Korzár logo Korzár Prešov
Nedeľa, 22. júl, 2018 | Meniny má Magdaléna
Nájdete nás na webe

V Kendiciach spomínali na rodáka Jána Komu

V Kendzicoch vešelo je folklórny festival, ktorý sa konal už po 14. raz.

Pri jeho príležitosti si Kendičania zaspomínali aj na svojho rodáka Jána Komu, etnografa aj kronikára. Usporiadali výstavu k jeho nedožitým 95. narodeninám.

KENDICE. Mnohí dedinčania na Jána Komu spomínajú ako na skromného a vždy ochotného človeka. Zapájal sa do aktivít v obci, zozbieral historický materiál a napísal publikáciu Kendice vo svetle dejín a ľudovej kultúry.

Zostavil ju pri príležitosti 750. výročia od prvej písomnej zmienky o obci, ktorá bola v 13. stor. sídlom kráľovských strážcov hraníc.

Článok pokračuje pod video reklamou

Od roku 1957 bol totiž aj obecným kronikárom. Podrobne, dokonca na 21 stranách v nej opísal kendickú svadbu a doplnil aj notový záznam starodávnych svadobných a obradových piesní. Zapísal tiež celú betlehemskú hru Jašličkare, ale aj rôzne rodinné, spoločenské a výročné zvyky.

V jedálničku Kendičanov dominovala kapusta

Kto Jána Komu poznal lepšie, vedel, že bol v podstate veselý človek, rád sa smial a ani kulinárske pochúťky mu neboli cudzie.

Rád ochutnával, ale či aj varil, to už jeho rodina neprezradila. Ako etnograf a muzeológ sa už v dôchodkovom veku rozhodol, že by sa nemalo zabudnúť nielen na zvyky, kroje, pesničky, ale aj na tradičné jedlá, lebo Kendice boli kedysi „kapustárskou baštou“.

Kapusta sa v Kendiciach nielen pestovala vo veľkom, ale tvorila základ množstva jedál, ktoré sa v domácnostiach často varili. Potvrdzuje to aj receptár gazdovských jedál, ktoré zostavil.

Mal úspech, čo potvrdila aj aktuálna výstava. Mladé gazdinky sa o suroviny a postup pri príprave zaujímali, staršie zase porovnávali, či je rovnaký, aký poznajú v ich domácnosti.

„V Kendiciach sa netradovalo, ani neujalo spoločné stolovanie. V lete sa jedlo nosilo na pole a v čase sezónnych prác bola hlavným denným jedlom večera. Iba v nedele a sviatky sa okolo stola zhromaždila celá rodina. Pri jedení však sedeli iba muži, ženy vždy stáli. Až do roku 1930 sa udržiaval prastarý zvyk variť na nedeľné raňajky kapustu. Asi z toho dôvodu dostali Kendičania prezývku Kapuščare,“ píše vo svojej knihe Ján Koma.

Zvláštnosti stolovania

Kendičania mali svoje zvyky aj pri stole. Polievkou nazývali iba vývary z mäsa. Inak, ako prvé jedlo konzumovali halušky v rôznych obmenách alebo pirohy a potom sa podávalo „chľipane“, čiže polievka.

Mohla to byť sciranka so zapraženu vodu, sciranka s kvašnim mľikom, juška z bečki s haluškami, ľušta, kišeľ, demikat a podobne. Veľkej obľube sa tešili mačanki a kišeľ.

Halušky zo zemiakového cesta „trepanki“ varili s kapustou, tvarohom, bryndzou aj lekvárom.

Kto bol Ján Koma?

Bol doktorom filozofie a kandidátom historických vied z odboru etnografia a muzeológia. Najväčšiu časť svojho života venoval týmto oblastiam v regióne východného Slovenska.

S manželkou Máriou vychoval tri deti. Jeho ťažké detstvo v ňom možno zanechalo istú stopu. Skromnosť a ochotu pomáhať aj sa podeliť so svojimi odbornými skúsenosťami.

Narodil sa v roku 1920 v Kendiciach a keď mal 5 rokov, jeho otec odišiel za prácou do Ameriky. O jeho výchovu sa potom starala len jeho matka.

Základné vzdelanie získal v Kendiciach, stredoškolské na gymnáziách v Prešove, Košiciach a maturoval dokonca v Kláštore pod Znievom. Vysokoškolské štúdiá absolvoval v Piešťanoch, Trnave a napokon ho zavŕšil v Bratislave.

Jeho prvým pracovným pôsobiskom bol Psychotechnický ústav v Košiciach. V rokoch 1951-53 bol riaditeľom Šarišského múzea v Bardejove, od roku 1953 až do jeho odchodu do dôchodku pôsobil ako etnograf vo Vlastivednom múzeu v Prešove.

Tento článok vyšiel v týždenníku PREŠOVSKÉ NOVINY, č. 19/2016, v predaji od 17. 5. do 23. 5.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 401
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 482
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 036
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 16 001
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 627
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 486
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 785
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 509
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 906
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 662

Neprehliadnite tiež

Zamestnanca knižnice odsúdili za sexuálne zneužívanie klientov

Jeden súd ho poslal za mreže, druhý ho potrestal iba podmienečne.

Vozili Masaryka či Dubčeka. V Košiciach sa predviedli vozňové veterány

Lákal najmä seniorský parný rušeň Zelený Anton.

Mnohé z tatranských kúpeľov sú už minulosťou

Kúpeľný ráz už stratilo Štrbské Pleso, či Tatranská Lomnica.

Žije v nich pár ľudí. Aj najmenšie obce majú svoje krásy

Malebný kraj a nádherná príroda robí z týchto miest rozprávku.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop