Dni európskeho kultúrneho dedičstva na Slovensku vo Svidníku oslávia Dňom ľudových tradícií a súťažným varením pirohov.
SVIDNÍK. V nedeľu dopoludnia otvoria v miestnom skanzene prehliadku remesiel a tradičných ľudových zvyklostí.
Popoludní sa budú variť tradičným spôsobom pirohy a následne si na nich pochutnajú nielen diváci, ale aj súťažní jedáci.
Dôraz sa však dáva na varenie tohto pokrmu tak, ako ho pripravovali staré mamy.
Dvoj- až trojčlenné družstvá
Ako povedala kultúrno-programová manažérka Múzea ukrajinskej kultúry Ľudmila Ražina, súťaže sa môžu zúčastniť dvoj- až trojčlenné družstvá, ktoré v časovom limite jednej hodiny pripravia cesto, vyhotovia a uvaria najmenej 50 kusov pirohov s dvoma druhmi plniek.
Dôležité je, aby uvarili pirohy z jedného kilogramu múky a bez akýchkoľvek moderných pomôcok. Potrebovať budú len dosku, valček na cesto, propán-butánový varič, hrnce na varenie, cedidlo, misy na uloženie a omastenie pirohov.
Porota nezje všetko
Po spracovaní všetkého cesta a uvarení 50 pirohov bude súťažiacim stopnutý čas a pirohy sa odnesú porote.
Nebude sa hodnotiť ich chuť, skôr iné kritériá ako napríklad najveselší tím, najrýchlejšie pripravené pirohy a podobne.
Tie, ktoré nezje porota, poputujú na stôl malým aj dospelým jedákom, ktorí si budú merať sily v jedení pirohov, a ostatné sa ujdú divákom.
Tešiť sa možno na sladké aj slané varianty, dokonca každoročne súťažiaci pripravujú aj netradičné plnky, a keďže sa očakáva príchod poľského i ukrajinského tímu, zastúpenie budú mať aj zahraničné chute.
Bohatý program
V rámci Dňa ľudových tradícií bude o 10.00 h otvorená výstava ovocia a zeleniny, taktiež budú prezentované ukážky úľov či včelárskych pomôcok a produktov, tradičných remesiel ako napríklad spracovania prútia, hliny, dreva, kovu či koží.
Pripravené bude aj detské zábavno-kreatívne ihrisko a ďalší kultúrny program.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári