Korzár logo Korzár Prešov
Pondelok, 25. september, 2017 | Meniny má Vladislav

V Kendiciach spomínali na rodáka Jána Komu

V Kendzicoch vešelo je folklórny festival, ktorý sa konal už po 14. raz.

Pri jeho príležitosti si Kendičania zaspomínali aj na svojho rodáka Jána Komu, etnografa aj kronikára. Usporiadali výstavu k jeho nedožitým 95. narodeninám.

KENDICE. Mnohí dedinčania na Jána Komu spomínajú ako na skromného a vždy ochotného človeka. Zapájal sa do aktivít v obci, zozbieral historický materiál a napísal publikáciu Kendice vo svetle dejín a ľudovej kultúry.

Zostavil ju pri príležitosti 750. výročia od prvej písomnej zmienky o obci, ktorá bola v 13. stor. sídlom kráľovských strážcov hraníc.

Od roku 1957 bol totiž aj obecným kronikárom. Podrobne, dokonca na 21 stranách v nej opísal kendickú svadbu a doplnil aj notový záznam starodávnych svadobných a obradových piesní. Zapísal tiež celú betlehemskú hru Jašličkare, ale aj rôzne rodinné, spoločenské a výročné zvyky.

V jedálničku Kendičanov dominovala kapusta

Kto Jána Komu poznal lepšie, vedel, že bol v podstate veselý človek, rád sa smial a ani kulinárske pochúťky mu neboli cudzie.

Rád ochutnával, ale či aj varil, to už jeho rodina neprezradila. Ako etnograf a muzeológ sa už v dôchodkovom veku rozhodol, že by sa nemalo zabudnúť nielen na zvyky, kroje, pesničky, ale aj na tradičné jedlá, lebo Kendice boli kedysi „kapustárskou baštou“.

Kapusta sa v Kendiciach nielen pestovala vo veľkom, ale tvorila základ množstva jedál, ktoré sa v domácnostiach často varili. Potvrdzuje to aj receptár gazdovských jedál, ktoré zostavil.

Mal úspech, čo potvrdila aj aktuálna výstava. Mladé gazdinky sa o suroviny a postup pri príprave zaujímali, staršie zase porovnávali, či je rovnaký, aký poznajú v ich domácnosti.

„V Kendiciach sa netradovalo, ani neujalo spoločné stolovanie. V lete sa jedlo nosilo na pole a v čase sezónnych prác bola hlavným denným jedlom večera. Iba v nedele a sviatky sa okolo stola zhromaždila celá rodina. Pri jedení však sedeli iba muži, ženy vždy stáli. Až do roku 1930 sa udržiaval prastarý zvyk variť na nedeľné raňajky kapustu. Asi z toho dôvodu dostali Kendičania prezývku Kapuščare,“ píše vo svojej knihe Ján Koma.

Zvláštnosti stolovania

Kendičania mali svoje zvyky aj pri stole. Polievkou nazývali iba vývary z mäsa. Inak, ako prvé jedlo konzumovali halušky v rôznych obmenách alebo pirohy a potom sa podávalo „chľipane“, čiže polievka.

Mohla to byť sciranka so zapraženu vodu, sciranka s kvašnim mľikom, juška z bečki s haluškami, ľušta, kišeľ, demikat a podobne. Veľkej obľube sa tešili mačanki a kišeľ.

Halušky zo zemiakového cesta „trepanki“ varili s kapustou, tvarohom, bryndzou aj lekvárom.

Kto bol Ján Koma?

Bol doktorom filozofie a kandidátom historických vied z odboru etnografia a muzeológia. Najväčšiu časť svojho života venoval týmto oblastiam v regióne východného Slovenska.

S manželkou Máriou vychoval tri deti. Jeho ťažké detstvo v ňom možno zanechalo istú stopu. Skromnosť a ochotu pomáhať aj sa podeliť so svojimi odbornými skúsenosťami.

Narodil sa v roku 1920 v Kendiciach a keď mal 5 rokov, jeho otec odišiel za prácou do Ameriky. O jeho výchovu sa potom starala len jeho matka.

Základné vzdelanie získal v Kendiciach, stredoškolské na gymnáziách v Prešove, Košiciach a maturoval dokonca v Kláštore pod Znievom. Vysokoškolské štúdiá absolvoval v Piešťanoch, Trnave a napokon ho zavŕšil v Bratislave.

Jeho prvým pracovným pôsobiskom bol Psychotechnický ústav v Košiciach. V rokoch 1951-53 bol riaditeľom Šarišského múzea v Bardejove, od roku 1953 až do jeho odchodu do dôchodku pôsobil ako etnograf vo Vlastivednom múzeu v Prešove.

Tento článok vyšiel v týždenníku PREŠOVSKÉ NOVINY, č. 19/2016, v predaji od 17. 5. do 23. 5.

Neprehliadnite tiež

Na Hlavnej ulici v Košiciach horel byt

Priestory na druhom poschodí domu zachvátili plamene.

Po debakli prepustil Tatran Prešov trénera Janteka

Chémia medzi trénerom a tímom nefungovala.

Colníci objavili pašeráka 85 kíl jantáru

Hodnota zhabaného tvaru je okolo 130-tisíc eur.

Premohli ho emócie. Saganova pravá ruka chystá dovolenku

Masér Maroš Hlad je majstrovi sveta ako brat. Sprevádza ho po svete.

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Ešte v marci robil v obleku kliky. Železná vôľa urobila z Jana Třísku Američana

Legendárny herec z Obecnej školy sa už v Česku necítil doma.

SVET

Po páde z mosta do Vltavy zomrel český herec Jan Tříska

Okolnosti pádu vyšetruje polícia.

ŠPORT

Expert: Sagan je ako rocková hviezda cyklistiky

MS môže pokojne vyhrať aj sedemkrát, myslí si.

PRIMÁR

Päťdesiatnici a stres: Po päťdesiatke začne stres zabíjať

Nikto nie je stavaný na to, aby prežíval dlhodobý stres.

Najčítanejšie na Prešov Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  1. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  2. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  3. Detské zúbky sú veda
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  6. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  8. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Rastie nám pokrivená generácia?
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 10 685
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 5 132
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 848
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 348
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 582
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 286
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 062
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 902
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 817
  10. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 748

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop