Vôňa kapusty sa niesla Kendicami (okr. Prešov) v sobotu popoludní. Počas piateho ročníka Kendických kapustových slávností sa nielen spievalo, tancovalo a ochutnávalo, ale aj pracovalo. Pri nakladaní kapusty.
KENDICE. Hodovanie ako sa patrí mali v sobotu v obci pri Prešove. Kendičania, známi ako „kapustare“ opäť pozývali na tie najlepšie dobroty, aké z kapusty varili už ich predkovia.
Myšlienka podujatia skrsla pred ôsmimi rokmi. Už vtedy sa tu konal folklórny festival V Kendzicoch vešelo. Chcelo to však ešte niečo originálne, čo iné obce nemajú. Stavili teda na to, čo ich charakterizuje. Na kapustu.
„A prečo kapustare? Lebo každú nedeľu sa kedysi v Kendiciach vo väčšine rodín jedla v nedeľu na raňajky kapusta. My si teda symbolicky pripomíname to, čím sme boli známi široko ďaleko. Naša kapusta napríklad v rámci Československa štyrikrát vyhrala vo veľkosti kapustnej hlavy, keď mala 16 – 17 kg,“ prezradil pozadie starosta obce Jozef Hlavatý (nez.).
Pre neho je obľúbenou špecialitou kapusta „na hajduk“. „Tú pripravovala moja mama i babka a konzumovali ju aj tí najchudobnejší. Je to surová kapusta uvarená vo vode. Kto mohol, ten pridal i slaninky či klobásky,“ prezradil starosta.
Naložili kapustu ako kedysi
V rámci programu sa súťažilo o najkrajšiu kapustovú hlavu, vystúpili folklórne súbory Petroviančan a Kendičan. Práve domáci folkloristi predviedli aj originálne nakladanie kapusty so všetkým, čo k nemu patrí. Spevom, dobrou náladou, sudom, hoblíkom, peknou dievčinou i nejakým tým oldomášom.
Počas tohto ročníka sa opäť vrátili k pôvodnému modelu. Kým minulý rok im s varením pomáhala firma, tento rok stavili na domácich kuchárov.
„Vraciame sa k tradíciám. Naše mamy a tety z Kendíc nám varia s láskou, čo má u ľudí obrovský pozitívny ohlas. Viac sme zapojili ľudí, sami prejavujú veľký záujem, takže nemáme núdzu naplniť program,“ prezradil jeden z organizátorov a moderátor podujatia Ondrej Gubač. Ako sme zistili, jeho naobľúbenejším kapustovým jedlom je segedínsky guláš, ktorý vraj nik nenavarí lepšie ako jeho mama.
Foto: Mária Pihuličová
Varí celá rodina
Pri stánkoch sa dalo pochutnať na rôznych dobrotách – pirohoch, lokšách i kapuste v rôznej podobe.
„Dnes sme navarili paradajkovú kapustu so smotanou so zapraženou cibuľkou a so špekáčikom,“ prezradila Kendičanka Lukrécia Hatoková. Tá do varenia zapojila celú rodinu – svokra pomáhala s rezaním kapusty, mama dochucovala, sestra s manželom asistovali v stánku. Na prvom ročníku varili holúbky a strapačky s kapustou, teraz padol výber na fantastickú paradajkovú kapustu.
„Päť paradajkových pretlakov, 4 šľahačkové smotany, 10 cibuliek, kilo a pol špekáčikov a hlavne 18 kíl kapusty,“ prezradila recept manažérka družstva.
Po dobrote sa len tak zaprášilo. „Teraz tu máme tretí osemlitrový hrniec. Návštevníci si chvália a vracajú sa. Máme ešte jeden hrniec. Ak sa zje aj ten, tak asi pôjdeme zas variť,“ smiala sa Lukrécia.
Ochutnať a zaspievať prišli i Kollárovci
Vyvrcholením kapustového dňa bol koncert Kollárovcov. Tí už ostali verní svojmu menu a roztancovali stovky hostí. Zneli známe piesne ako Goraľu cy či ne žaľ, Ej goraľ jo se goraľ, ale i novinky z ich posledného albumu ako Mariša či Neodchádzaj.
„Sme tu po prvýkrát a atmosféra bola výborná. Veľmi nás tešilo i prekvapilo, že je tu i toľko malých detí. Skvelí boli i samotní súťažiaci, veľmi dobre sa nám hralo,“ zhodnotil po koncerte Štefan Kollár.
Toho by tam boli hneď aj oženili, záujem mala súťažiaca pani Pavlína, ktorá by mu mohla byť vari i babkou.
„Stretávame sa s tým občas, ale nie často,“ zasmial sa Štefan, ktorý si domov niesol pozvanie na kávu. Kapustu vraj obľubuje veľmi, hoci jej nezje možno toľko, koľko by mal. Najradšej však má šťavu z kapusty, tzv. juchu. Aj ich koncert končil, ako inak, známou ľudovkou Kapusta, kapusta.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári