Známy lovec kapitálnych sumcov, Prešovčan Erik Zbiňovský, ani zimnú rybačku nenecháva na náhodu. Ako hovorí, v zime je lov síce o niečo náročnejší, ale na ich sviatočnom stole nesmie chýbať ryba. Najlepšie tá, ktorú si uloví sám, no nie je to ľahké.
PREŠOV. Podľa Erika Zbiňovského aj sumec má chutné mäso a výhodu v tom, že nemá žiadne kosti. Zo sumca sa teda dajú pripraviť aj klasické obaľované rezne, na ktorých si môžu bez obáv pochutnať aj deti.
Zubáč síce kosti má, ale jeho mäso je lahodnejšie a jemnejšie ako z kapra.
Zaujímalo nás, kde chodieva loviť pred Vianocami. Či je to doma, alebo opäť cestuje do zahraničia ako v prípade sumcov.
„Spomínam si na rybačku, ktorá mi priniesla kapitálne úlovky a nebolo to v zahraničí. Absolvoval som ju blízko Prešova na Toryse. Zima bola vtedy mimoriadne tuhá a 99 percent rybárov sedelo o takom čase v pohodlí domova. Našťastie, mám pár priateľov s rovnakou diagnózou, akú mám ja a tak sa mi podarilo nahovoriť ich na jednodenný lov. Trochu sme vymrzli, ale podarilo sa nám uloviť 5 kilogramov ťažkého kapra. Top úlovkom však boli tri obrovské jalce od 2 do 3,5 kg. Nakoniec neputovali na sviatočný stôl, ale odložili sme ich na jarnú rybačku v Taliansku. Prepravili sme ich tam v kyslíkom nafúknutých vreciach,“ povedal o jednej zo zimných rybačiek Erik Zbiňovský.
Pridal aj príbeh o tom, ako prešovské ryby chutili talianskym sumcom.
„Najväčšieho, takmer 70 cm dlhého jalca sme nastražili na tri veľké trojháky. Na jalca nám v noci zabral viac ako dva metre dlhý sumec, ktorý dokázal ťahať môjho takmer 120 kíl ťažkého kolegu 40 metrov po brehu. Nakoniec sa nám podarilo obrovskú rybu otočiť a zdolať. Sumec vážil skoro 80 kilogramov,“ povedal o úspechu nástrahy.
Kapitálne kapry chytil aj v Orlove
Skúsený lovec priznal, že chytiť v zime na háčik kapra vôbec nie je jednoduché. Keď klesá teplota vody, klesá aj aktivita kapra.
„Pri štyroch stupňoch teploty je už kapor viac–menej letargický a potravu neprijíma. V posledných rokoch sa však zima často posúva až na začiatok januára, a tak sa kapor pred Vianocami dá loviť. Príkladom je aj tento rok. Napríklad, posledný novembrový týždeň sa mi podarilo uloviť na dvoch rybačkách 15 kaprov. Najväčší z nich mal viac ako 10 kilogramov. Všetky kapry som ulovil na štrkovisku Orlov, ktoré je obyčajným zväzovým revírom. Aj to svedčí o tom, že tam, kde sa stretnú ľudia, ktorí majú záujem pracovať pre dobro všetkých rybárov, dokážu aj zväzovú vodu kvalitne zarybniť,“ povedal o posledných úlovkoch Erik Zbiňovský.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári