Trikrát denne som jej priniesol štamperlík a babka už nemala žiadne zdravotné problémy,“ s úspevom dodáva Pavel Lechmann.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 251
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 848
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 036
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 022
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 883
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 023
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 445
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 701
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 602
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 570
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Hrozby zabrali, ľudia prišli. Oravčania stáli v radoch už pred testovaním

Tri a pol percentu doteraz testovaných odhalili nákazu.

Čakanie na testovanie na Orave.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Život na Slovensku sa opäť obmedzuje, začína sa miernejší lockdown (prehľad)

Zákaz vychádzania sa netýka cesty do práce, na Orave a v Bardejove treba aj test.

Ilustračné foto.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop