Korzár logo Korzár Prešov
Utorok, 26. september, 2017 | Meniny má Edita

Redžepovičovci vyrábajú zmrzlinu v Hanušovciach už šesťdesiat rokov

Kľúčom k úspechu je údajne rokmi nezmenená chuť a chránená rodinná receptúra. Zastavil sa u nich aj Gott.

(Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

HANUŠOVCE NAD TOPĽOU. Redžepovičovu zmrzlinu už takmer 60 rokov vyrábajú v Hanušovciach nad Topľou.

Kľúčom k úspechu je údajne rokmi nezmenená chuť a chránená rodinná receptúra.

Hanušovskú zmrzlinu neponúkajú v cukrárni, ale na prízemí rodinného domu. Toho istého, kde ju v 50. rokoch minulého storočia začal predávať Nazmi Redžepovič, rodák z macedónskej Gornji Banice.

Vyučený cukrár zmrzlinár odišiel ešte ako tínedžer na skusy do sveta.

Do niekdajšieho Československa si priniesol svoj vlastný recept na zmrzlinu, s ktorým prešiel úspešne cez učňovské skúšky.

"Dedo najprv pracoval v železiarňach v Ostrave, postupne prešiel cez Žilinu, Košice a Prešov do Hanušoviec nad Topľou. Stretol tu babku, zamiloval sa a už odtadiaľ neodišiel," hovorí o svojom starom otcovi Slavomír Lechvár.

´Remeslo´ zdedil po svojich rodičoch.

Dedka poznali v celom regóne

Dedka Nazmiho kedysi poznali v celom regióne. Na zmrzlinárskom bicykli často vyrážal do okolitých obcí a mesta Giraltovce.

Známy bol svojím južanským temperamentom, cigaretou sivarom a imidžom obchodníka s oblekom a kravatou.

"Bol to gavalier. V časoch komunizmu mohol podnikať málokto, no dedovi sa to podarilo, doteraz nevieme ako. Uchovávam ešte jeho živnostenský list z roku 1951," ozrejmuje Lechvár.

Jeho dedko zomrel v roku 1991. Počas života, ďaleko od rodiska, zostal v súkromí verný svojmu islamskému vierovyznaniu.

Pochovaný je v Hanušovciach nad Topľou spolu so svojou manželkou Máriou.

Vychovali spolu troch synov Hamida, Fikriho, Martina a dcéru Tenasip Máriu.

Tradičná receptúra

Práve ona neskôr s manželom pokračovala v zmrzlinárskej tradícii, ktorej pokračovateľom je ich syn Slavomír.

"To vás jednoducho musí baviť, ináč to nejde. Je to veľká drina, ak to chcete robiť poctivo. Začínam pracovať každé ráno o pol piatej. Varím si vlastnú zmrzlinovú zmes, nie ako väčšina zmrzlinárov. Receptúru zachovávame tu istú ako za deda aj dnes. Odchýlky sú len mierne. Povedzme, sušené mlieko, z ktorého varím zmrzlinovú zmes, nie je až také kvalitné, aké bolo v minulosti," približuje zmrzlinár.

"Niekto sa môže priblížiť našej chuti, ale nepodarí sa ju napodobniť úplne. Základom je tajný recept na zmrzlinovú zmes," pokračuje Lechvár.

V skromnom suteréne domu sa predajú denne stovky kopčekov zmrzliny. Mimoriadne silná býva nedeľa, kedy vie padnúť aj tisícka.

Zákazníkmi sú zväčša ľudia mimo Hanušoviec, ktorí nimi prechádzajú na aute či bicykli.

Zastavil sa u nich aj Karel Gott

Medzi návštevníkmi sa občas objaví aj známa tvár.

"Pred pár rokmi sa u nás zastavil Karel Gott. Bol to pre mňa šok. Mal so sebou šoféra, ktorý poznal našu zmrzlinu, tak ho sem dotiahol," spomína Lechvár s úsmevom na prominentného hosťa.

Redžepovičova zmrzlina zostane zrejme naďalej iba záležitosťou Hanušoviec.

"Ľudia sa ma zvyknú pýtať, či nechcem prevádzku aj inde. Vravím, že nie, lebo to by som musel pustiť z ruky rodinnú receptúru, lebo by som sám všetko nestíhal, a to nechcem. Radšej sa tomu budem poctivo a naplno venovať iba tu v Hanušovciach," konštatuje Lechvár, ktorý si pred kariérou zmrzlinára odkrútil niekoľko rokov v armáde.

Chystajú zmeny

Hanušovskú prevádzku čakajú v blízkom čase zmeny. Nie však také, ktoré by dramaticky zmenili jej tvár či poslanie. Plánujú tu vybudovať malé parkovisko, sociálne zariadenie, možno ponúkať kávu.

"Ale nič viac. Nechceme tu mať rozličný tovar, chceme sa tu venovať tak, ako už dlhé desaťročia, predovšetkým zmrzline," podčiarkuje spomínaný Hanušovčan.

Redžepovičova zmrzlina sa vyrába od počiatku teplou cestou s vyše 70-percentným podielom mlieka.

Samozrejmosťou sú ako prísady poctivé kakao, čerstvé ovocie a v prípade farbív iba tie prírodné.

"Každý deň si dám naraz takých 12, 13 kopčekov zmrzliny. Ani po rokoch konzumácie sa mi nesprotivila. Je to aj taký odkaz pre zákazníkov, že je čerstvá, aby sa nebáli," vraví hanušovský zmrzlinár.

Toto leto má v ponuke citrónovú, kakaovú, rumovú, vanilkovú, jahodovú, karamelovú a banánovú.

Foto k článku: TASR/Milan Kapusta

Téma: Fotky, Fotografie a fotogalérie


Pozrite si tiež články z hlavnej témy Fotky, Fotografie a fotogalérie  na domov.sme.sk
Článok je zaradený aj do ďalších tém Sme v obrazoch

Neprehliadnite tiež

Opravený plafón vynovenej križovatky VSS zateká

Ledva odovzdané dielo už ponúka viacero problematických detailov.

Traja Košičania žalujú ministerstvo a prokuratúru

Konaním podvodníka prišli o 168-tisíc vtedajších korún. Vinia štát.

Kalmus po odsúdení: Nič som neurobil

Samosudca vymeral košickému výtvarníkovi podmienečný štvormesačný trest.

Šafrankova ďakovačka po zápase rozbúrila dánskych fanúšikov

Nepovažuje za miláčika priaznivcov Aalborgu.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kažimír prezidentovi Kiskovi odporučil, aby sa vzdal daňového tajomstva

Kiskovi sa do vysvetľovania financovania kampane nechce, mimovládky by čakali viac.

DOMOV

Ľudí “na konci sveta“ župan v Prešove nezaujíma

Ľudí v Prešovskom samosprávnom kraji trápia cesty a nezamestnanosť.

Čo je nové na SME

SMEnaživo: Diskusia s kandidátmi na bratislavského župana

Príďte dnes o 18.00 diskutovať.

SVET

Merkelová nebude mať na Úniu čas, doma ju čaká veľa problémov

Francúzsko-nemecký motor Európy sa môže po voľbách zaseknúť.

Najčítanejšie na Prešov Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  3. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  6. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  7. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  3. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  4. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  5. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  6. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  7. Detské zúbky sú veda
  8. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  9. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 8 410
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 3 132
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 687
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 071
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 234
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 219
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 077
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 984
  9. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 837
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 795

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop