Korzár logo Korzár Prešov
Štvrtok, 19. júl, 2018 | Meniny má Dušana
Nájdete nás na webe

Redžepovičovci vyrábajú zmrzlinu v Hanušovciach už šesťdesiat rokov

Kľúčom k úspechu je údajne rokmi nezmenená chuť a chránená rodinná receptúra. Zastavil sa u nich aj Gott.

(Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

HANUŠOVCE NAD TOPĽOU. Redžepovičovu zmrzlinu už takmer 60 rokov vyrábajú v Hanušovciach nad Topľou.

Kľúčom k úspechu je údajne rokmi nezmenená chuť a chránená rodinná receptúra.

Hanušovskú zmrzlinu neponúkajú v cukrárni, ale na prízemí rodinného domu. Toho istého, kde ju v 50. rokoch minulého storočia začal predávať Nazmi Redžepovič, rodák z macedónskej Gornji Banice.

Vyučený cukrár zmrzlinár odišiel ešte ako tínedžer na skusy do sveta.

Do niekdajšieho Československa si priniesol svoj vlastný recept na zmrzlinu, s ktorým prešiel úspešne cez učňovské skúšky.

Článok pokračuje pod video reklamou

"Dedo najprv pracoval v železiarňach v Ostrave, postupne prešiel cez Žilinu, Košice a Prešov do Hanušoviec nad Topľou. Stretol tu babku, zamiloval sa a už odtadiaľ neodišiel," hovorí o svojom starom otcovi Slavomír Lechvár.

´Remeslo´ zdedil po svojich rodičoch.

Dedka poznali v celom regóne

Dedka Nazmiho kedysi poznali v celom regióne. Na zmrzlinárskom bicykli často vyrážal do okolitých obcí a mesta Giraltovce.

Známy bol svojím južanským temperamentom, cigaretou sivarom a imidžom obchodníka s oblekom a kravatou.

"Bol to gavalier. V časoch komunizmu mohol podnikať málokto, no dedovi sa to podarilo, doteraz nevieme ako. Uchovávam ešte jeho živnostenský list z roku 1951," ozrejmuje Lechvár.

Jeho dedko zomrel v roku 1991. Počas života, ďaleko od rodiska, zostal v súkromí verný svojmu islamskému vierovyznaniu.

Pochovaný je v Hanušovciach nad Topľou spolu so svojou manželkou Máriou.

Vychovali spolu troch synov Hamida, Fikriho, Martina a dcéru Tenasip Máriu.

Tradičná receptúra

Práve ona neskôr s manželom pokračovala v zmrzlinárskej tradícii, ktorej pokračovateľom je ich syn Slavomír.

"To vás jednoducho musí baviť, ináč to nejde. Je to veľká drina, ak to chcete robiť poctivo. Začínam pracovať každé ráno o pol piatej. Varím si vlastnú zmrzlinovú zmes, nie ako väčšina zmrzlinárov. Receptúru zachovávame tu istú ako za deda aj dnes. Odchýlky sú len mierne. Povedzme, sušené mlieko, z ktorého varím zmrzlinovú zmes, nie je až také kvalitné, aké bolo v minulosti," približuje zmrzlinár.

"Niekto sa môže priblížiť našej chuti, ale nepodarí sa ju napodobniť úplne. Základom je tajný recept na zmrzlinovú zmes," pokračuje Lechvár.

V skromnom suteréne domu sa predajú denne stovky kopčekov zmrzliny. Mimoriadne silná býva nedeľa, kedy vie padnúť aj tisícka.

Zákazníkmi sú zväčša ľudia mimo Hanušoviec, ktorí nimi prechádzajú na aute či bicykli.

Zastavil sa u nich aj Karel Gott

Medzi návštevníkmi sa občas objaví aj známa tvár.

"Pred pár rokmi sa u nás zastavil Karel Gott. Bol to pre mňa šok. Mal so sebou šoféra, ktorý poznal našu zmrzlinu, tak ho sem dotiahol," spomína Lechvár s úsmevom na prominentného hosťa.

Redžepovičova zmrzlina zostane zrejme naďalej iba záležitosťou Hanušoviec.

"Ľudia sa ma zvyknú pýtať, či nechcem prevádzku aj inde. Vravím, že nie, lebo to by som musel pustiť z ruky rodinnú receptúru, lebo by som sám všetko nestíhal, a to nechcem. Radšej sa tomu budem poctivo a naplno venovať iba tu v Hanušovciach," konštatuje Lechvár, ktorý si pred kariérou zmrzlinára odkrútil niekoľko rokov v armáde.

Chystajú zmeny

Hanušovskú prevádzku čakajú v blízkom čase zmeny. Nie však také, ktoré by dramaticky zmenili jej tvár či poslanie. Plánujú tu vybudovať malé parkovisko, sociálne zariadenie, možno ponúkať kávu.

"Ale nič viac. Nechceme tu mať rozličný tovar, chceme sa tu venovať tak, ako už dlhé desaťročia, predovšetkým zmrzline," podčiarkuje spomínaný Hanušovčan.

Redžepovičova zmrzlina sa vyrába od počiatku teplou cestou s vyše 70-percentným podielom mlieka.

Samozrejmosťou sú ako prísady poctivé kakao, čerstvé ovocie a v prípade farbív iba tie prírodné.

"Každý deň si dám naraz takých 12, 13 kopčekov zmrzliny. Ani po rokoch konzumácie sa mi nesprotivila. Je to aj taký odkaz pre zákazníkov, že je čerstvá, aby sa nebáli," vraví hanušovský zmrzlinár.

Toto leto má v ponuke citrónovú, kakaovú, rumovú, vanilkovú, jahodovú, karamelovú a banánovú.

Foto k článku: TASR/Milan Kapusta

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 957
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 394
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 280
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 485
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 048
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 983
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 491
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 212
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 847
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 025

Téma: Fotky, Fotografie a fotogalérie


Pozrite si tiež články z hlavnej témy Fotky, Fotografie a fotogalérie  na domov.sme.sk
Článok je zaradený aj do ďalších tém Sme v obrazoch

Neprehliadnite tiež

Dekan leteckej fakulty o nákupe stíhačiek: Je to zahmlievané rúškom utajenia

Ministerstvo ignorovalo odborníkov z košickej univerzity.

Pamätník Kuciaka a jeho priateľky z centra Košíc záhadne zmizol

O tom, kto a prečo ho zlikvidoval, nevedia aktivisti, knižnica ani magistrát.

Marihuanu pestoval vo veľkom, chcel zachrániť dom pred exekúciou

Gečan predával drogy, dostal takmer sedem rokov.

V Starej Ľubovni testujú novinku, plastové priechody pre chodcov

Krompašania na zebry osádzajú LED svietidlá.

Tatran Prešov si konkrétne ciele stanoví po šiestom kole

Počas stavby štadióna bude aj trénovať mimo domova.

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: V akom stave sú slovenské autobusy, ak ich nepustia do Rakúska

Aká je kvalita autobusov na cestách.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Majstra populizmu nemá kto nahradiť

Skutočný talent vie škodiť aj z opozície.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop