Korzár logo Korzár Prešov

Káva môže mať aj odtiene ovocných chutí

Skúsená baristka hovorí o kávičkových trendoch, vyvracia mýty a pomenúva veci tak, aké v skutočnosti sú.

Anna Ribovičová hovorí, že espresso by sa malo servírovať len do porcelánu.Anna Ribovičová hovorí, že espresso by sa malo servírovať len do porcelánu. (Zdroj: Anna Košuthová)

Káva symbolizuje priateľské stretnutia, oddych, filozofovanie o živote a relax. Konzumenti však majú z jej pitia zážitok len vtedy, ak je dobre pripravená a chutí. To, že má byť horká, je len mýtus. Správne pripravená káva obsahuje antioxidanty a nesprávne zaliata má v sebe karcinogény. Štyri šálky denne sú primeranou dennou dávkou. Kaviareň Dublin Cafe sa stala v Prešove vyhľadávanou prevádzkou práve preto, lebo tam ponúkajú kvalitnú kávu so srdcom, vyškoleným personálom aj citom pre požiadavky zákazníka. To všetko nie náhodou. Stavili na odbornosť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

PREŠOV. Skúsená baristka Anna Ribovičová má za sebou medzinárodné skúšky cez Speciality Coffee Asociation of Europe.

Dosiahla level dva a certifikát platný v 70 krajinách sveta. Práve v kaviarni Dublin Cafe, kde je aj manažérkou sa s konateľom Tomášom Callom stali priekopníkmi v ponuke a príprave výberovej kávy.

„Boli sme prví, ktorí v Prešove začali ponúkať nie tradičné veľké espresso, čo je škodlivá káva, lebo tam prebieha extrakcia a okrem kofeínu sa vylučujú aj škodlivé látky, ale predĺžené espresso. Hosťovi dávame ku káve horúcu vodu a tým si môže kávu zjemniť podľa vlastnej chuti,“ vysvetlila nám Anna Ribovičová.

Chuť kávy, podobne ako čaju či vína sa zvýrazní prípravou, ale najdôležitejšia je surovina, z ktorej sa pripravuje. Stačí si len dobre vybrať a nenechať sa oklamať pekným obalom.

SkryťVypnúť reklamu

„V obchodných domoch ju nájdete ťažko. Skôr by som hľadala špecializované obchody alebo pražiarne. Myslím, že v hociktorej lepšej kaviarni personál rád poradí akým spôsobom sa dá vami vybratý druh kávy správne pripraviť. My to robíme bežne a teší nás, že nám ľudia kladú zvedavé otázky a vieme im tak ušiť nápoj na mieru. Robíme aj workshopy pre verejnosť, kde majú možnosť ochutnať kávu z rôznych kútov sveta a hovoríme im o rozdieloch,“ dodala baristka, ktorá má za sebou úspechy na rôznych súťažiach.

Práve z dôvodu, aby naučili ľudí rozoznávať kvalitu, v ponuke majú rôzne kávy. Výberové kyslejšie druhy alebo s príchuťou ovocia, orechov, karamelu či čokolády.

Kávu sa snažia posunúť na vyššiu úroveň aj prípravou kokteilov. Napríklad kombináciu kávy s pomarančovou šťavou a javorovým sirupom alebo s tonicom a citrónom.

SkryťVypnúť reklamu

V zahraničí sú podobné kokteily bežné, slovenská verejnosť si na nich ešte len zvyká.

Anna Ribovičová na súťaži. Ako baristka sa zúčastnila viacerých majstrovstiev a úspešne. Foto: archív

Punc kvality dodávajú aj pražiarne

Tam sa totiž ovplyvní chuť kávy. Sú aj také, ktoré ju „upražia“ tak, že káva chutí ako spálená pneumatika, nehovoriac o škodlivinách.

„Pražením sa dajú skryť rôzne defekty kávy aj plesne. Sú však aj pražiarne, kde to robia poctivo, odborne, majú chuť a zápal a práve také vyhľadávame. Vieme, že tam dostaneme to najlepšie, čo je na trhu, lebo nakupujú priamo u farmárov a nie na burze. Občas cestujeme aj do zahraničia, hoci dovozom sa cena kávy zvyšuje,“ povedala na okraj zásobovania Anna Ribovičová.

Na otázku, koľko druhov zvyknú mať v ponuke naraz, odpovedala, že je to rôzne.

Salvador, Robusta, Arabica, všetky druhy poskytujú širokú škálu chutí aj vôní, ktoré závisia od toho, v akých klimatických podmienkach rástli a ako boli spracované.

„Ak pražiar odvedie svoju prácu dobre, jediný, kto ju môže pokaziť je už len barista pri príprave,“ prezradila Ribovičová.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C3VJK na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Kam smerujú peniaze bohatých?
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 142
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 743
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 152
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 853
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 298
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 563
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 399
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 243
  1. Martin Fronk: Smernica č. 666/2025 Z.z.
  2. Martin Fronk: Keď metla prednáša o gramotnosti
  3. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 2.
  4. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 1.
  5. Milan Srnka: Ficov parlamentný rybník
  6. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť
  7. Ľudmila Križanovská: Charakter človeka sa spozná v náročných životných situáciách. Je to naozaj tak?
  8. Tomas Hlavaty: Ateizmus a viera: Dve pasáže z Levovej homílie, ktoré vyvolávajú pochybnosti
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 260
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 341
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 020
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 931
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 146
  6. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 057
  7. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 6 956
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 665
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Martin Fronk: Smernica č. 666/2025 Z.z.
  2. Martin Fronk: Keď metla prednáša o gramotnosti
  3. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 2.
  4. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 1.
  5. Milan Srnka: Ficov parlamentný rybník
  6. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť
  7. Ľudmila Križanovská: Charakter človeka sa spozná v náročných životných situáciách. Je to naozaj tak?
  8. Tomas Hlavaty: Ateizmus a viera: Dve pasáže z Levovej homílie, ktoré vyvolávajú pochybnosti
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 260
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 341
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 020
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 931
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 146
  6. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 057
  7. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 6 956
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 665
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu