Korzár logo Korzár Prešov
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Dobrú kaviareň tvoria sami ľudia, ktorí do nej chodia

Rozprávali sme sa so skúseným podnikateľom, ktorý v Prešove prevádzkoval a prevádzkuje niekoľko podnikov.

Vlasto Kráľ vo svojej kaviarni.Vlasto Kráľ vo svojej kaviarni. (Zdroj: Martin Belej)

K letnému koloritu aj v Prešove patria posedenia v kaviarňach a podnikoch, ktorých v meste neustále pribúda. Ľudia si majú možnosť vyberať, a tak sme zisťovali, čo by vlastne také miesto, kam človek rád skočí na kávičku alebo drink, malo mať. Rozprávali sme sa so skúseným podnikateľom, ktorý úspešne v meste prevádzkoval a prevádzkuje niekoľko podnikov.

PREŠOV. Už takmer štvrťstoročie podniká v kaviarenskom biznise v Prešove Vlastimil Kráľ.

Vytvoril za ten čas niekoľko zaujímavých podnikov, momentálne vlastní dva, jeden nedávno otvoril v centre mesta.

Skryť Vypnúť reklamu

Zaujímali nás jeho skúsenosti a názor na to, aká má byť kaviareň, ktorá má prilákať ľudí a čo musí spĺňať.

Začiatky po revolúcii

Kráľ vytvoril svoju prvú prešovskú kaviareň v roku 1991, keď sa po niekoľkých rokoch vrátil zo Švajčiarska.

„So spoločníkom sme založili druhú či tretiu súkromnú kaviareň v meste a dnes priznám, ani sme poriadne nevedeli, do čoho ideme. Videl som rozdiel medzi spôsobom podnikania tu a vo Švajčiarsku. Vznikol Eden, ktorý síce už dnes nie je na svete, ale žil 15 rokov.“

Na začiatku deväťdesiatych rokov boli zákazníci nastavení inak ako dnes, podľa Kráľa to bola tak trocha aj osvetová činnosť.

„Začali sme s úplne novým prístupom, ktorý dovtedy nebol samozrejmý. Boli celkom vtipné situácie, keď sa ľudia ohradzovali, prečo im dávame nejaké presso, alebo prečo je to víno také kyslé, keď oni chcú to svoje tradičné sladké Nitrianske knieža, alebo Venušino čaro... Bolo to aj o výchove zákazníka, priniesť kvalitnú kávu, klasické dobré drinky.“

Skryť Vypnúť reklamu

Kaviareň robia ľudia

Vytvoriť úspešnú kaviareň, ktorá je niečím zaujímavá, má podľa skúseného podnikateľa viacero aspektov.

„Najprv treba nápad, vybrať si dobré miesto a vytvoriť interiér. Potom prichádza druhá fáza, oveľa dôležitejšia, treba nájsť ľudí, ktorí urobia tvár podniku. Má to mnoho úskalí a na tento problém naráža množstvo kaviarní a podnikov. Totiž, urobiť dnes dobrý interiér, určitý štýl, nie je problém, je to viac-menej vec peňazí. Ťažšie je ale udržať úroveň, ktorú ľuďom ponúknete. A kľúčový, ako všade v službách, je samozrejme personál,“ priznáva Kráľ.

Podľa jeho názoru sú však najdôležitejší zákazníci, ktorí do podniku chodia a vytvárajú jeho charakter a atmosféru.

„Kaviareň vlastne robí komunita ľudí, ktorí sa v nej stretáva. To je absolútne najdôležitejšie. Ak sa dá dokopy partia, ktorá sa v určitom prostredí dokáže baviť a cíti sa dobre, vracia sa tam, prídu za nimi ďalší. Mám s tým skúsenosti zo zabehnutého pubu v centre Prešova, ktorý funguje už 13 rokov, teraz sa to potvrdzuje aj v novej menšej kaviarni. Jeden je fajčiarsky, druhá pre tých, ktorým fajčenie prekáža. Dôležité totiž je aj to, aby ste si vo viacerých vlastných prevádzkach nevytvorili pre seba samého konkurenciu.“

Skryť Vypnúť reklamu

Ľudia majú vyššie nároky

Bežný zákazník očakáva od kaviarne hlavne dve veci – príjemné prostredie a ponuku toho, čo vyhľadáva, čo má rád.

„Samozrejme, dôležité je odlíšiť sa niečím, čo ponúkate. Inú kávu, iné víno, iné pivo a vo všeobecnosti by sa nemal v celej ponuke podliezať určitý štandard, to by sa mohlo vypomstiť,“ tvrdí Kráľ.

Za dlhé roky, ktoré v Prešove pôsobí, badá aj zmenu nárokov zákazníkov. „Ľudia sa už naučili akceptovať lepšie podniky, hoci aj za viac peňazí. Sú náročnejší, naučili sa na vyšší štandard, vnímajú posedenie v kaviarni nielen ako konzumáciu, ale ako súčasť životného štýlu. Súvisí to aj s tým, že viac cestujú a dokážu porovnávať.“

To, že sa zákazníci vracajú, považuje Kráľ za zadosťučinenie.

„Úspech vnímam ani nie tak ekonomicky, ako skôr cez to, že robím služby, ktoré ľudia vyhľadávajú, vytvorili sa skupiny, ktoré sa do podnikov vracajú. To ma napĺňa a teší.“

Do podnikov patrí hudba

Kým pred niekoľkými rokmi bola v Prešove na vrchole hudobná klubová scéna, dnes sa väčšinou hráva naživo práve v kaviarňach a puboch. Kráľ, sám muzikant, to považuje za veľmi dôležitý prvok.

„Svojho času sme v tomto boli priekopníkmi. V pube v centre mesta sme urobili pár koncertov, mali sme tam napríklad Petra Lipu, Paľa Hammela, či ďalších veľmi zaujímavých muzikantov. Zábavné bolo, keď sa majitelia iných podnikov začali domnievať, že je to vysoko ziskové, ale potom pochopili, že je to naopak. Ale vytvára to ten bonus, ktorý ponúknete a odlišujete sa. Pre mňa bolo zaujímavé, že k nám začali chodiť hostia, ktorí mali radi štýl hudby, aký sa u nás hral.“

Vlasto hrá na bicích v kapele Edith, ktorá má v repertoári najmä swing a jazz.

„K hudbe som mal vzťah od malička, otec bol hudobník, aj syn je muzikant. Splnil som si sen, hrám na bicích v kapele, ktorá nás baví. Hudba je jedným zo zmyslov života, vnímam ju ako úžasnú vec.“

Zároveň netají, že pri zvládaní podnikania je dôležitý aj aktívny relax.

„Neviem si predstaviť, že by som robil tento biznis bez toho, aby som relaxoval na horách, lyžiach, korčuliach a podobne. Trávim v podniku večery a noci, takže musím aj aktívne relaxovať. Bez športu by to nešlo. Podobne je to aj s muzikou.“

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Home (ale aj) Office
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 038
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 21 013
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 135
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 050
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 797
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 932
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 672
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 111
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 943
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 608
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Celoplošné testovanie si vyžiada tisíce ľudí. Kde ich vziať?

Na jedno miesto pripadá jeden vojak, potrebujeme naň však asi osem ľudí.

Vzorky na antigénne testy odoberú výterom z nosohltana.
Dobré ráno

Dobré ráno: Testovanie nám dá pár týždňov, a potom čo?

Má to byť najväčšia operácia v moderných dejinách Slovenska.

Podcast Dobré Ráno.

Koronavírus na Slovensku: Pribudlo ďalších šesť úmrtí, zomrel aj lekár z Oravy (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 30 695. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Ilustračné foto.
STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Vláda sa spolieha na ľudí, ktorých nemá

Slovensko má chronický nedostatok zdravotníkov.

Peter Tkačenko

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop