V obci Hrabkov v Prešovskom okrese odštartujú v sobotu siedmy ročník súťaže v jedení zemiakovo-bryndzových pirohov s názvom Pirohy o tri rohy. Do tohto ročníka sa prihlásilo zatiaľ okolo 15 družstiev.
HRABKOV. Súťažiť sa bude tak, že súťažiacim zaviažeme dva prsty lepiacou páskou a budú jesť iba troma prstami. Do misky sa dáva pre troch súťažiacich 30 pirohov.
Následne to pokračuje vylučovacím spôsobom, teda víťazi postúpia do ďalšieho kola. Keď absolvujú aspoň tri kolá, musíme rátať s tým, že jedno trojčlenné družstvo zje 90 až 120 pirohov, povedal predseda organizačného výboru Marián Čech.
Okrem toho budú pirohy pripravené aj pre nesúťažných hostí a návštevníci si budú môcť aj zatancovať. Podľa Čecha chcú tento rok pripraviť spolu 3500 až 4000 kusov zemiakovo-bryndzovej pochúťky.
Účasť prisľúbili motorkári aj policajti
Už v sobotu ráno o 6.00 h sa schádzajú v miestnej reštaurácii hlavný kuchár spolu s desiatimi lepičkami, ktorí spolu pirohy uvaria. Hotoví sú tak okolo 10.00 h.
Počas minulých ročníkov sa spotrebovalo na ich prípravu asi 80 kilogramov múky, viac ako 60 kilogramov zemiakov a 20 až 25 kilogramov bryndze.
Najstarší súťažiaci pochádzajú z obce Hrabkov, tento rok sa očakáva, že budú zostavené hneď dve miestne družstvá.
Účasť prisľúbili napríklad aj tímy motorkárov či prešovských mestských policajtov a ďalší súťažiaci z Prešova, okolitých obcí a dokonca i z Košíc.
Zmerať sily v jedení pirohov by si mali aj ženy. Novinkou tohto ročníka bude aj súťaž v pití piva, no nepôjde o vypitie pollitra, ale celého litra piva.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári