Korzár logo Korzár Prešov
Sobota, 19. august, 2017 | Meniny má Lýdia
HOSŤ PODUJATIA BOL MARTIN HUDÁK

Na Eurocupe pribudli k barmanom i baristi

Tohtoročnú medzinárodnú súťaž juniorských barmanov Eurocup spestril bohatý program. Okrem miešania drinkov sa pripravovala aj káva.

Eurocup. Študenti sa zapotili pri miešaní drinkov.(Zdroj: lea)

Domáci študenti neboli v Prešove prorokmi.

PREŠOV. V športovej hale Hotelovej akadémie v Prešove sa uskutočnil už 23. ročník Medzinárodnej barmanskej súťaže juniorov Eurocup. Mladí barmani si zmerali sily v miešaní drinkov v dvoch hlavných kategóriách - Klasik a Flair.

Celkovo sa súťaže zúčastnilo 27 družstiev zo Slovenska a 10 družstiev zo zahraničia. Hotelová akadémia (HA) v Prešove, ktorá podujatie organizovala, mala v hre až štyroch barmanov. Tí sa však na popredných priečkach neumiestnili.

„Miešal som drink z baru. Bol to môj overený drink, ktorý som vymyslel a ktorý mám odskúšaný na x zákazníčkach, keďže to bol drink určený pre dámy. Mal veľmi vyváženú chuť čajov, kvetov a arómu, no pre porotcov to nestačilo,“ netajil sklamanie piatak Peter Grega.

„Boli zbytočné chyby, no bral som to skôr tak, že idem reprezentovať školu, spraviť trošku šou a ukázať to z toho reálneho barmanského hľadiska. Mal som nejaké rezervy, prešvihol som to,“ pridal sa Petrov kolega Šimon Šarník.

Súťaž obohatil odborný program

Súčasť Eurocupu bol už tradične aj deň otvorených dverí. Organizátori však prišli aj s viacerými novinkami. Okrem miešania drinkov sa pripravovala káva a odzneli odborné prednášky.

„Tento ročník sme sa snažili odlíšiť od tých ostatných tak, že sme stavili na odborný program. Chceli sme dosiahnuť, aby sa súťažiaci mali možnosť dozvedieť aj nové veci,“ ozrejmil zástupca riaditeľa Hotelovej akadémie Marek Soták.

Nielen súťažiaci, ale aj široká verejnosť mohla prostredníctvom workshopov nahliadnuť do sveta kávy, dozvedieť sa niečo o aktuálnych barmanských trendoch či o základnej surovine súťaže – Gine Bombay. O novinkách v Slovenskej barmanskej asociácii porozprával jej prezident Ján Šuchta.

Šancu dostali i baristi

O svojich skúsenostiach za barom prišiel porozprávať aj bývalý študent HA Martin Hudák, ktorý v súčasnosti pracuje v Hoteli Savoy American bar v Londýne, vyhlásenom v roku 2015 za najlepší bar na svete. Študentom ozrejmil, ako sa k tejto práci dostal, ale aj, ako sa pripraviť na súťaž ako je Eurocup.

„Martin predstavil svoj životný príbeh a možno inšpiroval alebo motivoval mladých barmanov. Chceli sme ukázať dnešným mladým ľuďom, že všetko majú vo vlastných rukách a že naozaj nič nie je nemožné, ak na sebe tvrdo pracujú,“ uviedol Soták.

Ďalšia novinka bolo spojenie barmanskej a baristickej súťaže na jednom mieste. V športovej hale HA sa tak mali možnosť stretnúť prívrženci miešaných nápojov, ale aj kávy. Organizátori si to najprv nevedeli predstaviť, no nakoniec to vyskúšali. Súčasť Eurocupu tak bol aj 1. ročník súťaže Slovak Barista Cup Junior 2015.

„Povedali sme si, že to skúsime práve preto, aby sme priniesli niečo nové. A barman je predsa človek, ktorý pripravuje nielen miešané nápoje, ale je to človek, ktorý pripravuje aj kávu,“ dodal zástupca riaditeľa.

Prišli aj zo zahraničia

Tohtoročnej súťaže Eurocup sa zúčastnilo dovedna 74 súťažiacich zo siedmich krajín Európy. Konkrétne prišli juniorskí barmani z Českej republiky, Poľska, Maďarska, Portugalska, Slovinska, Ukrajiny a, samozrejme, zo Slovenska.

Baristickej súťaže sa zúčastnilo len 19 súťažiacich, z toho dvaja študenti reprezentovali hosťujúcu školu. Ani im sa však až tak dobre nedarilo. Cenu pre najlepšieho baristu si odniesla Češka Adela Mondeková, ktorá pocestuje na brazílsku farmu.

VÝSLEDKY

Vyhodnotenie súťaže Eurocup 2015

Absolútna víťazka v súťaži jednotlivcov: Miriama Fornadeľová, Hotelová akadémia Jána Andraščíka, Bardejov

Kategória Klasik

Before dinner cocktail:

Miriama Fornadeľová, HA Jána Andraščíka, Bardejov

Soft drink: Daniel Cisár, HAĽudovíta Wintera, Piešťany

Najlepší test: Dávid Hyk, HA Košice

Najlepšia technika: Ronald Regec, SOŠ Vranov nad Topľou

Víťazné družstvo:

HA Ľ. Wintera, Piešťany

Víťaz súťaže Flair style:

Joo Santos, Escola de Hotelaria e Turismo, Coimbra

Špeciálne ocenenia

Cena Slovenskej barmanskej asociácie:

Laura Urh Brence, Vocational College for Catering and Tourism, Bled

Najúspešnejší reprezentant HA Prešov: Ivana Palgutová

Najúspešnejší reprezentant PSK (okrem ocenených):

Réne Frőhlich, Stredná odborná škola, Stará Ľubovňa

Miss Eurocup 2015:

Katarína Kozmová, Spojená škola Svidník

red.

pk_eurocup2_lea_r3872_res.jpg

Drinky. Vyzerali lákavo. Foto: lea

Neprehliadnite tiež

V Pieninách sa stretli Gorali

Ôsmy ročník festivalu nepokazil ani dážď.

Mladý Poliak sa utopil na Zemplínskej šírave

Kamarát mu chcel pomôcť, no hrozilo, že skončí aj on pod hladinou.

Michalovčania prekonali rekord v tancovaní karičky

V centre mesta zatancovalo karičku spolu 444 ľudí.

Na tuning zraze je aj superauto za 220-tisíc eur

Milovníci vylepšených a rýchlych áut majú v Rozhanovciach čo obdivovať.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Podnikajú na hranici prežitia. V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili dvaja Bratislavčania svojho tvorivého ducha i značnú časť finančných úspor.

KOMENTÁRE

Pravda a láska stoja na našej strane

Môj manžel a ja, na túto frázu si aj po vyše dvoch rokoch manželstva stále zvykám.

ŠPORT

Ramsay uzemnil aj Cháru. Nie som demokrat, tvrdí Kanaďan

Som fajn chlapík, keď hráči robia to, čo im poviem, hovorí nový tréner hokejovej reprezentácie.

PLUS

Prečo je dobré nájsť si architekta

Len rozumný architekt vymyslí dom, v ktorom budete naozaj šťastní.

Najčítanejšie na Prešov Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 7 476
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 759
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 662
  4. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 471
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 948
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 648
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 308
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 274
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 164
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 871

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop