Prešovskí hygienici evidujú tento týždeň tridsať ochorení na salmonelózu. Pre epidémiu je do konca týždňa zavretá Základná škola Májové námestie. Je podozrenie, že niektoré deti sa nakazili práve v jej školskej jedálni, potvrdiť sa to však hygienikom nepodarilo. Ostatné prešovské školy fungujú normálne.
Agentúrny text sme nahradili autorským článkom redakcie Korzára.
PREŠOV. V Základnej škole (ZŠ) Májové námestie v Prešove je vyhlásené riaditeľské voľno. Žiaci sa do nej vrátia až v pondelok.
Hygienici potvrdili, že na tejto ZŠ došlo k epidemickému výskytu ochorení na salmonelózu.
Vzorky sa neuchovali
Ako naznačila televízia Markíza, salmonelózu mohla spôsobiť omáčka počas pondelkového obeda. Vzorky tohto jedla sa však neuchovali, keďže príznaky ochorenia sa objavili až po štyroch dňoch.
„V rámci epidemiologického šetrenia bolo zistené, že chorí 14. septembra konzumovali v školskej jedálni šarišskú ľuštu a špenátové halušky so syrovou omáčkou. Prvé príznaky ochorenia boli zaznamenané na ďalší deň. V klinickom obraze dominovali početné vodnaté stolice, zvracanie, bolesti brucha, nechutenstvo, febrility,“ uviedla v stanovisku Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove jeho riaditeľka Jana Mýtniková.
V školskej jedálni bol vykonaný štátny zdravotný dozor spojený s odberom sterov z pracovného prostredia a rúk zamestnancov.
Vzorky stravy sa podľa hygienikov nedali odobrať, keďže prevádzkovateľ ich musí uchovávať 48 hodín a „prvé prípady ochorenia boli hlásené až štyri dni po konzumácii uvedenej stravy“.
V každom prípade bol nariadený dočasný zákaz výkonu epidemiologicky závažných činností a lekársky dohľad.
Riaditeľka školy udelila do piatka voľno z dôvodu prerušenia prevádzky školskej jedálne.
Výsledky nie sú známe
Oslovili sme zriaďovateľa školy, teda mesto Prešov. Podľa hovorkyne Veroniky Kmetóny Gazdovej mesto intenzívne komunikuje s RÚVZ v Prešove, „musíme však počkať na výsledok prvých výterov a to by malo byť asi v piatok“.
Tlmočila aj vyjadrenie hygieničky pre médiá: „Pracovníci hygieny vykonali previerku celej stravovacej prevádzky a tá kuchyňa je jednou z najlepších školských kuchýň. Dodržiavajú všetky predpisy, majú v poriadku dodacie listy, použité vajcia neboli preexpirované... Teda nevieme potvrdiť ani vyvrátiť, či nákazu spôsobilo požité jedlo, alebo nákaza prebehla kontaktom.“
Žiadne iné problémy tohto typu sa nevyskytli: „Nevieme o salmonele na žiadnej zo škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešove, naposledy bola žltačka typu A v MŠ Bernolákova v roku 2009.“
Škola začala hneď konať
Riaditeľka ZŠ Májové námestie Dana Štucková vyslovila ľútosť nad zdravotnými problémami detí.
„Prvý nárast chorých deti sme zaznamenali vo štvrtok 17. septembra. Nemali sme žiadnu informáciu o výskyte salmonelózy u našich žiakov. V piatok sme sa dozvedeli, že u našich niektorých chorých detí je podozrenie na salmonelózu, ale niektorí rodičia po našom overovaní nám ako diagnózu svojich detí uvádzali črevnú chrípku. Napriek tomu, že sme o výskyte tejto choroby nemali žiadne iné informácie, urobili sa opatrenia. Súbežne s informáciou o zvýšenej chorobnosti našich žiakov v škole sme zvýšili dezinfekciu hygienických zariadení a miestnosti, kde sa žiaci pohybujú. Samozrejme, že aj v kuchyni bola nariadená a vykonaná intenzívna dezinfekcia,“ opísala priebeh udalostí zriaďovateľovi riaditeľka ZŠ Májové námestie.
Ešte v piatok škola z vlastnej iniciatívy zisťovala u lekárky, ktorú navštevuje väčšina žiakov, či vie potvrdiť túto diagnózu.
„Pani doktorka ešte nemala výsledky výterov. V pondelok 21. septembra sme dostali prvú informáciu emailom od rodiča, že u jeho dieťaťa sa salmonela potvrdila. Druhý prípad výskytu salmonely u svojho dieťaťa nám osobne oznámila matka. Po týchto informáciách sme telefonicky oznámili na RÚVZ Prešov informáciu rodičov o výskyte salmonely. Žiadali sme ich o pokyny pre školu, čo má škola urobiť, aby sa ochorenie ďalej nešírilo,“ pokračovala v opise sledu udalostí.
Podľa prvých pokynov z hygieny mala škola zvýšiť dezinfekciu, čo spravila.
V utorok zamestnanci hygieny kontrolovali školskú jedáleň.
„Po vykonaní kontroly škole bolo oznámené, že zamestnancom kuchyne bude zamedzený pracovný výkon za účelom odberu biologického materiálu a ďalšie predbežné opatrenia dostaneme formou rozhodnutia. Žiadne iné obmedzenia škola nedostala. Napriek tomu škola vyhlásila riaditeľské voľno,“ doplnila riaditeľka.
„Nie je nám ľahostajné zdravie našich žiakov, a preto urobíme všetko, aby sa taká situácia v našej škole neopakovala.“
Informácie potvrdili aj hygienici: „Zo strany RÚVZ so sídlom v Prešove bolo vydané predbežné opatrenie, ktorým bolo základnej škole uložené vykonať účinnú dezinfekciu všetkých priestorov v prevádzke školskej jedálne, zabezpečiť odber vzoriek biologického materiálu od zamestnancov školskej jedálne za účelom určenia pôvodcu prenosného ochorenia a zdržať sa prevádzkovania stravovacej časti základnej školy do doby vykonania účinnej dezinfekcie.“
V piatok sa chystajú na ďalšiu kontrolu stravovacieho zariadenia aj zamestnankyne oddelenie školstva.
Foto k článku: Michal Frank
Tridsať nakazených
Zdroj nákazy sa nenašiel. Faktom ostáva, že epidémia choroby vypukla.
„Z celkového počtu 613 exponovaných osôb bolo zatiaľ k dnešnému dňu (štvrtok, 24. 9. - pozn. red.) potvrdených 30 prípadov ochorenia. U všetkých chorých bola z výteru z konečníka bakteriologickým vyšetrením potvrdená Salmonella enteritidis. Ďalšie prípady sú v štádiu epidemiologického vyšetrovania. Prvé potvrdené prípady boli na oddelenie epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove nahlásené v piatok 18. septembra,“ konštatuje RÚVZ v Prešove.
Fakty
Čo je salmonelóza
Salmonelóza je akútne bakteriálne črevné ochorenie s typickými klinickými príznakmi: časté riedke stolice, bolesti brucha, zvracanie, nausea, febrility. Inkubačná doba 6 - 48 hodín.
Prenos sa uskutočňuje alimentárnou cestou, najčastejšie požitím nedokonale tepelne spracovaných potravín živočíšneho pôvodu (mäso, mäsové výrobky, vajcia, výrobky z vajec), resp. sekundárnou kontamináciou.
Základnými preventívnymi opatreniami v prípade tejto nákazy sú dostatočná tepelná úprava potravín živočíšneho pôvodu a prísne dodržiavanie zásad osobnej hygieny.
frk
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári