Korzár logo Korzár Prešov

Kuchári a cukrári vystavovali svoje kúsky

Už 15. ročník Májovej výstavy studených mís a cukrárenských výrobkov sa konal v Prešove.

Májová výstava. Ponúkla kulinárske vychytávky.Májová výstava. Ponúkla kulinárske vychytávky. (Zdroj: Mária Pihuličová)

Už 15. ročník Májovej výstavy studených mís a cukrárenských výrobkov sa konal počas uplynulých dní na Súkromnej strednej odbornej škole Mladosť v Prešove. Opäť to bola pastva pre chuťové poháriky, ale i pre oči.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

PREŠOV. Tradícia prehliadky prešovských reštaurácií, hotelov a školy SOŠ Mladosť už patrí do pravidelného kalendára podujatí.

Tento rok však prišla menšia zmena, z centra mesta, už tradičnej sály PKO, sa presunuli na domovskú pôdu školy.

„Zmena nastala, keďže sme žiadali o priestory, ale nemali sme vyjadrenie v dostatočnom termíne,“ vysvetlil predseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov SZKC Ivan Kopčák.

SkryťVypnúť reklamu

Členovia združenia boli prednedávnom na svetovej výstave v Luxemburgu, kde získali tretie miesto. Teraz sa zapojili spolu so školou do príprav samotnej výstavy.

Záujem menší, chystajú novinku

Na tohtoročnej výstave bolo podľa slov Kopčáka približne 50-60 výstavných exponátov. Je to dosť v porovnaní s napríklad tohtoročným Danubias Gastro Cup. „Tam mali 4 misy, z toho dve boli z Prešova,“ povedal Kopčák.

Avšak, v porovnaní s predošlými ročníkmi Májovej výstavy badajú pokles záujmu.

„Z roka na rok je menej účastníkov, uvidíme, čo bude v budúcnosti. V PKO bol reprezentatívny priestor, teraz sa počty znižujú,“ zhodnotil šéf.

Ako povedal, takáto výstava je úžasná možnosť a priestor pre reštaurácie a cukrárne. Práve tu môžu vidieť samotnú prácu a nájsť si v budúcnosti potenciálnych zamestnancov. V nápadoch však prešovský klub ani škola nestagnujú.

SkryťVypnúť reklamu

„Vždy niečo nové vymýšľame a chceme motivovať. Počas Dní mesta by sme chceli tento rok zorganizovať prvý ročník súťaže Chute Šariša s tradičným jedlom, šarišskou mačankou,“ prezradil šéf.

Šanca pre začínajúcich

Organizovanie výstavy je radosť aj pre riaditeľa Súkromnej SOŠ Mladosť Františka Novotného. Je to prehliadka nielen šikovnosti súčasných študentov, ale aj uplatnenia tých niekdajších.

„Začíname konfrontovať šikovnosť našich žiakov, odborné zručnosti a znalosti, kreativitu so žiakmi, ktorí sú absolventi a sú v zahraničí. Dvaja z nich prišli a urobili nám tu pekné veci,“ vysvetlil.

Viacero žiakov sa uplatnilo v zahraničí. Stanislav Cicoň je napríklad zástupca šéfkuchára v jednom zámočku v Írsku. Na minuloročnom Danubius Gastro Cup 2015 sa stal tiež v odbore kuchár senior absolútnym víťazom.

SkryťVypnúť reklamu

Kreatívna, ale psychicky náročná

Kulinárske umenie zažíva v oblasti médií boom. Viacero televíznych programov sa zameriava na kuchyňu a gurmánstvo. Práca však nie je jednoduchá.

„V médiách sa to ukáže ako povolanie inovatívne, kreatívne, možno ľahké, ale je to psychicky náročná práca, treba podať zodpovedný výkon,“ vysvetlil riaditeľ.

Aj samotní vystavovatelia sa pripravovali dva dni, pred samotnou výstavou bola predpríprava, najmä pri chystaní aspikov, ale i ďalších dobrôt. Ďalšie dokončovali priamo v deň výstavy.

„Vstávali aj o piatej ráno. Mnohým sa nevydarili, robili nové, aby boli presné. Takže je to taká záťaž, ako chceme,“ vysvetlil riaditeľ. Tlak a psychická záťaž sú takmer nutnosť.

„Samotný kuchár v dobrej reštaurácii je pod tlakom, kuchár vo výbornej reštaurácii a príde tam 10 ľudí na obed, ôsmi si dajú menu celkom iné, on sa musí postaviť a pripraviť to za istý čas. Aj tu sme vytvorili prostredie, aby boli pod časovým a psychickým tlakom, takto sme si ich otestovali,“ opísal riaditeľ. Ako prezradil, ich študenti sú dobrí vo finger food (jedlo jedávané prstami, na 1-2 sústa).

„Je to veľmi pekné jedlo, z kvalitných surovín, ale zdá sa nám a sme trošku sklamaní, že ľudia akoby sa to báli jesť a ostáva to. A pritom sme jedni z najlepších v regióne,“ dodal riaditeľ.

Chystá sa reprezentovať

Jeden z prítomných špičkových kuchárov bol aj člen združenia Peter Krištof. Ten sa napríklad tešil z členstva vo Svetovom združení šéfkuchárov (World Master Chefs Society).

V októbri sa chystá na súťaž do Luxemburgu. „Je tam prihlásených nejakých 37 krajín, ja idem sám za seba, s finger foodmi a 5-chodovým menu,“ prezradil Peter.

foto_res.jpg

Foto: Mária Pihuličová

Tento článok vyšiel v týždenníku PREŠOVSKÉ NOVINY, č. 19/2016, v predaji od 17. 5. do 23. 5.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  6. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  7. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  8. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 377
  2. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 11 132
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 920
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 4 815
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 433
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 3 410
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 160
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 3 110
  1. Štefan Šturdzík: Slovensko - Titanic
  2. Zuzana Valachovičová: Ach to upratovanie, nielen Veľkonočné
  3. Juraj Jevin: Spojené voľby sme ešte nemali
  4. Marek Brenčič: Nasledovanie Krista až na šibenicu. Moje stretnutia s mučeníkom nacizmu
  5. Tomáš Susko: VLNY: Konflikt záujmov vo filmovej akadémii?
  6. Ján Valchár: 450 rokov odšľachťovania národa
  7. Alojz Baránik: Vedúca úloha Združenia sudcov v súdnictve potvrdená
  8. Vladimír Čuchran: Parlamentný permanentný superalkoholizmus - obraz dekadentnej doby, spoločnosti, vládnutia
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 648
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 27 565
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 375
  4. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 114
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 16 833
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 258
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 921
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 494
  1. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  2. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  3. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  4. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  5. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  6. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  7. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  8. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Štefan Šturdzík: Slovensko - Titanic
  2. Zuzana Valachovičová: Ach to upratovanie, nielen Veľkonočné
  3. Juraj Jevin: Spojené voľby sme ešte nemali
  4. Marek Brenčič: Nasledovanie Krista až na šibenicu. Moje stretnutia s mučeníkom nacizmu
  5. Tomáš Susko: VLNY: Konflikt záujmov vo filmovej akadémii?
  6. Ján Valchár: 450 rokov odšľachťovania národa
  7. Alojz Baránik: Vedúca úloha Združenia sudcov v súdnictve potvrdená
  8. Vladimír Čuchran: Parlamentný permanentný superalkoholizmus - obraz dekadentnej doby, spoločnosti, vládnutia
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 648
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 27 565
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 375
  4. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 114
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 16 833
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 258
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 921
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 494
  1. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  2. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  3. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  4. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  5. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  6. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  7. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  8. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu