Pred takmer 5-tisíc rokmi objavil pre svet čaj Shen Nong (Božský Oráč). Bol jedným z troch legendárnych cisárov, okrem iného považovaný aj za zakladateľa tradičnej čínskej medicíny. Traduje sa, že často skúmal rôzne rastliny a raz zjedol až 72 neznámych druhov naraz. Takto priotrávený si ľahol pod nízky strom a keď zafúkal vietor a spadlo naň niekoľko voňavých lístkov, ochutnal ich tiež. Náhle otrava ustúpila a Božský Oráč tak objavil čajovník aj jeho zázračnú liečivú silu. Aj táto legenda motivovala dvoch mladíkov, Libora Mikuša a Alexandra Hudáka, aby svoju čajovňu pomenovali podľa tejto legendárnej postavy.
PREŠOV. Čajovňa Božský Oráč síce v Prešove funguje len dva roky, ale proces príprav a štúdia bol oveľa dlhší.
Alexander Hudák sa objavovaniu pôvodu čaju, jeho prípravy, rozoznávaniu druhov aj obchodovaniu s ním venuje už viac ako 14 rokov.
Precestoval Indiu, Čínu a o pár týždňov sa chystá na Taiwan a do Honkongu, aby našiel nové kontakty, prípadne sa naučil niečo nové.
„Mali sme sen o čajovni. Obaja sme už v nejakých predtým pracovali a myslím, že sme pochopili prečo neprežili. Chceli sme sa tomu vyhnúť a najprv sme hľadali zdroje, kde sa dá nakúpiť kvalitný čaj za rozumnú cenu, lebo sme na našom trhu nevedeli nájsť také rozmanité druhy, ktoré by sme chceli ponúkať. Kým vznikla čajovňa, mali sme už celkom slušné zásoby,“ povedal nám o začiatkoch Alexander Hudák.
Všetko sa začalo tak, že objavovali chuť čaju, vône aj účinky. Najprv doma, potom v čajovniach v Košiciach, Poprade, Bratislave a keď im už ani to nestačilo, vydali sa do sveta.
„Pred piatimi rokmi som strávil dva mesiace v Indii v najznámejšej oblasti pestovania a výroby čaju Darjeeling. Kvalitný čaj je zo zberu najmladších lístkov, ale sú čaje, ktoré sa vyrábajú aj zo starších a väčších lístkov alebo zo zmesi a nemusia byť zlé,“ dodal Hudák.
Rozdiely v jednotlivých typoch a kategóriách čajov sú spôsobené spracovaním, zemepisnou oblasťou, z ktorej čaj pochádza a tiež kvalitou.
Podľa Hudáka ani skúsení pestovatelia nikdy nevedia predpokladať, aká kvalita čaju bude v konkrétnej sezóne.
Obchod však funguje tak, že na burze v Kalkate sa nakupuje ešte predtým, než sa čaj vôbec pozbiera. Veľkí obchodníci majú cit pre to, že vedia z ktorých záhrad a z akého zberu bude mať čaj hodnotu. Je to jednoducho biznis.
Šanghaj. V jednom z čínskych stánkov dovolili Alexandrovi Hudákovi pripraviť čaj. Foto: archív
Spracovanie čaju je alchýmia
Zber je síce dôležitý, ale jeho kvalita sa odvíja predovšetkým od spôsobu spracovania.
Sú čajové lístky, ktoré vysušujú na slnku, nechajú ich zvädnúť, niektoré ešte aj hnetú, aby sa zvláčnil lístok, lebo inak je tvrdý a kožovitý. Voda sa z neho musí najprv odpariť.
Pri kvalitných čajoch v Číne sa všetko robí ručne, ale v Indii to robia napríklad stroje, takzvané rollery, ktoré akoby simulovali ľudskú ruku.
„V Indii som videl aj také hrubé spracovanie, že listy schli voľne a prehadzovali ich lopatami. Bol som tam v čase monzúnov a zažil som, že po jednej búrke sa deti, ktoré sa hrali na plantáži z mláky napili vody a otrávili sa. Na druhý deň som sa z novín dozvedel, že zomreli. Vysvetlil som si to tak, že čajovníky museli byť postriekané chemikáliami, ktoré dážď zmyl. Pre mňa to bola taká výstraha, že nie všetko kvalitné musí byť aj čisté,“ povedal o svojej skúsenosti Hudák.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári