Okrem kvalitnej gastronómie stavili majitelia hlavne na prostredie. A teplo domova.
BARDEJOV. Prvomájovú nedeľu bolo na Štefánikovej ulici v Bardejove rušno. V Cactuse sa od skorého popoludnia spievalo, tancovalo a staval sa máj.
Po letnej záhrade s jazierkom behali deti a rozkvitnuté čerešne boli pripravené na májové bozky.
Rodiny sa bavili pri cimbalovke, ľudia sa v dialógoch medzi terasou, reštauráciou a kaviarničkou prepletali zubatým slnkom. Pokojná, uvoľnená a domovsky teplá atmosféra.
„Som celkom prekvapená, nepočítali sme, že príde až toľko ľudí. Vždy som chcela vidieť ako chlapci dievčatám stavajú máje, tak sme si vymysleli takúto akciu,“ hovorí spolumajiteľka Cactusu, Bardejovčanka Janette Jarvie.
Oáza rodiny
Okrem reštaurácie, baru, wellness centra a kaviarne na Štefánikovej ulici v meste prevádzkuje Cactus aj štýlovú horskú chatu – Rege Apres & Ski Bar, v malebnej obci Regetovka neďaleko Bardejova, kde ponúka aj ubytovanie.
Cactus Restaurant patrí medzi najlepšie reštaurácie v kraji. V celoslovenskej súťaži „SME reštaurácia roka 2015“ sa spolu s ďalšou bardejovskou reštauráciou – el. cafe restaurant dostal do desiatky najlepších v Prešovskom kraji.
O 4,5 tisícoch reštaurácií hlasovalo na gastronomickom portáli „restauracie.sme.sk“ viac ako 12-tisíc hodnotiteľov. Dohromady dostali reštaurácie 45-tisíc hodnotení. Výsledkom bolo desať najlepšie hodnotených reštaurácií z každého kraja.
Okrem východniarskej mačanky, domácich lievancov, jahňacieho lýtka či klasického rump steaku si môžete v Cactuse vychutnať aj zapekané slimáky, bravčové líčka, créme brulée alebo čerstvo pražené mandle. No Cactus nie je iba o dobrom jedle a víne.
„Naša pridaná hodnota je rodina. A rodinný prístup vedenia a manažmentu k zamestnancom sa snažíme preniesť aj na našich zákazníkov. Druhá výborná vec je prepojenie atraktívnych priestorov reštaurácie a kaviarne otvorených do priestrannej letnej záhrady s množstvom zelene a jazierkom. Takéto komplexy sú v malých mestách skôr výnimkou. Vonkajšie sedenie sa snažíme udržiavať aj v zime, tak ako je to v exteriéroch bežné v zahraničí,“ vysvetľuje manažér reštaurácie Valér Herich.
Jednoduchosť, kvalita
Pre reštauráciu je veľmi dôležitá istota, že suroviny z ktorých varia, sú vždy čerstvé a kvalitné.
Bez toho, aby robili veľkú reklamu sa im do Cactusu podarilo dotiahnuť najvyššiu klientelu, ale aj bežných ľudí. Dnes sa tu ľudia už pravidelne vracajú.
„U nás jednoducho ľudia vedia, čo jedia. Nie sme ničím zvláštni, snažíme sa byť jednoduchí. Chceme ale zároveň ponúknuť aj kvalitné jedlá, za ktorými by inak ľudia museli cestovať do veľkého mesta alebo do zahraničia. A za prijateľnú cenu. Vôbec nie sme zameraní iba na najvyššiu klientelu. Aj preto táto prvomájová akcia s folklórom pre bežných ľudí. Chceme, aby to bola príjemná oáza pre všetkých ľudí a aby sa k nám vracali,“ hovorí Janette Jarvie.
Kritiku aj konkurenciu vnímajú pozitívne. „Viete, na Slovensku sa stále chodiť do reštaurácií len učíme. Určite sme za kritiku, no treba ju riešiť hneď a na mieste, potom sa z toho dá poučiť,“ dodáva.
Atmosféra piana
„Áno, aby sa reštauračná kultúra v meste zlepšila, potrebovali by sme kvalitnejšiu a väčšiu klientelu,“ odpovedá majiteľka na otázku či je ťažké presadiť sa v gastronómii v Bardejove.
„Naše mesto vie byť pekné, vie byť pokojné a nemusíme tu mať hneď fabriku pre dvadsaťtisíc ľudí. Ale možno by sme ten pokoj a krásu mohli využiť a otvoriť potenciál a priestor pre tvorivé profesie, kde sa niečo vyvíja. Ako napr. v Košiciach, kde začali stavať na IT sektore,“ dodáva.
V blízkej budúcnosti sa v Cactus restaurante chystajú gastronomický zážitok obohatiť aj hudobným.
„Chceli by sme sa vrátiť ku klavírnej hudbe a vytvoriť špecifickú atmosféru, tak ako to bolo niekedy. Takže momentálne hľadáme klaviristu do reštaurácie, ak by ste o niekom takom vedeli,“ avizuje Jarvie.
Stavanie mája. Foto: Mario Hudák
Tento článok vyšiel v týždenníku PREŠOVSKÉ NOVINY, č. 18/2016, v predaji od 10. 5. do 16. 5.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári