PREŠOV. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove vykonal pred začiatkom letnej sezóny niekoľko kontrol v zariadeniach spoločného stravovania a v stánkoch s rýchlym občerstvením na kúpaliskách.
Kontroly boli zamerané na ich pripravenosť na letnú sezónu. Hygienici sa zameriavajú aj na kontroly výrobcov a predajcov zmrzlín.
Ako uviedla prešovská regionálna hygienička Jana Mýtniková, zmrzlinárov kontrolujú v sezóne minimálne raz do týždňa, súvisia s tým odbery vzoriek zmrzlín a stery.
Počas letnej sezóny hygienici vykonávajú aj mimoriadne kontroly zamerané na pôvod tovaru, vybavenie meracími prístrojmi na kontrolu dodržiavania teplôt chladiacich a mraziacich zariadení.
Pri kontrole hygienickej úrovne podávania zmrzliny sa zameriavajú na používanie jednorazových rukavíc pri manipulácii so zmrzlinovým kornútikom, na odkladanie náradia aj na označovanie zmrzliny.
Výrobcovia sú povinní zverejniť informácie i o použitých farbivách a alergénoch.
Sleduje sa aj dodržiavanie času predaja vyrobených zmrzlín, kde je norma do 48 hodín.
Pri laboratórnych vyšetreniach vzoriek zmrzlín overujú kritériá zdravotnej bezpečnosti a prítomnosť nepovolených farbív.
Mikrobiologickým vyšetrením sterov z pracovného prostredia, pracovných plôch, odevov pracovníkov a rúk zamestnancov overujú dodržiavanie požiadaviek osobnej a prevádzkovej hygieny.
V troch vzorkách našli nepovolené farbivá
Prešovskí hygienici doteraz vykonali šesť kontrol u výrobcov zmrzlín v okresoch Prešov a Sabinov, pri ktorých odobrali 24 vzoriek zmrzlín. Vzorky v mikrobiologických ukazovateľoch zodpovedali požiadavkám platnej legislatívy.
V troch vzorkách zmrzlín hygienici zistili prítomnosť nepovolených farbív. Voči prevádzkovateľom už začali správne konanie, o výškach pokút Mýtniková neinformovala.
Hygienici sa v tomto období sústredia aj na kontroly zariadení, ktoré podávajú jedlá.
Zaujímajú sa o hygienickú úroveň pokrmov, dodržanie času podávania a teploty hotových pokrmov. V kontrolách budú pokračovať počas celej letnej sezóny.
Vo vytypovaných zariadeniach odoberajú vzorky hotových pokrmov na laboratórne vyšetrenie na overenie zdravotnej bezpečnosti a odoberajú aj stery z pracovného prostredia.
V máji a júni hygienici skontrolovali viacero zariadení, kde sa konali školy v prírode - v rekreačnej oblasti Drienica, v zariadení Lúčky - Potoky, v Penzióne Opalex Sigord a v zariadení v Kokošovciach.
Všetky prevádzky spĺňali požadované normy. Celkom vydali 19 rozhodnutí.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári