Korzár logo Korzár Prešov

Na Eurocupe pribudli k barmanom i baristi

Tohtoročnú medzinárodnú súťaž juniorských barmanov Eurocup spestril bohatý program. Okrem miešania drinkov sa pripravovala aj káva.

Eurocup. Študenti sa zapotili pri miešaní drinkov.Eurocup. Študenti sa zapotili pri miešaní drinkov. (Zdroj: lea)

Domáci študenti neboli v Prešove prorokmi.

PREŠOV. V športovej hale Hotelovej akadémie v Prešove sa uskutočnil už 23. ročník Medzinárodnej barmanskej súťaže juniorov Eurocup. Mladí barmani si zmerali sily v miešaní drinkov v dvoch hlavných kategóriách - Klasik a Flair.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Celkovo sa súťaže zúčastnilo 27 družstiev zo Slovenska a 10 družstiev zo zahraničia. Hotelová akadémia (HA) v Prešove, ktorá podujatie organizovala, mala v hre až štyroch barmanov. Tí sa však na popredných priečkach neumiestnili.

SkryťVypnúť reklamu

„Miešal som drink z baru. Bol to môj overený drink, ktorý som vymyslel a ktorý mám odskúšaný na x zákazníčkach, keďže to bol drink určený pre dámy. Mal veľmi vyváženú chuť čajov, kvetov a arómu, no pre porotcov to nestačilo,“ netajil sklamanie piatak Peter Grega.

„Boli zbytočné chyby, no bral som to skôr tak, že idem reprezentovať školu, spraviť trošku šou a ukázať to z toho reálneho barmanského hľadiska. Mal som nejaké rezervy, prešvihol som to,“ pridal sa Petrov kolega Šimon Šarník.

Súťaž obohatil odborný program

Súčasť Eurocupu bol už tradične aj deň otvorených dverí. Organizátori však prišli aj s viacerými novinkami. Okrem miešania drinkov sa pripravovala káva a odzneli odborné prednášky.

„Tento ročník sme sa snažili odlíšiť od tých ostatných tak, že sme stavili na odborný program. Chceli sme dosiahnuť, aby sa súťažiaci mali možnosť dozvedieť aj nové veci,“ ozrejmil zástupca riaditeľa Hotelovej akadémie Marek Soták.

SkryťVypnúť reklamu

Nielen súťažiaci, ale aj široká verejnosť mohla prostredníctvom workshopov nahliadnuť do sveta kávy, dozvedieť sa niečo o aktuálnych barmanských trendoch či o základnej surovine súťaže – Gine Bombay. O novinkách v Slovenskej barmanskej asociácii porozprával jej prezident Ján Šuchta.

Šancu dostali i baristi

O svojich skúsenostiach za barom prišiel porozprávať aj bývalý študent HA Martin Hudák, ktorý v súčasnosti pracuje v Hoteli Savoy American bar v Londýne, vyhlásenom v roku 2015 za najlepší bar na svete. Študentom ozrejmil, ako sa k tejto práci dostal, ale aj, ako sa pripraviť na súťaž ako je Eurocup.

„Martin predstavil svoj životný príbeh a možno inšpiroval alebo motivoval mladých barmanov. Chceli sme ukázať dnešným mladým ľuďom, že všetko majú vo vlastných rukách a že naozaj nič nie je nemožné, ak na sebe tvrdo pracujú,“ uviedol Soták.

SkryťVypnúť reklamu

Ďalšia novinka bolo spojenie barmanskej a baristickej súťaže na jednom mieste. V športovej hale HA sa tak mali možnosť stretnúť prívrženci miešaných nápojov, ale aj kávy. Organizátori si to najprv nevedeli predstaviť, no nakoniec to vyskúšali. Súčasť Eurocupu tak bol aj 1. ročník súťaže Slovak Barista Cup Junior 2015.

„Povedali sme si, že to skúsime práve preto, aby sme priniesli niečo nové. A barman je predsa človek, ktorý pripravuje nielen miešané nápoje, ale je to človek, ktorý pripravuje aj kávu,“ dodal zástupca riaditeľa.

Prišli aj zo zahraničia

Tohtoročnej súťaže Eurocup sa zúčastnilo dovedna 74 súťažiacich zo siedmich krajín Európy. Konkrétne prišli juniorskí barmani z Českej republiky, Poľska, Maďarska, Portugalska, Slovinska, Ukrajiny a, samozrejme, zo Slovenska.

Baristickej súťaže sa zúčastnilo len 19 súťažiacich, z toho dvaja študenti reprezentovali hosťujúcu školu. Ani im sa však až tak dobre nedarilo. Cenu pre najlepšieho baristu si odniesla Češka Adela Mondeková, ktorá pocestuje na brazílsku farmu.

VÝSLEDKY

Vyhodnotenie súťaže Eurocup 2015

Absolútna víťazka v súťaži jednotlivcov: Miriama Fornadeľová, Hotelová akadémia Jána Andraščíka, Bardejov

Kategória Klasik

Before dinner cocktail:

Miriama Fornadeľová, HA Jána Andraščíka, Bardejov

Soft drink: Daniel Cisár, HAĽudovíta Wintera, Piešťany

Najlepší test: Dávid Hyk, HA Košice

Najlepšia technika: Ronald Regec, SOŠ Vranov nad Topľou

Víťazné družstvo:

HA Ľ. Wintera, Piešťany

Víťaz súťaže Flair style:

Joo Santos, Escola de Hotelaria e Turismo, Coimbra

Špeciálne ocenenia

Cena Slovenskej barmanskej asociácie:

Laura Urh Brence, Vocational College for Catering and Tourism, Bled

Najúspešnejší reprezentant HA Prešov: Ivana Palgutová

Najúspešnejší reprezentant PSK (okrem ocenených):

Réne Frőhlich, Stredná odborná škola, Stará Ľubovňa

Miss Eurocup 2015:

Katarína Kozmová, Spojená škola Svidník

red.

pk_eurocup2_lea_r3872_res.jpg

Drinky. Vyzerali lákavo. Foto: lea

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Kam smerujú peniaze bohatých?
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 137
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 736
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 137
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 844
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 297
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 571
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 395
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 239
  1. Martin Fronk: Smernica č. 666/2025 Z.z.
  2. Martin Fronk: Keď metla prednáša o gramotnosti
  3. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 2.
  4. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 1.
  5. Milan Srnka: Ficov parlamentný rybník
  6. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť
  7. Ľudmila Križanovská: Charakter človeka sa spozná v náročných životných situáciách. Je to naozaj tak?
  8. Tomas Hlavaty: Ateizmus a viera: Dve pasáže z Levovej homílie, ktoré vyvolávajú pochybnosti
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 259
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 338
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 006
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 930
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 174
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 061
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 055
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 662
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Martin Fronk: Smernica č. 666/2025 Z.z.
  2. Martin Fronk: Keď metla prednáša o gramotnosti
  3. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 2.
  4. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 1.
  5. Milan Srnka: Ficov parlamentný rybník
  6. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť
  7. Ľudmila Križanovská: Charakter človeka sa spozná v náročných životných situáciách. Je to naozaj tak?
  8. Tomas Hlavaty: Ateizmus a viera: Dve pasáže z Levovej homílie, ktoré vyvolávajú pochybnosti
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 259
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 338
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 006
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 930
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 174
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 061
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 055
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 662
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu