Korzár logo Korzár Prešov
Streda, 6. júl, 2022 | Meniny má Patrik, Patrícia

Káva môže mať aj odtiene ovocných chutí

Skúsená baristka hovorí o kávičkových trendoch, vyvracia mýty a pomenúva veci tak, aké v skutočnosti sú.

Anna Ribovičová hovorí, že espresso by sa malo servírovať len do porcelánu.Anna Ribovičová hovorí, že espresso by sa malo servírovať len do porcelánu. (Zdroj: Anna Košuthová)

Káva symbolizuje priateľské stretnutia, oddych, filozofovanie o živote a relax. Konzumenti však majú z jej pitia zážitok len vtedy, ak je dobre pripravená a chutí. To, že má byť horká, je len mýtus. Správne pripravená káva obsahuje antioxidanty a nesprávne zaliata má v sebe karcinogény. Štyri šálky denne sú primeranou dennou dávkou. Kaviareň Dublin Cafe sa stala v Prešove vyhľadávanou prevádzkou práve preto, lebo tam ponúkajú kvalitnú kávu so srdcom, vyškoleným personálom aj citom pre požiadavky zákazníka. To všetko nie náhodou. Stavili na odbornosť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

PREŠOV. Skúsená baristka Anna Ribovičová má za sebou medzinárodné skúšky cez Speciality Coffee Asociation of Europe.

Dosiahla level dva a certifikát platný v 70 krajinách sveta. Práve v kaviarni Dublin Cafe, kde je aj manažérkou sa s konateľom Tomášom Callom stali priekopníkmi v ponuke a príprave výberovej kávy.

„Boli sme prví, ktorí v Prešove začali ponúkať nie tradičné veľké espresso, čo je škodlivá káva, lebo tam prebieha extrakcia a okrem kofeínu sa vylučujú aj škodlivé látky, ale predĺžené espresso. Hosťovi dávame ku káve horúcu vodu a tým si môže kávu zjemniť podľa vlastnej chuti,“ vysvetlila nám Anna Ribovičová.

Chuť kávy, podobne ako čaju či vína sa zvýrazní prípravou, ale najdôležitejšia je surovina, z ktorej sa pripravuje. Stačí si len dobre vybrať a nenechať sa oklamať pekným obalom.

SkryťVypnúť reklamu

„V obchodných domoch ju nájdete ťažko. Skôr by som hľadala špecializované obchody alebo pražiarne. Myslím, že v hociktorej lepšej kaviarni personál rád poradí akým spôsobom sa dá vami vybratý druh kávy správne pripraviť. My to robíme bežne a teší nás, že nám ľudia kladú zvedavé otázky a vieme im tak ušiť nápoj na mieru. Robíme aj workshopy pre verejnosť, kde majú možnosť ochutnať kávu z rôznych kútov sveta a hovoríme im o rozdieloch,“ dodala baristka, ktorá má za sebou úspechy na rôznych súťažiach.

Práve z dôvodu, aby naučili ľudí rozoznávať kvalitu, v ponuke majú rôzne kávy. Výberové kyslejšie druhy alebo s príchuťou ovocia, orechov, karamelu či čokolády.

Kávu sa snažia posunúť na vyššiu úroveň aj prípravou kokteilov. Napríklad kombináciu kávy s pomarančovou šťavou a javorovým sirupom alebo s tonicom a citrónom.

SkryťVypnúť reklamu

V zahraničí sú podobné kokteily bežné, slovenská verejnosť si na nich ešte len zvyká.

Anna Ribovičová na súťaži. Ako baristka sa zúčastnila viacerých majstrovstiev a úspešne. Foto: archív

Punc kvality dodávajú aj pražiarne

Tam sa totiž ovplyvní chuť kávy. Sú aj také, ktoré ju „upražia“ tak, že káva chutí ako spálená pneumatika, nehovoriac o škodlivinách.

„Pražením sa dajú skryť rôzne defekty kávy aj plesne. Sú však aj pražiarne, kde to robia poctivo, odborne, majú chuť a zápal a práve také vyhľadávame. Vieme, že tam dostaneme to najlepšie, čo je na trhu, lebo nakupujú priamo u farmárov a nie na burze. Občas cestujeme aj do zahraničia, hoci dovozom sa cena kávy zvyšuje,“ povedala na okraj zásobovania Anna Ribovičová.

Na otázku, koľko druhov zvyknú mať v ponuke naraz, odpovedala, že je to rôzne.

Salvador, Robusta, Arabica, všetky druhy poskytujú širokú škálu chutí aj vôní, ktoré závisia od toho, v akých klimatických podmienkach rástli a ako boli spracované.

„Ak pražiar odvedie svoju prácu dobre, jediný, kto ju môže pokaziť je už len barista pri príprave,“ prezradila Ribovičová.

Dočítajte tento článok
s predplatným Korzar.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovákovi sa podaril zázračný vynález. Môže zmeniť predpovede počasia
  2. Prázdniny znamenajú oddych, ale aj riziká. Ako sa im vyhnúť?
  3. Akú trasu si vybrať do Chorvátska a koľko vás bude stáť
  4. Kam na samozbery marhúľ, broskýň, levandule alebo malín
  5. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články
  6. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti
  7. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  8. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  1. Do Prešova prišli e-kolobežky TIER
  2. Cvičenie po prekonaní ochorenia COVID-19
  3. Aké sú mýty a pravdy o našom zraku v letných mesiacoch?
  4. Akú trasu si vybrať do Chorvátska a koľko vás bude stáť
  5. Prázdniny znamenajú oddych, ale aj riziká. Ako sa im vyhnúť?
  6. Kam na samozbery marhúľ, broskýň, levandule alebo malín
  7. OverenaSpolocnost.sk - novinka v oblasti účtovných auditov
  8. Nadšenie zo skúsenosti prenášajú v dm na zákazníka
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí! 16 606
  2. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 15 766
  3. Kam na samozbery marhúľ, broskýň, levandule alebo malín 9 680
  4. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti 8 065
  5. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami 5 676
  6. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 4 969
  7. Akú trasu si vybrať do Chorvátska a koľko vás bude stáť 4 645
  8. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články 3 269

Blogy SME

  1. Roman Kebísek: Na hrob maliara Maleviča pri Moskve sa zabudlo a rozorali ho. Teraz je tam nová štvrť
  2. Marian Letko: V krajine slnka, hmly, dažďa a síry (2. časť)
  3. Štefan Vidlár: Bulo Hulo
  4. Ján Šeďo: Sulíkovi palec hore, konečne niekto nielen tára !
  5. Ján Šeďo: Sme skvelí exportéri, vyvážame už aj medveďov !
  6. László Bindics: Matovič vyhral (aj) nad demokraciou.
  7. Unicef Slovensko: Šťastné stretnutia rodín po odlúčení v dôsledku vojny
  8. Irena Šimuneková: Leto na poliach
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 24 087
  2. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 10 329
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 8 549
  4. Post Bellum SK: Návrat mohol byť ťažší ako útek 4 916
  5. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 4 559
  6. Marián Kozák: Stretnutie s mojimi spolužiakmi z vysokej školy v Nitre po 16 rokoch 4 357
  7. Martin Greguš: Práca za 216 eur s DPH/hod? Pozrite si závery z kontrol v mestských podnikoch. Metropolitný inštitút - za dva roky na bežné výdavky o milión EUR viac 3 390
  8. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVb) 2 626
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  3. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  4. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  5. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  7. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  8. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Roman Kebísek: Na hrob maliara Maleviča pri Moskve sa zabudlo a rozorali ho. Teraz je tam nová štvrť
  2. Marian Letko: V krajine slnka, hmly, dažďa a síry (2. časť)
  3. Štefan Vidlár: Bulo Hulo
  4. Ján Šeďo: Sulíkovi palec hore, konečne niekto nielen tára !
  5. Ján Šeďo: Sme skvelí exportéri, vyvážame už aj medveďov !
  6. László Bindics: Matovič vyhral (aj) nad demokraciou.
  7. Unicef Slovensko: Šťastné stretnutia rodín po odlúčení v dôsledku vojny
  8. Irena Šimuneková: Leto na poliach
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 24 087
  2. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 10 329
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 8 549
  4. Post Bellum SK: Návrat mohol byť ťažší ako útek 4 916
  5. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 4 559
  6. Marián Kozák: Stretnutie s mojimi spolužiakmi z vysokej školy v Nitre po 16 rokoch 4 357
  7. Martin Greguš: Práca za 216 eur s DPH/hod? Pozrite si závery z kontrol v mestských podnikoch. Metropolitný inštitút - za dva roky na bežné výdavky o milión EUR viac 3 390
  8. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVb) 2 626
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  3. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  4. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  5. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  7. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  8. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu