Korzár logo Korzár Prešov
Streda, 22. február, 2017 |Meniny má Etela

V bardejovskom Cactus restaurante stavali máj

Prvomájovú nedeľu oslávili v jednej z najlepších reštaurácií v kraji folklórnou tradíciou.

(Zdroj: cactus)

Okrem kvalitnej gastronómie stavili majitelia hlavne na prostredie. A teplo domova.

BARDEJOV. Prvomájovú nedeľu bolo na Štefánikovej ulici v Bardejove rušno. V Cactuse sa od skorého popoludnia spievalo, tancovalo a staval sa máj.

Po letnej záhrade s jazierkom behali deti a rozkvitnuté čerešne boli pripravené na májové bozky.

Rodiny sa bavili pri cimbalovke, ľudia sa v dialógoch medzi terasou, reštauráciou a kaviarničkou prepletali zubatým slnkom. Pokojná, uvoľnená a domovsky teplá atmosféra.

„Som celkom prekvapená, nepočítali sme, že príde až toľko ľudí. Vždy som chcela vidieť ako chlapci dievčatám stavajú máje, tak sme si vymysleli takúto akciu,“ hovorí spolumajiteľka Cactusu, Bardejovčanka Janette Jarvie.

Oáza rodiny

Okrem reštaurácie, baru, wellness centra a kaviarne na Štefánikovej ulici v meste prevádzkuje Cactus aj štýlovú horskú chatu – Rege Apres & Ski Bar, v malebnej obci Regetovka neďaleko Bardejova, kde ponúka aj ubytovanie.

Cactus Restaurant patrí medzi najlepšie reštaurácie v kraji. V celoslovenskej súťaži „SME reštaurácia roka 2015“ sa spolu s ďalšou bardejovskou reštauráciou – el. cafe restaurant dostal do desiatky najlepších v Prešovskom kraji.

O 4,5 tisícoch reštaurácií hlasovalo na gastronomickom portáli „restauracie.sme.sk“ viac ako 12-tisíc hodnotiteľov. Dohromady dostali reštaurácie 45-tisíc hodnotení. Výsledkom bolo desať najlepšie hodnotených reštaurácií z každého kraja.

Okrem východniarskej mačanky, domácich lievancov, jahňacieho lýtka či klasického rump steaku si môžete v Cactuse vychutnať aj zapekané slimáky, bravčové líčka, créme brulée alebo čerstvo pražené mandle. No Cactus nie je iba o dobrom jedle a víne.

„Naša pridaná hodnota je rodina. A rodinný prístup vedenia a manažmentu k zamestnancom sa snažíme preniesť aj na našich zákazníkov. Druhá výborná vec je prepojenie atraktívnych priestorov reštaurácie a kaviarne otvorených do priestrannej letnej záhrady s množstvom zelene a jazierkom. Takéto komplexy sú v malých mestách skôr výnimkou. Vonkajšie sedenie sa snažíme udržiavať aj v zime, tak ako je to v exteriéroch bežné v zahraničí,“ vysvetľuje manažér reštaurácie Valér Herich.

Jednoduchosť, kvalita

Pre reštauráciu je veľmi dôležitá istota, že suroviny z ktorých varia, sú vždy čerstvé a kvalitné.

Bez toho, aby robili veľkú reklamu sa im do Cactusu podarilo dotiahnuť najvyššiu klientelu, ale aj bežných ľudí. Dnes sa tu ľudia už pravidelne vracajú.

„U nás jednoducho ľudia vedia, čo jedia. Nie sme ničím zvláštni, snažíme sa byť jednoduchí. Chceme ale zároveň ponúknuť aj kvalitné jedlá, za ktorými by inak ľudia museli cestovať do veľkého mesta alebo do zahraničia. A za prijateľnú cenu. Vôbec nie sme zameraní iba na najvyššiu klientelu. Aj preto táto prvomájová akcia s folklórom pre bežných ľudí. Chceme, aby to bola príjemná oáza pre všetkých ľudí a aby sa k nám vracali,“ hovorí Janette Jarvie.

Kritiku aj konkurenciu vnímajú pozitívne. „Viete, na Slovensku sa stále chodiť do reštaurácií len učíme. Určite sme za kritiku, no treba ju riešiť hneď a na mieste, potom sa z toho dá poučiť,“ dodáva.

Atmosféra piana

„Áno, aby sa reštauračná kultúra v meste zlepšila, potrebovali by sme kvalitnejšiu a väčšiu klientelu,“ odpovedá majiteľka na otázku či je ťažké presadiť sa v gastronómii v Bardejove.

„Naše mesto vie byť pekné, vie byť pokojné a nemusíme tu mať hneď fabriku pre dvadsaťtisíc ľudí. Ale možno by sme ten pokoj a krásu mohli využiť a otvoriť potenciál a priestor pre tvorivé profesie, kde sa niečo vyvíja. Ako napr. v Košiciach, kde začali stavať na IT sektore,“ dodáva.

V blízkej budúcnosti sa v Cactus restaurante chystajú gastronomický zážitok obohatiť aj hudobným.

„Chceli by sme sa vrátiť ku klavírnej hudbe a vytvoriť špecifickú atmosféru, tak ako to bolo niekedy. Takže momentálne hľadáme klaviristu do reštaurácie, ak by ste o niekom takom vedeli,“ avizuje Jarvie.

7aeafb535e1e722corig_res.jpg

Stavanie mája. Foto: Mario Hudák

Tento článok vyšiel v týždenníku PREŠOVSKÉ NOVINY, č. 18/2016, v predaji od 10. 5. do 16. 5.

Neprehliadnite tiež

Kamene pripomenú obete holokaustu, tabuľa obchod na korze

Humenská občianska iniciatíva našla u mestských poslancov pochopenie.

Mesto Košice a letisko stále riešia obchádzku v Barci

Zatiaľ je nejasné, či bude možný voľný prejazd cez komunikáciu letiska.

Mali sme šťastie na rodičov. Milujú lyžovanie, a nie peniaze, tvrdia Žampovci

Momentálne sú vo Svetovom pohári jedinou bratskou dvojicou.

Škrlík: Nie som typ človeka, ktorý by rád ležal doma

Treťoligový Trebišov zlákal kormidelníka s bohatými futbalovými skúsenosťami.

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTO

Zamestnanci pracujúci v Googli na roboaute: odišli sme, lebo nám platili príliš veľa

Ľudia z projektu Waymo si nechali vyplatiť obrovské prémie a prešli ku konkurencii.

EKONOMIKA

Ľudia ju zbierajú pri lese, jej pestovanie podporí štát

Štát chce podporiť ovocie, ktoré na Slovensku pestuje len zopár ľudí.

PRIMÁR

Experimentálna liečba zastavila sklerózu multiplex na päť rokov

Pomôcť môže transplantácia kmeňových buniek.

DOMOV

Tresty v kauze Čistý deň chýbajú

Resocializačné zariadenie v Galante vyčkáva s prevzatím rozhodnutia o akreditácii.

Najčítanejšie na Prešov Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  2. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  3. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  4. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  5. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  6. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  7. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  8. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  9. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  10. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 8 978
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 477
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 894
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 827
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 481
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 713
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 357
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 273
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 074
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 778

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop