Korzár logo Korzár Prešov
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Kuchári a cukrári vystavovali svoje kúsky

Už 15. ročník Májovej výstavy studených mís a cukrárenských výrobkov sa konal v Prešove.

Májová výstava. Ponúkla kulinárske vychytávky.Májová výstava. Ponúkla kulinárske vychytávky. (Zdroj: Mária Pihuličová)

Už 15. ročník Májovej výstavy studených mís a cukrárenských výrobkov sa konal počas uplynulých dní na Súkromnej strednej odbornej škole Mladosť v Prešove. Opäť to bola pastva pre chuťové poháriky, ale i pre oči.

PREŠOV. Tradícia prehliadky prešovských reštaurácií, hotelov a školy SOŠ Mladosť už patrí do pravidelného kalendára podujatí.

Tento rok však prišla menšia zmena, z centra mesta, už tradičnej sály PKO, sa presunuli na domovskú pôdu školy.

„Zmena nastala, keďže sme žiadali o priestory, ale nemali sme vyjadrenie v dostatočnom termíne,“ vysvetlil predseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov SZKC Ivan Kopčák.

Skryť Vypnúť reklamu

Členovia združenia boli prednedávnom na svetovej výstave v Luxemburgu, kde získali tretie miesto. Teraz sa zapojili spolu so školou do príprav samotnej výstavy.

Záujem menší, chystajú novinku

Na tohtoročnej výstave bolo podľa slov Kopčáka približne 50-60 výstavných exponátov. Je to dosť v porovnaní s napríklad tohtoročným Danubias Gastro Cup. „Tam mali 4 misy, z toho dve boli z Prešova,“ povedal Kopčák.

Avšak, v porovnaní s predošlými ročníkmi Májovej výstavy badajú pokles záujmu.

„Z roka na rok je menej účastníkov, uvidíme, čo bude v budúcnosti. V PKO bol reprezentatívny priestor, teraz sa počty znižujú,“ zhodnotil šéf.

Ako povedal, takáto výstava je úžasná možnosť a priestor pre reštaurácie a cukrárne. Práve tu môžu vidieť samotnú prácu a nájsť si v budúcnosti potenciálnych zamestnancov. V nápadoch však prešovský klub ani škola nestagnujú.

Skryť Vypnúť reklamu

„Vždy niečo nové vymýšľame a chceme motivovať. Počas Dní mesta by sme chceli tento rok zorganizovať prvý ročník súťaže Chute Šariša s tradičným jedlom, šarišskou mačankou,“ prezradil šéf.

Šanca pre začínajúcich

Organizovanie výstavy je radosť aj pre riaditeľa Súkromnej SOŠ Mladosť Františka Novotného. Je to prehliadka nielen šikovnosti súčasných študentov, ale aj uplatnenia tých niekdajších.

„Začíname konfrontovať šikovnosť našich žiakov, odborné zručnosti a znalosti, kreativitu so žiakmi, ktorí sú absolventi a sú v zahraničí. Dvaja z nich prišli a urobili nám tu pekné veci,“ vysvetlil.

Viacero žiakov sa uplatnilo v zahraničí. Stanislav Cicoň je napríklad zástupca šéfkuchára v jednom zámočku v Írsku. Na minuloročnom Danubius Gastro Cup 2015 sa stal tiež v odbore kuchár senior absolútnym víťazom.

Skryť Vypnúť reklamu

Kreatívna, ale psychicky náročná

Kulinárske umenie zažíva v oblasti médií boom. Viacero televíznych programov sa zameriava na kuchyňu a gurmánstvo. Práca však nie je jednoduchá.

„V médiách sa to ukáže ako povolanie inovatívne, kreatívne, možno ľahké, ale je to psychicky náročná práca, treba podať zodpovedný výkon,“ vysvetlil riaditeľ.

Aj samotní vystavovatelia sa pripravovali dva dni, pred samotnou výstavou bola predpríprava, najmä pri chystaní aspikov, ale i ďalších dobrôt. Ďalšie dokončovali priamo v deň výstavy.

„Vstávali aj o piatej ráno. Mnohým sa nevydarili, robili nové, aby boli presné. Takže je to taká záťaž, ako chceme,“ vysvetlil riaditeľ. Tlak a psychická záťaž sú takmer nutnosť.

„Samotný kuchár v dobrej reštaurácii je pod tlakom, kuchár vo výbornej reštaurácii a príde tam 10 ľudí na obed, ôsmi si dajú menu celkom iné, on sa musí postaviť a pripraviť to za istý čas. Aj tu sme vytvorili prostredie, aby boli pod časovým a psychickým tlakom, takto sme si ich otestovali,“ opísal riaditeľ. Ako prezradil, ich študenti sú dobrí vo finger food (jedlo jedávané prstami, na 1-2 sústa).

„Je to veľmi pekné jedlo, z kvalitných surovín, ale zdá sa nám a sme trošku sklamaní, že ľudia akoby sa to báli jesť a ostáva to. A pritom sme jedni z najlepších v regióne,“ dodal riaditeľ.

Chystá sa reprezentovať

Jeden z prítomných špičkových kuchárov bol aj člen združenia Peter Krištof. Ten sa napríklad tešil z členstva vo Svetovom združení šéfkuchárov (World Master Chefs Society).

V októbri sa chystá na súťaž do Luxemburgu. „Je tam prihlásených nejakých 37 krajín, ja idem sám za seba, s finger foodmi a 5-chodovým menu,“ prezradil Peter.

foto_res.jpg

Foto: Mária Pihuličová

Tento článok vyšiel v týždenníku PREŠOVSKÉ NOVINY, č. 19/2016, v predaji od 17. 5. do 23. 5.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  2. Bezbariérové vozidlo
  3. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  4. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Zelená Bratislava
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Ruža zmeny
  9. Úpravy automobilov pre ZŤP
  10. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 908
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 156
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 899
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 730
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 442
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 10 801
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 891
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 121
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 071
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 885
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Z tenisového centra v Košiciach škrtli halu, ušetria 15 miliónov

Poslanci odobrili memorandum so zväzom s podmienkami.

Z Národného tenisového centra bude po škrtoch Národné tréningové centrum.

Situácia v škole v Rokycanoch je vybičovaná. Učiteľky nedostávajú výplaty

Obec s otvorením 5. ročníka súhlasila, starosta si ide svoje.

Odvolaná riaditeľka ZŠ Rokycany Iveta Markovičová.

Takmer raz toľko. Zákazku mala Myslava preplatiť o 90 percent

Kontrolór hovorí o predražených prácach. Starostka to odmieta.

Starostka tvrdí, že postupovali podľa smernice. Podľa kontrolórov ju však ešte predtým zrušili.
Obyvatelia bytovky na Ulici SNP 33 spísali petíciu. Žiadajú vysťahovať neprispôsobivých.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zákaz vychádzania pre netestovaných? Pochybnosti majú ústavní právnici aj prezidentka

Vláda riskuje, že Ústavný súd zruší testovanie skôr, ako sa začne.

Ilustračné foto.

Koronavírus na Slovensku: Prezidentka nepodporuje sankcie za odmietnutie testovania (minúta po minúte)

Pribudlo ďalších šesť úmrtí na Covid-19, zomrel aj lekár z Oravy.

Prezidentka Zuzana Čaputová na rokovaní bezpečnostnej rady.
Zamestnanci spoločnosti Volkswagen Slovakia pracujú na výrobnej linke.
Komentár Petra Schutza

Významná časť národa už dávno žije v osobnom lockdowne

Medzi tmami a hmlami.

Peter Schutz.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop