Korzár logo Korzár Prešov
Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Nie je slivka ako slivovica. Legálne pálenice trápia vysoké dane

Slovenskí pestovatelia zaplatia štátu za liter stopercentného vypáleného destilátu vyše päť eur.

Pavel Lechman v pestovateľskej pálenici.Pavel Lechman v pestovateľskej pálenici. (Zdroj: Michal Frank)

Niektorí preto pália v Maďarsku, kde bola nulovú daň, či v nekontrolovaných čiernych páleniciach. Tých je odhadom až štyridsaťtisíc. Podľa páleničiarov je riešenie znížiť sadzbu dane, na čom by v konečnom dôsledku zarobil aj štát a na trh s liehom by to vplyv nemalo.

GIRALTOVCE/PREŠOV. Blíži sa čas dozrievania ovocia a pálenia destilátov. Tie sú stredoeurópske špecifikum tak, ako „farebné“ destiláty (whisky, brandy...) v západnej Európe. Ovocinári si môžu dať vlastný kvas legálne vypáliť.

Na Slovensku je stále 40-tisíc čiernych páleníc. Tým legálnym navyše zavarili svojou legislatívou Maďari.

SkryťVypnúť reklamu

O tom, ako to je, sme sa zhovárali so skúseným páleničiarom Pavlom Lechmanom, predsedom Združenia páleníc a liehovarov na destiláty na Slovensku.

Čo je destilát

Zásadná otázka je, aký je rozdiel medzi destilátom a liehovinou. Mnoho ľudí to nerozlišuje. Destiláty sú čisté, vyrábajú sa len z ovocia.

Pochádzajú buď z pestovateľských páleníc, ale môžu ich vyrábať aj liehovary. Musia byť však príslušne označené. Liehovina sa robí zriedením liehu a pridaním arómy. Skutočné ovocie nikdy nevidela.

Laikom pomôže aj pomenovanie. Destilát je slivovica, hruškovica či čerešňovica. „Keď je to len hruška, slivka, je to liehovina. Na etikete musí byť jej zloženie,“ hovorí Lechman.

Čo sú pestovateľské pálenice

On sám patrí medzi zakladateľov združenia páleníc, ktoré vzniklo pred pätnástimi rokmi. Jeden z hlavných dôvodov boli prístupové rokovania pred vstupom do Európskej únie.

SkryťVypnúť reklamu

„Ak by sme nezaložili združenie, naše pálenice mohli zaniknúť. Únia totiž nepoznala takéto typy liehovarov. V pôvodných krajinách boli buď malé liehovary, alebo priemyselné. Liehovary na pestovateľské pálenie v pôvodných krajinách neboli,“ vysvetľuje Lechman. V tom čase bolo na Slovensku 132 páleníc, v súčasnosti je ich 187.

„Princíp pestovateľského pálenia je to, že pálenice slúžia občanom. Je to služba pre záhradkárov,“ vraví.

Ak má niekto sad s úrodou ovocia, môže správne pripraviť kvas (pálenica mu ho môže odmietnuť, ak nie je dobrý) a dať si ho vypáliť. Je to kontrolované, podľa zákona o výrobe a obehu liehu.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3T9R na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M3T9R na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  6. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  7. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. Úprava osobného motorového vozidla
  10. Important information for Brazilians living in Slovakia
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 462
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 240
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 534
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 991
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 643
  6. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 11 214
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 210
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje 9 631
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 615
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 524
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop