Korzár logo Korzár Prešov
Štvrtok, 19. júl, 2018 | Meniny má Dušana
Nájdete nás na webe

Čajovník je len jeden, ale čaje rôzne

Alexander Hudák sa objavovaniu pôvodu čaju, prípravy, rozoznávaniu druhov aj obchodovaniu s ním venuje viac ako 14 rokov.

Alexander Hudák ukazuje, ako sa servíruje na čajovom mori.(Zdroj: Anna Košuthová)

Pred takmer 5-tisíc rokmi objavil pre svet čaj Shen Nong (Božský Oráč). Bol jedným z troch legendárnych cisárov, okrem iného považovaný aj za zakladateľa tradičnej čínskej medicíny. Traduje sa, že často skúmal rôzne rastliny a raz zjedol až 72 neznámych druhov naraz. Takto priotrávený si ľahol pod nízky strom a keď zafúkal vietor a spadlo naň niekoľko voňavých lístkov, ochutnal ich tiež. Náhle otrava ustúpila a Božský Oráč tak objavil čajovník aj jeho zázračnú liečivú silu. Aj táto legenda motivovala dvoch mladíkov, Libora Mikuša a Alexandra Hudáka, aby svoju čajovňu pomenovali podľa tejto legendárnej postavy.

Článok pokračuje pod video reklamou

PREŠOV. Čajovňa Božský Oráč síce v Prešove funguje len dva roky, ale proces príprav a štúdia bol oveľa dlhší.

Alexander Hudák sa objavovaniu pôvodu čaju, jeho prípravy, rozoznávaniu druhov aj obchodovaniu s ním venuje už viac ako 14 rokov.

Precestoval Indiu, Čínu a o pár týždňov sa chystá na Taiwan a do Honkongu, aby našiel nové kontakty, prípadne sa naučil niečo nové.

„Mali sme sen o čajovni. Obaja sme už v nejakých predtým pracovali a myslím, že sme pochopili prečo neprežili. Chceli sme sa tomu vyhnúť a najprv sme hľadali zdroje, kde sa dá nakúpiť kvalitný čaj za rozumnú cenu, lebo sme na našom trhu nevedeli nájsť také rozmanité druhy, ktoré by sme chceli ponúkať. Kým vznikla čajovňa, mali sme už celkom slušné zásoby,“ povedal nám o začiatkoch Alexander Hudák.

Všetko sa začalo tak, že objavovali chuť čaju, vône aj účinky. Najprv doma, potom v čajovniach v Košiciach, Poprade, Bratislave a keď im už ani to nestačilo, vydali sa do sveta.

„Pred piatimi rokmi som strávil dva mesiace v Indii v najznámejšej oblasti pestovania a výroby čaju Darjeeling. Kvalitný čaj je zo zberu najmladších lístkov, ale sú čaje, ktoré sa vyrábajú aj zo starších a väčších lístkov alebo zo zmesi a nemusia byť zlé,“ dodal Hudák.

Rozdiely v jednotlivých typoch a kategóriách čajov sú spôsobené spracovaním, zemepisnou oblasťou, z ktorej čaj pochádza a tiež kvalitou.

Podľa Hudáka ani skúsení pestovatelia nikdy nevedia predpokladať, aká kvalita čaju bude v konkrétnej sezóne.

Obchod však funguje tak, že na burze v Kalkate sa nakupuje ešte predtým, než sa čaj vôbec pozbiera. Veľkí obchodníci majú cit pre to, že vedia z ktorých záhrad a z akého zberu bude mať čaj hodnotu. Je to jednoducho biznis.

Šanghaj. V jednom z čínskych stánkov dovolili Alexandrovi Hudákovi pripraviť čaj. Foto: archív

Spracovanie čaju je alchýmia

Zber je síce dôležitý, ale jeho kvalita sa odvíja predovšetkým od spôsobu spracovania.

Sú čajové lístky, ktoré vysušujú na slnku, nechajú ich zvädnúť, niektoré ešte aj hnetú, aby sa zvláčnil lístok, lebo inak je tvrdý a kožovitý. Voda sa z neho musí najprv odpariť.

Pri kvalitných čajoch v Číne sa všetko robí ručne, ale v Indii to robia napríklad stroje, takzvané rollery, ktoré akoby simulovali ľudskú ruku.

„V Indii som videl aj také hrubé spracovanie, že listy schli voľne a prehadzovali ich lopatami. Bol som tam v čase monzúnov a zažil som, že po jednej búrke sa deti, ktoré sa hrali na plantáži z mláky napili vody a otrávili sa. Na druhý deň som sa z novín dozvedel, že zomreli. Vysvetlil som si to tak, že čajovníky museli byť postriekané chemikáliami, ktoré dážď zmyl. Pre mňa to bola taká výstraha, že nie všetko kvalitné musí byť aj čisté,“ povedal o svojej skúsenosti Hudák.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3VJM na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3VJM na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 929
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 358
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 220
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 479
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 042
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 982
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 534
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 213
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 834
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 029

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop