Korzár logo Korzár Prešov
Pondelok, 23. júl, 2018 | Meniny má Oľga
Nájdete nás na webe

Hygienici kontrolujú reštaurácie aj stánky s občerstvením

Zmrzlinárov kontrolujú v sezóne minimálne raz do týždňa. V troch vzorkách našli nepovolené farbivá.

(Zdroj: ilustračné SME - Tomáš Benedikovič)

PREŠOV. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove vykonal pred začiatkom letnej sezóny niekoľko kontrol v zariadeniach spoločného stravovania a v stánkoch s rýchlym občerstvením na kúpaliskách.

Kontroly boli zamerané na ich pripravenosť na letnú sezónu. Hygienici sa zameriavajú aj na kontroly výrobcov a predajcov zmrzlín.

Ako uviedla prešovská regionálna hygienička Jana Mýtniková, zmrzlinárov kontrolujú v sezóne minimálne raz do týždňa, súvisia s tým odbery vzoriek zmrzlín a stery.

Počas letnej sezóny hygienici vykonávajú aj mimoriadne kontroly zamerané na pôvod tovaru, vybavenie meracími prístrojmi na kontrolu dodržiavania teplôt chladiacich a mraziacich zariadení.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pri kontrole hygienickej úrovne podávania zmrzliny sa zameriavajú na používanie jednorazových rukavíc pri manipulácii so zmrzlinovým kornútikom, na odkladanie náradia aj na označovanie zmrzliny.

Výrobcovia sú povinní zverejniť informácie i o použitých farbivách a alergénoch.

Sleduje sa aj dodržiavanie času predaja vyrobených zmrzlín, kde je norma do 48 hodín.

Pri laboratórnych vyšetreniach vzoriek zmrzlín overujú kritériá zdravotnej bezpečnosti a prítomnosť nepovolených farbív.

Mikrobiologickým vyšetrením sterov z pracovného prostredia, pracovných plôch, odevov pracovníkov a rúk zamestnancov overujú dodržiavanie požiadaviek osobnej a prevádzkovej hygieny.

V troch vzorkách našli nepovolené farbivá

Prešovskí hygienici doteraz vykonali šesť kontrol u výrobcov zmrzlín v okresoch Prešov a Sabinov, pri ktorých odobrali 24 vzoriek zmrzlín. Vzorky v mikrobiologických ukazovateľoch zodpovedali požiadavkám platnej legislatívy.

V troch vzorkách zmrzlín hygienici zistili prítomnosť nepovolených farbív. Voči prevádzkovateľom už začali správne konanie, o výškach pokút Mýtniková neinformovala.

Hygienici sa v tomto období sústredia aj na kontroly zariadení, ktoré podávajú jedlá.

Zaujímajú sa o hygienickú úroveň pokrmov, dodržanie času podávania a teploty hotových pokrmov. V kontrolách budú pokračovať počas celej letnej sezóny.

Vo vytypovaných zariadeniach odoberajú vzorky hotových pokrmov na laboratórne vyšetrenie na overenie zdravotnej bezpečnosti a odoberajú aj stery z pracovného prostredia.

V máji a júni hygienici skontrolovali viacero zariadení, kde sa konali školy v prírode - v rekreačnej oblasti Drienica, v zariadení Lúčky - Potoky, v Penzióne Opalex Sigord a v zariadení v Kokošovciach.

Všetky prevádzky spĺňali požadované normy. Celkom vydali 19 rozhodnutí.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  5. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  6. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  7. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  1. Spomaľovači internetu v mobile – 5 tipov ako s nimi zatočíte
  2. Create your own map in a new museum
  3. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  9. S dobrým pivom leto chutí
  10. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 26 159
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 192
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 933
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 464
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 425
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 742
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 923
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 356
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 112
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 882

Neprehliadnite tiež

Zomrel známy košický novinár Milan Katunský

Bol aj rozhlasovým komentátorom a hlásateľom športových podujatí.

Zmiznuté šteniatko priniesol naspäť do útulku páchateľ

Nad výhovorkou, prečo psíka ukradol, krúti hlavou aj šéfka útulku.

Mobilný skener aj pes. Ako kontrolujú na ukrajinskej hranici

Fotoreportáž z priechodu vo Vyšnom Nemeckom.

Nagy chce kariéru ukončiť v Košiciach, má však aj iné ponuky

Definitívne by sa mal rozhodnúť začiatkom týždňa.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Gajdoš podáva trestné oznámenie vo veci Slovenských brancov

Minister chce, aby prokuratúra preskúmala činnosť organizácie.

Autorská strana Matúša Krčmárika

K riešeniu utečencov sme neprispeli ničím a ešte sa tým chválime

Po rokoch hovoríme stále to isté.

PRIEVIDZA

V Zemianskych Kostoľanoch sa zrazil vlak s nákladiakom

Vo vlaku bolo takmer šesťdesiat cestujúcich.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop