Korzár logo Korzár Prešov
Piatok, 20. júl, 2018 | Meniny má Iľja Eliáš
Nájdete nás na webe
HOSŤ PODUJATIA BOL MARTIN HUDÁK

Na Eurocupe pribudli k barmanom i baristi

Tohtoročnú medzinárodnú súťaž juniorských barmanov Eurocup spestril bohatý program. Okrem miešania drinkov sa pripravovala aj káva.

Eurocup. Študenti sa zapotili pri miešaní drinkov.(Zdroj: lea)

Domáci študenti neboli v Prešove prorokmi.

PREŠOV. V športovej hale Hotelovej akadémie v Prešove sa uskutočnil už 23. ročník Medzinárodnej barmanskej súťaže juniorov Eurocup. Mladí barmani si zmerali sily v miešaní drinkov v dvoch hlavných kategóriách - Klasik a Flair.

Celkovo sa súťaže zúčastnilo 27 družstiev zo Slovenska a 10 družstiev zo zahraničia. Hotelová akadémia (HA) v Prešove, ktorá podujatie organizovala, mala v hre až štyroch barmanov. Tí sa však na popredných priečkach neumiestnili.

„Miešal som drink z baru. Bol to môj overený drink, ktorý som vymyslel a ktorý mám odskúšaný na x zákazníčkach, keďže to bol drink určený pre dámy. Mal veľmi vyváženú chuť čajov, kvetov a arómu, no pre porotcov to nestačilo,“ netajil sklamanie piatak Peter Grega.

„Boli zbytočné chyby, no bral som to skôr tak, že idem reprezentovať školu, spraviť trošku šou a ukázať to z toho reálneho barmanského hľadiska. Mal som nejaké rezervy, prešvihol som to,“ pridal sa Petrov kolega Šimon Šarník.

Súťaž obohatil odborný program

Súčasť Eurocupu bol už tradične aj deň otvorených dverí. Organizátori však prišli aj s viacerými novinkami. Okrem miešania drinkov sa pripravovala káva a odzneli odborné prednášky.

„Tento ročník sme sa snažili odlíšiť od tých ostatných tak, že sme stavili na odborný program. Chceli sme dosiahnuť, aby sa súťažiaci mali možnosť dozvedieť aj nové veci,“ ozrejmil zástupca riaditeľa Hotelovej akadémie Marek Soták.

Nielen súťažiaci, ale aj široká verejnosť mohla prostredníctvom workshopov nahliadnuť do sveta kávy, dozvedieť sa niečo o aktuálnych barmanských trendoch či o základnej surovine súťaže – Gine Bombay. O novinkách v Slovenskej barmanskej asociácii porozprával jej prezident Ján Šuchta.

Šancu dostali i baristi

O svojich skúsenostiach za barom prišiel porozprávať aj bývalý študent HA Martin Hudák, ktorý v súčasnosti pracuje v Hoteli Savoy American bar v Londýne, vyhlásenom v roku 2015 za najlepší bar na svete. Študentom ozrejmil, ako sa k tejto práci dostal, ale aj, ako sa pripraviť na súťaž ako je Eurocup.

„Martin predstavil svoj životný príbeh a možno inšpiroval alebo motivoval mladých barmanov. Chceli sme ukázať dnešným mladým ľuďom, že všetko majú vo vlastných rukách a že naozaj nič nie je nemožné, ak na sebe tvrdo pracujú,“ uviedol Soták.

Ďalšia novinka bolo spojenie barmanskej a baristickej súťaže na jednom mieste. V športovej hale HA sa tak mali možnosť stretnúť prívrženci miešaných nápojov, ale aj kávy. Organizátori si to najprv nevedeli predstaviť, no nakoniec to vyskúšali. Súčasť Eurocupu tak bol aj 1. ročník súťaže Slovak Barista Cup Junior 2015.

„Povedali sme si, že to skúsime práve preto, aby sme priniesli niečo nové. A barman je predsa človek, ktorý pripravuje nielen miešané nápoje, ale je to človek, ktorý pripravuje aj kávu,“ dodal zástupca riaditeľa.

Prišli aj zo zahraničia

Tohtoročnej súťaže Eurocup sa zúčastnilo dovedna 74 súťažiacich zo siedmich krajín Európy. Konkrétne prišli juniorskí barmani z Českej republiky, Poľska, Maďarska, Portugalska, Slovinska, Ukrajiny a, samozrejme, zo Slovenska.

Baristickej súťaže sa zúčastnilo len 19 súťažiacich, z toho dvaja študenti reprezentovali hosťujúcu školu. Ani im sa však až tak dobre nedarilo. Cenu pre najlepšieho baristu si odniesla Češka Adela Mondeková, ktorá pocestuje na brazílsku farmu.

VÝSLEDKY

Vyhodnotenie súťaže Eurocup 2015

Absolútna víťazka v súťaži jednotlivcov: Miriama Fornadeľová, Hotelová akadémia Jána Andraščíka, Bardejov

Kategória Klasik

Before dinner cocktail:

Miriama Fornadeľová, HA Jána Andraščíka, Bardejov

Soft drink: Daniel Cisár, HAĽudovíta Wintera, Piešťany

Najlepší test: Dávid Hyk, HA Košice

Najlepšia technika: Ronald Regec, SOŠ Vranov nad Topľou

Víťazné družstvo:

HA Ľ. Wintera, Piešťany

Víťaz súťaže Flair style:

Joo Santos, Escola de Hotelaria e Turismo, Coimbra

Špeciálne ocenenia

Cena Slovenskej barmanskej asociácie:

Laura Urh Brence, Vocational College for Catering and Tourism, Bled

Najúspešnejší reprezentant HA Prešov: Ivana Palgutová

Najúspešnejší reprezentant PSK (okrem ocenených):

Réne Frőhlich, Stredná odborná škola, Stará Ľubovňa

Miss Eurocup 2015:

Katarína Kozmová, Spojená škola Svidník

red.

pk_eurocup2_lea_r3872_res.jpg

Drinky. Vyzerali lákavo. Foto: lea

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 31 450
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 860
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 167
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 144
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 7 248
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 949
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 466
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 673
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 822
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 147

Neprehliadnite tiež

Košičania nahradili v centre Kuciakov zmiznutý pamätník

Okrem fotky a sviečok pribudol na pietnom mieste umelecký artefakt.

Dvom vodičom s ťažkou nohou na plyne namerali spolu 330 km/hod.

Policajti z Dolného Zemplína rozdali pokuty 800 a 350 eur.

V Prešove pribudli dva nové vrtuľníky Black Hawk

Vzdušné sily už majú vo výzbroji štyri, zvyšných päť dostanú na budúci rok.

Trnku nafotili so synom exposlanca Smeru Alexandrom Rozinom

Župan o podnikateľovi: Sme dlhoroční kamaráti.

Majiteľka nebankovky sľubovala 48-percentné ročné výnosy. Odsúdili ju za podvod

Za pyramídovú hru dostala najprv osem a pol roka, teraz štyri.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan pridal tretí etapový triumf, tesne porazil Kristoffa

O víťazovi rozhodol záverečný špurt.

ŠPORT

Sagan vysvetlil, prečo správu o rozchode oznámil počas Tour

Reagoval na vymyslený anonymný list.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop