Korzár logo Korzár Prešov
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Hygienici kontrolujú reštaurácie aj stánky s občerstvením

Zmrzlinárov kontrolujú v sezóne minimálne raz do týždňa. V troch vzorkách našli nepovolené farbivá.

(Zdroj: ilustračné SME - Tomáš Benedikovič)

PREŠOV. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove vykonal pred začiatkom letnej sezóny niekoľko kontrol v zariadeniach spoločného stravovania a v stánkoch s rýchlym občerstvením na kúpaliskách.

Kontroly boli zamerané na ich pripravenosť na letnú sezónu. Hygienici sa zameriavajú aj na kontroly výrobcov a predajcov zmrzlín.

Ako uviedla prešovská regionálna hygienička Jana Mýtniková, zmrzlinárov kontrolujú v sezóne minimálne raz do týždňa, súvisia s tým odbery vzoriek zmrzlín a stery.

Počas letnej sezóny hygienici vykonávajú aj mimoriadne kontroly zamerané na pôvod tovaru, vybavenie meracími prístrojmi na kontrolu dodržiavania teplôt chladiacich a mraziacich zariadení.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Pri kontrole hygienickej úrovne podávania zmrzliny sa zameriavajú na používanie jednorazových rukavíc pri manipulácii so zmrzlinovým kornútikom, na odkladanie náradia aj na označovanie zmrzliny.

Výrobcovia sú povinní zverejniť informácie i o použitých farbivách a alergénoch.

Sleduje sa aj dodržiavanie času predaja vyrobených zmrzlín, kde je norma do 48 hodín.

Pri laboratórnych vyšetreniach vzoriek zmrzlín overujú kritériá zdravotnej bezpečnosti a prítomnosť nepovolených farbív.

Mikrobiologickým vyšetrením sterov z pracovného prostredia, pracovných plôch, odevov pracovníkov a rúk zamestnancov overujú dodržiavanie požiadaviek osobnej a prevádzkovej hygieny.

V troch vzorkách našli nepovolené farbivá

Prešovskí hygienici doteraz vykonali šesť kontrol u výrobcov zmrzlín v okresoch Prešov a Sabinov, pri ktorých odobrali 24 vzoriek zmrzlín. Vzorky v mikrobiologických ukazovateľoch zodpovedali požiadavkám platnej legislatívy.

Skryť Vypnúť reklamu

V troch vzorkách zmrzlín hygienici zistili prítomnosť nepovolených farbív. Voči prevádzkovateľom už začali správne konanie, o výškach pokút Mýtniková neinformovala.

Hygienici sa v tomto období sústredia aj na kontroly zariadení, ktoré podávajú jedlá.

Zaujímajú sa o hygienickú úroveň pokrmov, dodržanie času podávania a teploty hotových pokrmov. V kontrolách budú pokračovať počas celej letnej sezóny.

Vo vytypovaných zariadeniach odoberajú vzorky hotových pokrmov na laboratórne vyšetrenie na overenie zdravotnej bezpečnosti a odoberajú aj stery z pracovného prostredia.

V máji a júni hygienici skontrolovali viacero zariadení, kde sa konali školy v prírode - v rekreačnej oblasti Drienica, v zariadení Lúčky - Potoky, v Penzióne Opalex Sigord a v zariadení v Kokošovciach.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetky prevádzky spĺňali požadované normy. Celkom vydali 19 rozhodnutí.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 817
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 525
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 792
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 487
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 993
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 365
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 002
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 656
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 571
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 6 554
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Historik Henrich Hrehor.

Hodnotí aj súčasný stav v spoločnosti.

7 h
Vrtuľníky Black Hawk lietajú so študentami aj počas lockdowvnu. Slovak Training Academy zdôrazňuje, že to má odobrené hygienikmi.

Vrtuľníková akadémia sa drží toho, že študenti lietať smú.

7 h
Informačné tabule osadili až v priebehu januára. Do správnej výšky ich dajú na druhý pokus.

Na viacerých nových parkoviskách zabudli na informácie o spôsoboch platby.

7 h
Ilustračná fotka.

Sám už koronavírus prekonal.

7 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

14 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

12 h
Mobilné odberové miesto v budove ružinovskej Polikliniky.

V pondelok sa začalo na Slovensku celoplošné skríningové testovanie, ktoré potrvá do 27. januára.

21. jan

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop