Korzár logo Korzár Prešov
Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

V bardejovskom Cactus restaurante stavali máj

Prvomájovú nedeľu oslávili v jednej z najlepších reštaurácií v kraji folklórnou tradíciou.

(Zdroj: cactus)

Okrem kvalitnej gastronómie stavili majitelia hlavne na prostredie. A teplo domova.

BARDEJOV. Prvomájovú nedeľu bolo na Štefánikovej ulici v Bardejove rušno. V Cactuse sa od skorého popoludnia spievalo, tancovalo a staval sa máj.

Po letnej záhrade s jazierkom behali deti a rozkvitnuté čerešne boli pripravené na májové bozky.

Rodiny sa bavili pri cimbalovke, ľudia sa v dialógoch medzi terasou, reštauráciou a kaviarničkou prepletali zubatým slnkom. Pokojná, uvoľnená a domovsky teplá atmosféra.

Skryť Vypnúť reklamu

„Som celkom prekvapená, nepočítali sme, že príde až toľko ľudí. Vždy som chcela vidieť ako chlapci dievčatám stavajú máje, tak sme si vymysleli takúto akciu,“ hovorí spolumajiteľka Cactusu, Bardejovčanka Janette Jarvie.

Oáza rodiny

Okrem reštaurácie, baru, wellness centra a kaviarne na Štefánikovej ulici v meste prevádzkuje Cactus aj štýlovú horskú chatu – Rege Apres & Ski Bar, v malebnej obci Regetovka neďaleko Bardejova, kde ponúka aj ubytovanie.

Cactus Restaurant patrí medzi najlepšie reštaurácie v kraji. V celoslovenskej súťaži „SME reštaurácia roka 2015“ sa spolu s ďalšou bardejovskou reštauráciou – el. cafe restaurant dostal do desiatky najlepších v Prešovskom kraji.

O 4,5 tisícoch reštaurácií hlasovalo na gastronomickom portáli „restauracie.sme.sk“ viac ako 12-tisíc hodnotiteľov. Dohromady dostali reštaurácie 45-tisíc hodnotení. Výsledkom bolo desať najlepšie hodnotených reštaurácií z každého kraja.

Skryť Vypnúť reklamu

Okrem východniarskej mačanky, domácich lievancov, jahňacieho lýtka či klasického rump steaku si môžete v Cactuse vychutnať aj zapekané slimáky, bravčové líčka, créme brulée alebo čerstvo pražené mandle. No Cactus nie je iba o dobrom jedle a víne.

„Naša pridaná hodnota je rodina. A rodinný prístup vedenia a manažmentu k zamestnancom sa snažíme preniesť aj na našich zákazníkov. Druhá výborná vec je prepojenie atraktívnych priestorov reštaurácie a kaviarne otvorených do priestrannej letnej záhrady s množstvom zelene a jazierkom. Takéto komplexy sú v malých mestách skôr výnimkou. Vonkajšie sedenie sa snažíme udržiavať aj v zime, tak ako je to v exteriéroch bežné v zahraničí,“ vysvetľuje manažér reštaurácie Valér Herich.

Jednoduchosť, kvalita

Pre reštauráciu je veľmi dôležitá istota, že suroviny z ktorých varia, sú vždy čerstvé a kvalitné.

Skryť Vypnúť reklamu

Bez toho, aby robili veľkú reklamu sa im do Cactusu podarilo dotiahnuť najvyššiu klientelu, ale aj bežných ľudí. Dnes sa tu ľudia už pravidelne vracajú.

„U nás jednoducho ľudia vedia, čo jedia. Nie sme ničím zvláštni, snažíme sa byť jednoduchí. Chceme ale zároveň ponúknuť aj kvalitné jedlá, za ktorými by inak ľudia museli cestovať do veľkého mesta alebo do zahraničia. A za prijateľnú cenu. Vôbec nie sme zameraní iba na najvyššiu klientelu. Aj preto táto prvomájová akcia s folklórom pre bežných ľudí. Chceme, aby to bola príjemná oáza pre všetkých ľudí a aby sa k nám vracali,“ hovorí Janette Jarvie.

Kritiku aj konkurenciu vnímajú pozitívne. „Viete, na Slovensku sa stále chodiť do reštaurácií len učíme. Určite sme za kritiku, no treba ju riešiť hneď a na mieste, potom sa z toho dá poučiť,“ dodáva.

Atmosféra piana

„Áno, aby sa reštauračná kultúra v meste zlepšila, potrebovali by sme kvalitnejšiu a väčšiu klientelu,“ odpovedá majiteľka na otázku či je ťažké presadiť sa v gastronómii v Bardejove.

„Naše mesto vie byť pekné, vie byť pokojné a nemusíme tu mať hneď fabriku pre dvadsaťtisíc ľudí. Ale možno by sme ten pokoj a krásu mohli využiť a otvoriť potenciál a priestor pre tvorivé profesie, kde sa niečo vyvíja. Ako napr. v Košiciach, kde začali stavať na IT sektore,“ dodáva.

V blízkej budúcnosti sa v Cactus restaurante chystajú gastronomický zážitok obohatiť aj hudobným.

„Chceli by sme sa vrátiť ku klavírnej hudbe a vytvoriť špecifickú atmosféru, tak ako to bolo niekedy. Takže momentálne hľadáme klaviristu do reštaurácie, ak by ste o niekom takom vedeli,“ avizuje Jarvie.

7aeafb535e1e722corig_res.jpg

Stavanie mája. Foto: Mario Hudák

Tento článok vyšiel v týždenníku PREŠOVSKÉ NOVINY, č. 18/2016, v predaji od 10. 5. do 16. 5.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 612
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 414
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 12 856
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 418
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 268
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 785
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 880
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 779
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 693
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 865
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jednou z možností, ako zrýchliť očkovanie, je vakcinácia seniorov.
AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Z paralelnej reality, v ktorej premiér uviazol, sa nemá šancu vymotať (týždeň podľa Schutza)

Minulosť už dobieha aj veľké ryby.

Ilustračná fotografia.

Cez čiaru: Ktorí vplyvní ľudia dláždili cestu Haščákovi a Pente?

Kto boli vplyvní známi a kamaráti na strane Penty?

Do práce sa má chodiť aj bez testu, o plošnom testovaní rozhodnú v sobotu

Vláda sa o plošnom testovaní nedohodla ani na treťom rokovaní za päť dní.

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop