Korzár logo Korzár Prešov
Pondelok, 27. február, 2017 |Meniny má Alexander

V Kendiciach spomínali na rodáka Jána Komu

V Kendzicoch vešelo je folklórny festival, ktorý sa konal už po 14. raz.

Pri jeho príležitosti si Kendičania zaspomínali aj na svojho rodáka Jána Komu, etnografa aj kronikára. Usporiadali výstavu k jeho nedožitým 95. narodeninám.

KENDICE. Mnohí dedinčania na Jána Komu spomínajú ako na skromného a vždy ochotného človeka. Zapájal sa do aktivít v obci, zozbieral historický materiál a napísal publikáciu Kendice vo svetle dejín a ľudovej kultúry.

Zostavil ju pri príležitosti 750. výročia od prvej písomnej zmienky o obci, ktorá bola v 13. stor. sídlom kráľovských strážcov hraníc.

Od roku 1957 bol totiž aj obecným kronikárom. Podrobne, dokonca na 21 stranách v nej opísal kendickú svadbu a doplnil aj notový záznam starodávnych svadobných a obradových piesní. Zapísal tiež celú betlehemskú hru Jašličkare, ale aj rôzne rodinné, spoločenské a výročné zvyky.

V jedálničku Kendičanov dominovala kapusta

Kto Jána Komu poznal lepšie, vedel, že bol v podstate veselý človek, rád sa smial a ani kulinárske pochúťky mu neboli cudzie.

Rád ochutnával, ale či aj varil, to už jeho rodina neprezradila. Ako etnograf a muzeológ sa už v dôchodkovom veku rozhodol, že by sa nemalo zabudnúť nielen na zvyky, kroje, pesničky, ale aj na tradičné jedlá, lebo Kendice boli kedysi „kapustárskou baštou“.

Kapusta sa v Kendiciach nielen pestovala vo veľkom, ale tvorila základ množstva jedál, ktoré sa v domácnostiach často varili. Potvrdzuje to aj receptár gazdovských jedál, ktoré zostavil.

Mal úspech, čo potvrdila aj aktuálna výstava. Mladé gazdinky sa o suroviny a postup pri príprave zaujímali, staršie zase porovnávali, či je rovnaký, aký poznajú v ich domácnosti.

„V Kendiciach sa netradovalo, ani neujalo spoločné stolovanie. V lete sa jedlo nosilo na pole a v čase sezónnych prác bola hlavným denným jedlom večera. Iba v nedele a sviatky sa okolo stola zhromaždila celá rodina. Pri jedení však sedeli iba muži, ženy vždy stáli. Až do roku 1930 sa udržiaval prastarý zvyk variť na nedeľné raňajky kapustu. Asi z toho dôvodu dostali Kendičania prezývku Kapuščare,“ píše vo svojej knihe Ján Koma.

Zvláštnosti stolovania

Kendičania mali svoje zvyky aj pri stole. Polievkou nazývali iba vývary z mäsa. Inak, ako prvé jedlo konzumovali halušky v rôznych obmenách alebo pirohy a potom sa podávalo „chľipane“, čiže polievka.

Mohla to byť sciranka so zapraženu vodu, sciranka s kvašnim mľikom, juška z bečki s haluškami, ľušta, kišeľ, demikat a podobne. Veľkej obľube sa tešili mačanki a kišeľ.

Halušky zo zemiakového cesta „trepanki“ varili s kapustou, tvarohom, bryndzou aj lekvárom.

Kto bol Ján Koma?

Bol doktorom filozofie a kandidátom historických vied z odboru etnografia a muzeológia. Najväčšiu časť svojho života venoval týmto oblastiam v regióne východného Slovenska.

S manželkou Máriou vychoval tri deti. Jeho ťažké detstvo v ňom možno zanechalo istú stopu. Skromnosť a ochotu pomáhať aj sa podeliť so svojimi odbornými skúsenosťami.

Narodil sa v roku 1920 v Kendiciach a keď mal 5 rokov, jeho otec odišiel za prácou do Ameriky. O jeho výchovu sa potom starala len jeho matka.

Základné vzdelanie získal v Kendiciach, stredoškolské na gymnáziách v Prešove, Košiciach a maturoval dokonca v Kláštore pod Znievom. Vysokoškolské štúdiá absolvoval v Piešťanoch, Trnave a napokon ho zavŕšil v Bratislave.

Jeho prvým pracovným pôsobiskom bol Psychotechnický ústav v Košiciach. V rokoch 1951-53 bol riaditeľom Šarišského múzea v Bardejove, od roku 1953 až do jeho odchodu do dôchodku pôsobil ako etnograf vo Vlastivednom múzeu v Prešove.

Tento článok vyšiel v týždenníku PREŠOVSKÉ NOVINY, č. 19/2016, v predaji od 17. 5. do 23. 5.

Neprehliadnite tiež

Dva roky sedí v zastupiteľstve. Prehovoril raz. Keď skladal sľub

Riaditeľ košickej UNLP Milan Maďar iba stláča hlasovacie zariadenie.

Mesto postaví v Krásnej centrum za dva milióny eur

Košice budú mať moderné sociálne zariadenie z eurofondov.

Smer na východe už oslavuje MDŽ. Zabáva vtipmi o svokrách

Nikto nespomínal ističe, ceny elektriny, ani dôchodky.

Otrasné: Muža dobili na smrť, lebo im nedal cigarety

Štyria páchatelia sú za mrežami, traja trestu unikli, boli ešte deti.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. Keď pôjdeme tvrdou silou, nemáme šancu.

TECH

Nokii sa podarilo vstať z mŕtvych. Ukázali Nokiu 3310

Majú Android, nízku cenu a dobrý hardvér.

ŠPORT

Sagan ukázal cit pre taktiku a ešte lepšiu formu ako pred rokom

V sobotu bol druhý, v nedeľu už vyhral.

Najčítanejšie na Prešov Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Hitparáda štiav
  2. 14. ročník AmCham „JOB FAIR“ v Košiciach
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  5. Malé knedličky, veľké dojmy
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  7. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  8. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  9. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  10. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 761
  2. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 245
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 663
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 957
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 760
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 089
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 497
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 111
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 340
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 185

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop