Korzár logo Korzár Prešov

Redžepovičovci vyrábajú zmrzlinu v Hanušovciach už šesťdesiat rokov

Kľúčom k úspechu je údajne rokmi nezmenená chuť a chránená rodinná receptúra. Zastavil sa u nich aj Gott.

(Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

HANUŠOVCE NAD TOPĽOU. Redžepovičovu zmrzlinu už takmer 60 rokov vyrábajú v Hanušovciach nad Topľou.

Kľúčom k úspechu je údajne rokmi nezmenená chuť a chránená rodinná receptúra.

Hanušovskú zmrzlinu neponúkajú v cukrárni, ale na prízemí rodinného domu. Toho istého, kde ju v 50. rokoch minulého storočia začal predávať Nazmi Redžepovič, rodák z macedónskej Gornji Banice.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vyučený cukrár zmrzlinár odišiel ešte ako tínedžer na skusy do sveta.

Do niekdajšieho Československa si priniesol svoj vlastný recept na zmrzlinu, s ktorým prešiel úspešne cez učňovské skúšky.

SkryťVypnúť reklamu

"Dedo najprv pracoval v železiarňach v Ostrave, postupne prešiel cez Žilinu, Košice a Prešov do Hanušoviec nad Topľou. Stretol tu babku, zamiloval sa a už odtadiaľ neodišiel," hovorí o svojom starom otcovi Slavomír Lechvár.

´Remeslo´ zdedil po svojich rodičoch.

Dedka poznali v celom regóne

Dedka Nazmiho kedysi poznali v celom regióne. Na zmrzlinárskom bicykli často vyrážal do okolitých obcí a mesta Giraltovce.

Známy bol svojím južanským temperamentom, cigaretou sivarom a imidžom obchodníka s oblekom a kravatou.

"Bol to gavalier. V časoch komunizmu mohol podnikať málokto, no dedovi sa to podarilo, doteraz nevieme ako. Uchovávam ešte jeho živnostenský list z roku 1951," ozrejmuje Lechvár.

Jeho dedko zomrel v roku 1991. Počas života, ďaleko od rodiska, zostal v súkromí verný svojmu islamskému vierovyznaniu.

SkryťVypnúť reklamu

Pochovaný je v Hanušovciach nad Topľou spolu so svojou manželkou Máriou.

Vychovali spolu troch synov Hamida, Fikriho, Martina a dcéru Tenasip Máriu.

Tradičná receptúra

Práve ona neskôr s manželom pokračovala v zmrzlinárskej tradícii, ktorej pokračovateľom je ich syn Slavomír.

"To vás jednoducho musí baviť, ináč to nejde. Je to veľká drina, ak to chcete robiť poctivo. Začínam pracovať každé ráno o pol piatej. Varím si vlastnú zmrzlinovú zmes, nie ako väčšina zmrzlinárov. Receptúru zachovávame tu istú ako za deda aj dnes. Odchýlky sú len mierne. Povedzme, sušené mlieko, z ktorého varím zmrzlinovú zmes, nie je až také kvalitné, aké bolo v minulosti," približuje zmrzlinár.

"Niekto sa môže priblížiť našej chuti, ale nepodarí sa ju napodobniť úplne. Základom je tajný recept na zmrzlinovú zmes," pokračuje Lechvár.

SkryťVypnúť reklamu

V skromnom suteréne domu sa predajú denne stovky kopčekov zmrzliny. Mimoriadne silná býva nedeľa, kedy vie padnúť aj tisícka.

Zákazníkmi sú zväčša ľudia mimo Hanušoviec, ktorí nimi prechádzajú na aute či bicykli.

Zastavil sa u nich aj Karel Gott

Medzi návštevníkmi sa občas objaví aj známa tvár.

"Pred pár rokmi sa u nás zastavil Karel Gott. Bol to pre mňa šok. Mal so sebou šoféra, ktorý poznal našu zmrzlinu, tak ho sem dotiahol," spomína Lechvár s úsmevom na prominentného hosťa.

Redžepovičova zmrzlina zostane zrejme naďalej iba záležitosťou Hanušoviec.

"Ľudia sa ma zvyknú pýtať, či nechcem prevádzku aj inde. Vravím, že nie, lebo to by som musel pustiť z ruky rodinnú receptúru, lebo by som sám všetko nestíhal, a to nechcem. Radšej sa tomu budem poctivo a naplno venovať iba tu v Hanušovciach," konštatuje Lechvár, ktorý si pred kariérou zmrzlinára odkrútil niekoľko rokov v armáde.

Chystajú zmeny

Hanušovskú prevádzku čakajú v blízkom čase zmeny. Nie však také, ktoré by dramaticky zmenili jej tvár či poslanie. Plánujú tu vybudovať malé parkovisko, sociálne zariadenie, možno ponúkať kávu.

"Ale nič viac. Nechceme tu mať rozličný tovar, chceme sa tu venovať tak, ako už dlhé desaťročia, predovšetkým zmrzline," podčiarkuje spomínaný Hanušovčan.

Redžepovičova zmrzlina sa vyrába od počiatku teplou cestou s vyše 70-percentným podielom mlieka.

Samozrejmosťou sú ako prísady poctivé kakao, čerstvé ovocie a v prípade farbív iba tie prírodné.

"Každý deň si dám naraz takých 12, 13 kopčekov zmrzliny. Ani po rokoch konzumácie sa mi nesprotivila. Je to aj taký odkaz pre zákazníkov, že je čerstvá, aby sa nebáli," vraví hanušovský zmrzlinár.

Toto leto má v ponuke citrónovú, kakaovú, rumovú, vanilkovú, jahodovú, karamelovú a banánovú.

Foto k článku: TASR/Milan Kapusta

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  2. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  3. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  4. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  5. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  7. Na Marka oharka do jarka
  8. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 30 273
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 631
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 427
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 416
  5. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 6 540
  6. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí 4 795
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 359
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 107
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu