Korzár logo Korzár Prešov
Nedeľa, 17. december, 2017 | Meniny má Kornélia
Pridajte si svoje mesto

Dobrú kaviareň tvoria sami ľudia, ktorí do nej chodia

Rozprávali sme sa so skúseným podnikateľom, ktorý v Prešove prevádzkoval a prevádzkuje niekoľko podnikov.

Vlasto Kráľ vo svojej kaviarni.(Zdroj: Martin Belej)

K letnému koloritu aj v Prešove patria posedenia v kaviarňach a podnikoch, ktorých v meste neustále pribúda. Ľudia si majú možnosť vyberať, a tak sme zisťovali, čo by vlastne také miesto, kam človek rád skočí na kávičku alebo drink, malo mať. Rozprávali sme sa so skúseným podnikateľom, ktorý úspešne v meste prevádzkoval a prevádzkuje niekoľko podnikov.

PREŠOV. Už takmer štvrťstoročie podniká v kaviarenskom biznise v Prešove Vlastimil Kráľ.

Vytvoril za ten čas niekoľko zaujímavých podnikov, momentálne vlastní dva, jeden nedávno otvoril v centre mesta.

Zaujímali nás jeho skúsenosti a názor na to, aká má byť kaviareň, ktorá má prilákať ľudí a čo musí spĺňať.

Začiatky po revolúcii

Kráľ vytvoril svoju prvú prešovskú kaviareň v roku 1991, keď sa po niekoľkých rokoch vrátil zo Švajčiarska.

„So spoločníkom sme založili druhú či tretiu súkromnú kaviareň v meste a dnes priznám, ani sme poriadne nevedeli, do čoho ideme. Videl som rozdiel medzi spôsobom podnikania tu a vo Švajčiarsku. Vznikol Eden, ktorý síce už dnes nie je na svete, ale žil 15 rokov.“

Na začiatku deväťdesiatych rokov boli zákazníci nastavení inak ako dnes, podľa Kráľa to bola tak trocha aj osvetová činnosť.

„Začali sme s úplne novým prístupom, ktorý dovtedy nebol samozrejmý. Boli celkom vtipné situácie, keď sa ľudia ohradzovali, prečo im dávame nejaké presso, alebo prečo je to víno také kyslé, keď oni chcú to svoje tradičné sladké Nitrianske knieža, alebo Venušino čaro... Bolo to aj o výchove zákazníka, priniesť kvalitnú kávu, klasické dobré drinky.“

Kaviareň robia ľudia

Vytvoriť úspešnú kaviareň, ktorá je niečím zaujímavá, má podľa skúseného podnikateľa viacero aspektov.

„Najprv treba nápad, vybrať si dobré miesto a vytvoriť interiér. Potom prichádza druhá fáza, oveľa dôležitejšia, treba nájsť ľudí, ktorí urobia tvár podniku. Má to mnoho úskalí a na tento problém naráža množstvo kaviarní a podnikov. Totiž, urobiť dnes dobrý interiér, určitý štýl, nie je problém, je to viac-menej vec peňazí. Ťažšie je ale udržať úroveň, ktorú ľuďom ponúknete. A kľúčový, ako všade v službách, je samozrejme personál,“ priznáva Kráľ.

Podľa jeho názoru sú však najdôležitejší zákazníci, ktorí do podniku chodia a vytvárajú jeho charakter a atmosféru.

„Kaviareň vlastne robí komunita ľudí, ktorí sa v nej stretáva. To je absolútne najdôležitejšie. Ak sa dá dokopy partia, ktorá sa v určitom prostredí dokáže baviť a cíti sa dobre, vracia sa tam, prídu za nimi ďalší. Mám s tým skúsenosti zo zabehnutého pubu v centre Prešova, ktorý funguje už 13 rokov, teraz sa to potvrdzuje aj v novej menšej kaviarni. Jeden je fajčiarsky, druhá pre tých, ktorým fajčenie prekáža. Dôležité totiž je aj to, aby ste si vo viacerých vlastných prevádzkach nevytvorili pre seba samého konkurenciu.“

Ľudia majú vyššie nároky

Bežný zákazník očakáva od kaviarne hlavne dve veci – príjemné prostredie a ponuku toho, čo vyhľadáva, čo má rád.

„Samozrejme, dôležité je odlíšiť sa niečím, čo ponúkate. Inú kávu, iné víno, iné pivo a vo všeobecnosti by sa nemal v celej ponuke podliezať určitý štandard, to by sa mohlo vypomstiť,“ tvrdí Kráľ.

Za dlhé roky, ktoré v Prešove pôsobí, badá aj zmenu nárokov zákazníkov. „Ľudia sa už naučili akceptovať lepšie podniky, hoci aj za viac peňazí. Sú náročnejší, naučili sa na vyšší štandard, vnímajú posedenie v kaviarni nielen ako konzumáciu, ale ako súčasť životného štýlu. Súvisí to aj s tým, že viac cestujú a dokážu porovnávať.“

To, že sa zákazníci vracajú, považuje Kráľ za zadosťučinenie.

„Úspech vnímam ani nie tak ekonomicky, ako skôr cez to, že robím služby, ktoré ľudia vyhľadávajú, vytvorili sa skupiny, ktoré sa do podnikov vracajú. To ma napĺňa a teší.“

Do podnikov patrí hudba

Kým pred niekoľkými rokmi bola v Prešove na vrchole hudobná klubová scéna, dnes sa väčšinou hráva naživo práve v kaviarňach a puboch. Kráľ, sám muzikant, to považuje za veľmi dôležitý prvok.

„Svojho času sme v tomto boli priekopníkmi. V pube v centre mesta sme urobili pár koncertov, mali sme tam napríklad Petra Lipu, Paľa Hammela, či ďalších veľmi zaujímavých muzikantov. Zábavné bolo, keď sa majitelia iných podnikov začali domnievať, že je to vysoko ziskové, ale potom pochopili, že je to naopak. Ale vytvára to ten bonus, ktorý ponúknete a odlišujete sa. Pre mňa bolo zaujímavé, že k nám začali chodiť hostia, ktorí mali radi štýl hudby, aký sa u nás hral.“

Vlasto hrá na bicích v kapele Edith, ktorá má v repertoári najmä swing a jazz.

„K hudbe som mal vzťah od malička, otec bol hudobník, aj syn je muzikant. Splnil som si sen, hrám na bicích v kapele, ktorá nás baví. Hudba je jedným zo zmyslov života, vnímam ju ako úžasnú vec.“

Zároveň netají, že pri zvládaní podnikania je dôležitý aj aktívny relax.

„Neviem si predstaviť, že by som robil tento biznis bez toho, aby som relaxoval na horách, lyžiach, korčuliach a podobne. Trávim v podniku večery a noci, takže musím aj aktívne relaxovať. Bez športu by to nešlo. Podobne je to aj s muzikou.“

Neprehliadnite tiež

ROZHOVOR

Obdarovávanie je odjakživa súčasťou ľudských vzťahov

Prítomnosť ducha Vianoc záleží len od nás.

V Perinbabe Juraj Jakubisko vešal hercov na hollywoodske šnúrky

Digitálna technológia mu otvorila možnosti.

Ondřej Vetchý: Do všetkého idem na plné pecky

V rozpakoch pripomína mladého čerta Vraníka, ktorého stvárnil v rozprávke.

ROZHOVOR

Vlastimil Harapes: V Košiciach sa cítim doma, žila tu moja mama

Aký má vzťah k Vianociam a k metropole východu?

Príbehy Košičanov, ktorí pre náboženstvo okúsili zlobu režimu

Ján Vecan Vianoce 1985 takmer nestihol pre pašovanie Biblií

Ako zvestovať evanjelium vo väzení? Nechať sa tam zavrieť.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Dres Neapola je mojou druhou kožou, tvrdí Hamšík. Slovák dokázal nevídanú vec.

Slovák Marek Hamšík vyrovnal klubový rekord Diega Maradonu.

KOMENTÁRE

Rok 1997: Keď Slovensko ostatným len zamávalo

Mečiar napĺňal učenie: Ak nás nechcú na Západe, pôjdeme na Východ.

TECH

Ako sa rozprávať s popieračmi vedy cez Vianoce a nehádať sa

Skúste sa zdržať okamžitého menovania a faktov.

EKONOMIKA

Plánujete živý stromček? Ako ho uskladniť, aby vydržal do Vianoc

Dobre uskladnený stromček by mal bez problémov vydržať.

Najčítanejšie na Prešov Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018
  9. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 29 132
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 6 539
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 3 625
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 802
  5. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 2 529
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 386
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 330
  8. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 279
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 073
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 950

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop