Korzár logo Korzár Prešov
Utorok, 24. apríl, 2018 | Meniny má Juraj
Pridajte si svoje mesto

Kuchári a cukrári vystavovali svoje kúsky

Už 15. ročník Májovej výstavy studených mís a cukrárenských výrobkov sa konal v Prešove.

Májová výstava. Ponúkla kulinárske vychytávky.(Zdroj: Mária Pihuličová)

Už 15. ročník Májovej výstavy studených mís a cukrárenských výrobkov sa konal počas uplynulých dní na Súkromnej strednej odbornej škole Mladosť v Prešove. Opäť to bola pastva pre chuťové poháriky, ale i pre oči.

PREŠOV. Tradícia prehliadky prešovských reštaurácií, hotelov a školy SOŠ Mladosť už patrí do pravidelného kalendára podujatí.

Tento rok však prišla menšia zmena, z centra mesta, už tradičnej sály PKO, sa presunuli na domovskú pôdu školy.

„Zmena nastala, keďže sme žiadali o priestory, ale nemali sme vyjadrenie v dostatočnom termíne,“ vysvetlil predseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov SZKC Ivan Kopčák.

Článok pokračuje pod video reklamou

Členovia združenia boli prednedávnom na svetovej výstave v Luxemburgu, kde získali tretie miesto. Teraz sa zapojili spolu so školou do príprav samotnej výstavy.

Záujem menší, chystajú novinku

Na tohtoročnej výstave bolo podľa slov Kopčáka približne 50-60 výstavných exponátov. Je to dosť v porovnaní s napríklad tohtoročným Danubias Gastro Cup. „Tam mali 4 misy, z toho dve boli z Prešova,“ povedal Kopčák.

Avšak, v porovnaní s predošlými ročníkmi Májovej výstavy badajú pokles záujmu.

„Z roka na rok je menej účastníkov, uvidíme, čo bude v budúcnosti. V PKO bol reprezentatívny priestor, teraz sa počty znižujú,“ zhodnotil šéf.

Ako povedal, takáto výstava je úžasná možnosť a priestor pre reštaurácie a cukrárne. Práve tu môžu vidieť samotnú prácu a nájsť si v budúcnosti potenciálnych zamestnancov. V nápadoch však prešovský klub ani škola nestagnujú.

„Vždy niečo nové vymýšľame a chceme motivovať. Počas Dní mesta by sme chceli tento rok zorganizovať prvý ročník súťaže Chute Šariša s tradičným jedlom, šarišskou mačankou,“ prezradil šéf.

Šanca pre začínajúcich

Organizovanie výstavy je radosť aj pre riaditeľa Súkromnej SOŠ Mladosť Františka Novotného. Je to prehliadka nielen šikovnosti súčasných študentov, ale aj uplatnenia tých niekdajších.

„Začíname konfrontovať šikovnosť našich žiakov, odborné zručnosti a znalosti, kreativitu so žiakmi, ktorí sú absolventi a sú v zahraničí. Dvaja z nich prišli a urobili nám tu pekné veci,“ vysvetlil.

Viacero žiakov sa uplatnilo v zahraničí. Stanislav Cicoň je napríklad zástupca šéfkuchára v jednom zámočku v Írsku. Na minuloročnom Danubius Gastro Cup 2015 sa stal tiež v odbore kuchár senior absolútnym víťazom.

Kreatívna, ale psychicky náročná

Kulinárske umenie zažíva v oblasti médií boom. Viacero televíznych programov sa zameriava na kuchyňu a gurmánstvo. Práca však nie je jednoduchá.

„V médiách sa to ukáže ako povolanie inovatívne, kreatívne, možno ľahké, ale je to psychicky náročná práca, treba podať zodpovedný výkon,“ vysvetlil riaditeľ.

Aj samotní vystavovatelia sa pripravovali dva dni, pred samotnou výstavou bola predpríprava, najmä pri chystaní aspikov, ale i ďalších dobrôt. Ďalšie dokončovali priamo v deň výstavy.

„Vstávali aj o piatej ráno. Mnohým sa nevydarili, robili nové, aby boli presné. Takže je to taká záťaž, ako chceme,“ vysvetlil riaditeľ. Tlak a psychická záťaž sú takmer nutnosť.

„Samotný kuchár v dobrej reštaurácii je pod tlakom, kuchár vo výbornej reštaurácii a príde tam 10 ľudí na obed, ôsmi si dajú menu celkom iné, on sa musí postaviť a pripraviť to za istý čas. Aj tu sme vytvorili prostredie, aby boli pod časovým a psychickým tlakom, takto sme si ich otestovali,“ opísal riaditeľ. Ako prezradil, ich študenti sú dobrí vo finger food (jedlo jedávané prstami, na 1-2 sústa).

„Je to veľmi pekné jedlo, z kvalitných surovín, ale zdá sa nám a sme trošku sklamaní, že ľudia akoby sa to báli jesť a ostáva to. A pritom sme jedni z najlepších v regióne,“ dodal riaditeľ.

Chystá sa reprezentovať

Jeden z prítomných špičkových kuchárov bol aj člen združenia Peter Krištof. Ten sa napríklad tešil z členstva vo Svetovom združení šéfkuchárov (World Master Chefs Society).

V októbri sa chystá na súťaž do Luxemburgu. „Je tam prihlásených nejakých 37 krajín, ja idem sám za seba, s finger foodmi a 5-chodovým menu,“ prezradil Peter.

foto_res.jpg

Foto: Mária Pihuličová

Tento článok vyšiel v týždenníku PREŠOVSKÉ NOVINY, č. 19/2016, v predaji od 17. 5. do 23. 5.

Neprehliadnite tiež

Kauza nebankovky Sporoinvest: Súdy zastavili trestné stíhanie

Po 15 rokoch nejde za mreže nik. Ani muzikant z Elánu.

Konkurz Sporoinvestu: Vyplatili tri štvrtiny vkladov. Ale len osmine veriteľov

Pohľadávku si správne uplatnilo iba 1 183 z takmer osemtisíc klientov.

Sedmák verí, že Djordjevič protihráča neopľul

Košických basketbalistov čaká v utorok domáci finálový mečbal.

Poprad hyzdia hrdzavé lampy

Niektoré lampy sú už za hranicou životnosti. V Kvetnici je tma.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Majského péenky sa Najvyššiemu súdu nezdajú. Dal ich posúdiť znalcom

Podnikateľ môže dosiahnuť aj prerušenie súdu, ktorý sa ťahá už roky. Jeho spoluobžalovaný Brtva nedávno po verdikte ušiel.

KOMENTÁRE

Jozef Majský dokazuje, že si nie sme všetci rovní

Radový smrteľník by mal proces aj s vymeraným trestom dávno za sebou.

Najčítanejšie na Prešov Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  2. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  3. Bayer posilňuje svoju značku
  4. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  5. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  6. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  7. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  8. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  9. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  10. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  1. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  2. Bayer posilňuje svoju značku
  3. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  4. O2 a Matej Tóth otvárajú druhý ročník O2 Športovej akadémie
  5. METRO ukáže zákazníkom najnovšie trendy v gastronómii
  6. Joint International Week 2018 na EU v Bratislave
  7. Podpredseda vlády Vietnamu podporuje spoluprácu s EU v BA
  8. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  9. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  10. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  1. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 919
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 15 787
  3. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 14 997
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 14 018
  5. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 11 818
  6. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 11 053
  7. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 6 042
  8. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 4 314
  9. Najkrajšie cyklotrasy na Slovensku nie sú iba v Bratislave 3 106
  10. Klima efekt bez klimatizácie 2 973

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop