HANUŠOVCE NAD TOPĽOU. Redžepovičovu zmrzlinu už takmer 60 rokov vyrábajú v Hanušovciach nad Topľou.
Kľúčom k úspechu je údajne rokmi nezmenená chuť a chránená rodinná receptúra.
Hanušovskú zmrzlinu neponúkajú v cukrárni, ale na prízemí rodinného domu. Toho istého, kde ju v 50. rokoch minulého storočia začal predávať Nazmi Redžepovič, rodák z macedónskej Gornji Banice.
Vyučený cukrár zmrzlinár odišiel ešte ako tínedžer na skusy do sveta.
Do niekdajšieho Československa si priniesol svoj vlastný recept na zmrzlinu, s ktorým prešiel úspešne cez učňovské skúšky.
"Dedo najprv pracoval v železiarňach v Ostrave, postupne prešiel cez Žilinu, Košice a Prešov do Hanušoviec nad Topľou. Stretol tu babku, zamiloval sa a už odtadiaľ neodišiel," hovorí o svojom starom otcovi Slavomír Lechvár.
´Remeslo´ zdedil po svojich rodičoch.
Dedka poznali v celom regóne
Dedka Nazmiho kedysi poznali v celom regióne. Na zmrzlinárskom bicykli často vyrážal do okolitých obcí a mesta Giraltovce.
Známy bol svojím južanským temperamentom, cigaretou sivarom a imidžom obchodníka s oblekom a kravatou.
"Bol to gavalier. V časoch komunizmu mohol podnikať málokto, no dedovi sa to podarilo, doteraz nevieme ako. Uchovávam ešte jeho živnostenský list z roku 1951," ozrejmuje Lechvár.
Jeho dedko zomrel v roku 1991. Počas života, ďaleko od rodiska, zostal v súkromí verný svojmu islamskému vierovyznaniu.
Pochovaný je v Hanušovciach nad Topľou spolu so svojou manželkou Máriou.
Vychovali spolu troch synov Hamida, Fikriho, Martina a dcéru Tenasip Máriu.
Tradičná receptúra
Práve ona neskôr s manželom pokračovala v zmrzlinárskej tradícii, ktorej pokračovateľom je ich syn Slavomír.
"To vás jednoducho musí baviť, ináč to nejde. Je to veľká drina, ak to chcete robiť poctivo. Začínam pracovať každé ráno o pol piatej. Varím si vlastnú zmrzlinovú zmes, nie ako väčšina zmrzlinárov. Receptúru zachovávame tu istú ako za deda aj dnes. Odchýlky sú len mierne. Povedzme, sušené mlieko, z ktorého varím zmrzlinovú zmes, nie je až také kvalitné, aké bolo v minulosti," približuje zmrzlinár.
"Niekto sa môže priblížiť našej chuti, ale nepodarí sa ju napodobniť úplne. Základom je tajný recept na zmrzlinovú zmes," pokračuje Lechvár.
V skromnom suteréne domu sa predajú denne stovky kopčekov zmrzliny. Mimoriadne silná býva nedeľa, kedy vie padnúť aj tisícka.
Zákazníkmi sú zväčša ľudia mimo Hanušoviec, ktorí nimi prechádzajú na aute či bicykli.
Zastavil sa u nich aj Karel Gott
Medzi návštevníkmi sa občas objaví aj známa tvár.
"Pred pár rokmi sa u nás zastavil Karel Gott. Bol to pre mňa šok. Mal so sebou šoféra, ktorý poznal našu zmrzlinu, tak ho sem dotiahol," spomína Lechvár s úsmevom na prominentného hosťa.
Redžepovičova zmrzlina zostane zrejme naďalej iba záležitosťou Hanušoviec.
"Ľudia sa ma zvyknú pýtať, či nechcem prevádzku aj inde. Vravím, že nie, lebo to by som musel pustiť z ruky rodinnú receptúru, lebo by som sám všetko nestíhal, a to nechcem. Radšej sa tomu budem poctivo a naplno venovať iba tu v Hanušovciach," konštatuje Lechvár, ktorý si pred kariérou zmrzlinára odkrútil niekoľko rokov v armáde.
Chystajú zmeny
Hanušovskú prevádzku čakajú v blízkom čase zmeny. Nie však také, ktoré by dramaticky zmenili jej tvár či poslanie. Plánujú tu vybudovať malé parkovisko, sociálne zariadenie, možno ponúkať kávu.
"Ale nič viac. Nechceme tu mať rozličný tovar, chceme sa tu venovať tak, ako už dlhé desaťročia, predovšetkým zmrzline," podčiarkuje spomínaný Hanušovčan.
Redžepovičova zmrzlina sa vyrába od počiatku teplou cestou s vyše 70-percentným podielom mlieka.
Samozrejmosťou sú ako prísady poctivé kakao, čerstvé ovocie a v prípade farbív iba tie prírodné.
"Každý deň si dám naraz takých 12, 13 kopčekov zmrzliny. Ani po rokoch konzumácie sa mi nesprotivila. Je to aj taký odkaz pre zákazníkov, že je čerstvá, aby sa nebáli," vraví hanušovský zmrzlinár.
Toto leto má v ponuke citrónovú, kakaovú, rumovú, vanilkovú, jahodovú, karamelovú a banánovú.
Foto k článku: TASR/Milan Kapusta
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári