Veľtrh ABC staveníctva – záhrada vyvrcholil v piatok. Už tradične pri obrovskom Šarišskom závine, jednom z neodmysliteľných symbolov podujatia. Ten tohtoročný tvorilo dokopy 75 kúskov jednotlivých závinov, ktoré skrývali 24 zaujímavých cien. Pochutnali si na ňom desiatky návštevníkov.
PREŠOV. Nielen pastva pre oči, ale aj dobrota pre chuťové poháriky. Šarišský závin mal tento rok opäť o meter viac, teda 24 metrov.
Znova sa o jeho prípravu postarala Súkromná stredná odborná škola Mladosť.
Škola sa do pečenia zapája od 15. ročníka, teda už celých 10 rokov sa závin rodí pod ich rukami.
S jeho prípravou začali v piatok, pokračovali v sobotu. Trvalo to dokopy niečo vyše deviatich hodín. Keďže platí, že cvik robí majstra, rovnako je to i v tomto prípade.
„Tento rok je to už rutina, už sme sa vycvičili a sprofesionazilovali. Je to taká doména našej školy, že vieme tieto veci urobiť veľmi rýchlo a veľmi chutne,“ prezradil riaditeľ školy František Novotný.
Takto vyzerá 75 kusov závinov. Foto k článku: Mária Pihuličová
Vyhrali to orechové
Celkovú dĺžku 24 metrov tvorilo v prepočte 75 kusov závinu.
Tomu zodpovedal aj pomer surovín: 27 litrov mlieka, 26 kíl polohrubej múky, pol kila prášku do pečiva, kilo droždia, 120 vajec, 12 kíl cukru, citrónová kôra z 1,2 kg a soľ, olej, maslo na zamiesenie.
„Máme aj jednu tajnú ingredienciu, ale tú neprezradíme,“ žmurkla Katarína Frištyková, majsterka odborného výcviku, ktorá na prípravu dozerala spolu s kolegyňou Ľudmilou Peregrinovou.
Plnka bola dvojaká - z maku a z orechov. Maku bolo 4,5 kg a orechov 13,5 kg. Vraj sa týmto pomerom prispôsobili záujmu.
„Minulý rok sme mali pocit, že hoci zo začiatku to vyzeralo narovnako, ale potom išli predsa len viac tie orechové. Upiekli sme ich teda tento rok viac,“ prezradila Frištyková.
„A samozrejme, k tomu i Božie požehnanie, ako nás učili naše babičky, že prežehnať každý koláč a nech sa darí,“ dodala odborná majsterka.
Ako jedna manufaktúra
Pod dohľadom 6 dospelých a 25 študentov to vraj išlo ako po masle. Robotu si rozdelili, niekto sa postaral o miesenie, iný o váženie, nachystanie na plechy, stoly a ďalšie činnosti.
Počítali aj s rezervou, v prípade, žeby niektoré záviny nevyšli. „Stalo sa, že žiaci zabudli pichnúť do koláčika. Cesto však potrebuje uvoľniť, takže dva koláče praskli a tá rezerva sa nám nakoniec zišla,“ povedala Fryštiková.
Kúsky mizli jeden za druhým
Počas uplynulých rokov bol predaj závinu spojený aj s predajom huspeniny. Nakoniec ostali len pri dezerte.
„Ako čerešnička na torte, ukončenie výstavy, toto sa určite najviac ujalo,“ zhodnotil riaditeľ školy.
Najdlhší čas jedenia závinu bol hodina a pol, v jeden rok sa ho však podarilo „zbaštiť“ za 56 minút.
Tento rok to trvalo o čosi dlhšie, no rovnako chutne. „Kúpili sme si sedem závinov,“ prezradila rodina Nováková z Prešova.
A oplatilo sa, domov si odnášali bohatý balíček korenín. Ďalšia výherkyňa zasa za 10 závinov vyhrala cestovný kufor.
Výhercovia si mohli výhru „vyhryznúť“ z koláča.
Dominika Nováková si odnášala domov celé vrecko korenín.
Šarmantná obsluha. Dámy sa postarali nielen o pečenie, ale aj o servírovanie.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári