Jej najväčším dielom bol prešovský erb, ktorý zapísali do Slovenskej knihy rekordov. Je to jej vášeň aj koníček, ale práve teraz ju viac zaujíma výroba originálnych mydiel. S carvingom však neskončila, plánuje ho robiť nielen do zeleniny a ovocia, ale aj do mydlovej hmoty.
PREŠOV. Už ako študentka absolvovala kurz carvingu. Naberala prvé skúsenosti, zručnosti a postupne si zaobstarala aj špeciálne náradie. Vždy ju to bavilo.
„Strávila som doma pri tom dlhé hodiny, kým som sa naučila náradie správne používať a dostať z ovocia také vzory, aké som chcela. Chce to veľa trpezlivosti, ale neľutujem ani jediný deň, lebo ma to baví,“ povedala nám 23-ročná Barbara.
Ešte počas štúdia úspešne reprezentovala školu na rôznych súťažiach, výstavách aj festivaloch a neskončila s tým ani neskôr. Ako sa zvyšovala jej zručnosť, dostávala stále viac pozvánok na gastrovýstavy a iné podujatia, kde carving naživo predvádzala.
Najväčšou výzvou bol prešovský erb
„Keď ma o to požiadali z mestského úradu a mala som ho vyrobiť za necelé dva týždne, považovala som to za nemožné, ale bola to veľká výzva. Išla som do toho. Vyrezávanie mi trvalo 7 dní a pracovala som 15 hodín denne, aby som to stihla, ale výsledok stál za to,“ povedala nám o svojej najväčšej práci.
Prešovský erb mal rozmery 2 x 1,70 metra. Bolo v ňom vložených vyše tisíc kusov kvetiniek vyrezaných do zeleniny ako je biela reďkovka, cvikla, tekvica a pomaranče.
Prešovský erb z cvikly, reďkovky, tekvice a pomarančov. Foto k článku: archív
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári