Korzár logo Korzár Prešov
Utorok, 28. september, 2021 | Meniny má VáclavKrížovkyKrížovky

Kuchári a cukrári vystavovali svoje kúsky

Už 15. ročník Májovej výstavy studených mís a cukrárenských výrobkov sa konal v Prešove.

Májová výstava. Ponúkla kulinárske vychytávky.Májová výstava. Ponúkla kulinárske vychytávky. (Zdroj: Mária Pihuličová)

Už 15. ročník Májovej výstavy studených mís a cukrárenských výrobkov sa konal počas uplynulých dní na Súkromnej strednej odbornej škole Mladosť v Prešove. Opäť to bola pastva pre chuťové poháriky, ale i pre oči.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

PREŠOV. Tradícia prehliadky prešovských reštaurácií, hotelov a školy SOŠ Mladosť už patrí do pravidelného kalendára podujatí.

Tento rok však prišla menšia zmena, z centra mesta, už tradičnej sály PKO, sa presunuli na domovskú pôdu školy.

„Zmena nastala, keďže sme žiadali o priestory, ale nemali sme vyjadrenie v dostatočnom termíne,“ vysvetlil predseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov SZKC Ivan Kopčák.

Skryť Vypnúť reklamu

Členovia združenia boli prednedávnom na svetovej výstave v Luxemburgu, kde získali tretie miesto. Teraz sa zapojili spolu so školou do príprav samotnej výstavy.

Záujem menší, chystajú novinku

Na tohtoročnej výstave bolo podľa slov Kopčáka približne 50-60 výstavných exponátov. Je to dosť v porovnaní s napríklad tohtoročným Danubias Gastro Cup. „Tam mali 4 misy, z toho dve boli z Prešova,“ povedal Kopčák.

Avšak, v porovnaní s predošlými ročníkmi Májovej výstavy badajú pokles záujmu.

„Z roka na rok je menej účastníkov, uvidíme, čo bude v budúcnosti. V PKO bol reprezentatívny priestor, teraz sa počty znižujú,“ zhodnotil šéf.

Ako povedal, takáto výstava je úžasná možnosť a priestor pre reštaurácie a cukrárne. Práve tu môžu vidieť samotnú prácu a nájsť si v budúcnosti potenciálnych zamestnancov. V nápadoch však prešovský klub ani škola nestagnujú.

Skryť Vypnúť reklamu

„Vždy niečo nové vymýšľame a chceme motivovať. Počas Dní mesta by sme chceli tento rok zorganizovať prvý ročník súťaže Chute Šariša s tradičným jedlom, šarišskou mačankou,“ prezradil šéf.

Šanca pre začínajúcich

Organizovanie výstavy je radosť aj pre riaditeľa Súkromnej SOŠ Mladosť Františka Novotného. Je to prehliadka nielen šikovnosti súčasných študentov, ale aj uplatnenia tých niekdajších.

„Začíname konfrontovať šikovnosť našich žiakov, odborné zručnosti a znalosti, kreativitu so žiakmi, ktorí sú absolventi a sú v zahraničí. Dvaja z nich prišli a urobili nám tu pekné veci,“ vysvetlil.

Viacero žiakov sa uplatnilo v zahraničí. Stanislav Cicoň je napríklad zástupca šéfkuchára v jednom zámočku v Írsku. Na minuloročnom Danubius Gastro Cup 2015 sa stal tiež v odbore kuchár senior absolútnym víťazom.

Skryť Vypnúť reklamu

Kreatívna, ale psychicky náročná

Kulinárske umenie zažíva v oblasti médií boom. Viacero televíznych programov sa zameriava na kuchyňu a gurmánstvo. Práca však nie je jednoduchá.

„V médiách sa to ukáže ako povolanie inovatívne, kreatívne, možno ľahké, ale je to psychicky náročná práca, treba podať zodpovedný výkon,“ vysvetlil riaditeľ.

Aj samotní vystavovatelia sa pripravovali dva dni, pred samotnou výstavou bola predpríprava, najmä pri chystaní aspikov, ale i ďalších dobrôt. Ďalšie dokončovali priamo v deň výstavy.

„Vstávali aj o piatej ráno. Mnohým sa nevydarili, robili nové, aby boli presné. Takže je to taká záťaž, ako chceme,“ vysvetlil riaditeľ. Tlak a psychická záťaž sú takmer nutnosť.

„Samotný kuchár v dobrej reštaurácii je pod tlakom, kuchár vo výbornej reštaurácii a príde tam 10 ľudí na obed, ôsmi si dajú menu celkom iné, on sa musí postaviť a pripraviť to za istý čas. Aj tu sme vytvorili prostredie, aby boli pod časovým a psychickým tlakom, takto sme si ich otestovali,“ opísal riaditeľ. Ako prezradil, ich študenti sú dobrí vo finger food (jedlo jedávané prstami, na 1-2 sústa).

„Je to veľmi pekné jedlo, z kvalitných surovín, ale zdá sa nám a sme trošku sklamaní, že ľudia akoby sa to báli jesť a ostáva to. A pritom sme jedni z najlepších v regióne,“ dodal riaditeľ.

Chystá sa reprezentovať

Jeden z prítomných špičkových kuchárov bol aj člen združenia Peter Krištof. Ten sa napríklad tešil z členstva vo Svetovom združení šéfkuchárov (World Master Chefs Society).

V októbri sa chystá na súťaž do Luxemburgu. „Je tam prihlásených nejakých 37 krajín, ja idem sám za seba, s finger foodmi a 5-chodovým menu,“ prezradil Peter.

foto_res.jpg

Foto: Mária Pihuličová

Tento článok vyšiel v týždenníku PREŠOVSKÉ NOVINY, č. 19/2016, v predaji od 17. 5. do 23. 5.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  2. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  4. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  5. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  6. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  7. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  8. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  9. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  10. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  1. Najviac škôd slovenskí šoféri hlásia v júni
  2. Proxenta získala ocenenie Developer roka
  3. HB Reavis postavil Bratislave novú autobusovú stanicu
  4. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Prečo by sa elektrárne mali zaujímať o ekologické riešenia?
  7. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  8. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  9. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  10. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  1. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali 14 646
  2. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 8 221
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 083
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 265
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 5 436
  6. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 973
  7. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 4 631
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 360
  9. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska 3 492
  10. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely 3 251

Blogy SME

  1. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  2. Zuzana Cascino: Sedmokrásky z lásky
  3. Magenta Life: Vstúpte s nami na Virtuálnu PM Konferenciu 2021
  4. Stanislav Martinčko: Pekelníci z generálnej prokuratúry píšu sami sebe list !!
  5. Tomáš Karľa: Zaujímavé internetové čítanie
  6. Tereza Krajčová: Škótsko 1/2: Krajina whisky a vetra (Edinburgh – Dunkeld – Loch Ness)
  7. Rudolf Pado: Chobotnica čiernej ekonomiky na Liptovskej Mare. A nekonajúci štát
  8. Michal Boga: Výhody materskej kašičky
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 23 348
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 14 683
  3. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 6 500
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 439
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 667
  6. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 5 037
  7. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 554
  8. Peter Chudý: Ako policajný funkcionár zničil stopy na mieste činu (vraždy/samovraždy) alebo v polícii sú stále ľudia, ktorí tam nemajú čo robiť. 4 014
  1. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  3. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  4. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  5. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  6. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  7. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  8. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Výstavba diaľnice.

V Los Angeles postavili diaľnicu s dvoma mostmi za šesťdesiatšesť dní. Prečo to u nás nejde?


27. sep
Peter Tkačenko

Fico sa môže Hegerovi poďakovať, že je v strede diskusie.


18m

Výrobca Horaliek zverejnil svoje letné výsledky, ktoré mali byť strašne zasiahnuté fašistickým bojkotom.


Prezidentka Čaputová.

Politikov vyzvala k zdržanlivosti.


4 h

Blogy SME

  1. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  2. Zuzana Cascino: Sedmokrásky z lásky
  3. Magenta Life: Vstúpte s nami na Virtuálnu PM Konferenciu 2021
  4. Stanislav Martinčko: Pekelníci z generálnej prokuratúry píšu sami sebe list !!
  5. Tomáš Karľa: Zaujímavé internetové čítanie
  6. Tereza Krajčová: Škótsko 1/2: Krajina whisky a vetra (Edinburgh – Dunkeld – Loch Ness)
  7. Rudolf Pado: Chobotnica čiernej ekonomiky na Liptovskej Mare. A nekonajúci štát
  8. Michal Boga: Výhody materskej kašičky
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 23 348
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 14 683
  3. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 6 500
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 439
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 667
  6. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 5 037
  7. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 554
  8. Peter Chudý: Ako policajný funkcionár zničil stopy na mieste činu (vraždy/samovraždy) alebo v polícii sú stále ľudia, ktorí tam nemajú čo robiť. 4 014
  1. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  3. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  4. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  5. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  6. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  7. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  8. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu