Už 15. ročník Májovej výstavy studených mís a cukrárenských výrobkov sa konal počas uplynulých dní na Súkromnej strednej odbornej škole Mladosť v Prešove. Opäť to bola pastva pre chuťové poháriky, ale i pre oči.
PREŠOV. Tradícia prehliadky prešovských reštaurácií, hotelov a školy SOŠ Mladosť už patrí do pravidelného kalendára podujatí.
Tento rok však prišla menšia zmena, z centra mesta, už tradičnej sály PKO, sa presunuli na domovskú pôdu školy.
„Zmena nastala, keďže sme žiadali o priestory, ale nemali sme vyjadrenie v dostatočnom termíne,“ vysvetlil predseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov SZKC Ivan Kopčák.
Členovia združenia boli prednedávnom na svetovej výstave v Luxemburgu, kde získali tretie miesto. Teraz sa zapojili spolu so školou do príprav samotnej výstavy.
Záujem menší, chystajú novinku
Na tohtoročnej výstave bolo podľa slov Kopčáka približne 50-60 výstavných exponátov. Je to dosť v porovnaní s napríklad tohtoročným Danubias Gastro Cup. „Tam mali 4 misy, z toho dve boli z Prešova,“ povedal Kopčák.
Avšak, v porovnaní s predošlými ročníkmi Májovej výstavy badajú pokles záujmu.
„Z roka na rok je menej účastníkov, uvidíme, čo bude v budúcnosti. V PKO bol reprezentatívny priestor, teraz sa počty znižujú,“ zhodnotil šéf.
Ako povedal, takáto výstava je úžasná možnosť a priestor pre reštaurácie a cukrárne. Práve tu môžu vidieť samotnú prácu a nájsť si v budúcnosti potenciálnych zamestnancov. V nápadoch však prešovský klub ani škola nestagnujú.
„Vždy niečo nové vymýšľame a chceme motivovať. Počas Dní mesta by sme chceli tento rok zorganizovať prvý ročník súťaže Chute Šariša s tradičným jedlom, šarišskou mačankou,“ prezradil šéf.
Šanca pre začínajúcich
Organizovanie výstavy je radosť aj pre riaditeľa Súkromnej SOŠ Mladosť Františka Novotného. Je to prehliadka nielen šikovnosti súčasných študentov, ale aj uplatnenia tých niekdajších.
„Začíname konfrontovať šikovnosť našich žiakov, odborné zručnosti a znalosti, kreativitu so žiakmi, ktorí sú absolventi a sú v zahraničí. Dvaja z nich prišli a urobili nám tu pekné veci,“ vysvetlil.
Viacero žiakov sa uplatnilo v zahraničí. Stanislav Cicoň je napríklad zástupca šéfkuchára v jednom zámočku v Írsku. Na minuloročnom Danubius Gastro Cup 2015 sa stal tiež v odbore kuchár senior absolútnym víťazom.
Kreatívna, ale psychicky náročná
Kulinárske umenie zažíva v oblasti médií boom. Viacero televíznych programov sa zameriava na kuchyňu a gurmánstvo. Práca však nie je jednoduchá.
„V médiách sa to ukáže ako povolanie inovatívne, kreatívne, možno ľahké, ale je to psychicky náročná práca, treba podať zodpovedný výkon,“ vysvetlil riaditeľ.
Aj samotní vystavovatelia sa pripravovali dva dni, pred samotnou výstavou bola predpríprava, najmä pri chystaní aspikov, ale i ďalších dobrôt. Ďalšie dokončovali priamo v deň výstavy.
„Vstávali aj o piatej ráno. Mnohým sa nevydarili, robili nové, aby boli presné. Takže je to taká záťaž, ako chceme,“ vysvetlil riaditeľ. Tlak a psychická záťaž sú takmer nutnosť.
„Samotný kuchár v dobrej reštaurácii je pod tlakom, kuchár vo výbornej reštaurácii a príde tam 10 ľudí na obed, ôsmi si dajú menu celkom iné, on sa musí postaviť a pripraviť to za istý čas. Aj tu sme vytvorili prostredie, aby boli pod časovým a psychickým tlakom, takto sme si ich otestovali,“ opísal riaditeľ. Ako prezradil, ich študenti sú dobrí vo finger food (jedlo jedávané prstami, na 1-2 sústa).
„Je to veľmi pekné jedlo, z kvalitných surovín, ale zdá sa nám a sme trošku sklamaní, že ľudia akoby sa to báli jesť a ostáva to. A pritom sme jedni z najlepších v regióne,“ dodal riaditeľ.
Chystá sa reprezentovať
Jeden z prítomných špičkových kuchárov bol aj člen združenia Peter Krištof. Ten sa napríklad tešil z členstva vo Svetovom združení šéfkuchárov (World Master Chefs Society).
V októbri sa chystá na súťaž do Luxemburgu. „Je tam prihlásených nejakých 37 krajín, ja idem sám za seba, s finger foodmi a 5-chodovým menu,“ prezradil Peter.
Foto: Mária Pihuličová
Tento článok vyšiel v týždenníku PREŠOVSKÉ NOVINY, č. 19/2016, v predaji od 17. 5. do 23. 5.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári