Korzár logo Korzár Prešov
Utorok, 17. júl, 2018 | Meniny má Bohuslav
Nájdete nás na webe

Káva môže mať aj odtiene ovocných chutí

Skúsená baristka hovorí o kávičkových trendoch, vyvracia mýty a pomenúva veci tak, aké v skutočnosti sú.

Anna Ribovičová hovorí, že espresso by sa malo servírovať len do porcelánu.(Zdroj: Anna Košuthová)

Káva symbolizuje priateľské stretnutia, oddych, filozofovanie o živote a relax. Konzumenti však majú z jej pitia zážitok len vtedy, ak je dobre pripravená a chutí. To, že má byť horká, je len mýtus. Správne pripravená káva obsahuje antioxidanty a nesprávne zaliata má v sebe karcinogény. Štyri šálky denne sú primeranou dennou dávkou. Kaviareň Dublin Cafe sa stala v Prešove vyhľadávanou prevádzkou práve preto, lebo tam ponúkajú kvalitnú kávu so srdcom, vyškoleným personálom aj citom pre požiadavky zákazníka. To všetko nie náhodou. Stavili na odbornosť.

Článok pokračuje pod video reklamou

PREŠOV. Skúsená baristka Anna Ribovičová má za sebou medzinárodné skúšky cez Speciality Coffee Asociation of Europe.

Dosiahla level dva a certifikát platný v 70 krajinách sveta. Práve v kaviarni Dublin Cafe, kde je aj manažérkou sa s konateľom Tomášom Callom stali priekopníkmi v ponuke a príprave výberovej kávy.

„Boli sme prví, ktorí v Prešove začali ponúkať nie tradičné veľké espresso, čo je škodlivá káva, lebo tam prebieha extrakcia a okrem kofeínu sa vylučujú aj škodlivé látky, ale predĺžené espresso. Hosťovi dávame ku káve horúcu vodu a tým si môže kávu zjemniť podľa vlastnej chuti,“ vysvetlila nám Anna Ribovičová.

Chuť kávy, podobne ako čaju či vína sa zvýrazní prípravou, ale najdôležitejšia je surovina, z ktorej sa pripravuje. Stačí si len dobre vybrať a nenechať sa oklamať pekným obalom.

„V obchodných domoch ju nájdete ťažko. Skôr by som hľadala špecializované obchody alebo pražiarne. Myslím, že v hociktorej lepšej kaviarni personál rád poradí akým spôsobom sa dá vami vybratý druh kávy správne pripraviť. My to robíme bežne a teší nás, že nám ľudia kladú zvedavé otázky a vieme im tak ušiť nápoj na mieru. Robíme aj workshopy pre verejnosť, kde majú možnosť ochutnať kávu z rôznych kútov sveta a hovoríme im o rozdieloch,“ dodala baristka, ktorá má za sebou úspechy na rôznych súťažiach.

Práve z dôvodu, aby naučili ľudí rozoznávať kvalitu, v ponuke majú rôzne kávy. Výberové kyslejšie druhy alebo s príchuťou ovocia, orechov, karamelu či čokolády.

Kávu sa snažia posunúť na vyššiu úroveň aj prípravou kokteilov. Napríklad kombináciu kávy s pomarančovou šťavou a javorovým sirupom alebo s tonicom a citrónom.

V zahraničí sú podobné kokteily bežné, slovenská verejnosť si na nich ešte len zvyká.

Anna Ribovičová na súťaži. Ako baristka sa zúčastnila viacerých majstrovstiev a úspešne. Foto: archív

Punc kvality dodávajú aj pražiarne

Tam sa totiž ovplyvní chuť kávy. Sú aj také, ktoré ju „upražia“ tak, že káva chutí ako spálená pneumatika, nehovoriac o škodlivinách.

„Pražením sa dajú skryť rôzne defekty kávy aj plesne. Sú však aj pražiarne, kde to robia poctivo, odborne, majú chuť a zápal a práve také vyhľadávame. Vieme, že tam dostaneme to najlepšie, čo je na trhu, lebo nakupujú priamo u farmárov a nie na burze. Občas cestujeme aj do zahraničia, hoci dovozom sa cena kávy zvyšuje,“ povedala na okraj zásobovania Anna Ribovičová.

Na otázku, koľko druhov zvyknú mať v ponuke naraz, odpovedala, že je to rôzne.

Salvador, Robusta, Arabica, všetky druhy poskytujú širokú škálu chutí aj vôní, ktoré závisia od toho, v akých klimatických podmienkach rástli a ako boli spracované.

„Ak pražiar odvedie svoju prácu dobre, jediný, kto ju môže pokaziť je už len barista pri príprave,“ prezradila Ribovičová.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3VJK na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3VJK na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 589
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 911
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 11 183
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 727
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 416
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 082
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 682
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 642
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 537
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 241

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop