Korzár logo Korzár Prešov
Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky
HOSŤ PODUJATIA BOL MARTIN HUDÁK

Na Eurocupe pribudli k barmanom i baristi

Tohtoročnú medzinárodnú súťaž juniorských barmanov Eurocup spestril bohatý program. Okrem miešania drinkov sa pripravovala aj káva.

Eurocup. Študenti sa zapotili pri miešaní drinkov.Eurocup. Študenti sa zapotili pri miešaní drinkov. (Zdroj: lea)

Domáci študenti neboli v Prešove prorokmi.

PREŠOV. V športovej hale Hotelovej akadémie v Prešove sa uskutočnil už 23. ročník Medzinárodnej barmanskej súťaže juniorov Eurocup. Mladí barmani si zmerali sily v miešaní drinkov v dvoch hlavných kategóriách - Klasik a Flair.

Celkovo sa súťaže zúčastnilo 27 družstiev zo Slovenska a 10 družstiev zo zahraničia. Hotelová akadémia (HA) v Prešove, ktorá podujatie organizovala, mala v hre až štyroch barmanov. Tí sa však na popredných priečkach neumiestnili.

„Miešal som drink z baru. Bol to môj overený drink, ktorý som vymyslel a ktorý mám odskúšaný na x zákazníčkach, keďže to bol drink určený pre dámy. Mal veľmi vyváženú chuť čajov, kvetov a arómu, no pre porotcov to nestačilo,“ netajil sklamanie piatak Peter Grega.

„Boli zbytočné chyby, no bral som to skôr tak, že idem reprezentovať školu, spraviť trošku šou a ukázať to z toho reálneho barmanského hľadiska. Mal som nejaké rezervy, prešvihol som to,“ pridal sa Petrov kolega Šimon Šarník.

Súťaž obohatil odborný program

Súčasť Eurocupu bol už tradične aj deň otvorených dverí. Organizátori však prišli aj s viacerými novinkami. Okrem miešania drinkov sa pripravovala káva a odzneli odborné prednášky.

„Tento ročník sme sa snažili odlíšiť od tých ostatných tak, že sme stavili na odborný program. Chceli sme dosiahnuť, aby sa súťažiaci mali možnosť dozvedieť aj nové veci,“ ozrejmil zástupca riaditeľa Hotelovej akadémie Marek Soták.

Nielen súťažiaci, ale aj široká verejnosť mohla prostredníctvom workshopov nahliadnuť do sveta kávy, dozvedieť sa niečo o aktuálnych barmanských trendoch či o základnej surovine súťaže – Gine Bombay. O novinkách v Slovenskej barmanskej asociácii porozprával jej prezident Ján Šuchta.

Šancu dostali i baristi

O svojich skúsenostiach za barom prišiel porozprávať aj bývalý študent HA Martin Hudák, ktorý v súčasnosti pracuje v Hoteli Savoy American bar v Londýne, vyhlásenom v roku 2015 za najlepší bar na svete. Študentom ozrejmil, ako sa k tejto práci dostal, ale aj, ako sa pripraviť na súťaž ako je Eurocup.

„Martin predstavil svoj životný príbeh a možno inšpiroval alebo motivoval mladých barmanov. Chceli sme ukázať dnešným mladým ľuďom, že všetko majú vo vlastných rukách a že naozaj nič nie je nemožné, ak na sebe tvrdo pracujú,“ uviedol Soták.

Ďalšia novinka bolo spojenie barmanskej a baristickej súťaže na jednom mieste. V športovej hale HA sa tak mali možnosť stretnúť prívrženci miešaných nápojov, ale aj kávy. Organizátori si to najprv nevedeli predstaviť, no nakoniec to vyskúšali. Súčasť Eurocupu tak bol aj 1. ročník súťaže Slovak Barista Cup Junior 2015.

„Povedali sme si, že to skúsime práve preto, aby sme priniesli niečo nové. A barman je predsa človek, ktorý pripravuje nielen miešané nápoje, ale je to človek, ktorý pripravuje aj kávu,“ dodal zástupca riaditeľa.

Prišli aj zo zahraničia

Tohtoročnej súťaže Eurocup sa zúčastnilo dovedna 74 súťažiacich zo siedmich krajín Európy. Konkrétne prišli juniorskí barmani z Českej republiky, Poľska, Maďarska, Portugalska, Slovinska, Ukrajiny a, samozrejme, zo Slovenska.

Baristickej súťaže sa zúčastnilo len 19 súťažiacich, z toho dvaja študenti reprezentovali hosťujúcu školu. Ani im sa však až tak dobre nedarilo. Cenu pre najlepšieho baristu si odniesla Češka Adela Mondeková, ktorá pocestuje na brazílsku farmu.

VÝSLEDKY

Vyhodnotenie súťaže Eurocup 2015

Absolútna víťazka v súťaži jednotlivcov: Miriama Fornadeľová, Hotelová akadémia Jána Andraščíka, Bardejov

Kategória Klasik

Before dinner cocktail:

Miriama Fornadeľová, HA Jána Andraščíka, Bardejov

Soft drink: Daniel Cisár, HAĽudovíta Wintera, Piešťany

Najlepší test: Dávid Hyk, HA Košice

Najlepšia technika: Ronald Regec, SOŠ Vranov nad Topľou

Víťazné družstvo:

HA Ľ. Wintera, Piešťany

Víťaz súťaže Flair style:

Joo Santos, Escola de Hotelaria e Turismo, Coimbra

Špeciálne ocenenia

Cena Slovenskej barmanskej asociácie:

Laura Urh Brence, Vocational College for Catering and Tourism, Bled

Najúspešnejší reprezentant HA Prešov: Ivana Palgutová

Najúspešnejší reprezentant PSK (okrem ocenených):

Réne Frőhlich, Stredná odborná škola, Stará Ľubovňa

Miss Eurocup 2015:

Katarína Kozmová, Spojená škola Svidník

red.

pk_eurocup2_lea_r3872_res.jpg

Drinky. Vyzerali lákavo. Foto: lea

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  2. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  3. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  4. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  8. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  9. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  10. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 37 633
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 758
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 18 554
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 760
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 887
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 15 551
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 14 014
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 509
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 191
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 952
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Prípravy jedného z odberných miest v Prešove prebiehali do poslednej chvíle

Je to trochu extrém. My budeme jak pajáci stáť a počúvať, povedal jeden z testovaných.

Zdravotníci na odberovom mieste ZŠ Lesnícka.
V sobotu sa už pred začiatkom testovania kľukatil pred odberným miestom na magistráte dlhý rad čakajúcich.
Ilustračné foto.

Vranov stále pracuje na opravách kotolní, teplo do domácností prúdi

Bývalého správcu tepelného hospodárstva rieši polícia.

Kotolňa vo Vranove nad Topľou.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Plošné testovanie na Covid-19 v Bratislave.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Testovanie nie je hlasovanie, dajte sa otestovať

Je dôležité, aby štát dokázal otestovať všetkých, ktorí chcú byť zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Kam ísť na test, čo s pozitívnymi a čo bude s netestovanými? (otázky a odpovede)

Certifikát z plošného testovania na Covid-19 je vstupenkou do obchodov.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop